Voorlichten over vapen op basisscholen? “Liever niet!”

05.09.24
Steeds meer jonge kinderen vapen. Moeten we nu massaal gaan voorlichten op de basisschool? “Liever niet”, betoogt Simone Onrust in dit blog. “Maar dat wil niet zeggen dat er geen actie nodig is. Basisscholen kunnen namelijk wel andere dingen doen die veel effectiever zijn.”
Deel bericht
(advertentie)

Klaar voor een nieuwe uitdaging? Meesterbaan!

20.03.25
Ruim 20 jaar is MeesterBaan dé plek waar dagelijks nieuwe vacatures in het primair onderwijs verschijnen. Vind eenvoudig de baan die bij je past, solliciteer moeiteloos en ontvang de nieuwste vacatures direct in je mailbox. Alles geregeld met slechts een paar klikken!
Deel bericht

‘Ministerie moet meer regie pakken in ICT-basisinfrastructuur voor het funderend onderwijs’

20.03.25
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) moet meer de regie pakken binnen het complexe stelsel van de ICT-basisinfrastructuur voor het funderend onderwijs. Dat adviseren Highberg en Berenschot op basis van gezamenlijk onderzoek.
Deel bericht

Aantal gevallen van mazelen loopt flink op, basisscholen in vier regio's getroffen

20.03.25
Het aantal besmettingen met mazelen in Nederland is flink toegenomen. Het totaal ligt nu op 108 gevallen. Dat zijn er 45 meer dan twee weken geleden. Onder meer vier basisscholen en een middelbare school zijn door de ziekte getroffen.
Deel bericht

Genetica wijst uit: kinderen met ADHD lopen een groter risico op leerproblemen

19.03.25
De erfelijke aanleg voor ADHD overlapt met aanleg voor dyslexie en dyscalculie. Dit gedeelde genetische risico is de reden dat leerlingen met ADHD vaker moeite hebben met lezen, spelling, en rekenen. De studie onder 20.000 Nederlandse kinderen werd geleid door psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.
Deel bericht

Te veel suiker als kind? De gevolgen zijn levenslang merkbaar

18.03.25
Kinderen krijgen veel meer suiker binnen dan aanbevolen, en de gevolgen daarvan zijn ook na de kindertijd merkbaar. Uit nieuw onderzoek blijkt dat een hoge suikerconsumptie op jonge leeftijd ook op latere leeftijd problemen geeft.
Deel bericht

AI in het primair onderwijs

18.03.25
Onderwijsprofessionals gebruiken steeds vaker kunstmatige intelligentie (AI) in het primair onderwijs. Het Arbeidsmarktplatform PO deed een thematische verkenning naar de impact van AI op het werken in het primair onderwijs.
Deel bericht

In Finland keldert het aantal astmapatiënten, wroeten in de aarde helpt

16.03.25
Finland lijkt een oplossing te hebben gevonden voor het alsmaar stijgende aantal gevallen van astma en allergieën. Om het afweersysteem te trainen, worden kinderen blootgesteld aan bacteriën en schimmels. Dat gebeurt simpelweg door ze structureel in de natuur te laten spelen. Sinds dit als nationaal beleid in 2008 is ingevoerd, keldert het aantal kinderen met chronische aandoeningen.
Deel bericht

Twist en dans mee met ‘Baila bailalaa’ voor de Koningsspelen 2025!

15.03.25
Kinderen voor Kinderen brengt met Baila bailalaa een swingend Koningsspelen-lied voor 2025! Met het thema ‘twist’ laten 150 kinderen in de clip zien hoe je op jouw manier kunt meedoen. Bekijk nu het lied op het YouTube-kanaal van Kinderen voor Kinderen.
Deel bericht

Kleuters hameren op oude laptop: 400 kinderen moeten door rook school uit

13.03.25
Een lesje recyclen voor kleuters op basisschool de Boschuil in Eindhoven is dinsdag uitgelopen op een wel heel spannend avontuur. Het hele hoofdgebouw van de school met vierhonderd kinderen moest worden ontruimd, vanwege rookontwikkeling. Die rook kwam uit een oude laptop die de kleuters vakkundig aan het demonteren waren.
Deel bericht

Doorstroomtoets heeft effect op schooladviezen: 20.000 leerlingen meer naar gemengde brugklas

13.03.25
De invoering van de doorstroomtoets is goed voor de kansen van kinderen uit groep acht. Dat blijkt uit cijfers die deze site heeft opgevraagd bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Achtstegroepers krijgen sinds het schooljaar 2023/2024 vaker een gemengd schooladvies dan daarvoor.
Deel bericht

Amerikaans ministerie van Onderwijs ontslaat bijna de helft van het personeel

12.03.25
Het totale personeelsbestand krimpt van 4.133 medewerkers toen Donald Trump aantrad als president naar 2.183 medewerkers. De bedoeling is dat het ministerie uiteindelijk helemaal opgeheven wordt.
Deel bericht

Openbare scholen dempen segregatie

12.03.25
In grote steden hebben openbare en ook protestants-christelijke basisscholen een meer evenredige samenstelling dan andere scholen. Daarmee dempen ze segregatie, in tegenstelling tot met name algemeen bijzondere scholen die segregatie juist versterken.
Deel bericht

Doug Lemov bezoekt OBS De Vogelenzang in Spijkenisse & Congres ‘Van Goed naar Goud’

12.03.25
Spijkenisse – Op dinsdag 25 maart 2025 krijgt OBS De Vogelenzang in Spijkenisse bijzonder bezoek. Doug Lemov, de Amerikaanse onderwijsexpert en grondlegger van de Uncommon Schools-methode, komt naar Nederland om met eigen ogen te zien hoe deze methode hier wordt toegepast.
Deel bericht

Wat is het effect van vingertellen op getalbegrip, leren optellen en aftrekken, en rekenautomatisering in de onder- en middenbouw?

11.03.25
Vingertellen expliciet stimuleren in de onderbouw om rekentaken op te lossen is effectief voor het getalbegrip en (de automatisering van) optel- en aftrekvaardigheden van leerlingen. In loop van de tijd is vingertellen in de middenbouw daarvoor niet meer effectief. Het gebruik van de vingers sluit dan niet meer aan bij de verwachte rekenontwikkeling. Het laat zien dat de leerlingen de overstap naar het mentale rekenen nog niet hebben gemaakt.
Deel bericht

Filmleraar van het jaar werkt op Geleense basisschool

11.03.25
Nichel Janssen is op het Film Festival Rotterdam uitgeroepen tot Filmleraar van het jaar 2024/2025. Volgens de vakjury liet Nichel zien dat filmonderwijs mogelijk is op elk niveau. Nichel is leraar speciaal basisonderwijs. Hij geeft les aan groep 7/8 van SBO de Diamant in Geleen.
Deel bericht

Kinderen in Peking krijgen vanaf nieuw schooljaar les over AI

10.03.25
Kinderen op basis- en middelbare scholen in de Chinese hoofdstad Peking krijgen vanaf het nieuwe schooljaar les over kunstmatige intelligentie (AI). Het onderwijsplan past in China's ambitie om een van de grote spelers te worden op het gebied van deze technologie.
Deel bericht

Hoogbegaafdheid bij kinderen: meer dan een hoog IQ

10.03.25
Kinderen die hoogbegaafd zijn zouden altijd goed presteren op school en sociaal onhandig zijn. Dit zijn twee vooroordelen die coach en hoogbegaafdheidspecialist Lisette ter Heerdt uit Arnhem vaak hoort. In de Week van de Hoogbegaafdheid staat het verspreiden van kennis over hoogbegaafdheid en het wegnemen van vooroordelen centraal.
Deel bericht

Online Escape Avonturen

07.03.25
Maak van je les een avontuur met Kraak ‘m: Vlucht van de vulkaan / Ontsnap uit het kasteel / Ontdek opa’s geheim in Indië / Hack de hacker / Leer breuken in de Robotfabriek. Aansluitend bij je lessen en leerdoelen. Gebruikt door meer dan 25.000 leerkrachten. Nieuw: Rekenen met Robocops.
Deel bericht

5-jarig kind op basisschool misbruikt door sportcoach (23)

07.03.25
Op basisschool De Eerste Rith in Breda is vorig jaar een jongetje van 5 seksueel misbruikt. De 23-jarige sportcoach J.D. uit Roosendaal zit daarvoor al maanden vast. Deze donderdag kwam zijn zaak voor het eerst voor de rechter. J.D. had er echter voor gekozen om er niet bij te zijn. Hij voelt zich niet meer veilig sinds bekend is geworden waarvoor hij vastzit.
Deel bericht

‘Doorstroomtoets volgend jaar weer weigeren’

07.03.25
Als het aanstaande gesprek met het ministerie van OCW over bezwaren tegen de doorstroomtoets niets oplevert, wil directeur Marlies Pepping van de Matthieu Wiegmanschool in Bergen volgend jaar de toets opnieuw weigeren af te nemen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)