Ministerie bezuinigt 92 miljoen op subsidies primair onderwijs

30.10.24
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft bekendgemaakt op welke subsidies zij de komende jaren bezuinigt. Voor de subsidies in het primair onderwijs gaat het om een bezuiniging van zo’n 92 miljoen euro.
Deel bericht
(advertentie)

In onderwijs ervaart één op zes werknemers ongewenst gedrag

11.11.24
Van de mensen in het onderwijs ervaart 16,9% ongewenst gedrag op de werkvloer. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ongewenst gedrag komt volgens het CBS meer dan […]
Deel bericht

Wereldburgers voor de klas

08.11.24
Het lerarentekort aanpakken en migranten met een pedagogische achtergrond helpen om hun plek te vinden in het Nederlandse onderwijs en in onze samenleving. Dat is het doel van het project Wereldburgers voor de klas.
Deel bericht

Door inspectie als 'zeer zwak' beoordeelde school Da Vinci Eemland sluit

08.11.24
De door de onderwijsinspectie als 'zeer zwak' beoordeelde basisschool Da Vinci Eemland in Amersfoort sluit per 1 augustus volgend jaar de deuren. Dat laat de gemeente weten in een bericht aan de raad. Het bestuur van Stichting Meerkring, waar Da Vinci Eemland onder valt, zegt er volgens Nieuwsplein 33 alles aan te willen doen om ervoor te zorgen dat voor elke leerling een passende onderwijsplek beschikbaar is.
Deel bericht

Thuiszittende Omar (8) vol onbegrip over bezuiniging op hoogbegaafdenonderwijs: 'It's terrible'

07.11.24
Het kabinet wil miljoenen bezuinigen op ondersteuning van thuiszitters en hoogbegaafdenonderwijs. Intussen zit de hoogbegaafde Omar (8) uit Nieuwegein nog altijd niet op school. Een jaar geleden berichtte RTV Utrecht over zijn situatie. Dat leidde tot een stortvloed aan reacties en steunbetuigingen. Hoe gaat nu met Omar?
Deel bericht

Hoe reageert een groep, wanneer één leerling het moeilijk heeft?

07.11.24
In een bijzonder experiment zie je hoe een groep 3 elkaar steunt en helpt. Samen met de leerlingen van basisschool De Stappen en juf Jill kijken we wat er gebeurt als niet iedereen hetzelfde is. Wat doet dit met de hele groep?
Deel bericht

Informatie over gezond schermgebruik voor de Week van de Mediawijsheid

07.11.24
Hoeveel schermtijd mogen kinderen hebben? Vanaf welke leeftijd is een smartphone gepast? Moeten we de leeftijdsgrens voor sociale media verhogen? Dit zijn veelgestelde vragen in het maatschappelijke debat over schermtijd, sociale media en telefoongebruik onder kinderen en jongeren. Deze vragen zullen ook vaak langskomen tijdens de Week van de Mediawijsheid, van 8 tot en met 15 november.
Deel bericht

Extra jaar onderwijs beschermt niet tegen veroudering van het brein

06.11.24
Dankzij een 'natuurlijk experiment' met 30.000 mensen, konden onderzoekers van het Radboudumc heel nauwkeurig bepalen wat een jaar extra onderwijs op de lange termijn doet met de hersenen. Tot hun verbazing zagen ze geen effect op de structuur van het brein, en geen bescherming van het extra onderwijs op veroudering van de hersenen.
Deel bericht

'Ouders en kinderen hebben te weinig inspraak in de jeugdzorg'

06.11.24
Kinderen ervaren te weinig inspraak bij de jeugdzorg die ze krijgen. Voor de ouders van de kinderen geldt hetzelfde. Een belangrijke verbetering die de decentralisatie van de jeugdzorg moest brengen, blijft daarmee uit.
Deel bericht

Strengere controle op inhuur zzp vanaf 1 januari 2025

05.11.24
De Belastingdienst gaat vanaf januari 2025 strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Dit betekent dat schoolorganisaties voor die tijd goed moeten nagaan hoe de samenwerking met een zzp’er is ingericht.
Deel bericht

Presteren zwakke rekenaars beter door bestaande strategieën te gebruiken dan door nieuwe/meerdere strategieën te leren?

05.11.24
Het is niet duidelijk of zwakke rekenaars die vasthouden aan eerder geleerde strategieën beter presteren dan zwakke rekenaars die overstappen op een nieuwe strategie of meer strategieën naast elkaar leren inzetten. Wel heeft de zogeheten rijgstrategie bij de rekenbewerking aftrekken voor zwakke rekenaars de voorkeur, omdat deze minder foutgevoelig is dan de splitsstrategie.
Deel bericht

Studenten lanceren online campagne Leraar in de Spotlight

04.11.24
Een groep vierdejaarsstudenten van de Hogeschool van Amsterdam heeft de campagne Leraar in de Spotlight gelanceerd. Doel van hun online campagne is om de waardering voor leraren te vergroten. ‘Met […]
Deel bericht

Reactie Onderwijsinsepctie op uitzending NOS-Nieuwsuur

04.11.24
Op donderdag 31 oktober 2024 zonden NOS en Nieuwsuur een item uit over de Inspectie van het Onderwijs. Als inspectie constateren we dat we in het verleden fouten maakten in de registratie van de unieke schoolbezoeken. De registratie was niet volledig. Daardoor was niet duidelijk dat we niet alle scholen in het primair onderwijs eens in de 4 jaar bezochten. Dat was wel het uitgangspunt. D
Deel bericht

Inspectie bezoekt al jaren veel minder basisscholen dan aan Kamer is beloofd

31.10.24
Ondanks de belofte aan de Kamer dat de onderwijsinspectie alle basisscholen elke vier jaar zou bezoeken, is dat sinds 2014 niet meer gebeurd. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur.
Deel bericht

Korte metten met de file bij De Elzen in Tilburg: ‘schoolstraat’ maakt Elzenstraat autovrij

31.10.24
Na jaren van getoeter, parkeerstress en blokkades in de Elzenstraat is het tijdens de breng- en haaltijden bij basisschool de Elzen eindelijk gedaan met de auto’s. Vanaf deze week is de straat een officiële ‘schoolstraat’: alleen ouders die te voet of met de fiets komen, mogen de straat in tijdens deze piekmomenten. Ouders met de auto parkeren verderop.
Deel bericht

Hoogbegaafdenscholen vrezen bezuinigingen: 'Kinderen tussen wal en schip'

31.10.24
Het kabinet wil 4,7 miljoen euro bezuinigen op onderwijs voor hoogbegaafden. Gespecialiseerde scholen komen in verzet: ze vrezen dat ze dan niet meer alle kinderen goed kunnen begeleiden en hopen dat de Tweede Kamer er een stokje voor steekt.
Deel bericht

Onderzoek: kinderen die gezond eten, gaan beter rekenen

31.10.24
Schoolkinderen presteren beter bij het rekenen als ze op school gezond lunchen en meer bewegen. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Universiteit van Maastricht. "We hadden niet gedacht dat het effect zo groot zou zijn."
Deel bericht

Koepelorganisatie waarschuwt dat speciaal onderwijs vastloopt

31.10.24
Het speciaal onderwijs blijft maar groeien en heeft steeds langere wachtlijsten. Het is de bedoeling dat leerlingen die extra zorg nodig hebben in het reguliere onderwijs terecht kunnen, maar dat lukt steeds vaker niet. En dan moeten die leerlingen naar het speciaal onderwijs en dat leidt tot problemen. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer.
Deel bericht

Telegraaflezers mild over bezuinigingen op onderwijs

31.10.24
Veel mensen die reageren op de stelling 'Besparingen broodnodig' in de lezersrubriek Wat u zegt van de Telegraaf vinden het geen probleem dat het rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB bezuinigt op het onderwijs. Maar er zijn ook kritische reacties.
Deel bericht

Zorgen over jonge slachtoffers fatbike-ongelukken na 'meetweek'

30.10.24
De helft van de slachtoffers die door een ongeluk met hun fatbike op de spoedeisende hulp belanden, is jonger dan 16 jaar. Die conclusie trekt kenniscentrum VeiligheidNL uit een 'meetweek' die onlangs werd gehouden. De organisatie noemt de resultaten zorgelijk.
Deel bericht

‘Onderwijs wordt niet beter van meer geld’

30.10.24
Om Nederlandse kinderen beter te leren rekenen en lezen, is meer geld in het onderwijs steken niet de oplossing. Staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW zoekt de sleutel tot beter onderwijs in scherpere keuzes.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)