Nieuwe prentenboekenserie rond sociale vaardigheden

10.02.21

Deze week verschenen bij Kwintessens de eerste drie delen van de prentenboekenserie Hoe doe je dat? Deze educatieve prentenboeken helpen leerkrachten en begeleiders in de onderbouw om met de kinderen in gesprek te gaan over gedrag in het dagelijks leven. Daarnaast bevatten de prentenboeken werkvormen om op een speelse manier gedrag te oefenen.

Een kleuterklas blijft in de stormingsfase
Doordat er het hele jaar kinderen instromen het kan zijn dat de groepsdynamiek van de groep af en toe verstoord wordt. De groep komt dan tijdelijk weer in de stormingsfase.
Aandacht voor sociaal-emotioneel leren en hoe met elkaar om te gaan is dan ook juist in deze groepen van groot belang.

Elk prentenboek een ander thema
In de nieuwe serie Hoe doe je dat? komen verschillende (gedrags)situaties aan de orde met behulp van een verhaal, vragen en speelse werkvormen.

Elke titel stelt een ander thema aan de orde. En in elk deel staan specifieke kleutervaardigheden centraal die passen bij het thema.
Dit biedt de leerkracht de kans met de kinderen dieper in te gaan op het onderwerp en deze vaardigheden te oefenen.

Bij elk verhaal horen praktische werkvormen, wat de serie ook geschikt maakt voor het speciaal onderwijs.

In de verhalen is gekozen voor een fictieve dierenwereld. De dieren maken allerlei (sociale) situaties mee die voor jonge kinderen herkenbaar zijn. Door gebruik te maken van dieren met menselijke eigenschappen kunnen kinderen zich op een veilige manier met deze dieren identificeren. In de verhalen vertonen de dieren zowel gewenst als ongewenst gedrag. Zo worden de verschillen tussen gewenst en ongewenst gedrag verduidelijkt en zijn de verhalen
levendig en levensecht. Daarbij is het ook goed om te laten zien dat het niet erg is dat niet alles meteen goed gaat: gelukkig kan en mag je nog veel leren.

Grote en kleurrijke prentenboeken
De boeken zijn rijk geïllustreerd en op een royaal formaat (26 x 21,5 cm), wat het voorlezen vergemakkelijkt.

De redactie van Hoe doe je dat? wordt geadviseerd door Marijne Sammels, orthopedagoog en Kwink-trainer. Zij zorgt mede voor een stevig pedagogisch fundament van de serie.

De prentenboeken worden ondersteund door een website, waarop de downloads te vinden zijn, zoals werkbladen en liedjes.

De eerst drie titels zijn: Zo gaat dat niet!, Vrienden maken en Gevoelens herkennen. Jaarlijks verschijnen er drie nieuwe titels. In 2022 worden de volgende titels verwacht: Ruzie, Uitgestelde aandacht en Samenwerken.

Hoe doe je dat? is een uitgave van Kwintessens, bekend van methodes en andere titels voor het basisonderwijs op het gebied van sociaal-emotioneel leren en levensbeschouwing. De serie is uitermate geschikt als aanvulling op lesmethodes voor sociaal-emotioneel leren, zoals Kwink.
Deel bericht
(advertentie)

Basisscholen zo goed mogelijk voorbereid op eindtoets in coronatijd

19.04.21
Basisscholen nemen tussen nu en half mei de digitale eindtoets af bij hun leerlingen. De papieren versie staat gepland voor morgen en overmorgen. Is dat wel te doen voor scholen? En trekken de leerlingen zo’n test tijdens deze periode? ,,We staan er hier allemaal heel relaxed in.”
Deel bericht

Interview | Zijn Cito-toetsen straks verleden tijd? Als het aan deze onderzoeker ligt wel

19.04.21
De eindtoets, die deze week wordt afgenomen, is volgens velen de grote gelijkmaker van leerlingen in groep 8. Karen Heij, die er woensdag op promoveert, ziet de toetscultuur juist als bedreiging van de kansengelijkheid.
Deel bericht

Onderwijsraad wil af van schooladvies in groep 8

16.04.21
De Onderwijsraad adviseert om het schooladvies in groep 8 van de basisschool te schrappen en de selectie voor een specifieke onderwijsvorm uit te stellen tot na de eerste drie leerjaren van het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Vaak lager schooladvies bij laag inkomen op platteland

15.04.21
Op het platteland krijgen kinderen van ouders met een kleiner jaarinkomen vaker een definitief schooladvies dat lager is dan hun eindtoetsadvies. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus School of Economics.
Deel bericht

Blog | Kansencrisis in het onderwijs? Eerder een kwaliteitscrisis

15.04.21
Dat kinderen onder hun niveau de basisschool verlaten ligt niet aan een gebrek aan kansen, meent Sezgin Cihangir. Het reguliere onderwijs faalt in het bieden van mogelijkheden.
Deel bericht

'CBS-cijfers over lagere schooladviezen laten zien: er is iets mis met ons stelsel'

13.04.21
Groep 8-leerlingen kregen in schooljaar 2019-20 gemiddeld een definitief schooladvies dat lager uitviel dan in voorgaande jaren. De oorzaak is het schrappen van de eindtoets, daardoor kon het schooladvies niet naar boven bijgesteld worden. ,,Deze cijfers laten zien dat er iets elementair mis is met ...
Deel bericht

Vooral meisjes kregen in schooljaar 2019/’20 een lager eindadvies

13.04.21
Basisschoolleerlingen in groep 8 van het schooljaar 2019/’20 kregen te maken met een definitief schooladvies dat lager uitviel dan in voorgaande jaren. Door het vervallen van de eindtoets vanwege de coronacrisis kon het schooladvies niet naar boven bijgesteld worden.
Deel bericht

Stappenplan en lijst Q&A’s Nationaal Programma Onderwijs bekendgemaakt

12.04.21
Veel scholen en hun leerlingen hebben het moeilijk door de coronacrisis. Het is belangrijk om te weten waar de vertragingen en andere problemen zitten die door corona zijn ontstaan en hoe groot ze zijn. Het ministerie van OCW wil scholen helpen om hun situatie in kaart te brengen. Daarom heeft OCW een stappenplan voor de analyse gemaakt.
Deel bericht

Problemen taalontwikkeling al vroeg zichtbaar

10.04.21
Vijf tot zeven procent van de kinderen in Nederland heeft een taalontwikkelingsstoornis, afgekort: TOS. Toch is TOS nog een relatief onbekend begrip. En dat terwijl een vroege diagnose deze kinderen enorm helpt om goed met hun taalproblemen om te gaan.
Deel bericht

Veel leerlingen leren niet zo goed rekenen als ze zouden kunnen

09.04.21
Aan het eind van het basisonderwijs (bo) behaalt 33% van de leerlingen het niveau 1S voor rekenen-wiskunde. In het speciaal basisonderwijs (sbo) is dit 1,8%. Daarmee liggen de prestaties voor het streefniveau nog ver verwijderd van de ambitie van 65% 1S die de commissie-Meijerink in 2010 formuleerde...
Deel bericht

Voorkom de leesdip

08.04.21
Veel leraren zullen het fenomeen herkennen: leerlingen die eerst nog goed meekwamen met lezen, vallen in de hogere groepen steeds vaker uit. Ze begrijpen niet meer wat ze lezen. Dit is de beruchte fourth grade slump, een term die is bedacht door de Amerikaanse leesonderzoeker Jeanne Chall.
Deel bericht

Springend sommen maken, extra gymlessen of instructie volgen op een wiebelkruk

08.04.21
Springend sommen maken, extra gymlessen of instructie volgen op een wiebelkruk: steeds meer scholen koppelen beweging aan leren. Maar wat levert dit nou echt op? Didactief ging in between lockdowns langs bij twee scholen (po en vo) en sprak met onderzoekers.
Deel bericht

[EduAd] Een sociale en veilige groep? Kwink!

07.04.21
Waarin je verstorend gedrag kunt voorkomen? Probeer dé online methode Kwink gratis uit, voor de hele school. Praktisch, leuk en actueel. Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Probeer Kwink nú uit en start in het nieuwe schooljaar!
Deel bericht

[EduAd] Post-HBO opleiding Digitale Geletterdheid Expert

06.04.21
Wil jij Digitale Geletterdheid op de agenda krijgen bij jouw school? De éénjarige opleiding voor leraren en ICT-coördinatoren die meer met Digitale Geletterdheid willen, maar niet goed weten hoe.
Deel bericht

School aan de slag met NPO-schoolscan en -programma

01.04.21
Scholen moeten een eigen schoolprogramma opstellen voor de invulling van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dat staat in een brief over het NPO die demissionair minister Arie Slob van OCW aan alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs heeft gestuurd.
Deel bericht

Blog | Taxonomieën in het onderwijs – Deel 2: Bloom

25.03.21
Misschien wel de meest bekende taxonomie is die van Bloom (Bloom et al., 1956). De allereerst gepubliceerde versie van deze taxonomie stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw en is medeontwikkeld door de Amerikaanse onderwijspsycholoog Benjamin Bloom (1913-1999).
Deel bericht

Onderwijsraad: Breng meer focus aan in de werkzaamheden van leraren én investeer in meer handen in en om de klas.

25.03.21
Breng meer focus aan in de werkzaamheden van leraren én investeer in meer handen in en om de klas. Dat adviseert de Onderwijsraad in het advies Tijd voor focus. De raad constateert dat er te veel verantwoordelijkheden op de schouders van individuele leraren liggen. Daardoor komen leraren basisonderwijs niet meer toe aan de kern van hun vak: het geven en ontwikkelen van onderwijs.
Deel bericht

Impactteam wil dat scholen straks met vertrouwen kiezen voor effectieve verbeteraanpakken

22.03.21
Nog voordat er sprake was van een Nationaal programma onderwijs na corona, zette de PO-Raad in januari het Impactteam Corona en Onderwijskwaliteit op. Wat dat Impactteam nu doet en wat ze hopen te bereiken vertellen wetenschapper Lotte Henrichs en bestuurder Karen Peters. ,,Zelf plannen maken en in ...
Deel bericht

[EduAd] Blind leren typen met Pica Typen

22.03.21
Met Pica Typen leren kinderen in 12 weken zelfstandig blind typen. Op eigen niveau en tempo, op school en thuis. De cursus zit vol spectaculaire weetjes waardoor kinderen geboeid blijven. Voortgang en resultaten zijn zichtbaar in dashboard. Ontsluiting via Basispoort + diplomagarantie.
Deel bericht

Blog | Taxonomieën in het onderwijs: Wat kan je ermee? Deel 1

18.03.21
Van de Taxonomie van Bloom heb je als docent vast wel eens gehoord. En wellicht doen andere taxonomieën zoals het ERK, RTTI, Miller en SOLO ook een belletje rinkelen. In deze blogreeks bespreken we de verschillende taxonomieën.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)