Gespecialiseerd Onderwijs

Oproep aan politiek: ‘Schrap de doelmatigheidskorting voor het hele onderwijs’

04.12.17

Schrap de doelmatigheidskorting oplopend naar 183 miljoen voor onderwijs. Dat is de oproep in een brief aan de onderwijswoordvoerders van de Tweede Kamer van de Stichting van het Onderwijs, het platform van alle werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs.

De ambities voor de samenleving en kenniseconomie, en daarmee het onderwijs, zijn onveranderd hoog. De korting in het teken van ‘doelmatiger onderwijs’ rijmt daar niet mee. De Tweede Kamer behandelt deze week de Onderwijsbegroting.

Voorzitter Paul Rosenmöller, tevens voorzitter VO-raad: ‘Een doelmatige besteding van onderwijsmiddelen is belangrijk en daar wil de sector zich ook voor verantwoorden richting overheid en samenleving. Het kabinet vertaalt de focus op doelmatigheid echter naar een besparing op onderwijs. Dat is niet de manier om met onderwijs om te gaan. Omwille van de belangen van onze leerlingen, studenten en ons onderwijspersoneel roepen wij dan ook de politiek op om de doelmatigheidskorting voor alle onderwijssectoren ongedaan te maken.’

De Stichting van het Onderwijs heeft de afgelopen weken zowel met de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als met de onderwijswoordvoerders van de Tweede Kamer openhartig gesproken over de gezamenlijke ambities voor goed onderwijs. Daarbij is ook het Zes-puntenplan, de inhoudelijke agenda van de Stichting voor de komende jaren, aan bod gekomen. Het onderwijs staat voor veel uitdagingen, zoals het oplossen van de lerarentekorten, het stimuleren van een leven lang ontwikkelen en het bevorderen van gelijke kansen. De Stichting wil met alle partijen werken aan toegankelijk, hoogwaardig en eigentijds onderwijs, waarin elke leerling en student zich optimaal kan ontwikkelen en waarin het aantrekkelijk is om in te werken. Dat kan als de politiek voldoende in onderwijs investeert.
Deel bericht
(advertentie)

Veel minder aanmeldingen voor het praktijkonderwijs, 'Gevolg van nieuwe toets'

24.04.24
Het aantal aanmeldingen voor praktijkonderwijs in Almere is sterk gedaald. Landelijk keldert het aantal aanmeldingen met 15 procent, maar Almere zou te maken hebben met een aanmeldingsdaling tot wel 70 procent.
Deel bericht

Belang van pedagogiek op school stijgt

23.04.24
Helpen bij de sociaal-emotionele ontwikkeling geeft leraren net iets meer voldoening dan het overdragen van kennis en vaardigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het Onderwijsblad. Passend onderwijs, mentaal welbevinden en een veranderende samenleving spelen een rol.
Deel bericht

Cyberpesten gaat altijd en overal door

21.04.24
Cyberpesten kan altijd door blijven gaan en eeuwige sporen achterlaten op het internet. Net als bij offline pesten kunnen de gevolgen voor het slachtoffer verstrekkend zijn.
Deel bericht

Pro- en vso-leerlingen kunnen nu een HACCP-certificaat behalen

18.04.24
Op 10 april ondertekenden SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) en PROVSO.WORKS een samenwerkingsovereenkomst. Aanleiding is de ontwikkeling van HACCP-lesstof in de WerkVerkenner, het online les- en leerplatform van PROVSO.WORKS. Hiermee is het behalen van een HACCP-certificaat binnen handbereik voor leerlingen in het pro- en vso-onderwijs.
Deel bericht

Jesse (16) hoeft niet naar school omdat hij autisme en tics heeft

13.04.24
Steeds meer kinderen in Nederland gaan niet naar school omdat er geen passend onderwijs kan worden gevonden. Zo ook de zestienjarige Jesse de Jong. Hij heeft een vrijstelling, omdat hij autisme en Gilles de la Tourette heeft. Dat betekent dat hij een jaar niet naar school hoeft.
Deel bericht

PO-Raad en Sectorraad GO: groei gespecialiseerd onderwijs dwingt volgend kabinet tot scherpe keuzes

11.04.24
De groei van het gespecialiseerd onderwijs stelt de sector voor grote uitdagingen. Om toch meer leerlingen thuisnabij onderwijs te kunnen bieden, roepen de PO-Raad en Sectorraad Gespecialiseerd Onderwijs in een brief aan de formatietafel op tot een bekostigingssystematiek [...]
Deel bericht

In 2025 mogelijk eerder inzicht in eindexamenresultaat voor vso-leerlingen

05.04.24
Staatsexamenkandidaten van het voortgezet speciaal onderwijs (vso) kunnen in 2025 misschien vier dagen na de bekendmaking van de zogenoemde N-termen horen hoe zij het centraal eindexamen hebben gemaakt.
Deel bericht

Woede in Schotland omdat schoolfotograaf kind in rolstoel van foto's verwijderde

30.03.24
Een schoolfotograaf is na een klus op een basisschool in het Schotse Aberdeenshire in opspraak geraakt. Hij stuurde ouders twee versies van een klassenfoto toe. Op één daarvan waren leerlingen met een fysieke beperking weggelaten. De school heeft excuses gemaakt.
Deel bericht

Geertruida voor eerst op camera over stotteren: 'Wil graag laten zien wie ik écht ben'

30.03.24
Lutsharel Geertruida speelde inmiddels zeven interlands voor Oranje en droeg geregeld de aanvoerdersband van Feyenoord. Toch heeft de televisiekijker hem nog nooit horen praten. Geertruida geeft namelijk geen interviews, omdat hij stottert.
Deel bericht

De eerste stap in een vernieuwd curriculum voor leerlingen die zeer moeilijk leren of met een meervoudige beperking

29.03.24
Alle leerlingen hebben recht op goed onderwijs. Onderwijs dat hen helpt in hun ontwikkeling. Ook wanneer je als leerling zeer moeilijk leert of een meervoudige beperking hebt. Wat moet je kennen, kunnen en hebben ervaren in de onderwijsperiode om actief mee te kunnen doen in de samenleving?
Deel bericht

‘Kinderen zitten nu soms twee dagen op rij thuis’

29.03.24
Het onderwijs staat voor enorme uitdagingen door het aanhoudende personeelstekort. Sommige scholen zijn wegens het tekort al overgegaan op een 4-weekse schoolweek. Een lerares in het speciaal basisonderwijs deelt anoniem haar verhaal met het CNV: ‘We werken structureel over en gaan er letterlijk aan onderdoor. Het kan zo niet meer.’
Deel bericht

Het als volwassene uitwisselen van seksueel getinte berichten met kinderen tot 16 jaar is vanaf 1 juli strafbaar

21.03.24
Dit verbod op 'sexchatting' staat in de nieuwe Wet seksuele misdrijven, die op 19 maart is aangenomen door de Eerste Kamer. Ook sexchatting met jongeren van 16 of 17 jaar in een kwetsbare positie wordt strafbaar.
Deel bericht

Leukste school is een school die durft te kiezen

15.03.24
Door scherpere keuzes te maken over wat wel en niet belangrijk is, hebben basisscholen zelf invloed op het niveau van de basisvaardigheden en de werkbeleving van leerkrachten. Birgit Koeman, leerkracht in het speciaal basisonderwijs wil met dit opinie-artikel de discussie op gang brengen met praktische ideeën en voorstellen.
Deel bericht

Interventieonderzoek in het vmbo, pro en (v)so van start

15.03.24
Is er enig bewijs dat de interventies de resultaten behalen die worden beoogd?
Deel bericht

Smartphonebeleid op school: deze stappen helpen je op weg

14.03.24
Sinds 1 januari 2024 geldt een nieuwe landelijke richtlijn in het voortgezet onderwijs voor smartphones en andere devices in de les. Vanaf het schooljaar 2024/2025 geldt de afspraak ook voor het primair onderwijs en het gespecialiseerd onderwijs.
Deel bericht

In hoeverre draagt inclusief onderwijs bij aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen in het primair onderwijs?

13.03.24
Effecten van inclusief onderwijs op de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften variëren. Die lopen uiteen van geen effecten op sociaal gedrag, zelfvertrouwen, zelfbeeld en werkhouding tot negatieve of positieve effecten.
Deel bericht

Zeven tips voor werken met speciale kinderen

13.03.24
Werken met speciale kinderen in de klas kan best zonder labels plakken. Het Onderwijsblad verzamelde tips bij experts. Wacht niet op de diagnose, maar kijk naar de ondersteuningsbehoefte.
Deel bericht

Acht jongens jarenlang seksueel misbruikt door leraar in Leiden

12.03.24
Een 64-jarige man uit Leiden heeft van de rechtbank in Den Haag twaalf jaar cel opgelegd gekregen voor het jarenlang seksueel misbruiken van acht tieners. Zijn slachtoffers waren kwetsbare jongens die de man had leren kennen via een Leidse school voor speciaal onderwijs, waar hij als leraar en mentor werkte.
Deel bericht

Toezicht door de NVWA op scholen en onderwijsinstellingen

08.03.24
Naast de Inspectie van het Onderwijs bezoekt ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) scholen en onderwijsinstellingen. Deze inspectie houdt onder andere toezicht op het rookverbod, de veiligheid van speeltoestellen en voedselveiligheid in kantines. Meestal komt de NVWA onaangekondigd l...
Deel bericht

Conceptkerndoelen burgerschap en digitale geletterdheid opgeleverd

07.03.24
Veel scholen zijn in de afgelopen jaren aan de slag gegaan met burgerschap en digitale geletterdheid. Maar er waren nog geen kerndoelen. En daardoor was het niet duidelijk wat leerlingen hiervoor moeten leren. Daarom is het zo belangrijk dat er ook voor deze leergebieden kerndoelen komen [...]
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)