RIVM: sluiten scholen hielp het minst tegen verspreiding coronavirus

10.02.24
Van alle maatregelen die de overheid heeft genomen tegen de verspreiding van het coronavirus, heeft het sluiten van scholen het kleinste effect gehad. Het sluiten van niet-essentiële winkels en het verbieden van bijeenkomsten hielpen aanzienlijk meer. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Deel bericht
(advertentie)

Waar blijven de baby's?

26.02.24
Experts noemen het een 'demografische tijdbom': nog nooit werden in Nederland zo weinig baby’s geboren als in 2023. Ook in Amsterdam neemt het aantal geboortes de laatste jaren stevig af. Waar komt deze daling vandaan en is het nog wel vanzelfsprekend om kinderen te krijgen in een stad als Amsterdam?
Deel bericht

KAW combineert appartementen en een basisschool

26.02.24
KAW heeft een hybride gebouw ontworpen met 53 appartementen en een basisschool. Het grote Rotterdamse stadsblok krijgt een vriendelijke uitstraling door de groene baksteen, de zachte plint, de grote ramen, speelse hoekjes en de glijbaan naar buiten. De basisschool is bestemd voor Stichting Epos Onderwijs Rotterdam en is een initiatief van Stichting de Verre Bergen.
Deel bericht

Video | Amsterdamse basisscholen volgen nu een Expeditie 10 les

25.02.24
De koolmees, regenworm en de kauw: allemaal dieren die op ons Expeditie 10 lijstje staan. Expeditie 10 is een initiatief van Vroege Vogels waarbij het idee is dat basisschoolkinderen door heel het land 10 soorten dieren leren te herkennen. Stichting Ecokids, die natuurlessen op basisscholen in Amsterdam verzorgt, biedt daarom nu speciale Expeditie 10 lessen aan. Wij lopen een ochtend mee.
Deel bericht

Opinie | Maak kinderen veerkrachtiger

25.02.24
Woensdag las ik een artikel in Het Parool over de bezorgdheid om suïcide onder jongvolwassenen. Zoals in het artikel werd gequoot: ‘Elke jongere die uit het leven stapt door zelfdoding is een zorgelijk feit.’ De zin die volgde: ‘Jongeren leren op school van alles, maar ze krijgen geen lessen over hoe om te gaan met teleurstellingen in het leven,’ zette mij aan het denken.
Deel bericht

Doe mee met de Maand van de Geschiedenis 2024: ‘Echt nep’!

25.02.24
Oktober is de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ willen we geschiedenis zo veel mogelijk onder de aandacht brengen bij het grote publiek. Met het thema ‘Echt nep’ plaatsen we dit jaar zaken als propaganda, beeldvorming, nepnieuws en misleiding in historisch perspectief.
Deel bericht

Inspectie heeft geen zicht op vierdaagse schoolweek

24.02.24
De Inspectie van het Onderwijs weet niet hoeveel basisscholen een vierdaagse schoolweek hanteren. Volgens de inspectie komt dit doordat scholen niet verplicht zijn dit te melden.
Deel bericht

Belgische scholen azen op leerlingen uit Zeeuws-Vlaanderen

24.02.24
Burgemeester Marga Vermue van de gemeente Sluis in Zeeuws-Vlaanderen vindt het 'buiten iedere fatsoensnorm' dat een Belgische onderwijsstichting actief Nederlandse leerlingen werft.
Deel bericht

Zorgen om niet-zindelijke kleuters op basischool: 'Niet de bedoeling dat we luiers verschonen'

24.02.24
Kinderen die naar groep 1 gaan, zijn steeds minder vaak zindelijk. Dat stellen basisschoolleraren tegenover NH en ook bekkenfysiotherapeut Ineke de Gee-de Ridder ziet dat er toenemende problemen zijn op dit gebied. "Vroeger speelde dit probleem veel minder." Het goede nieuws is dat de oplossingen voorhanden zijn.
Deel bericht

Woezel en Pip krijgen een eigen pretpark in Brabant

23.02.24
Het moet een avonturen- en vakantiepark worden rondom de twee hondjes Woezel en Pip. En het bedrijf achter die twee kinderhelden heeft een plek in Brabant voor zo'n park op het oog. Waar precies is nog niet duidelijk. "Maar we willen dat mensen Woezel en Pip ook in het echt kunnen ontmoeten."
Deel bericht

CPB: ‘Niet alles kan, scherpe keuzes nodig’

23.02.24
Onder andere op het gebied van onderwijs moet de regering komende jaren scherpe financiële keuzes maken. 'Niet alles kan, en zeker niet tegelijk', benadrukt het CPB.
Deel bericht

Zing Nederlands met me: een muzikale impuls voor de taalontwikkeling

23.02.24
‘Elke leerkracht die vandaag gezongen heeft in de klas, mag zichzelf op de schouder kloppen. Jij hebt een essentiële bijdrage geleverd aan de taalontwikkeling van je leerlingen.’ Dit mooie compliment was onlangs te lezen in een opiniestuk van muziekdocente Ellen Bothof in NRC. Maar hoe zit dat nu eigenlijk? Welke ‘bijvangst’ brengt een muzikaal intermezzo met zich mee?
Deel bericht

Agressie tegen Vlaams onderwijspersoneel neemt maar liefst met de helft toe: vijf leerkrachten langer dan honderd dagen thuis

23.02.24
In 2023 waren er 78 geregistreerde arbeidsongevallen door agressie tegen onderwijspersoneel. Dat is een stijging van vijftig procent tegenover de 52 gevallen in 2022. Vlaams parlementslid Karolien Grosemans (N-VA) vroeg die cijfers op bij minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Grosemans pleit voor nultolerantie en uitsluiting bij dergelijke feiten.
Deel bericht

Column | ‘Bijna elke week is er themaweek, tijd voor de Nationale Niksweek!’

22.02.24
Jos Verveen schrijft als meester Jos gastcolumns voor De Havenloods over zijn avonturen in het basisonderwijs. Deze aflevering gaat over de enorme hoeveelheid themaweken en -dagen die worden uitgestort over het onderwijs.
Deel bericht

Op deze Utrechtse school legt leerling uit aan de juf: 'Als je écht bang bent, verstop je je onder tafel'

22.02.24
De Taalschool in Utrecht gaat leerkrachten op reguliere scholen helpen trauma's te herkennen. Leerlingen op de Taalschool in Utrecht zijn vaak gevlucht uit onveilige landen. De leerkrachten zijn getraind om trauma's te herkennen en de kinderen zo goed mogelijk te helpen.
Deel bericht

Minder angst bij kind in groene omgeving

22.02.24
Kinderen die beschikken over meer groene plekken in de omgeving van thuis en school hebben minder last van angstklachten. Dat blijkt uit een langjarig onderzoek in de Spaanse provincie Barcelona, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Environmental Psychology.
Deel bericht

Stroom? Over een paar jaar misschien. De krapte op het net begint ook scholen en sportclubs te raken

22.02.24
Stroom uit het stopcontact was een eeuw lang vanzelfsprekend. Tot nu. Doordat het elektriciteitsnet verstopt raakt, kunnen sommige scholen, sportaccommodaties en zelfs woonwijken niet worden aangesloten. ‘De komende tijd wordt het alleen maar erger.’
Deel bericht

Oekraïense schoolkinderen in Twente dreigen op achterstand te raken door Nederlandse leerplicht: ‘Om gek van te worden’

21.02.24
Veel Oekraïense kinderen volgen Nederlandse lessen, terwijl ze ook proberen bij te benen met het onderwijs in hun thuisland. Dit blijkt in de praktijk lastig. De leerlingen dreigen hierdoor in de knel te raken en achterstanden op te lopen in hun moedertaal: "Het gevolg hiervan is dat de kinderen soms teruggaan naar onveilig gebied. [...]
Deel bericht

Blog | Testen, Laaggeletterdheid en de SLO

20.02.24
De toenemende laaggeletterdheid van scholieren neemt al jaren verontrustende vormen aan. Verwonderlijk? Verklaarbaar als men bedenkt dat al bijna vijf jaar geleden de onderwijsinspectie na onderzoek tot de conclusie kwam dat bijna de helft van de basisscholen het leesonderwijs niet op orde had.
Deel bericht

Groei doelfinanciering leidt tot meer tijdelijke contracten in onderwijs

20.02.24
Doelfinanciering, waaronder subsidies, vormt een steeds groter deel van de totale inkomsten van scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Percentages van 10 tot 20% van de totale financiering zijn inmiddels gebruikelijk. Uitschieters van 30% komen ook voor, blijkt uit een rapport van onderzoeksbureau Andersson Elffers Felix: 'Geld onder voorwaarden'.
Deel bericht

Leesklimaat praktijkonderwijs, mbo en pabo in kaart gebracht

20.02.24
Ruim een tiende van de pabo-studenten leest nooit in zijn vrije tijd, maar er lezen net zoveel studenten juist elke dag. Van de mbo-studenten leest 5 procent elke dag in zijn vrije tijd en van de leerlingen in het praktijkonderwijs vindt 36 procent het best leuk tot erg leuk om te lezen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)