Blog | Begrijpend lezen als sinterklaassurprise of voor onder de kerstboom
30.11.23
In deze dagen is het bedenken van een Sinterklaassurprise of kerstcadeau soms een lastige zaak. Schoolleiders en schoolbesturen kan ik een ‘surprise’ van harte aanbevelen voor alle leerkrachten. Dit in de wetenschap dat bestrijden van de laaggeletterdheid op alle scholen de hoogste prioriteit heeft.
Het geluk en de prestaties van leerlingen groeien als leraren eigenschappen als doorzettingsvermogen en vriendelijkheid expliciet in hen waarderen. Docent Peter Ruit en opleidingsmanager Lennert Visser leggen uit hoe je dat aanpakt.
[EduAd] Maak op 12 december in een half uurtje kennis met dé methode voor sociaal-emotioneel leren. Wil je weten hoe je sociaal-emotioneel leren structureel en schoolbreed kunt inzetten voor een sociaal veilige school?
Naast de Kerst werkboekjes, het vernieuwde Kerst Rustboekje deze maand ook nieuw lesmateriaal voor Kerstmis: een boekje met teloefeningen en heel veel losse werkbladen, zoals Kerst Code Breaker, Symmetrisch Tekenen en Dobbelsteenverhaal.
Met Bobo’s kerstpuzzels, kleurplaten en werkbladen komen je kleuters helemaal in kerstsfeer. Even samen bewegen? Dans en zing dan mee met Bobo en Tjerk op leuke kerstliedjes als Rudolf het Rare Rendier en Jingle Bells. Fijne kerstdagen!
Lezen uit een heilig boek, geestelijke liederen zingen en praten over maatschappelijke thema's. Zo ziet een gemiddelde les op een religieuze avond- of weekendschool er vaak uit. De lessen vallen onder het zogenoemde 'informele onderwijs'. Het kabinet is bezig met een wet om strenger toezicht op dit soort onderwijs te kunnen uitoefenen. Nederlandse gelovigen zijn daar niet blij mee.
Elke leerling moet de kans krijgen om zich technologische vaardigheden eigen te maken. Om dit te stimuleren stelt Techkwadraat een subsidie beschikbaar die regionale samenwerkingen van basis- en middelbare scholen (havo, vwo en vmbo-t), bedrijven en buitenschoolse organisaties als musea samen kunn...
Vertegenwoordigers van het hele onderwijsveld hebben een belangrijk overleg met minister Eppo Bruins van OCW op het laatste moment afgezegd. Dit heeft te maken met de politieke chaos die is ontstaan over de onderwijsbegroting.
De coalitie en oppositie zetten donderdagochtend de onderhandelingen over de onderwijsbegroting voort, met de klok die genadeloos doortikt. Vlak voor de geplande stemmingen in de Tweede Kamer hangt uitstel in de lucht. Politiek verslaggever Mats Akkerman noemt de situatie spannend: "Alles op het laatst."
Dat blijkt uit het onderzoek TIMSS 2023 (Trends in International Mathematics and Science Study) van de International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA). De gemiddelde TIMSS-score ligt op 500 punten. Op het gebied van wiskunde-rekenen behalen Nederlandse leerlingen in de leeftijd van 9 en 10 jaar een score van 537.
De omstreden langstudeerboete wordt niet ingevoerd. De coalitie is bereid om de maatregel te schrappen, om de begroting van het ministerie van Onderwijs te redden. Dat blijkt uit het aanbod dat de coalitie vanmiddag heeft gedaan aan de oppositiepartijen waarmee wordt onderhandeld. Het document is in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.
Scholen zien verbetering in de basisvaardigheden van leerlingen, blijkt uit voortgangsrapportages van het Masterplan basisvaardigheden en het Nationaal Programma Onderwijs. Vooral in het primair onderwijs is vooruitgang merkbaar, maar de noodzaak om prestaties verder te verbeteren blijft, met name in het voortgezet onderwijs.
Een Kamermeerderheid steunt een motie van D66 om te verkennen wat er nodig is om terug te gaan naar één doorstroomtoets. Eerder riepen de PO-Raad en de vakbonden de Kamer om voor deze motie te stemmen.
Het Steunpunt passend onderwijs startte dit jaar met het Landelijke OPP-traject om het werken met ontwikkelingsperspectieven (opp’s) te verbeteren. Dit is cruciaal voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Een voorjaarsonderzoek toonde aan dat er verbeteringen nodig zijn in het opstellen en registreren van deze opp’s.
Met de lancering van de subsidieregeling Techkwadraat geeft het kabinet technologieonderwijs een stevige impuls. Basis- en middelbare scholen kunnen samen met bedrijven en organisaties plannen indienen om technologisch vaardige jongeren op te leiden. Voor deze eerste fase is 129 miljoen euro beschikbaar, een investering uit het Nationaal Groeifonds.
Een 25-jarige man die op een basisschool in Helmond werkte en in september is opgepakt, wordt verdacht van seksueel misbruik van kinderen onder de 12 jaar. De politie en het Openbaar Ministerie (OM) gaan uit van 20 slachtoffers. De verdachte heeft een "grotendeels bekennende verklaring" afgelegd volgens het OM.
Omdat PVV, VVD, NSC en BBB in de Eerste Kamer geen meerderheid hebben, zoekt de rechtse coalitie daar steun van de oppositie. Dit kan betekenen dat de bezuiniging van €19 miljoen per jaar op godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs (g/hvo) van tafel gaat.
De vier coalitiepartijen hebben D66, CDA, SGP, ChristenUnie en JA21 een nieuw voorstel gedaan over wijziging van de onderwijsbegroting. Met het tegenbod wil de coalitie een meerderheid in de Eerste Kamer voor die begroting veilig stellen, maar de oppositiepartijen zijn er nog niet erg over te spreken. "Schamel", noemen ze het.
De PO-Raad, AOb, CNV Onderwijs en AVS pleiten voor één landelijke doorstroomtoets. Het huidige systeem met zes toetsen zorgt voor ongelijke kansen en beperkte zichtbaarheid van onderwijskwaliteit. Onderzoek toont aan dat toetsverschillen leiden tot variatie in bijgestelde schooladviezen, wat volgens de PO-Raad niet acceptabel is.
Gemeenten luiden de noodklok: de rijksbijdrage voor onderwijshuisvesting is niet meer toereikend. Door sterk stijgende bouwkosten blijven plannen voor duurzame, gezonde schoolgebouwen achter. De motie van gemeente Goirle, waarin het rijk om passende compensatie wordt gevraagd, kreeg brede steun. Tijd voor actie om onderwijs en toekomstbestendige huisvesting te waarborgen.
Het is aannemelijk dat leerlingen nieuwe informatie beter kunnen onthouden als ze direct na de instructie oefenen, in plaats van later te oefenen losgekoppeld van de instructie. Bij aaneengesloten instructie en oefening is de voorkennis van leerlingen al geactiveerd en kunnen ze nieuwe leerstof direct toepassen. Dat helpt nieuwe informatie te onthouden. Om de leerstof op te slaan in het langetermijngeheugen is herhaalde oefening noodzakelijk.