Voortijdig einde dreigt voor prestatiebeloning

09.05.12
Een politieke meerderheid heeft een dikke streep gezet door de bezuinigingen op passend onderwijs. Het moet raar lopen, wil het evenzeer omstreden onderzoeksprogramma rond prestatiebeloning niet ook een voortijdig einde krijgen. De al aangemelde eerste lichting experimenten wordt doorgezet.
Deel bericht

Lerarenregister aangenomen door Eerste Kamer

21.02.17
De Eerste Kamer heeft vandaag ingestemd met de invoering van de wet Beroep Leraar en Lerarenregister. Met deze wet krijgen leraren meer ruimte en zeggenschap hun beroep uit te oefenen en in te vullen.
Deel bericht

Half miljoen voor onderzoek regeldruk onderwijs

21.02.17
Waarom wordt er zoveel regeldruk ervaren in het onderwijs, en vooral: hoe brengen we hier verbetering in? Prof. mr. Pieter Huisman van de Erasmus School of Law gaat het uitzoeken met een NWO-subsidie.
Deel bericht

'Scholen, doe meer om ontuchtleraar te weren'

18.02.17
Rotterdamse scholen moeten beter hun best doen om te voorkomen dat zedendelinquenten voor de klas belanden. Dat vindt wethouder Hugo de Jonge. Aanleiding is een ontuchtleraar die op drie scholen aan de slag kon.
Deel bericht

Sectorraden tegen wettelijk limiet ouderbijdrage

18.02.17
De PO-Raad en VO-raad zien niets in de oproep van de politiek om de ouderbijdrage aan een wettelijk maximum te binden. Lees verder ? The post Sectorraden tegen wettelijk limiet ouderbijdrage appeared first on VOS/ABB.
Deel bericht

Verslag van Onderwijspoort: ‘De beste leraren voor de klas’

17.02.17
Een beter loongebouw en carrièreperspectief, het schrappen van de Wet werk en zekerheid (Wwz) en meer diversiteit in lerarenteams. Een greep uit de ideeën die door politici en vertegenwoordigers van het onderwijsveld werden geopperd tijdens Onderwijspoort.
Deel bericht

Onderwijs, leerlingen en ouders vragen Kamer curriculumherziening niet stil te zetten

17.02.17
Onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben in een gezamenlijke brief een dringend beroep gedaan op de Tweede Kamer om steun te geven aan een voorstel om een volgende stap te zetten richting een herziend curriculum.
Deel bericht

Lessen in burgerschap moeten ook buiten schoolmuren plaatsvinden

17.02.17
Over burgerschap is veel op te steken bij vrijwilligersorganisaties, stelt een bijzondere coalitie van NOC-NSF, CJP en de Nationale Jeugdraad.
Deel bericht

Werkdruk kan ook hoog zijn in kleine klas

16.02.17
'Werkdruk ligt niet (alleen) aan de groepsgrootte. Sommige groepen van 16 leerlingen zijn pittiger dan sommige groepen van 30 leerlingen', zegt staatssecretaris Dekker.
Deel bericht

Laat jongens hoger scoren met meesters voor de klas (opinie)

15.02.17
Jongens kunnen hun onderwijsachterstand inlopen met specifieke lesmethoden en didactiek.
Deel bericht

Leraar heeft geen zin in baan op zwarte school

15.02.17
Haagse scholen hebben sowieso grote moeite om leraren te vinden, maar voor die in zwarte wijken is de werving van personeel écht een uitdaging. Dat blijkt uit een brief van onderwijswethouder Ingrid van Engelshoven aan de gemeenteraad, over de aanpak van het lerarentekort.
Deel bericht

Groot verkiezingsdebat over passend onderwijs

15.02.17
Ieder kind op de juiste onderwijsplek. Op vrijdag 24 februari a.s. vindt er een groot verkiezingsdebat plaats in Tilburg over passend onderwijs. Hoe realiseren we dat in Nederland? Welke standpunten hebben de politieke partijen hierover?
Deel bericht

Lerarenregister een jaar uitgesteld

15.02.17
Op verzoek van de Eerste Kamer stelt staatssecretaris Dekker het lerarenregister uit. Zomer 2018 is het nieuwe streven.
Deel bericht

Meerderheid Kamer wil limiet voor ouderbijdrage scholen

14.02.17
De Tweede Kamer wil dat er een limiet komt voor de vrijwillige bijdrage die scholen aan ouders mogen vragen.
Deel bericht

Aantal schorsingen neemt toe

14.02.17
Het aantal schorsingen in po en vo is in schooljaar 2015-2016 gestegen in vergelijking met daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van de onderwijsinspectie. Tenminste 5707 leerlingen in po en vo werden vorig schooljaar langer dan een dag geschorst: 436 basisschoolleerlingen en 5271 vo-leerlingen.
Deel bericht

Senaat wil uitstel fel bekritiseerd lerarenregiser

14.02.17
De PvdA pleit ervoor het bekritiseerde lerarenregister later in te voeren. Leraren hoeven hun bijscholing dan niet al per 1 augustus verplicht te registreren.
Deel bericht

Stappenplan AOb voor beter onderwijssalaris

14.02.17
De overheid verwaarloost de zorg voor het onderwijs. De achterstand van de onderwijssalarissen ten opzichte van andere beroepen loopt daardoor op. Dat schaadt de aantrekkingskracht van het beroep en draagt bij aan de lerarentekorten.
Deel bericht

4,5 miljoen euro voor vernieuwing curriculum

13.02.17
Staatssecretaris Sander Dekker van OCW stelt tot mei volgend jaar 4,5 miljoen euro beschikbaar voor vernieuwing van het curriculum in het primair en voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Christelijke school van nu doet maar weinig aan religie

13.02.17
Trouw schrijft over 'zingevingsscholen', zoals protestants-christelijke scholen worden genoemd die tegenwoordig nog maar nauwelijks wat aan religie doen.
Deel bericht

D66 en PvdA wedijveren om stemmen uit onderwijs

13.02.17
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart belooft D66 4,5 miljard euro extra voor onderwijs. De PvdA belooft zelfs 5 miljard extra.
Deel bericht

Sectorraden uiten zorgen bij Eerste Kamer over opzet lerarenregister

13.02.17
Er is nog te weinig draagvlak onder leraren voor het lerarenregister. Bovendien sluit het wetsvoorstel lerarenregister onvoldoende aan op de schoolcontext, levert het administratieve lasten op voor scholen en zijn er vraagtekens te plaatsen bij de arbeidsrechtelijke consequenties van ....
Deel bericht