[EduAd] ´Ik wil meer ogen!´ Vraag het Taalverhaal Verhalenboekje aan

08.12.17
Taalverhaal.nu luistert naar de verhalen uit de klas en neemt de wensen van leerkrachten zeer serieus. Onze taal- en spellingmethode ontlast de leerkracht maximaal en stimuleert het plezier van kinderen in taal, en dus ook de opbrengst. In ons verhalenboekje leest u verhalen van vier leerkrachten.
Deel bericht

Ook met de hele klas heeft trainen van leesstrategieën zin

06.12.17
Leerlingen die in de klas hebben geleerd hoe ze leesstrategieën moeten inzetten, blijken beter te scoren op begrijpend lezen, zo wijst onderzoek van de Universiteit Twente uit. Ook op de lange termijn blijven leerlingen ervan profiteren.
Deel bericht

Bovengemiddelde leesscore, toch buiten de internationale top 10 (PIRLS)

06.12.17
Hoe doet Nederland het internationaal gezien op gebied van leesvaardigheid in het basisonderwijs? Bovengemiddeld, zo blijkt uit het PIRLS-onderzoek (Progress in International Reading Literacy Study) waaraan Nederland in 2016 heeft deelgenomen.
Deel bericht

Dyslexie is een hype

05.12.17
Kees Vernooy, prikte tijdens zijn lezing op de iPabo in Amsterdam een aantal hardnekkige mythes door rondom dyslexie en leesvaardigheid van kinderen door. De lector leesvaardigheid aan de Hogeschool Edith Stein hamerde er bij de aanstormende docenten op dat tijd vrijmaken voor kinderen met een leesachterstand ongelooflijk belangrijk is. Ook voor kinderen met dyslexie.
Deel bericht

Bakenen scholen en leerkrachten hun terrein wel zorgvuldig genoeg af?

01.12.17
Bakenen scholen en leerkrachten hun terrein wel zorgvuldig genoeg af? Met de komst van social media is het makkelijk geworden om ouders “even snel” op de hoogte te houden van de vorderingen van hun kind op school. Maatschappelijke problemen worden op het bord van scholen gelegd. Maar halen scholen zich niet onnodig veel extra taken op de hals?
Deel bericht

Doorgaande lijn tussen voor- en vroegschoolse educatie laat te wensen over

28.11.17
Er is weinig stabiliteit in kwaliteit van de voor- naar vroegschoolse fase: slechts een klein deel van de doelgroepleerlingen krijgt zowel in de voor- als in de vroegschoolse periode aanbod van (relatief) hoge kwaliteit. Pluspunt: er zijn wel kleutergroepen met een goed aanbod en hoge kwaliteit en daar is de ontwikkeling van doelgroepkinderen ook gunstiger.
Deel bericht

Stichting NIVOZ krijgt nieuwe wetenschappelijk directeur

28.11.17
Stichting NIVOZ (Nederlands Instituut voor Onderwijs- en Opvoedingszaken) heeft in prof. dr. Rob Martens per 1 januari 2018 een nieuwe wetenschappelijk directeur gevonden. Martens (53), tevens hoogleraar bij het Welten-instituut van de Open Universiteit, vult de ruimte in die wordt vrijgemaakt door prof.dr. Luc Stevens.
Deel bericht

Steeds meer kinderen op basisschool krijgen bijles

27.11.17
Het was lange tijd vooral een ding op de middelbare school, maar uit onderzoek van het NOS Jeugdjournaal blijken steeds vaker kinderen op de basisschool bijles te volgen.
Deel bericht

Congres Rekenen op Taal 2018

26.11.17
Voor het derde jaar op rij presenteren tijdschrift Volgens Bartjens en MeerTaal het congres Rekenen op Taal.
Deel bericht

Opinie | Kennis gaat niet om content, maar om structuur

24.11.17
Sinds Dik Trom is van technologische vooruitgang in het Nederlandse onderwijs weinig te merken. Toen ik een aantal jaren geleden op zoek ging naar een goede school voor mijn kroost, kwam ik letterbakken tegen uit 1973 en kinderen die op een blinde kaart Hoogezand-Sappemeer moesten aanwijzen. Het was duidelijk dat er iets moet veranderen.
Deel bericht

Opinie | Meer kennis over hoogbegaafdheid ontzenuwt vooroordelen

21.11.17
Als hoogbegaafde kinderen volwassenen om zich heen hebben die hen begrijpen, is er al een wereld gewonnen, betoogt drs. Erika Heijboer-Sinke.
Deel bericht

Adaptief toetsen: dit moet je weten

21.11.17
Adaptief toetsen wordt steeds meer ingezet in het onderwijs. Ook bij de eindtoets in het primair onderwijs (po). Maar wat is nu precies adaptiviteit? En welke vormen van adaptiviteit bestaan er? Hoe dit werkt, leggen we uit in dit artikel.
Deel bericht

Slob roept scholen op: Trek aan bel als passend onderwijs niet lukt

14.11.17
Scholen en samenwerkingsverbanden moeten direct aan de bel trekken als het lastig blijkt om passend onderwijs te bieden aan leerlingen die extra zorg nodig hebben. Die oproep deed minister Arie Slob (CU) van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media vandaag na Kamervragen van VVD-Kamerlid Bente Becker.
Deel bericht

Nationale Dyslexie Conferentie

14.11.17
Meer dan 30 prominente sprekers delen op woensdag 21 maart 2018 graag nieuwe wetenschappelijke inzichten, inhoudelijke adviezen en praktische handvatten met u.
Deel bericht

Ministerie: scholen administreren veel te veel

13.11.17
Alle basisscholen in Nederland krijgen een brochure van de overheid waarin precies staat welke administratie moet worden bijgehouden. De richtlijnen moeten helpen om de werkdruk bij leraren in het basisonderwijs te verminderen.
Deel bericht

Psycholoog: adhd is als problematisch ervaren gedrag. Geen ziekte dus, maar gedrag

13.11.17
Psycholoog Laura Batstra (44) betwist de visie van hersenwetenschappers dat adhd een ziekte is die altijd bestreden moet worden met medicijnen. 'Druk en dwars gedrag is lastig, maar ook knetternormaal.'
Deel bericht

Weer meer leerlingen op speciale scholen

13.11.17
Voor het eerst in jaren is het speciaal onderwijs met honderden leerlingen gegroeid. Veel kinderen met ernstige gedragsproblemen hebben te lang zonder juiste begeleiding in gewone klassen gezeten. Nu de boel daar escaleert, worden ze alsnog zwaar beschadigd naar speciale scholen doorgestuurd.
Deel bericht

Rotterdamse eliteschool weert zorgleerlingen

13.11.17
Basisschool de Rotterdamse Schoolvereniging handelt in strijd met de Wet passend onderwijs met haar strenge toelatingsbeleid. Leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben zijn sterk ondervertegenwoordigd op school en het is onduidelijk op welke gronden leerlingen worden afgewezen. Dat blijkt uit onderzoek van De Monitor, vanavond om 22:35 uur, NPO2.
Deel bericht

Meer meiden op school, betere leesprestaties jongens

11.11.17
De leesprestaties van jongens zijn beter op een school waar meer meiden zitten. Dat schrijft Margriet van Hek, sociologe aan de Universiteit Utrecht, in het tijdschrift School Effectiveness and School Improvement.
Deel bericht

Nieuwe website: TOS in beeld

08.11.17
De website TOS in Beeld kent verschillende ingangen: het kind, de leraarcompetenties en de school. Vanuit ieder perspectief voorziet de website in informatie, videobeelden, concrete materialen en suggesties voor (bij)scholing en verdere verdieping.
Deel bericht