Leren programmeren lukt het best als kinderen het resultaat op het scherm zien

14.06.23
Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren programmeren. Maar welke vorm van ondersteuning werkt het beste: werken in een visuele programmeeromgeving en het resultaat zien op het scherm (on-screen output) of het resultaat zien in het gedrag van robotjes (fysieke output)? En welke rol speelt hun zelfregulerend vermogen daarbij? Daarover ging het afstudeeronderzoek van masterstudent Onderwijswetenschappen Maxim Vansteenkiste.
Deel bericht
(advertentie)

Structureel 10,2 miljoen voor programmatische aanpak onderwijshuisvesting

07.12.23
Het ministerie van OCW maakt structureel 10,2 miljoen euro per jaar vrij om een programmatische aanpak onderwijshuisvesting op te zetten. Dit schrijft demissionair minister Paul in haar voortgangsbrief onderwijshuisvesting op 3 december 2023.
Deel bericht

Blog | De sluipende crisis

07.12.23
Het is onwaarschijnlijk teleurstellend dat in Nederland de rechten en belangen van schoolbesturen, schoolleiders, leraren, sectorraden, politici en ministers allemaal zwaarder wegen dan het recht van ieder kind op een hoge kwaliteit onderwijs, schrijft René Kneyber.
Deel bericht

Tekort aan leraren in Zeeland schrikbarend, scholen slaan handen ineen: 'Het gat is gigantisch'

07.12.23
Het tekort aan docenten in het Zeeuwse onderwijs neemt in de nabije toekomst schrikbarende vormen aan. Tot 2030 komen er 320 voltijdsbanen vrij die niet op te vullen zijn met afgestudeerde leraren vanuit de onderwijsopleidingen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het onderwijsveld in Zeeland. De Zeeuwse onderwijsinstellingen slaan nu de handen ineen om naar oplossingen te zoeken.
Deel bericht

Jongens in Afghanistan vrezen lijfstraffen op school

07.12.23
Het falend onderwijssysteem in Afghanistan raakt niet alleen vrouwen, ook jongens hebben te maken met een verminderd toekomstperspectief. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.
Deel bericht

Ouderschap vaker uitgesteld om onzekere toekomst

07.12.23
In Nederland worden steeds minder kinderen geboren. Gemiddeld krijgt een vrouw 1,49 kind, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat is lager dan ooit. In 2010 kreeg een vrouw nog gemiddeld 1,79 kind.
Deel bericht

26000 gezichten in de klas

06.12.23
[EduAd] Geef 3 lessen over jonge vluchtelingen op zoek naar veiligheid. Kosteloos te gebruiken voor groep 7 en 8. Met indrukwekkende filmpjes. Speciaal voor het digibord.
Deel bericht

Leraar misbruikt zeker 70 kinderen online: celstraf en tbs geëist

06.12.23
Bas G. (45), die twintig jaar lesgaf op een basisschool in Vlijmen, had online seksuele contacten met zeker zeventig kinderen. De leraar uit Vlijmen had maar liefst 439 jonge kinderen in zijn Snapchataccount staan.
Deel bericht

Apple Hardware winterdeals

06.12.23
[EduAd] Ontdek de Apple-bundels tijdens de Apple Hardware winterdeals. Geef leerlingen de hardware die bijdraagt aan hun ontwikkeling. Profiteer nu van onze deals!
Deel bericht

Video | Waarom is de leesvaardigheid van veel jongeren zo verslechterd?

06.12.23
De leesvaardigheid in ons land is sterk gedaald. Dat blijkt uit nieuw internationaal onderzoek onder vijftien jarige leerlingen in het voortgezet onderwijs. De scores dalen al jaren, maar nog nooit zo sterk als deze keer. Eén op de drie vijftien jarigen dreigt zelfs laaggeletterd school te verlaten. Waar komt dat door?
Deel bericht

Daling leesvaardigheid zet door, AOb roept op tot Deltaplan

06.12.23
De leesvaardigheid van Nederlandse 15-jarigen gaat steeds sneller achteruit. Met lezen behoort Nederland in het nieuwste Pisa-onderzoek tot de allerlaagst scorende Europese landen. “Als we nu niet met een samenhangend Deltaplan dit immense probleem aanpakken, blijven we in het noodweer zitten”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers.
Deel bericht

Een sterke onderwijsvisie is de sleutel tot het vormgeven van de toekomst van het onderwijs.

05.12.23
Een sterke onderwijsvisie is de sleutel tot het vormgeven van de toekomst van het onderwijs, of je nu een gemeente vertegenwoordigt of een schoolbestuur leidt. Het is een kompas dat niet alleen de richting aangeeft voor de ontwikkeling van het onderwijs, maar ook samenwerking, maatwerk en gelijke kansen bevordert.
Deel bericht

Grote groep 10 tot 12-jarigen twijfelt of journalisten eerlijk hun werk doen

05.12.23
Ruim één op de drie 10 tot 12-jarigen heeft twijfels over de manier waarop journalisten verslag doen van wat er in de wereld gebeurt. Dat blijkt uit een poll die door leerlingen werd ingevuld tijdens MediaMasters, de serious game die door ruim 188.000 leerlingen werd gespeeld tijdens de laatste Week van de Mediawijsheid.
Deel bericht

Promotieonderzoek naar zelfoverschatting van kinderen

05.12.23
Jonge kinderen hebben de neiging om hun vaardigheden, begrip, en kennis te overschatten. Tenminste, dit geldt voor westerse kinderen. In haar proefschrift onderzocht Mengtian Xia de zelfoverschatting van kinderen uit Nederland en China. Zowel Nederlandse als Chinese kinderen overschatten hun prestaties op de meeste taken, wat laat zien dat zelfoverschatting geen uniek westers fenomeen is.
Deel bericht

CO2-meters verplicht in alle scholen

05.12.23
Met een beoogde wijziging van het Bouwbesluit 2012 worden CO2-meters in het gehele funderend onderwijs verplicht gesteld voor alle bestaande gebouwen en nieuwbouw. Dat meldt minister Paul.
Deel bericht

Iers experiment: geen mobiele telefoon voor kinderen

05.12.23
Wanneer is je kind oud genoeg voor een mobiele telefoon? Het is een discussie die in Nederlandse huiskamers geregeld leidt tot botsingen tussen kinderen en hun ouders. Kinderen kan het vaak niet snel genoeg gaan; ouders maken zich zorgen over de risico's. In Ierland proberen ze nu een oplossing te vinden in deze taaie discussie.
Deel bericht

Crèches en bso's gebruiken vaker trucs om omzet te verhogen

05.12.23
Kinderopvangorganisaties proberen steeds vaker op creatieve manieren de omzet te verhogen, zonder ouders een veel hoger uurtarief te laten betalen. Dat doen ze onder meer door extra uren te rekenen, blijkt uit een rondgang van de NOS.
Deel bericht

Ook onderwijsminister bezorgd over Klein Amsterdam: School krijgt strengste toezicht

05.12.23
Ook Mariëlle Paul, demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, heeft inmiddels haar zorgen geuit over de onderwijskwaliteit van basisschool Klein Amsterdam in Noord. Uit een brief die ze vandaag naar de Tweede Kamer stuurde blijkt dat de school onder direct toezicht van de minister komt te staan en dat sluiting een reële optie is.
Deel bericht

Video | Een prachtig beroep in een wrang systeem, Merel van Vroonhoven over het leraren tekort

04.12.23
Dijkstra & Evenblij spreken met Merel van Vroonhoven over het leraren tekort, haar ervaringen in de Haagse klas en wat er nu echt moet gebeuren voor het onderwijs. Voorheen was Merel van Vroonhoven te vinden in de bestuurskamers van de Autoriteit Financiële Markten, Nationale-Nederlanden en de Nederlandse Spoorwegen. Nu staat ze voor de klas in het speciaal onderwijs in Den Haag.
Deel bericht

Keti Koti op lijst immaterieel erfgoed

04.12.23
Keti Koti is nu officieel immaterieel erfgoed. De herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij is vandaag bijgeschreven op de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland, op de Internationale Dag van de Afschaffing van de Slavernij.
Deel bericht

Taal leren op latere leeftijd houdt brein langer fit

03.12.23
Vreemde talen leren doe je vooral als je jong bent en op school zit. Toch is het juist op latere leeftijd ook heel goed om een nieuwe taal te leren. Om je geheugen te trainen en voor de sociale contacten.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)