[EduAd] Meld je aan voor Tools voor lezen

19.01.22
Goed leesonderwijs is noodzakelijk om goede leesvaardigheid te ontwikkelen. Maar welke leesmethode kies je? Tijdens Tools voor lezen op 23 maart krijg je de tools in handen om een gefundeerde keuze te maken. Deelnemen is gratis.
Deel bericht

Het grote TOS mysterie - Taalontwikkelingsstoornis uitgelegd in een strip

16.01.22
Persbericht - Het grote TOS mysterie is geschreven voor kinderen met en zonder TOS vanaf ongeveer 10 jaar. Het doel is om meer bekendheid te creëren voor TOS en kinderen te enthousiasmeren voor taalwetenschap. Het stripverhaal is geschreven en getekend door Wouter Goudswaard en gebaseerd op het promotieonderzoek van Imme Lammertink. Zij onderzocht waarom het leren van taal niet voor ieder kind vanzelfsprekend is.
Deel bericht

Blog | Spelend leren en ‘guided play’ als alternatief voor directe instructie

14.01.22
Volgens ScienceDaily concludeert leert een meta-studie van de Universiteit van Cambridge dat ‘begeleid spelenderwijs leren’ voor kinderen tot acht jaar even effectief kan zijn als meer traditionele klassikale instructiemethoden. De studie laat deze effecten zien bij...
Deel bericht

‘Leer ze rekenen’: gratis boek voor onderwijsprofessionals vanaf 15 januari beschikbaar

14.01.22
Op 15 januari wordt tijdens researchED boek het boek ‘Leer ze rekenen’  gelanceerd. Dit boek ondersteunt leraren en schoolleiders uit het basisonderwijs bij het verzorgen van goed reken- en wiskundeonderwijs. ‘Leer ze rekenen’ is mogelijk gemaakt door tien schoolbesturen, het Lerarencollect...
Deel bericht

Van topsport tot techniek: deze scholen zijn er ook: 'Ik wil niet alleen maar theorie, maar ook de praktijk’

13.01.22
Van technasium tot ecoschool: niet alle scholen zijn hetzelfde. Vier scholieren vertellen over hun school: ‘Ik heb samen met drie anderen een elektrische auto gemaakt van aluminium’
Deel bericht

[EduAd] Hybride rekenonderwijs met Gynzy

13.01.22
Alles wat je nodig hebt om hybride rekenonderwijs te geven bij de opbouw van de methode 'De wereld in getallen 5' vind je vanaf februari bij Gynzy! Zo kun je naast onze digitale leeromgeving ook gebruikmaken van werkboekjes en handleidingen.
Deel bericht

Column | Dennis Wiersma, aan de slag!

12.01.22
Kim Putters pleit voor kleinere klassen! Soms komt steun blijkbaar uit onverwachte hoek. “Werken in kleinere groepen zou veel meer prioriteit moeten krijgen” vindt het Platform Perspectief Jongeren onder leiding van de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Deel bericht

Onderzoek: kwart basisscholen heeft te maken met verspreiden naaktfoto’s

07.01.22
Een op de vier basisscholen heeft te maken met het ongewenst verspreiden van digitale naaktfoto’s van leerlingen, blijkt uit onderzoek van het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV) en DUO Onderwijsonderzoek & Advies.
Deel bericht

Hoe de scheefgroei in het onderwijs wordt vergroot

23.12.21
Onderwijs hoort het verschil in levensloop te verminderen, maar dit blijkt in de praktijk werkt het lang niet altijd zo, blijkt uit de eerste aflevering van het programma Scheefgroei van Jeroen Pauw en Sander Heijne. Zo krijgen kinderen van praktisch opgeleide ouders vaker een schooladvies dat onder hun niveau ligt dan kinderen van theoretisch opgeleide ouders: de scheefgroei wordt vergroot.
Deel bericht

Lockdown vormt risico voor kinderen en jongeren

21.12.21
Nederland is overvallen door de lockdown. Alle niet-essentiële winkels gaan dicht. Net als de horeca, culturele instellingen en evenementen. De scholen en universiteiten sluiten. Het aantal bezoekers binnen en buiten wordt verder beperkt. Dat heeft impact op iedereen en vormt in het bijzonder een risico op stress en eenzaamheid bij kinderen en jongeren.
Deel bericht

Wetenschappers en onderwijsprofessionals schetsen de voorwaarden voor beter leesonderwijs

08.12.21
Hoe kunnen we van onze leerlingen betere en gemotiveerde lezers maken? Wetenschappers, onderwijsexperts en professionals uit de praktijk schetsen daarvoor een raamwerk in Beter leesonderwijs: van weten naar doen! Het is van belang dat scholen de urgentie onder ogen zien en in actie komen, aldus dit visiestuk. De leden van de Kennistafel effectief Leesonderwijs stellen acties voor.
Deel bericht

[EduAd] Een sociale en veilige groep?

06.12.21
Een sociale en veilige groep? Waarin je verstorend gedrag kunt voorkomen? Probeer dé online methode voor sociaal-emotioneel leren kosteloos uit. Na de kerstvakantie tot de voorjaarsvakantie! Inclusief Burgerschap en Mediawijsheid.
Deel bericht

Blog | Vlaams onderzoek laat zien dat impact van Corona bij lagere schoolkinderen groot was

05.12.21
14% had tijdens lockdown niet elke dag voldoende te eten Kinderen in Vlaanderen na Corona-minder tevreden met hun leven en minder vertrouwen in de toekomst  Zo’n 15 landen waaronder Belgie (Vlaanderen) – Nederland ontbrak – onderzochten het afgelopen jaar de effecten van coro...
Deel bericht

Opinie | Te vaak laten antipestprogramma’s scholen aan hun lot over

03.12.21
De effectiviteit van antipestprogramma’s is teleurstellend. Van de pestslachtoffers wordt 20 procent ná de programma’s nog steeds gepest. Vaak verslechtert de situatie zelfs na de programma’s.
Deel bericht

Opinie | Pesten bestrijden doe je zoals stofzuigen: steeds opnieuw

29.11.21
De neiging om al te pessimistisch te zijn over het bestrijden van pesten op school, zoals in de nieuwe film Un monde, is misplaatst. De docenten spelen een sleutelrol en die krijgen steeds beter greep op de negatieve groepsdynamiek.
Deel bericht

Effectief brainstormen: zo pak je het aan

23.11.21
Het is een veelgebruikte tool, niet alleen in het onderwijs: brainstormen. Bij het bedenken van nieuwe ideeën gaat het daarbij vaak op dezelfde manier: leerlingen (of docenten) krijgen een A3 vel, zetten het onderwerp in het midden en mogen hun ideeën op het blad zetten. Is het effectief? Lang niet altijd, zo wijst onderzoek en ervaring uit. Maar wat werkt dan wel?
Deel bericht

Preventieve verzuimaanpak op school

17.11.21
Een preventieve aanpak van verzuim op school start bij aandacht en waardering voor aanwezigheid. Op Aanwezigopschool.nl vind je zes bouwstenen om samen met alle betrokken partijen de beste voorwaarden op school te creëren. Zodat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs aanwezig kunnen en willen zijn.
Deel bericht

[EduAd] Digitale verwerking met Gynzy

15.11.21
Wil je met één druk op de knop alle lesresultaten van jouw leerlingen bekijken, zonder na te kijken? Dat kan met onze digitale verwerking. De adaptieve verwerking past zich automatisch aan het niveau van jouw leerlingen aan. Probeer Gynzy kosteloos uit en ontdek alle mogelijkheden.
Deel bericht

Meer flexibiliteit voor kinderen met extra onderwijs- en zorgondersteuning

09.11.21
Het ministerie van OCW en het ministerie van VWS willen de combinatie van onderwijs en zorg verbeteren. Om te kijken of kinderen die veel onderwijs- en zorgondersteuning nodig hebben vaker onderwijs kunnen volgen, komt er voor deze kinderen meer ruimte in de onderwijsregels.
Deel bericht

Oproep NRO: interventies gezocht voor aanpakken leervertragingen in funderend onderwijs

09.11.21
Is je (school)organisaties betrokken bij interventies om vertragingen bij leerlingen, mede als gevolg van corona, terug te dringen? Meld deze dan voor 23 december aan...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)