'Toetsen moeten geen struikelblok zijn'

20.04.17
Drie ochtenden zwoegen op de Cito-toets? Mooi niet. Op basisschool Esmoreit in Luttenberg kiezen ze vol overtuiging voor de 'IEP Eindtoets'.
Deel bericht

1 op de 15 adviezen bijgesteld na eindtoets basisschool

19.04.17
Deze week gaat de eindtoets in het (speciaal) basisonderwijs van start, die door bijna 180 duizend leerlingen van groep 8 zal worden gemaakt. Het eerder uitgegeven leerkrachtadvies van deze leerlingen kan naar boven toe worden bijgesteld op basis van de toetsscore.
Deel bericht

De 'administratieve rompslomp' in het onderwijs heeft ook zijn nut (opinie)

18.04.17
Geef leraren en zorgprofessionals inzicht in het nut van dat vele registreren waar ze hun tijd aan besteden. Want al dat afvinken lijkt nu zonde van de tijd, terwijl het wel zinvol is, betoogt Nina van Loon.
Deel bericht

Kind van hoogopgeleide ouders krijgt vaker aangepast advies voor middelbare school

18.04.17
Een derde van de kinderen scoort op de verplichte eindtoets in groep 8 hoger dan het niveau waarop hun school de leerlingen zelf inschat. Voor 13.000 leerlingen (een op de vijf) leidde dat vorig jaar alsnog tot een hoger schooladvies voor de middelbare school.
Deel bericht

Basisscholen nemen eindtoets af

18.04.17
Een spannende dag voor kinderen in groep acht. Zo'n 178.000 leerlingen beginnen vandaag aan hun eindtoets. De toets meet de kennis die leerlingen hebben van taal en rekenen en is een hulpmiddel voor scholen om vast te stellen of voor het voortgezet onderwijs de juiste keuze is gemaakt.
Deel bericht

School die het beste uit de leerling wil halen, begint met de leerkracht

14.04.17
Wat is nodig om de verschillen tussen scholen weg te werken? Betere leerkrachten, vinden twee deskundigen.
Deel bericht

De Al Ihsaan-school: van 'zeer zwak' tot een voorbeeld

13.04.17
De islamitische basisschool Al Ihsaan in Lelystad was 'zeer zwak' en is nu bovengemiddeld goed. 'Iedereen is hier directeur.'
Deel bericht

Grote verschillen tussen scholen, zo scoort jouw basisschool

12.04.17
De Onderwijsinspectie concludeert dat er grote verschillen zijn tussen het onderwijsaanbod op scholen. Hierdoor krijgen niet alle leerlingen even goede kansen. Buurtfacts bracht de eindscores van basisscholen in kaart, zodat de resultaten te vergelijken zijn.
Deel bericht

Zorgen bij inspectie en politiek: kwaliteitsverschil tussen scholen veel te groot

12.04.17
Het kwaliteitsverschil tussen scholen in Nederland is te groot. Leerlingen met vergelijkbare capaciteiten scoren op de ene basisschool aanzienlijk hoger op de eindtoets dan op een andere school.
Deel bericht

De voorjaarsvakantie van de juf gaat op aan administratie

10.04.17
Extra werkdruk door papierwerk? Juf Mieke uit Hoorn weet er alles van. Zij zag collega's op haar basisschool vertrekken vanwege de rompslomp. "Die vonden het op deze manier gewoon niet leuk."
Deel bericht

Basisschoolleraren: werkdruk vooral door administratieve rompslomp

10.04.17
Het zijn niet in de eerste plaats de grote klassen of de lastige kinderen die de grote werkdruk in het basisonderwijs veroorzaken. Het is vooral de verplichting om alles te vast te leggen en te documenteren.
Deel bericht

Kleuter kan helemaal niet blijven zitten (opinie)

06.04.17
Doorkleuteren is niet bedoeld om de leerresultaten op lange termijn te verhogen, maar om het kind verantwoord de overstap naar groep 3 te laten maken.
Deel bericht

'Scholen verwijzen zorgkinderen te laat naar speciaal onderwijs'

04.04.17
De invoering van het 'passend onderwijs' heeft grote gevolgen voor het speciaal onderwijs in regio’s waar fors is bezuinigd. Tilburg is zo’n regio. Daar komen kinderen die niet langer kunnen meekomen op een gewone basisschool nu terecht in te grote klassen in het speciaal onderwijs.
Deel bericht

[EduAd] Gratis proefmaand Oefenweb

04.04.17
Spelenderwijs online rekenen, taal en Engels oefenen? Ruim 315.000 kinderen oefenen dagelijks op school of thuis met Rekentuin, Taalzee en Words&Birds. Nu gratis uitproberen.
Deel bericht

'Het is cruciaal dat kinderen met nieuws leren omgaan'

03.04.17
"Leerlingen zitten vol met complottheorieën en geloven de media en de overheid niet meer! Dit is heel zorgelijk. Ik ben zeker één op de drie lessen bij maatschappijleer of geschiedenis bezig met het ontkrachten hiervan."
Deel bericht

Ervaar hoe adaptieve software uw taken als leerkracht verlichten

29.03.17
U herkent het vast wel: u onderschrijft de doelstellingen van passend en gepersonaliseerd onderwijs, maar komt er in de dagelijkse praktijk te weinig aan toe. Enkele zorgleerlingen in uw klas vragen zoveel begeleiding, dat u handen te kort komt om andere leerlingen voldoende te bedienen. Door het vele nakijkwerk heeft u nauwelijks tijd voor het bedenken en organiseren van extra activiteiten die uw onderwijs versterken.
Deel bericht

Haal hoogbegaafde kinderen nu eindelijk eens uit het verdomhoekje (opinie)

28.03.17
In het Nederlandse basisonderwijs komt een substantiële groep hoogbegaafde leerlingen onvoldoende tot zijn recht, schrijven Carla van den Bosch, directeur van basisschool Het Talent, en Toine Janssen, bestuurslid van Stichting Conexus.
Deel bericht

ECNO Najaarsconferentie Taal, lezen en rekenen: wat werkt echt

23.03.17
Op donderdag 16 november 2017 organiseert het ECNO de jaarlijkse conferentie voor het primair onderwijs. Het thema dit jaar is: Taal, lezen en rekenen: wat werkt echt? Jelle Jolles, Karin van de Mortel, Anneke Smits, Kees Vernooy, Marcel Schmeier, Gert Rijlaarsdam e.a.
Deel bericht

Het dilemma van de kleuterjuf: Is een kind klaar voor groep drie?

23.03.17
Kleuterleerkrachten nemen deze weken misschien wel de moeilijkste beslissing van het jaar: wie is er klaar voor de schoolse taal- en rekenlessen van groep 3, en wie kan beter ‘doorkleuteren’ in een speelse omgeving?
Deel bericht

De school praat mijn zoon een psychiatrische stoornis aan

22.03.17
Omdat zijn zoon onrustig was in de klas, drong de juf aan op een psychiatrische diagnose. Maar zo’n label geeft een kind een stigma voor het leven, schrijft Ermond van Beek.
Deel bericht