De ongeveer 80.000 achtstegroepers die dit jaar de Centrale Eindtoets van het College voor de Toetsen en Examens (CvTE) hebben gemaakt, hebben een gemiddelde score van 535,2 gehaald. Bij een deel van de aankomende brugpiepers ziet het CvTE "een kleine, maar aantoonbare leervertraging in verband met de coronamaatregelen".
In april en mei maakten ca. 80.000 leerlingen uit groep 8 van ruim 2.700 basisscholen de Centrale Eindtoets. De leerling- en schoolrapportages zijn 20 mei beschikbaar in de portal. Dit jaar behaalden de leerlingen gemiddeld een standaardscore van 535,2.
Wat zijn rijke teksten, hoe herken je ze en waarom is het belangrijk om ze in het klaslokaal in te zetten? Dit ontdek je op de nieuwe website van de Taalunie: rijketeksten.org. Je vindt hier nu al een dertigtal voorbeelden van rijke teksten, maar we voegen nog tot en met 2024 stelselmatig nieuwe teksten en inspirerende filmpjes toe. De officiële lancering van deze website zal in het najaar gebeuren.
rijdag krijgen groep 8-scholieren de uitslag van de CITO-eindtoets die hun niveau voor de middelbare school meet. Onderzoeker Louise Elffers pleit ervoor leerlingen pas later in hun schoolcarrière „rigoreus te scheiden”, om ze gelijke kansen te bieden.
De leervertraging die in het basisonderwijs is opgelopen tijdens de COVID-19-crisis is ingehaald voor begrijpend lezen. Voor spelling en rekenen-wiskunde is de leergroei lager dan vóór de crisis. Met name kinderen van laag- en gemiddeld opgeleide ouders laten meer vertraging in leergroei zien. Dit blijkt uit onderzoek door wetenschappers van het Nationaal Cohortonderzoek Onderwijs (NCO).
In april jl. trok de Onderwijsinspectie aan de bel: het niveau van taal en rekenen bij basisschoolleerlingen moet binnen twee jaar verbeterd zijn. Minister Wiersma presenteerde onlangs zijn Masterplan voor o.a. de basisvaardigheden taal en rekenen inhoudelijk. Met als opmerkelijke aanbeveling: basisteams met onderwijsexperts dienen scholen te gaan helpen bij het verbeteren van de basisvaardigheden van hun leerlingen.
Er komt opnieuw een masterplan voor het basisonderwijs en middelbaar onderwijs. Minister Wiersma wil dat onderwijsexperts leerlingen en docenten gaan helpen basisvaardigheden als rekenen en lezen te verbeteren. Deze vaardigheden gaan namelijk steeds verder achteruit. Was het onderwijs vroeger veel beter?
Schoolleiders en onderwijskundigen vinden het goed dat er plannen zijn om de basisvaardigheden van leerlingen op te schroeven, door daarop te focussen. Maar ze zetten ook veel vraagtekens bij de plannen van minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) om daarvoor 'hulpteams' op scholen te laten helpen.
Het moet het nieuwe toverwoord worden in het opschroeven van de onderwijskwaliteit: het masterplan van minister Wiersma. Vandaag gaf hij een voorzet van wat dat gaat inhouden.
Steeds vaker komen kinderen uit oorlogsgebieden zoals Oekraïne in onze klassen terecht. Hoe geef je ze een veilig en welkom gevoel, en met welke aanpak vergroot je hun veerkracht? Trainer en ambulant begeleider Ilse Vlietstra geeft tips.
Basisschoolkinderen die ook buiten school activiteiten ondernemen, zoals sporten, naar het theater of op muziekles, doen het veel beter op school dan kinderen die geen toegang hebben tot zulke ‘hulpbronnen’.
Vrijdag 13 mei a.s. vindt aan de Radbouduniversiteit het Drongofestival voor taaldiversiteit en meertaligheid plaats. Drongo is een Afrikaanse tropische vogel die de geluiden van andere vogels feilloos kan imiteren. Dat maak hem onder zijn gevleugelde vrienden zeer gekend. Schoolklassen krijgen...
Het Nationaal Onderwijs Congres 2022 biedt op woensdag 5 oktober, donderdag 6 en vrijdag 7 oktober 2022 een inspirerend en interactief congrestival voor alle onderwijsprofessionals uit het primair onderwijs.
Het is een spannende periode voor groep-8-leerlingen in Nederland. Tussen 15 april en 15 mei is elke basisschool in Nederland verplicht om een eindtoets bij de oudste klas af te nemen. Maar hoe werkbaar is zo’n eindtoets anno 2022 nog? Toets-expert Karen Heij, gepromoveerd aan de universiteit van Tilburg, schuift aan bij Vroeg! om meer te vertellen over het Nederlandse toetssysteem.
De nieuwe website lezeninhetpo.nl van Stichting Lezen en SLO biedt leraren in het basisonderwijs alle informatie die ze nodig hebben om goed leesonderwijs te geven.
Er bestaat al een groot en divers aanbod aan initiatieven op het vlak van effectief leesonderwijs, maar dit aanbod is nog erg versnipperd te vinden en vindt mede daarom lang nog niet altijd zijn weg naar het klaslokaal. Dit concludeert het Expertisecentrum Nederlands, dat in opdracht van de Kennistafel Effectief Leesonderwijs bestaande initiatieven op het vlak van leesonderwijs in kaart bracht.
De jarenlange terugloop van de taal-, reken- en burgerschapsvaardigheden moet eindelijk een halt toegeroepen worden. Dat is niet alleen broodnodig om jongeren volwaardig mee te kunnen laten doen aan de maatschappij, stelt de Inspectie van het Onderwijs, maar het is ook haalbaar. De inspectie wijst ...
De brugklas en de middelbare school moeten helemaal anders, vinden onderwijsorganisaties en de politiek. Maar ouders van schoolgaande kinderen zitten daar vaak niet op te wachten, blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Ouders & Onderwijs onder bijna duizend ouders.
De overheid heeft jarenlange bezuinigd op cultuur, waaronder de bibliotheken. Terwijl die juist een grote rol kunnen spelen in het tegengaan van de laaggeletterdheid, zegt Merlijn van Leerzem, leerling van het Stedelijk Gymnasium Breda. Lezen verruimt ons denken, het biedt ons kennis, onderling begrip en vernieuwende perspectieven. Scholen en bibliotheken moeten nauwer samenwerken.
Het is al het derde jaar op rij dat de basisschool-directeur in Amsterdam Zuidoost meemaakt dat leerlingen op zijn school opeens een Cito-toets zó goed maken dat het ongeloofwaardig is.