Sinterklaas houdt spanning erin, maar legt gewoon aan in Gorinchem

18.11.23
Sinterklaas is weer in Nederland. Hij zette rond 12.30 uur voet aan land in Gorinchem, waar dit jaar de landelijke intocht is. Langs de route en bij de kade stonden duizenden mensen in de stromende regen te kijken naar Sinterklaas en zijn pieten. De gemeente rekende vooraf op zo'n 20.000 bezoekers.
Deel bericht
(advertentie)

Blog | Is er een mooier beroep denkbaar?

19.07.24
Deze week zei een collega in de teamkamer hoe fijn het is om straks na de zomervakantie weer opnieuw te beginnen. Er is geen beroep met zo’n fascinerende wedergeboorte van het vakmanschap als dat van onderwijzer. Onderwijs heeft een prachtige cyclus, waarin je vanaf begin september een jaar op reis gaat met de kinderen, de vier seizoenen doorloopt, een interessant leerplan uitrolt, een band met ze opbouwt en ze begin juli uitzwaait.
Deel bericht

Anne-Lynn had acht jaar lang dezelfde juf: 'Bij het afscheid zijn een heleboel tranen gevallen'

19.07.24
De leerlingen in het basisonderwijs hebben bijna vakantie. Vaak rijst dan de vraag: welke juf of meester komt er na de vakantie voor de klas te staan? Het antwoord op die vraag was voor Anne-Lynn Scheper uit Zandpol heel simpel: dat was juf Miranda Slomp.
Deel bericht

Smartphone verdwijnt na de zomer ook uit de basisschoolklas. Hoe nodig is die ingreep?

18.07.24
Na de zomervakantie verdwijnen ook op basisscholen en in het speciaal onderwijs de mobieltjes uit de klas. Hoe noodzakelijk is die maatregel? En waarom vraagt de smartwatch juist op de basisschool extra aandacht?
Deel bericht

Bangladesh sluit alle scholen na golf van politiek geweld

18.07.24
Bangladesh heeft scholen voor onbepaalde tijd gesloten na een golf van politiek geweld, waarbij dinsdag zeker zes studenten om het leven kwamen. Paramilitairen zijn gemobiliseerd om de orde te handhaven.
Deel bericht

Overijssel wil dat kinderen in winter met veiligheidshesje naar school fietsen

18.07.24
Als het aan Provinciale Staten van Overijssel ligt, gaan kinderen tussen de herfstvakantie en de voorjaarsvakantie een veiligheidshesje dragen als ze naar school fietsen. Het voorstel van de SGP is met een overgrote meerderheid aangenomen.
Deel bericht

Sommige basisscholen verdwijnen deze zomervakantie: “We hebben even met z’n allen gehuild”

17.07.24
Met de zomervakantie in zicht komt ook het einde van een aantal Friese basisscholen dichterbij. 't Kompas in Peazens beleefde onlangs de laatste schooldag. "We hebben even met z'n allen gehuild."
Deel bericht

Subsidie lerarentekorten G5

17.07.24
Mooi nieuws  voor de aanpak van de lerarentekorten in de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere (G5): de minister heeft de subsidie voor de uitvoering van de convenanten (noodplannen) verlengd tot eind 2025. Deze subsidie is hard nodig om het toenemende personeelstekort in de G...
Deel bericht

Subsidie statushouders voor de klas

17.07.24
Vanaf 1 augustus 2024 (tot 27 september) kunnen ook schoolbesturen in het primair onderwijs subsidie aanvragen als zij een ondersteuningsprogramma aanbieden aan een statushouder die voor de klas wil staan. Bovendien is de subsidie nu ook beschikbaar voor Oekraïense ontheemden, zowel in het primair ...
Deel bericht

Grote toename leerlingen sinds 7 oktober in Joods Bijzonder Onderwijs in Amsterdam

17.07.24
Het Joods Bijzonder Onderwijs (JBO) in Amsterdam ziet sinds 7 oktober een grote instroom van nieuwe leerlingen. Na de aanslagen in Israël voelen veel kinderen zich niet meer veilig op reguliere scholen.
Deel bericht

Hogere schooladviezen na nieuwe doorstroomtoets, basisscholen kritisch

16.07.24
Driekwart van de groep 8-leerlingen die bij de doorstoomtoets beter scoorden dan het advies van hun leerkracht, hebben ook daadwerkelijk een hoger schooladvies gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Onderwijs, dat bekeek hoe scholen omgingen met de doorstroomtoets die achtstegroepers begin dit jaar voor het eerst maakten.
Deel bericht

Gelijkere kansen voor leerlingen door doorstroomtoets

16.07.24
Leerlingen krijgen door de nieuwe doorstroomtoets gelijkere kansen bij de overgang van de basisschool naar de middelbare school. Dat blijkt uit onderzoek naar de eerste afname van deze toetsen, dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) vandaag aan de Tweede Kamer stuur...
Deel bericht

Drempelloos doorstromen van het mbo naar de pabo

16.07.24
Mbo-scholen slaan de handen ineen voor betere doorstroming naar de pabo. Met een ontwikkelingsgericht portfolio bereiden ze hun studenten voor. ‘Wij zijn er in geslaagd om het gat tussen mbo en pabo grotendeels te dichten.’
Deel bericht

Is een minimumleeftijd voor smartphones een goed idee? ‘We ontkomen niet aan opvoeden’

16.07.24
Wanneer ben je oud genoeg voor een eigen smartphone? Of een socialemedia-account? Deze op het oog simpele vraag houdt overheden, docenten, wetenschappers, opvoeders en vooral ouders al bezig zolang er smartphones zijn. En hoewel er al lang over gedacht en gesproken wordt, is er nog altijd geen eenduidig antwoord.
Deel bericht

Dit zijn de populairste namen van de afgelopen 123 jaar

16.07.24
Wat voor naam geef je aan je nieuwe baby? Ga je voor een unieke naam, vernoem je de nieuwe telg naar een familielid, of kies je een mooie naam uit het bekende namenboekje? Er is nogal wat veranderd in de populaire namen top 100 in de afgelopen 123 jaar.
Deel bericht

Je kind filmen voor de likes

15.07.24
Kinderen kunnen veel geld verdienen als influencer op sociale media, maar ze kunnen er ook veel hinder van ondervinden. Ouders zijn zich daar soms te weinig van bewust.
Deel bericht

Tonke Dragt was koningin van de fantasie

13.07.24
Generaties kinderen lazen de boeken van de gisteren overleden Tonke Dragt. De Brief voor de Koning werd in 2004, tijdens de 50e kinderboekenweek, onderscheiden als beste Nederlandse kinderboek van de laatste vijftig jaar. Andere bekende titels van Dragt zijn De Zevensprong, Torenhoog en Mijlenbreed en De Geheimen van het Wilde Woud (de opvolger van De Brief).
Deel bericht

Veilig omgaan met e-mail op jouw school: vijf maatregelen

12.07.24
Ondanks alle technische maatregelen en innovaties rond informatiebeveiliging, vormt e-mail nog altijd een zwakke plek. Denk aan het openen van phishingmail of het verkeerd adresseren van een e-mail met gevoelige persoonsgegevens. Gelukkig zijn er een aantal laagdrempelige maatregelen die jouw ict-coördinator of systeembeheerder eenvoudig kan implementeren. In dit artikel delen we vijf van die maatregelen.
Deel bericht

Coalitie wil maatregelen van staatssecretaris om dubbelfuncties onderwijs

11.07.24
De onderwijswoordvoerders van de vier regeringspartijen vinden het onwenselijk dat bestuurders en toezichthouders bij schoolbesturen privé actief zijn bij onderwijsadviesbureaus, zoals bleek uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur. Als er ook nog zakelijke relaties zijn tussen de scholen en de adviesbureaus is dat des te kwalijker, vinden zij.
Deel bericht

Inspectie versterkt stimulerend toezicht

11.07.24
Nabelcontact na een inspectiebezoek, meer kennisdeling en het betrekken van docenten en leraren, met deze interventies zet de Inspectie van het Onderwijs in op het versterken van stimulerend toezicht. Dit blijkt uit de Kamerbrief ‘Stimuleren van kwaliteitsverbetering’ van staatssecretaris Mariëlle Paul.
Deel bericht

Leesonderwijs op de schop? Soms moet je moedig zijn

11.07.24
Anne Steenhoff schafte het vak begrijpend lezen af en ging letterlijk met een vuilniszak langs de boekenkasten van haar Utrechtse basisschool. Ze kreeg haar leerlingen aan het lezen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)