Is een kwartier rekenautomatisering per dag effectief voor de rekenautomatisering van basisschoolleerlingen?

11.02.24
Elke dag tien minuten tot een kwartier gericht werken aan rekenautomatisering lijkt een effectieve manier voor basisschoolleerlingen om rekensommen te automatiseren. Tijd besteden aan rekenautomatisering blijft tot en met groep 8 belangrijk. Het werken aan rekenautomatisering is het meest effectief als leerlingen de rekenstrategieën om de sommen op te lossen goed begrijpen.
Deel bericht
(advertentie)

Je kind filmen voor de likes

15.07.24
Kinderen kunnen veel geld verdienen als influencer op sociale media, maar ze kunnen er ook veel hinder van ondervinden. Ouders zijn zich daar soms te weinig van bewust.
Deel bericht

Tonke Dragt was koningin van de fantasie

13.07.24
Generaties kinderen lazen de boeken van de gisteren overleden Tonke Dragt. De Brief voor de Koning werd in 2004, tijdens de 50e kinderboekenweek, onderscheiden als beste Nederlandse kinderboek van de laatste vijftig jaar. Andere bekende titels van Dragt zijn De Zevensprong, Torenhoog en Mijlenbreed en De Geheimen van het Wilde Woud (de opvolger van De Brief).
Deel bericht

Veilig omgaan met e-mail op jouw school: vijf maatregelen

12.07.24
Ondanks alle technische maatregelen en innovaties rond informatiebeveiliging, vormt e-mail nog altijd een zwakke plek. Denk aan het openen van phishingmail of het verkeerd adresseren van een e-mail met gevoelige persoonsgegevens. Gelukkig zijn er een aantal laagdrempelige maatregelen die jouw ict-coördinator of systeembeheerder eenvoudig kan implementeren. In dit artikel delen we vijf van die maatregelen.
Deel bericht

Coalitie wil maatregelen van staatssecretaris om dubbelfuncties onderwijs

11.07.24
De onderwijswoordvoerders van de vier regeringspartijen vinden het onwenselijk dat bestuurders en toezichthouders bij schoolbesturen privé actief zijn bij onderwijsadviesbureaus, zoals bleek uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur. Als er ook nog zakelijke relaties zijn tussen de scholen en de adviesbureaus is dat des te kwalijker, vinden zij.
Deel bericht

Inspectie versterkt stimulerend toezicht

11.07.24
Nabelcontact na een inspectiebezoek, meer kennisdeling en het betrekken van docenten en leraren, met deze interventies zet de Inspectie van het Onderwijs in op het versterken van stimulerend toezicht. Dit blijkt uit de Kamerbrief ‘Stimuleren van kwaliteitsverbetering’ van staatssecretaris Mariëlle Paul.
Deel bericht

Leesonderwijs op de schop? Soms moet je moedig zijn

11.07.24
Anne Steenhoff schafte het vak begrijpend lezen af en ging letterlijk met een vuilniszak langs de boekenkasten van haar Utrechtse basisschool. Ze kreeg haar leerlingen aan het lezen.
Deel bericht

Rotterdamse lessen over natuur voortaan niet buiten, maar binnen de muren van het klaslokaal

10.07.24
Zo’n 50.000 kinderen van Rotterdamse basisscholen gaan elk jaar naar één van de acht kinderboerderijen en diverse stadstuinen van Natuurstad om te leren over dieren en de natuur. Maar, over twee jaar komt daar grotendeels een eind aan. Het Rotterdamse college van burgemeester en wethouders (B&W) wil namelijk snoeien in de subsidie voor organisator Natuurstad. Zij komen in actie met een petitie.
Deel bericht

Utrechtse basisschool met te weinig leerlingen sluit na 140 jaar: 'Zit echt in mijn hart'

10.07.24
Na 140 jaar is vandaag de laatste dag dat basisschool De Puntenburg in Utrecht open is. De kleinschalige Daltonschool telt nog maar 36 leerlingen en dat is niet genoeg om te kunnen blijven bestaan. Het bestuur heeft daarom besloten om de school te sluiten, daarom zwaaien juf Anja en juf Carry vandaag de laatste kinderen uit.
Deel bericht

Schoolbestuurder die zijn eigen adviesbureau inhuurt? Dat kan niet

10.07.24
Uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur blijkt dat bestuurders en toezichthouders van zeker dertig schoolbesturen betaalde functies bij private onderwijsadviesbureaus hebben. Ze leiden en/of controleren scholen met publiek geld, maar werken ook als adviseur, directeur, toezichthouder of eigenaar van een ...
Deel bericht

Tientallen schoolbestuurders privé actief bij onderwijsadviesbureaus

08.07.24
Bestuurders en toezichthouders van zeker dertig schoolbesturen blijken tegelijkertijd betaalde functies te hebben bij private onderwijsadviesbureaus. Aan de ene kant leiden of controleren ze dus scholen met publiek geld, aan de andere kant werken ze als directeur, adviseur, toezichthouder of eigenaar van een onderwijsbureau in de private sector. Dat blijkt uit onderzoek van NOS en Nieuwsuur.
Deel bericht

Na 75 jaar krijgt 'De schippers van de Kameleon' de status van Diamanten Boek

08.07.24
Het kinderboek De schippers van de Kameleon van Hotze de Roos heeft de status verworven van Diamanten Boek. Van het boek, dat dit jaar het 75-jarig bestaan viert, zijn sinds de eerste uitgave in 1949 meer dan 200.000 exemplaren verkocht.
Deel bericht

Zo gaat het Suriname Museum eruitzien

07.07.24
In het pand aan de Zeeburgerdijk waar jarenlang vereniging Ons Suriname en The Black Archives huisden wordt op dit moment gebouwd aan het Suriname Museum. Op 29 november gaat het open. Het moet een plek worden voor iedereen die meer wil weten over de Surinaamse geschiedenis, de cultuur, de bevolking en de relatie tussen de voormalige kolonie en Amsterdam.
Deel bericht

Vijf vragen over de zomervakantie

05.07.24
Terugdenkend aan de zomervakantie in je jeugd, leek die eindeloos te duren. Maar waarom hebben we eigenlijk zo'n lange vakantie in de zomer? En nog meer vragen over de Nederlandse zomervakantie.
Deel bericht

Volgende uitbreiding van internationale pabo in Meppel naar 600 studenten: 'Bijna iedereen ondergebracht'

04.07.24
De internationale pabo in Meppel breidt volgend schooljaar nog eens uit met zo'n 100 tot 150 studenten. Daarmee krijgen ongeveer zeshonderd internationale studenten na de zomer les NHL Stenden in Meppel.
Deel bericht

Geen geld van het Rijk dus Renaissanceschool sluit de deuren

04.07.24
Na twee jaar sluit de Renaissanceschool in Almere Haven. De school, die gelieerd is aan Forum voor Democratie, ziet voorlopig geen kans op rijksfinanciering. Daarom gaan de deuren aan het einde van dit schooljaar dicht. Het was de enige Renaissanceschool van Nederland.
Deel bericht

Basisscholen in Rotterdam weer open na oproep gewelddadige demonstratie

04.07.24
De leerlingen van de drie scholen aan de Noorderhavenkade in Rotterdam-Noord kunnen donderdag weer naar school. De scholen waren dicht nadat een nog onbekend iemand gedreigd had met een gewelddadige demonstratie bij één van de scholen.
Deel bericht

Steunpunt lesgeven over de Holocaust start in Amsterdam

03.07.24
De Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) heeft in samenwerking met gemeente Amsterdam een steunpunt opgezet voor scholen, waar zij terecht kunnen met vragen over Holocausteducatie.
Deel bericht

Praatplaat biedt adviseurs en schoolleiders inzicht in ict-processtappen

03.07.24
Hoe verhouden ict-gerelateerde onderwerpen zich nou precies tot elkaar? Dat vragen bestuurders en schoolleiders, maar ook onderwijsadviseurs en procesbegeleiders van binnen of buiten het bestuur zich nog vaak af. De praatplaat ‘Ict in het onderwijs – Overzicht voor de procesbegeleider’ laat op basis van Vier in balans zien hoe je alle onderdelen van ict in het juiste kader kunt plaatsen en hoe je de goede verbindingen legt.
Deel bericht

3 Rotterdamse basisscholen dicht door dreiging: agenten op leeg schoolplein, brief op de deur

03.07.24
Alle lichten zijn uit en het schoolplein is leeg: het is een onwerkelijk beeld op woensdagochtend. Het plein van drie basisscholen in Rotterdam-Noord zou het decor moeten zijn van blije kinderen die lachend en spelend naar school gaan. In plaats daarvan staan politieagenten rondom de school, zij houden het complex in de gaten.
Deel bericht

Soepele toelating tot pabo heeft 'meer nadelen dan voordelen'

03.07.24
Begin maar vast, zeggen pabo’s tegen studiekiezers die nog niet zijn geslaagd voor hun kennistoetsen in belangrijke schoolvakken. Maar die soepele toelating leidt nog niet tot een hogere instroom, staat in een rapport.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)