“Met het Normenkader IBP zouden we dit type hack niet hebben gehad”
10.01.25
Koninklijke Auris Groep biedt onderwijs, begeleiding en zorg aan kinderen, jongeren en volwassenen met gehoor-, spraak- en taalmoeilijkheden. Tijs van der Wielen is er als lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor de digitale veiligheid. “Sinds de lancering van het Normenkader IBP kijken we wat we al hadden afgedicht en wat we nog moeten doen.”
[EduAd] Wil je weten hoe je sociaal-emotioneel leren structureel en schoolbreed kunt inzetten voor een sociaal veilige school? Meld je aan voor het Kwink-webinar. En start met een proefabonnement op Kwink! Donderdag 30 januari om 16.00 uur.
Grote verbazing bij leraren over het beeld dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Onderwijs) dinsdag neerzette over hun salaris. Volgens de staatssecretaris verdienen leraren gemiddeld 6200 euro per maand. Dat geeft een wel erg rooskleurig beeld, zeggen docenten. "Het vak verdient zeker niet slecht, maar wat de staatssecretaris hier doet, is niet eerlijk."
[EduAd] Duik samen met groep 8 achter de schermen van het Flater Theater voor een over-de-top-leuk avontuur vol humor en spanning in de afscheidsmusical 'De leukste musical ever'. Met 8 spetterende liedjes en een kleurrijk decor wordt de première van deze eindmusical ongetwijfeld een hit!
Het praktijkonderwijs wordt vaak over het hoofd gezien bij schooladviezen. Zonde, vinden Mandy (20) en Sherrina (15). Zij weten hoeveel het praktijkonderwijs kan betekenen.
‘Als je voor dit salaris zoveel slecht lezende vijftienjarigen oplevert, lijkt het me toch normaal dat je als beroepsgroep een keer zegt: sorry, we gaan ons best doen en onszelf verbeteren’, zo citeert de Telegraaf Van Haperen, leraar economie aan het Rythovius College in Eersel, die in onderwijsland vooral bekend is als columnist van het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (AOb).
Buitenlandchef Kaja Kallas van de Europese Unie vindt dat het nu belangrijker is om te investeren in een sterke defensie dan in onder andere goed onderwijs. Dat heeft zij gezegd op een conferentie in Brussel.
Gelaten, op hoop van zegen, of ronduit boos gaan basisscholen de periode van de doorstroomtoetsen weer in. De verschillen tussen toets- en schooladvies zijn vaak te groot en de vergelijkbaarheid van toetsen onderling staat ter discussie. Schoolleiders en vakbonden willen terug naar één centrale toets. De Tweede Kamer heeft inmiddels een motie aangenomen om te verkennen wat daarvoor nodig is.
Nederlandse steden worden de komende tien tot twintig jaar geconfronteerd met complexe uitdagingen op het gebied van veiligheid en leefbaarheid, veroorzaakt door zowel voorspelbare als onzekere factoren. Een van die factoren is het onderwijs, dat in kwetsbare wijken nogal eens te wensen overlaat.
Th...
Geen boterham met chocopasta of vruchtenhagel meer in de broodtrommel, maar een gezonde maaltijd op school met rauwkost: is dat de toekomst voor scholen in Nederland? Onderzoek van Frédérique Rongen, gezondheidswetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam, laat zien dat kinderen met speciale schoolmaaltijden gezonder eten en betere voedingskeuzes maken.
Het vak van leraar heeft onterecht een imagoprobleem, vindt staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs). Dat hoopt ze recht te zetten met een grote overheidscampagne van meerdere jaren. Die is vanaf dinsdag onder meer te zien op abri’s met digitale schermen, in radiospotjes en online.
"Lesgeven is interessant omdat leerlingen zo verschillend zijn,
maar het is alleen mogelijk omdat ze zo gelijk zijn.” Deze uitspraak vat een intrigerende paradox in het onderwijs samen. Als leraar of ouder weet je dat kinderen op veel manieren van elkaar verschillen. Ze hebben uiteenlopende interesses, leren in verschillend tempi, hebben verschillende talenten, en ga zo maar door. Aan de andere kant [...]
De leerlingen van groep 8 krijgen tussen nu en eind januari hun voorlopige schooladvies voor het voortgezet onderwijs. Aansluitend maken ze de doorstroomtoets. Uit de score op de doorstroomtoets blijkt soms dat een leerling een hoger schoolniveau aankan dan het schooladvies. 'Adviseer optimistisch, vooral bij leerlingen die meer risico lopen op onderadvisering', is de oproep van Fatima-Zohra Charki van het Nederlands Jeugdinstituut.
Woord vooraf: In de VS zijn er sinds mensenheugenis nationale of regionale (staten) toetsen om je beroep als arts of advocaat uit te mogen voeren. Struinend door het web kwam ik de Praxis Test voor certificering van leraren van de Educational Testing Service tegen en vroeg mij af waarom zoiets in Nederland niet ingevoerd is/wordt.
De manier waarop de vrijeschool Meander in Nijmegen omgaat met seksuele voorlichting zorgt voor grote onrust. Een lesbische lerares zit ‘ziek’ thuis. Tientallen ouders willen op het schoolplein demonstreren om haar een hart onder de riem te steken en de schooldirectie verbiedt dat.
Het schooladvies aan het eind van de basisschool is belangrijk voor de verdere schoolloopbaan en de kansen van leerlingen. Door een passend en kansrijk advies krijgen zij de mogelijkheid om zich zo optimaal mogelijk te ontwikkelen. Onderadvisering belemmert juist hun ontwikkeling en de kansen die zij krijgen. Hoe kun je als onderwijsprofessional onderadvisering voorkomen en kansrijk adviseren?
De Onderwijsraad adviseert strengere en uniforme bekwaamheidseisen voor lerarenopleidingen. Dit zorgt ervoor dat aanstaande leraren, ongeacht hun studieroute, beter voorbereid zijn op het geven van goed onderwijs. Landelijke theorietoetsen en praktijkbeoordelingen moeten garanderen dat afgestudeerden aan de gestelde normen voldoen.
Ongeveer een op de tien basisscholen heeft al zeker tien jaar geen bezoek gekregen van de onderwijsinspectie. Inspecteur-generaal Alida Oppers vertelde dat donderdag tijdens een hoorzitting met kritische Tweede Kamerleden. Die wilden weten waarom de inspectie de eerdere norm om elke vier jaar bij scholen langs te gaan jaren achtereen niet heeft gehaald, zoals het programma Nieuwsuur eind vorig jaar ontdekte.
Staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW verwacht dat meer scholen die daarvoor in aanmerking komen, School en Omgeving-subsidie zullen aanvragen nu de aanvraagprocedure wordt vereenvoudigd.
Wanneer een kind een ouder heeft met een psychische aandoening of een verslaving, heeft dat grote invloed op zijn of haar leven. Deze kinderen hebben meer hulp en begeleiding nodig, ziet Jellinek Utrecht. Krijgen ze die hulp, dan is te voorkomen dat ze later zelf psychische problemen krijgen. Jellinek organiseert begeleiding voor deze kinderen en hun ouders. Of je nu 22 jaar of vier jaar oud bent, praten helpt.
De Inspectie van het Onderwijs presenteert op woensdag 16 april 2025 het rapport De Staat van het Onderwijs 2025 tijdens het gelijknamige congres. Op deze dag ontvangt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het rapport van de Inspecteur generaal van het Onderwijs, Alida Oppers.