Protocol Preventie van Leesproblemen, groep 1 en 2

17.06.17
In het kader van preventie van latere leesproblemen, is aandacht voor taal in ruime zin al op jonge leeftijd noodzakelijk. Hiervoor heeft het Expertisecentrum Nederlands het Protocol Preventie van Leesproblemen, groep 1 en 2 ontwikkeld.
Deel bericht
(advertentie)

De eindtoets op het basisonderwijs wordt steeds minder belangrijk

20.04.18
180 duizend leerlingen in het basisonderwijs maken vanaf deze week de eindtoets, maar het belang ervan zakt weg. Hij telt minder mee voor het schooladvies en bovendien kiezen steeds meer scholen voor een alternatieve toets. Nog maar 64 procent van de leerlingen doet wat vroeger de Citotoets heette.
Deel bericht

[EduAd] Kwink, online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL)

19.04.18
Kwink is een online methode voor sociaal-emotioneel leren (SEL). Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Voor groep 1 t/m 8. Gericht op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep. Kwink uitproberen op school? Vraag een proefabonnement aan en start direct na de meivakantie.
Deel bericht

De eindtoets in negen feiten

19.04.18
Het is de meest besproken en enige verplichte toets op de basisschool: de eindtoets. De komende weken staat deze op het programma voor alle leerlingen van groep 8.
Deel bericht

[EduAd] Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8

18.04.18
Take it easy is de meest gebruikte methode Engels voor groep 1 t/m 8. En dat is niet voor niets! Engels leren was nog nooit zo easy. Met boeken of volledig digitaal, met native Engels sprekende co-teachers en altijd actueel. Go safe & easy, met Take it easy. Vraag kosteloos een zichtzending aan!
Deel bericht

"Eindtoets is een lapmiddel"

17.04.18
"De eindtoets is een lapmiddel." Dat zei Jeanet Meijs van Beter Onderwijs Nederland vandaag in Dit is de Dag. Ze reageert hiermee op de Inspectie van het Onderwijs, die waarschuwt voor een wildgroei aan eindtoetsen.
Deel bericht

Poll | 'Stress en faalangst liggen op de loer bij het toetsen van kinderen'

16.04.18
Het is de week dat de eindtoetsen voor de basisschool van start gaan, maar draven we niet door met het toetsen van kinderen? Stress en faalangst liggen op de loer.
Deel bericht

Nederlandse leerlingen rekenen en lezen slechter dan hun ouders

11.04.18
Nederlandse kinderen lezen en rekenen slechter dan twintig jaar geleden en presteren daarin slechter dan hun ouders. Het gemiddelde reken- en taalniveau daalt, terwijl het aantal leerlingen dat echt ondermaats rekent en leest, juist stijgt.
Deel bericht

Een op de drie basisscholen kiest IEP Eindtoets in 2018

11.04.18
Volgende week is het weer zover: de afname van de IEP Eindtoets in groep 8. Inmiddels wordt de IEP Eindtoets op één op de drie scholen ingezet. Nederland kleurt daarmee steeds verder IEP-groen. In vier jaar tijd is de IEP Eindtoets gegroeid van 7.000 leerlingen (270 scholen) naar zo’n 50.000 leerlingen (2000 scholen).
Deel bericht

Onderwijsinspectie waarschuwt: scholieren presteren steeds slechter

11.04.18
Nederlandse leerlingen in basis- en voortgezet onderwijs scoren steeds slechter. De gemiddelde resultaten voor vakken als lezen, rekenen, natuurwetenschappen en bewegingsonderwijs zijn de afgelopen twintig jaar geleidelijk teruggelopen.
Deel bericht

Kennis over de hersenontwikkeling van kinderen belangrijk voor het onderwijs

10.04.18
Er is veel aandacht voor de ontwikkeling van hersenen van volwassenen. Maar hoe zit het met het brein van kinderen? En hoe speel je daar als leerkracht of intern begeleider of gedragsspecialist op in?
Deel bericht

Congres over hoogbegaafdheid: The world of gifted

10.04.18
Novilo presenteert: ‘The World of the Gifted’. Het laatste nieuws over onderzoek én praktijk van hoogbegaafdheid.
Deel bericht

Groeiende groep ouders laat intelligentie kind testen na 'te laag' schooladvies

10.04.18
Ouders die vinden dat hun kind een te laag schooladvies krijgt voor de middelbare school grijpen steeds vaker naar het wapen van de intelligentietest. Lerarenvakbond CNV Onderwijs reageert fel: "Respecteer de professionaliteit van docenten."
Deel bericht

Ontwikkelgroep meertaligheid van start

07.04.18
Op 4 april was het zover: acht enthousiaste deelnemers meldden zich voor het eerst voor de ontwikkelgroep meertaligheid. De intentie van deze groep is mooie en bruikbare materialen ontwikkelen.
Deel bericht

'Pestprotocol schept schijnveiligheid'

07.04.18
Een pestprotocol schept schijnveiligheid. Als een school dat protocol maar kan afvinken, dan bestaat het gevaar dat de oren en ogen voor pesten worden gesloten en blijkt zo’n protocol een wassen neu
Deel bericht

Beoordeling leerresultaten basisscholen soepeler bij veel leerlingen die extra aandacht nodig hebben

06.04.18
Vanaf april 2018 heeft de onderwijsinspectie meer mogelijkheden om bij de beoordeling van leerresultaten van basisscholen rekening te houden met de aanwezigheid van veel leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben.
Deel bericht

Bijeenkomst Schooladvies en Eindtoets

04.04.18
Welke rol moeten schooladvies en eindtoets spelen in de schoolloopbaan van een leerling? Op welke manier draagt een eindtoets optimaal bij aan de kwaliteit van het onderwijs? En, is het meervoudig gebruik van de resultaten van de eindtoets effectief en raadzaam, of oneigenlijk?
Deel bericht

Behandeling voor dyslexie? Moet je wel eerst de gemeente overtuigen

31.03.18
De gemeente Nijmegen trekt per 1 april minder makkelijk de portemonnee voor kinderen met dyslexie. Bestaat het vermoeden dat een kind ernstige enkelvoudige dyslexie heeft, dan moet het dossier eerst worden beoordeeld door een deskundige van de gemeente.
Deel bericht

De eerste tussenproducten van Curriculum.nu staan online

27.03.18
Van 14 tot 16 maart hebben de eerste ontwikkelsessies plaatsgevonden. De ontwikkelteams hebben hard gewerkt om hun conceptvisies op het leergebied op papier te zetten.
Deel bericht

„Leren schrijven is belangrijk, ook in digitaal tijdperk”

27.03.18
Kinderen hebben steeds vaker een onleesbaar handschrift. Scholen en deskundigen luiden de noodklok: er moet meer aandacht komen voor het schrijfonderwijs, ook in dit digitale tijdperk. „Schrijven helpt bij de ontwikkeling van kinderen.”
Deel bericht

Groep 3 in één klas met de kleuters

25.03.18
Niet meer spelen in bouw- of poppenhoek, maar lezen, schrijven en rekenen. Veel kinderen worstelen met de overgang van groep 2 naar groep 3. Sommige scholen doen daar wat aan, zoals basisschool de Panda in Utrecht.
Deel bericht