180 duizend leerlingen in het basisonderwijs maken vanaf deze week de eindtoets, maar het belang ervan zakt weg. Hij telt minder mee voor het schooladvies en bovendien kiezen steeds meer scholen voor een alternatieve toets. Nog maar 64 procent van de leerlingen doet wat vroeger de Citotoets heette.
Kwink is een online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Voor groep 1 t/m 8. Gericht op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep. Kwink uitproberen op school? Vraag een proefabonnement aan en start direct na de meivakantie.
Het is de meest besproken en enige verplichte toets op de basisschool: de eindtoets. De komende weken staat deze op het programma voor alle leerlingen van groep 8.
Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8. En dat is niet voor niets! Engels leren was nog nooit zo easy. Met boeken of volledig digitaal, met native Engels sprekende co-teachers en altijd actueel. Go safe & easy, met Take it easy. Vraag kosteloos een zichtzending aan!
"De eindtoets is een lapmiddel." Dat zei Jeanet Meijs van Beter Onderwijs Nederland vandaag in Dit is de Dag. Ze reageert hiermee op de Inspectie van het Onderwijs, die waarschuwt voor een wildgroei aan eindtoetsen.
Het is de week dat de eindtoetsen voor de basisschool van start gaan, maar draven we niet door met het toetsen van kinderen? Stress en faalangst liggen op de loer.
Nederlandse kinderen lezen en rekenen slechter dan twintig jaar geleden en presteren daarin slechter dan hun ouders. Het gemiddelde reken- en taalniveau daalt, terwijl het aantal leerlingen dat echt ondermaats rekent en leest, juist stijgt.
Volgende week is het weer zover: de afname van de IEP Eindtoets in groep 8. Inmiddels wordt de IEP Eindtoets op één op de drie scholen ingezet. Nederland kleurt daarmee steeds verder IEP-groen. In vier jaar tijd is de IEP Eindtoets gegroeid van 7.000 leerlingen (270 scholen) naar zo’n 50.000 leerlingen (2000 scholen).
Nederlandse leerlingen in basis- en voortgezet onderwijs scoren steeds slechter. De gemiddelde resultaten voor vakken als lezen, rekenen, natuurwetenschappen en bewegingsonderwijs zijn de afgelopen twintig jaar geleidelijk teruggelopen.
Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van hersenen van volwassenen. Maar hoe zit het met het brein van kinderen? En hoe speel je daar als leerkracht of intern begeleider of gedragsspecialist op in?
Ouders die vinden dat hun kind een te laag schooladvies krijgt voor de middelbare school grijpen steeds vaker naar het wapen van de intelligentietest. Lerarenvakbond CNV Onderwijs reageert fel: "Respecteer de professionaliteit van docenten."
Op 4 april was het zover: acht enthousiaste deelnemers meldden zich voor het eerst voor de ontwikkelgroep meertaligheid. De intentie van deze groep is mooie en bruikbare materialen ontwikkelen.
Een pestprotocol schept schijnveiligheid. Als een school dat protocol maar kan afvinken, dan bestaat het gevaar dat de oren en ogen voor pesten worden gesloten en blijkt zo’n protocol een wassen neu
Vanaf april 2018 heeft de onderwijsinspectie meer mogelijkheden om bij de beoordeling van leerresultaten van basisscholen rekening te houden met de aanwezigheid van veel leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.
Welke rol moeten schooladvies en eindtoets spelen in de schoolloopbaan van een leerling? Op welke manier draagt een eindtoets optimaal bij aan de kwaliteit van het onderwijs? En, is het meervoudig gebruik van de resultaten van de eindtoets effectief en raadzaam, of oneigenlijk?
De gemeente Nijmegen trekt per 1 april minder makkelijk de portemonnee voor kinderen met dyslexie. Bestaat het vermoeden dat een kind ernstige enkelvoudige dyslexie heeft, dan moet het dossier eerst worden beoordeeld door een deskundige van de gemeente.
Van 14 tot 16 maart hebben de eerste ontwikkelsessies plaatsgevonden. De ontwikkelteams hebben hard gewerkt om hun conceptvisies op het leergebied op papier te zetten.
Kinderen hebben steeds vaker een onleesbaar handschrift. Scholen en deskundigen luiden de noodklok: er moet meer aandacht komen voor het schrijfonderwijs, ook in dit digitale tijdperk. „Schrijven helpt bij de ontwikkeling van kinderen.”
Niet meer spelen in bouw- of poppenhoek, maar lezen, schrijven en rekenen. Veel kinderen worstelen met de overgang van groep 2 naar groep 3. Sommige scholen doen daar wat aan, zoals basisschool de Panda in Utrecht.