Verduurzaming schoolgebouw: vraag subsidie aan

22.05.24

Van 3 juni tot en met 31 oktober 2024 kunnen scholen weer subsidie aanvragen voor de verduurzaming van hun schoolgebouw. Op 15 mei is de aangepaste Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (hierna: DUMAVA) gepubliceerd in de Staatscourant. Schoolleiders die met de verduurzaming van hun sch...

Deel bericht
(advertentie)

Complotdenker Alex Jones moet bezittingen verkopen zodat hij de schadevergoeding kan betalen voor beweringen over schietpartij op een basisschool

15.06.24
Bijna alle bezittingen van complotdenker en mediapersoonlijkheid Alex Jones gaan onder de hamer. Een rechter in Texas besloot vrijdag dat alle eigendommen van Jones moeten worden verkocht zodat hij een zo groot mogelijk deel van de schadevergoeding kan betalen die hem is opgelegd voor zijn beweringen over een schietpartij op een basisschool.
Deel bericht

Brutale twaalfjarige confronteert Marokkaanse minister

14.06.24
In Marokko heeft een twaalfjarige jongen tijdens een vragenuurtje de Minister van Onderwijs aan de kaak gesteld over het onderwijssysteem. Het land is al het hele jaar in de ban van ophef over de manier waarop de regering het onderwijs regelt. Correspondent Samira Jadir vertelt erover in Bureau Buitenland.
Deel bericht

Muziek in de Klas is niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de kinderen.

14.06.24
Vijfduizend dansende, zingende en springende kinderen gingen donderdag helemaal uit hun bol in de Brabanthallen. Tijdens de eerste editie van Sing & Dance UP! mochten schoolkinderen van 9 tot 12 jaar samen genieten van allerlei optredens. Volgens de stichting Méér Muziek in de Klas is muziek niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de kinderen.
Deel bericht

Blog | Lerarentekort - Kinderen voor Kinderen?

14.06.24
Vooraf: Ik hoop dat dit geen reeks wordt, maar om de een of andere reden schrijf ik weer over hoe wij het lerarentekort kunnen opvangen. Naast de vierdaagse schoolweek, die ik in mijn vorige blog ontleedde als een slecht idee, wordt ook ‘peer teaching’ vaak genoemd als mogelijke oplossing. Hierbij geeft de ene leerling ‘les’ aan de andere.
Deel bericht

Achterstandsscores basisscholen 2024 bekend

14.06.24
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de nieuwe achterstandsscores per basisschoolvestiging gepubliceerd. Het gaat om de geaggregeerde onderwijsscores per 1 februari 20204.
Deel bericht

Mariëlle Paul (VVD) van minister naar staatssecretaris op Onderwijs

14.06.24
Na een jaar (demissionair) ministerschap, wordt Mariëlle Paul staatssecretaris. De 57-jarige VVD'er komt in het kabinet-Schoof een trede lager, maar ze blijft wel op hetzelfde ministerie, dat van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Deel bericht

Handreiking AI voor scholen

13.06.24
Artificial intelligence is een veelzijdige en ingrijpende technologie die alle lagen van het onderwijs kan raken. Dit stelt scholen voor nieuwe uitdagingen. Deze handreiking helpt scholen om tot bewuste en verantwoorde keuzes over de inzet van AI te komen.
Deel bericht

Doorstroomtoets: minder vwo-adviezen, maar kansarme kinderen scoren hoger

13.06.24
Het idee daarachter is dat voor kinderen bij wie de toets hoger uitvalt dan het schooladvies, dat advies nog omhoog kan worden bijgesteld en ze nog voldoende tijd hebben om zich in te schrijven op de juiste school of de juiste klas.
Deel bericht

Coalitie wil meer meesters op de basisschool, is pabo opsplitsen de oplossing?

13.06.24
Het tekort aan meesters is al jaren een hoofdpijndossier in het basisonderwijs. Ook de nieuwe coalitie houdt zich bezig met de vraag: hoe krijgen we meer mannen voor de klas? Met het opsplitsen van de pabo denken de partijen het antwoord te hebben, maar medewerkers in het basisonderwijs zijn sceptisch over het plan.
Deel bericht

Ouders vrezen voor pesterijen door sluiting van 'speciale' basisschool De Vogelveste

13.06.24
Meerdere ouders hebben grote zorgen over het lot van hun kinderen op basisschool De Vogelveste in Lelystad. De school voor speciaal onderwijs zou deze zomer de deuren moeten sluiten vanwege een afnemend aantal leerlingen. Het plan is om de overgebleven 20 kinderen vooral onder te brengen op reguliere scholen, in speciale klassen.
Deel bericht

Leermiddelen: het móét goed en voordelig

13.06.24
“Uitgeverijen bieden werkboeken niet meer los aan, maar alleen als pakket. Dit zorgt voor een extreme stijging van de kosten.” Het is één van de kritiekpunten die naar voren komt uit een peiling die gehouden is onder ruim 2500 schoolleiders, leraren, schoolbestuurders en andere onderwijsprofes...
Deel bericht

Oud-Kamerlid ChristenUnie voor NSC minister van Onderwijs

12.06.24
Eppo Bruins, tot 2021 Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie, wordt namens NSC minister van Onderwijs in het kabinet-Schoof. Dat bevestigen Haagse bronnen. Hij is de eerste nieuwe bewindspersoon die bekend wordt, die van een andere partij lid is dan de coalitiepartijen.
Deel bericht

Coalitiepartijen tegen plan om gratis schoolmaaltijden te redden

12.06.24
Het voorstel om in 2025 door te gaan met het uitdelen van gratis schoolmaaltijden, krijgt niet genoeg steun in de Tweede Kamer. Onder meer de aankomende coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben tegengestemd. D66, Volt, DENK, GroenLinks-PvdA en SP vonden het jammer dat hier in het hoofdlijnenakkoord geen geld voor was gereserveerd en hoopten dat - tevergeefs - recht te trekken met hun motie.
Deel bericht

NSC levert nieuwe minister van OCW

12.06.24
De verdeling van de nieuwe kabinetsposten onder de vier aankomende coalitiepartijen is bekend. De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal worden geleverd door NSC van Pieter Omtzigt. Dat meldt de NOS.
Deel bericht

Zelf je kleuteronderwijs opbouwen met Stapel op

11.06.24
Zelf kiezen uit allerlei activiteiten voor je kleuters, al je leerdoelen halen én snel een goede planning maken? Dat doe je eenvoudig met de nieuwe online tool Stapel op, de digitale blokkendoos vol kleuteractiviteiten!
Deel bericht

‘Leerlingen lopen vast na ruimhartig schooladvies’

10.06.24
Middelbare scholen zien dat meer leerlingen na een ruimhartig schooladvies voor een hoger onderwijsniveau kiezen. Daar lopen deze scholieren vaak vast, zegt clusterdirecteur Jamie Visser van praktijkcentrum HPC Centrum in […]
Deel bericht

Subsidieregeling onderwijsregio’s 2025

10.06.24
Onderwijsregio's kunnen subsidie aanvragen voor activiteiten die zich richten op het werven, matchen, opleiden, begeleiden en professionaliseren van onderwijspersoneel. Dat kan via de subsidieregeling Landelijk dekkend netwerk onderwijsregio’s, die het ministerie van OCW op 10 juni heeft gepublice...
Deel bericht

Apple Hardware zomerdeals

10.06.24
[EduAd] Vernieuw je hardware-oplossingen voor het einde van het schooljaar met aantrekkelijke prijzen tijdens de Hardware zomerdeals. Laat je onderwijs stralen met onze zomerse Apple bundels en accessoires tegen aantrekkelijke prijzen.
Deel bericht

Jaarverslag Onderwijsinspectie 2023: meer bezoeken aan scholen en opleidingen door versterking toezicht

10.06.24
De Inspectie van het Onderwijs streeft naar meer en beter zicht op de kwaliteit van het onderwijs op scholen en opleidingen. Waar nodig onderneemt de inspectie sneller actie. Dat leidde in 2023 tot aanzienlijk meer bezoeken aan scholen en opleidingen. Dit is een verschuiving in de balans van de drie...
Deel bericht

Luchtfoto’s onthullen Romeinse villa’s

09.06.24
Bij het woord 'Romeinen' denken de meeste mensen aan soldaten en slagvelden. Dat is jammer, want er is veel meer, zoals villa's met uitgestrekte landerijen waar mensen een heel ander leven leidden.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)