Voortijdig einde dreigt voor prestatiebeloning

09.05.12
Een politieke meerderheid heeft een dikke streep gezet door de bezuinigingen op passend onderwijs. Het moet raar lopen, wil het evenzeer omstreden onderzoeksprogramma rond prestatiebeloning niet ook een voortijdig einde krijgen. De al aangemelde eerste lichting experimenten wordt doorgezet.
Deel bericht

Europese verordening gegevensbescherming, start op tijd!

26.05.17
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dan vervalt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en is er binnen de Europese Unie één wet voor privacy.
Deel bericht

Waarom het niet erg is dat meer scholen ‘zwak’ zullen worden

24.05.17
In het vernieuwde toezicht zal de inspectie niet meer alleen naar de leeropbrengsten kijken, maar bijvoorbeeld ook naar de veiligheid en het zicht op de ontwikkeling van leerlingen. Het verhaal van de school zal belangrijker worden.
Deel bericht

‘Raad van State te strikt over samenwerkingsschool’

24.05.17
De Raad van State hanteert de grondwettelijke bepalingen rond de opheffingsnormen zo strikt, dat het vrijwel onmogelijk is een samenwerkingsschool tot stand te brengen.
Deel bericht

'Onze inspecteurs hebben nooit met 'afvinklijstjes' in de klas gezeten' (interview)

24.05.17
Inspecteur-generaal Monique Vogelzang wil de ambities in het Nederlandse onderwijs aanwakkeren. ‘Het stimuleren van verbetering krijgt nu de voorkeur boven het waarborgen van de kwaliteit.’
Deel bericht

Advocaat: groepsleerkracht Salam was niet nalatig bij schoolzwemmen

24.05.17
De groepsleerkracht van het Syrische meisje Salam dat bij het schoolzwemmen is verdronken, is nooit gewezen op de protocollen die voor dat schoolzwemmen gelden. Dat zei haar advocaat Jan Peter van Schaik vandaag tegen de rechter.
Deel bericht

Inspectie verwacht meer zwakke basisscholen

24.05.17
Zwakke scholen zijn steeds zeldzamer geworden in Nederland, maar hun aantal zal de komende tijd weer stijgen. Dat zegt Monique Vogelzang, inspecteur- generaal van de Inspectie voor het Onderwijs vandaag in deze krant over het nieuwe toezicht dat de inspectie vanaf 1 augustus officieel op scholen gaat uitvoeren.
Deel bericht

1 op 5 basisschoolleraren ervaart burn-outklachten - klopt dit wel?

23.05.17
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: één op de vijf leerkrachten in het basisonderwijs heeft een burn-out of zit ertegenaan.
Deel bericht

Werkstraffen geëist tegen begeleiders verdronken Syrisch meisje

23.05.17
Het Openbaar Ministerie eist 120 uur werkstraf tegen de drie badmeesters en twee leerkrachten die aanwezig waren in het zwembad in Rhenen toen het 9-jarige Syrische meisje Salam verdronk in september 2015. De vijf verdachten kregen allemaal dezelfde eis te horen.
Deel bericht

Vechtscheiding? Wat je als school kan (én moet!) doen

23.05.17
Voor kinderen met gescheiden ouders kan het voorjaar een periode zijn met veel pijnlijke momenten. Zo komen ieder jaar kinderen thuis met een vaderdagknutsel, terwijl ze geen contact meer hebben met hun vader. Achtstegroepers zien soms als een berg op tegen de eindmusical. Wat kun je doen om schade ...
Deel bericht

'Vak meester promoten'

23.05.17
Als er nu geen maatregelen getroffen worden zal er over acht jaar een tekort van 10.000 leraren bij de basisschool een feit zijn, met alle desastreuze gevolgen die daaruit voortvloeien, meent Frans Boomer.
Deel bericht

Leraar kampt met imagoprobleem: aanzien in 10 jaar fors gedaald

23.05.17
Het beroep heeft de afgelopen jaren fors aan waardering ingeboet. Dat geldt zowel voor leraren in het basisonderwijs als voor docenten in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.
Deel bericht

[EduAd] Afscheidscadeau groep 8: mijn schooltijd

22.05.17
Een persoonlijk cadeau voor elke leerling van groep 8? Geef 'mijn schooltijd': een prachtig aandenken met wereldnieuws en persoonlijke foto’s en teksten van klasgenoten. 8 jaar basisschooltijd in 1 leuk en gepersonaliseerd boek.
Deel bericht

Begeleiders voor de rechter na fatale zwemles van Syrisch meisje van 9

22.05.17
Kunnen drie zwembadmedewerkers en twee basisschoolleerkrachten verantwoordelijk worden gehouden voor de verdrinking van een meisje tijdens het schoolzwemmen? Vandaag begint in Utrecht een rechtszaak die een antwoord moet geven op deze vraag.
Deel bericht

Basisschoolleerkrachten zijn boos: 'Als er niets gebeurt, is een staking onafwendbaar'

22.05.17
Het basisonderwijs windt zich op over staatssecretaris Dekker die laconiek blijft bij een dreigend tekort aan leraren. Die voelen zich onderbetaald, en willen actie. Roerganger Jan van de Ven: 'Ons vak is uitgehold.'
Deel bericht

Onderwijzers geloven niet meer in politieke beloftes

20.05.17
Leraren in het basisonderwijs hebben geen vertrouwen meer in demissionair staatssecretaris Dekker (VVD). Volgens de onderwijzers neemt hij hun problemen niet serieus en pakt hij die niet echt aan, onder meer omdat hij denkt het lerarentekort op te lossen door oud-leraren te verleiden om weer voor de klas te gaan staan.
Deel bericht

Dekker: begrip voor problemen, maar zo 'inktzwart' is het onderwijs niet

20.05.17
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft begrip voor de problemen van de leraren in het basisonderwijs, maar kan nu geen extra geld uittrekken. Het kabinet is demissionair, benadrukt Dekker, en daarom kan hij geen "grote besluiten met grote financiële gevolgen" nemen.
Deel bericht

'Overheid moet strijd tegen segregatie leiden' (opinie)

20.05.17
VVD-raadslid Werner Toonk hekelde in Het Parool de 'linkse dogma's' in het debat over segregatie in het Amsterdamse onderwijs. Dat leidt tot felle reacties.
Deel bericht

Leraren hebben geen vertrouwen meer in hun staatssecretaris

20.05.17
De belangengroep 'PO in actie', die zegt te spreken namens 40.000 van de 120.000 leraren in het basisonderwijs, zegt in een open brief het vertrouwen op in demissionair staatssecretaris Dekker.
Deel bericht

Ophef over ‘afzwakken paasviering’ afgezwakt

19.05.17
'De scholen van Lucas Onderwijs vieren Pasen vanuit de christelijke traditie', schrijft demissionair staatssecretaris Sander Dekker aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Het worden nog pittige jaren voor de opvolger van Sander Dekker (opinie)

18.05.17
Vorige week was dan het langverwachte werkdrukdebat over basisonderwijs in de Kamer. Langverwacht, maar ook teleurstellend vanwege de slechte timing.
Deel bericht