Landelijke praktijkdag integratie sbo-so-bao: Zien is geloven

15.02.18
In vervolg op de succesvolle bijeenkomsten in 2017 wordt op 18 april 2018 een derde landelijke bijeenkomst georganiseerd over verdergaande samenwerking of integratie van so-sbo en regulier bao. Deze keer is de focus nog meer op de praktijk gericht, door het programma te organiseren op een interessan...
Deel bericht

Werkbladen klokkijken maak je met Klokrekenen.nl. Nu vernieuwd!

15.02.18
Als leerkracht en remedial teacher ben je voor extra oefening vaak op zoek naar aanvullend lesmateriaal, ook als het gaat om het leren klokkijken. Als ouder help je je kind ook graag als het wat extra ondersteuning nodig heeft of misschien wat meer aan kan. Op de vernieuwde site Klokrekenen.nl stel je eenvoudig en snel werkbladen samen.
Deel bericht

Werkdruk op Hengelose basisschool omlaag: 'Wij denken bij alles: is dit wel nodig?'

13.02.18
In het noorden van het land is woensdag de derde onderwijsstaking voor meer geld en minder werkdruk. Maar hoe groot is die werkdruk nu eigenlijk? Daltonschool De Rank In Hengelo heeft er minder last van dan veel andere scholen. „Het verschil? Wij denken bij alles: is dit wel nodig?”
Deel bericht

Achtstegroepers kijken vooral of middelbare school dichtbij is

13.02.18
Niet kwaliteit, maar afstand is het belangrijkste criterium om een middelbare school te kiezen in Amsterdam. Kinderen willen liever niet dat er lagere niveaus op hun school worden aangeboden en ze zoeken een school met leerlingen die lijken op henzelf.
Deel bericht

D66 wil schoolkinderen meer privacy geven

12.02.18
Ouders moeten niet langer te pas en te onpas kunnen kijken in het leerlingvolgsysteem om te zien hoe het met hun kind gaat. D66 wil dat scholen alleen noodzakelijke informatie delen. ,,Ook kinderen hebben recht op privacy'', stelt Kamerlid Paul van Meenen.
Deel bericht

‘Ouders die kunnen kiezen, kiezen categoraal’

11.02.18
Stimuleer de vorming van brede brugklassen door de keuzevrijheid van ouders in te perken. Dat zegt Eddie Denessen, hoogleraar sociaal-culturele achtergronden en differentiatie in het onderwijs aan de Universiteit Leiden.
Deel bericht

[EduAd] Gratis Taalverhaal verhalenboekje

09.02.18
Taalverhaal.nu luistert naar de verhalen uit de klas en neemt de wensen van leerkrachten zeer serieus. Onze taal- en spellingmethode ontlast de leerkracht maximaal en stimuleert het plezier van kinderen in taal, en dus ook de opbrengst. In ons verhalenboekje leest u verhalen van vier leerkrachten.
Deel bericht

[EduAd] Taalblobs - spelend leren spellen

08.02.18
Met Taalblobs oefenen je leerlingen meer dan 100 woordkenmerken en spellingsregels. Een interactief programma met spannende spelletjes en gerichte feedback. Past zich automatisch aan de leerling aan, plus uitgebreid leerlingvolgsysteem.
Deel bericht

Onderzoek naar texting-taal bij kinderen met én zonder taalstoornis

06.02.18
Dr. Elma Blom is taalontwikkelingsexpert bij de Faculteit Sociale Wetenschappen. Met collega’s van Geesteswetenschappen onderzocht ze hoe kinderen tussen de 10 en 13 jaar ‘texting-taal’ gebruiken, het genre waarin jongeren communiceren via nieuwe media als WhatsApp.
Deel bericht

Niet minder, maar juist méér kinderen gaan naar speciaal onderwijs

05.02.18
Vier jaar na invoering van de Wet passend onderwijs is er een groei van het aantal leerlingen in speciaal basisonderwijs.
Deel bericht

Eén op de drie basisscholen kiest IEP Eindtoets in 2018

02.02.18
In vier jaar tijd groeit de IEP Eindtoets van 7.000 leerlingen (270 scholen) naar zo’n 50.000 leerlingen (2000 scholen). Ondanks dat er veel digitale alternatieven zijn, kiest één derde van de basisscholen nog altijd voor de papieren IEP Eindtoets.
Deel bericht

Wat als faalangst niet bestaat?

28.01.18
Faalangst lijkt inmiddels wel op nummer één te staan voor hulpvragen op het gebied van leren. En laten we eerlijk zijn, wat moet je ermee?
Deel bericht

Alle alternatieve eindtoetsaanbieders melden groei marktaandeel

25.01.18
Een week voordat basisscholen hun definitieve keuze voor een eindtoets gemaakt moeten hebben, deed Verus een rondje langs de zes toetsaanbieders. Alle ‘alternatieve’ eindtoetsen melden groei van hun marktaandeel.
Deel bericht

'Je hoofd wordt een trage computer als je niet genoeg schrijft'

23.01.18
Maak van schrijven op de basisschool een apart vak, in plaats van het bij 'taal' onder te brengen. Met die boodschap meldt het Platform Handschriftontwikkeling zich vandaag, op de internationale dag van het handschrift, in Den Haag bij de commissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Deel bericht

Bevorderen van moreel gedrag vermindert pesten

19.01.18
Door moreel gedrag van basisschoolkinderen aan te moedigen, wordt pesten in de klas verminderd. Dat concludeert Dorinde Jansma uit haar onderzoek, waarop zij op 25 januari promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Deel bericht

Motorische ontwikkeling schiet bij kwart kinderen tekort

09.01.18
Er moet meer aandacht komen voor de motorische ontwikkeling van kinderen. Bijna een kwart van de Nederlandse kinderen scoort onvoldoende in de bewegingstest. Dat concluderen experts naar aanleiding van de resultaten van een groot onderzoek.
Deel bericht

Eerst moet de leraar het voordoen

09.01.18
Een zwakke basisschool werd in acht jaar tijd een goede. Het recept: docenten continu bijscholen, klassikaal onderwijs, kleinere groepen, gedegen uitleg, herhaling.
Deel bericht

Oefenen schoot er vaak bij in

08.01.18
De felle methodenstrijd in rekenen en taal is voorbij. Iedereen vindt nu weer dat leerlingen tafels moeten leren.
Deel bericht

Scholen worden steeds creatiever met 'passend onderwijs'

06.01.18
In 2014 is de wet Passend onderwijs ingevoerd. Maar wat is passend onderwijs precies? Hoe ging het voor de invoering van deze wet en hoe passend is het onderwijs op dit moment, halverwege de invoeringsperiode? Conclusie: het kan beter maar er ontstaan ook mooie creatieve oplossingen.
Deel bericht

Rekenen wordt minder, taal gaat niet vooruit

06.01.18
Rekenen en taal zijn basisvakken, vindt de overheid, ook in het computertijdperk. Maar Nederlandse kinderen rekenen steeds slechter en het percentage dyslectici is te hoog.
Deel bericht