Eerste landelijke Kindermuziekweek van 5-14 april

05.03.19

Vanaf 5 tot en met 14 april 2019 vindt de eerste landelijke
Kindermuziekweek plaats. Na tien succesvolle edities in Rotterdam slaan twaalf grote landelijke partners de handen ineen om ieder kind in Nederland te laten genieten van live muziek.

Het programma is vanaf deze week helemaal rond. Muziek
zelf maken of liever alleen luisteren? Je mag zelf kiezen! In de Kindermuziekweek zijn op meer dan 25 plaatsen meer dan 75 concerten, workshops, zanglessen en andere activiteiten te bezoeken. De opening zal plaatsvinden in Rotterdam én Amsterdam.

Het Concertgebouw opent om 16.00 uur met een leerorkest onder leiding van harpist Remy van Kesteren. Meer informatie over het hele programma op www.kindermuziekweek.nl.

Na de tiende editie in 2018, besloten Het Concertgebouw, De Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest de handen ineen te slaan met andere landelijke organisaties. Het doel: alle kinderen uit Nederland laten genieten van het maken en het luisteren naar live muziek. Partners uit heel Nederland sloten zich aan en vanaf 5 april 2019 is het zover.
Verspreid door heel het land kunnen kinderen en hun (groot)ouders meedoen aan meer dan 75 concerten, workshops, lessen en heel veel andere activiteiten. Het hele programma staat vanaf deze week online.

Dubbele opening
Om de landelijke editie te benadrukken vindt er een dubbele opening plaats op vrijdag 5 april: In De Doelen in Rotterdam laten om 11.00 uur 100 basisschoolkinderen samen met een ensemble van musici van het Rotterdams Philharmonisch Orkest een speciaal geschreven compositie van Bastiaan Woltjer tot klinken brengen. Het concert is gratis toegankelijk.

Het Concertgebouw
Later op de dag opent de Kindermuziekweek in Het Concertgebouw met een Amsterdams leerorkest. Onder leiding van Remy van Kesteren geven 65 kinderen van 8 tot 18 jaar een concert in de Grote Zaal. In het bijzonder begeleidt de sterharpist de 13-jarige harpleerling Diyae bij zijn eerste solo. Het concert begint om 16.00 uur.

Ambassadeur voor de Kindermuziekweek is voor Het Concertgebouw is violiste Kim Spierenbrug. En Michiel Rozendal, de zangcoach van Kinderen voor Kinderen, komt naar Het Concertgebouw om het lied voor de Koningsspelen 2019 te oefenen.

De Kindermuziekweek is een initiatief van Concert- en congresgebouw de Doelen, Rotterdams Philharmonisch Orkest, Het Concertgebouw, TivoliVredenburg, philharmoniezuidnederland, Prinses Christina Concours, Muziekgebouw Eindhoven, Méér Muziek in de Klas, Bureau Vanaf2, Orkest van het Oosten, Stichting Kunstzinnig Vorming Rotterdam (SKVR), Nationale Opera en Ballet.

Save the date
De Kindermuziekweek is een jaarlijks terugkerend evenement met de ambitie om over vijf jaar net zo’n begrip te zijn als de kinderboekenweek.

De data voor de komende jaren zijn al bekend:
2020 – 27 maart t/m 5 april 2020
2021 – 9 t/m 18 april 2021
2022 – 1 t/m 10 april 2022
2023 – 24 maart t/m 2 april 2023
2024 – 5 t/m 14 april 2024
2025 – 4 t/m 13 april 2025
Deel bericht
(advertentie)

Kamer wil wederom pabo opsplitsen en opleidingseisen verlagen

28.03.24
De minister vindt het geen verstandig plan en de sector wil het niet, maar er lijkt wederom een Kamermeerderheid te zijn voor het opsplitsen van de pabo in trajecten voor het jonge en het oudere kind. Veel partijen denken dat dit de opleiding aantrekkelijker maakt voor met name mannelijke studenten die geen zin hebben om les te geven aan kleuters.
Deel bericht

Komt de oplossing voor het lerarentekort uit Twente? ‘Sta voor de klas’ werkt aan een schaalbare oplossing

28.03.24
Een fotograaf, tv-regisseur of fitnessinstructeur als leraar op de basisschool. Josine van Ulden gelooft heilig dat gastdocenten op grote schaal het lerarentekort kunnen oplossen, mits vraag en aanbod goed worden georganiseerd. Met haar onlineplatform Sta voor de klas, een soort datingsite voor scholen en gastdocenten, weet ze inmiddels klassen in heel Twente (en daarbuiten) uit de brand te helpen.
Deel bericht

Onderwijsexperts zijn plannetjes Tweede Kamer zat: 'Focus op de basis'

28.03.24
"Geen week van het Geld" of andere aparte projecten, "geen verplicht schoolzwemmen" en ook "geen moestuin". In de hoorzitting 'Lees- en Taalvaardigheid' in de Tweede Kamer is de boodschap van de uitgenodigde deskundigen glashelder: focus, kies en 'stop met de overbelasting van de leraren.
Deel bericht

Buitengym alternatief bij ruimtegebrek?

27.03.24
AVS merkt dat directeuren soms in de knel komen met een gymaccommodatie en dat gemeente en/of bestuur zich niet altijd even coöperatief en doortastend opstellen. Is het dan een optie om de buitenruimte te gebruiken voor gymlessen? En zo ja, waar moet je dan allemaal aan denken? Impuls Bewegingsonde...
Deel bericht

Nederland en Vlaanderen gaan samen digitale vaardigheden leraren verbeteren

27.03.24
Nederland en Vlaanderen gaan samen een methode ontwikkelen om leraren doorlopend digitaal vaardiger te maken en hun kennis over digitale geletterdheid te vergroten. Daarmee kunnen ze deze vaardigheden en kennis ook beter overbrengen op hun leerlingen. De Europese Commissie stelt hiervoor zo’n € ...
Deel bericht

Kabinet kent 351,6 miljoen euro toe aan technologieonderwijs

26.03.24
Het programma Techkwadraat kan van start. Dit programma heeft als doel technologieonderwijs voor ieder kind toegankelijk te maken, ongeacht achtergrond of sociaaleconomische status. Ieder kind krijgt een stevige basis van technische, digitale en praktische vaardigheden mee.
Deel bericht

In onderwijs veel uitval door stress

26.03.24
Het onderwijs behoort met het openbaar bestuur en de gezondheidszorg tot de sectoren met het hoogste verzuim door stress. Dat melden ArboNed en HumanCapitalCare.
Deel bericht

Bond roept op om leerkrachten met long covid langer in dienst te houden

26.03.24
De Algemene Onderwijsbond (AOb) roept schoolorganisaties op om uitgevallen leerkrachten met long covid langer dan de gebruikelijke twee jaar door te betalen. Als scholen ze vrijwillig langer in dienst houden, stromen er minder leerkrachten uit het onderwijs.
Deel bericht

Leraren werken ondanks miljoenen nog niet op 'achterstandsschool'

26.03.24
Een bonus die werd ingevoerd om het werk voor leraren op scholen met een groter risico op leerachterstanden aantrekkelijker te maken, blijkt nog niet het gewenste effect te hebben opgeleverd. Het lerarentekort op deze scholen zou nog even groot zijn als voor de invoer van de bonus.
Deel bericht

Leerachterstanden aanpakken: 'Stuur kind vanaf 3 jaar verplicht naar school'

26.03.24
In de strijd tegen leerachterstanden komt de Rotterdamse wethouder Said Kasmi met de oproep om kinderen al met 3 jaar verplicht naar school te laten gaan. Op deze manier zou er meer kansgelijkheid in het onderwijs moeten ontstaan. "We zien dat kinderen met een achterstand aan school beginnen."
Deel bericht

Resultaten onderzoek luchtreinigers komen er (eindelijk) aan

26.03.24
Onderwijsminister Mariëlle Paul verwacht in juli de resultaten van het al jaren durende onderzoek naar het effect van luchtreinigers in klaslokalen. Dat laat zij weten aan de Tweede Kamer.
Deel bericht

Doorstroomtoets leidt tot discussie, maar niet in Terneuzen

23.03.24
Landelijk zorgt ie bij de eerste editie al voor discussie: de doorstroomtoets. Het is voor het eerst dat zo vroeg in het schooljaar het niveau voor de middelbare school wordt getoetst. Alle 3.700 basisschoolleerlingen van groep acht in Zeeland krijgen uiterlijk vandaag (deze week tot 24 maart) de uitslag. Zo ook op De Kameleon in Terneuzen.
Deel bericht

Video | Op deze school lezen kinderen lappen tekst (en dat werkt)

22.03.24
Al jaren kunnen kinderen in Nederland steeds minder goed lezen en ze begrijpen ook niet altijd wat ze lezen. Op de Dukendonck-school was dat ook zo, daarom pakken ze het nu anders aan.
Deel bericht

Tekort aan accountants brengt scholen financieel in grote problemen

22.03.24
Tientallen scholen vrezen dat ze niet op tijd een goedgekeurde begroting kunnen inleveren bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Scholen moeten hun cijfers met een accountantsverklaring op tijd indienen, anders worden ze gekort op hun bijdrage van de overheid.
Deel bericht

Leerplicht voor kinderen van drie: een goed idee?

22.03.24
Vanaf 3-jarige leeftijd moeten we kinderen verplicht naar school sturen. Dit is een nieuw wapen in de strijd tegen leerachterstanden en voor meer kansengelijkheid in het onderwijs. Hier pleit de Rotterdamse onderwijs wethouder Said Kasmi voor. Is deze oplossing echt zo simpel als het lijkt?
Deel bericht

Opinie | ‘Onrust over doorstroomtoets toont aan: we selecteren leerling op te jonge leeftijd’

22.03.24
Kees Francino, gepensioneerd basisschooldirecteur, las de twijfels van beroepsgenoten over de doorstroomtoets voor leerlingen in groep 8. Hij constateert dat er al jaren wordt geworsteld met de vorm van een eindtoets. Dat dit nog niet tot een oplossing heeft geleid, komt volgens hem doordat leerlingen te vroeg worden ingedeeld op niveau.
Deel bericht

550 kinderen niet op schoolreisje, veel ouders betaalden geen vrijwillige bijdrage

21.03.24
Het schoolreisje van zo'n 550 leerlingen van De Columbusschool in Almere Poort gaat dit jaar niet door. Dat heeft de directie van de school besloten. Aanleiding is het gebrek aan geld.
Deel bericht

Amsterdam wil lezen verbeteren: bieb op iedere school

21.03.24
De gemeente Amsterdam wil op iedere basisschool, middelbare school en mbo een bibliotheek realiseren, om de leesvaardigheid te bevorderen. Dat staat in het plan 'Liefde voor Lezen', dat vanmorgen is gepresenteerd door de wethouder. Er staat ook in dat iedereen tot 27 jaar gratis boeken kan gaan lenen.
Deel bericht

Scholen strijden tegen lerarentekort: innovatie moet vak docent leuker maken

20.03.24
Om de gevolgen van het lerarentekort tegen te gaan, moet het onderwijs veranderen. Dat stelt bestuurder Albert Weishaupt van het Roelof van Echten College in Hoogeveen. Hij wil een andere manier van werken, en dat begint bij de docent.
Deel bericht

Open dag op scholen voor nieuwe leerkrachten: 'Laten zien hoe mooi het vak is'

20.03.24
Klassen die samen worden gevoegd, studenten zonder diploma voor de klas en onderwijsassistenten die lesgeven in plaats van assisteren. Het probleem is al een paar jaar bekend, maar nog altijd is er een groot lerarentekort in het basisonderwijs. Ook in de Achterhoek is het probleem groot. Daarom hielden vijfentachtig basisscholen in deze regio dinsdag een open dag.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)