Subsidie Tel mee met Taal

10.02.21
Tel mee met Taal biedt jaarlijks subsidie voor activiteiten die zijn gericht op het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Dankzij de nieuwe subsidieregeling Tel mee met Taal, die loopt van 2021 tot 2024, kan dat ook komend jaar weer.
Deel bericht
(advertentie)

Verdere heropening voortgezet speciaal onderwijs

23.02.21
Scholen in het vo en vso gaan weer open voor alle leerlingen. Dat heeft het kabinet besloten op basis van OMT-advies. In de praktijk zullen niet alle leerlingen dagelijks naar school gaan, vanwege de 1,5 meter maatregel. Fysiek onderwijs was in het vso al de norm. Wel gaat de verdere heropening gepa...
Deel bericht

Veel leerlingen en leraren op school, maar sneltesten graag sneller

23.02.21
Per school ontbreken gemiddeld 8 leerlingen (3% van de leerlingen) vanwege coronagerelateerde oorzaken, dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder meer dan 600 schooldirecteuren in het basis- en (voortgezet) speciaal onderwijs.
Deel bericht

Eerste Kamer neemt wetsvoorstel diploma pro/vso aan

22.02.21
Na de Tweede Kamer heeft ook de Eerste Kamer het wetsvoorstel schooldiploma pro/vso goedgekeurd. Alle geslaagde leerlingen in het praktijkonderwijs krijgen vanaf schooljaar 2021-2022 een...
Deel bericht

Tot 1 mei aanmelden voor experimenten samenwerking regulier en speciaal onderwijs

19.02.21
De beleidsregel experimenten samenwerking regulier en speciaal onderwijs, die 29 juni 2020 gepubliceerd is, maakt het mogelijk om intensieve samenwerking tussen speciale en reguliere scholen aan... The post Tot 1 mei aanmelden voor experimenten samenwerking regulier en speciaal onderwijs appeared f...
Deel bericht

Examens vso gaan door, leerlingen mogen één vak met onvoldoende wegstrepen

13.02.21
De examens voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaan door. Minister Arie Slob (Onderwijs) vindt het belangrijk dat het objectieve moment van de examens blijven staan, schrijft hij in een brief naar de Tweede Kamer.
Deel bericht

Leerling neergestoken bij school in Deurne

12.02.21
Bij een middelbare school in Deurne is een leerling neergestoken. Dat gebeurde vanochtend op straat bij De Korenaer, een school voor kinderen met gedragsproblemen.
Deel bericht

CliniClowns spelen online gewoon door voor kinderen in speciaal onderwijs in Eindhoven

08.02.21
De CliniClowns App bestaat al een tijdje, maar wordt sinds de uitbraak van het coronavirus intensiever dan ooit gebruikt. Inmiddels zijn ook online-voorstellingen, zeker sinds de lockdown die in december inging, eerder regel dan uitzondering.
Deel bericht

Bedrijven, horeca en scholen mogen ongevaccineerde mensen weigeren

04.02.21
De huidige wetgeving maakt het instellingen en bedrijven mogelijk om een vaccinatiebewijs als voorwaarde te stellen voor toegang tot hun diensten en voorzieningen, schrijft de Gezondheidsraad donderdag in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. De Rijksoverheid moet daarom toezicht houden op hoe bedrijven vaccinatiebewijzen willen inzetten, benadrukken de onderzoekers.
Deel bericht

Onderzoek Lansingerland wijst uit: kinderen verspreiden Britse variant iets meer

03.02.21
De Britse variant van het coronavirus lijkt zich iets makkelijker te verspreiden dan de 'gewone' variant. Kinderen ontwikkelden ook vaker milde klachten bij de Britse variant. Dat concluderen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC na het grootschalige onderzoek in de gemeente Lansingerland, waarbij alle inwoners ouder dan twee jaar werden opgeroepen voor een test.
Deel bericht

Kyano bedenkt carnavalshit in gebarentaal

03.02.21
Kyano is 11 en hij is slechthorend. Speciaal voor carnaval heeft hij een bekende carnavalshit vertaald in gebarentaal. Het filmpje is inmiddels al 50.000 keer bekeken.
Deel bericht

Basisscholen open, maar middelbare scholen nog dicht: 'Onwenselijk en onverantwoord'

01.02.21
Gisteren was de kogel door de kerk: basisscholen mogen vanaf 8 februari weer open. Minister Slob van Onderwijs noemde dat "goed nieuws voor kinderen". Maar voor middelbare scholieren is er nog geen perspectief. Voor die groep is nog onduidelijk wanneer zij weer in de fysieke klaslokalen mogen plaatsnemen.
Deel bericht

Ruim 40 organisaties komen met ‘10 punten plan’ voor het veilig openstellen van scholen

30.01.21
We zijn het als land verplicht aan de leerlingen om breder en creatiever te kijken naar veilige alternatieven voor scholensluiting. Op sommige plekken vinden er al alternatieven plaats, maar dit is niet voor iedereen bereikbaar. Het onderwijs heeft vaak de handen te vol om hier plannen voor te maken of deze te implementeren.
Deel bericht

Rubén uit Enschede stroomt op z’n 14de door naar regulier vervolgonderwijs

28.01.21
De keuze voor een middelbare school wordt niet alleen in groep 8 gemaakt. Rubén Conejos (14) uit Borne zit nu in het derde en tevens laatste jaar van vso-school Panta Rhei College in Enschede. Na de zomer volgt een reguliere middelbare school. „Ik twijfel nog.”
Deel bericht

Inwoonster van Havelte zet posteractie op om waardering te tonen voor leerlingen

28.01.21
Djamie Hillekens is een actie gestart om kinderen die in deze coronatijd aangewezen zijn op thuisonderwijs, in het zonnetje te zetten. De inwoonster van Havelte die werkt binnen het speciaal basisonderwijs in Hoogeveen, heeft daarom een posteractie bedacht die ondertussen door collega’s van Groningen tot Maastricht wordt opgepikt.
Deel bericht

Speciaal onderwijs gaat niet helemaal open: ‘Het is een dilemma’

27.01.21
Uiteenlopende adviezen brachten scholen in het speciaal onderwijs en ouders in verwarring. Mogen de scholen helemaal open? En wat is eigenlijk het beste voor de leerlingen?
Deel bericht

Genomineerden Leraar van het Jaar 2021 bekend

23.01.21
Tijdens een online bijeenkomst vanuit de Jaarbeurs in Utrecht zijn de genomineerden voor de titel Leraar van het Jaar 2021 bekendgemaakt. Juist dit jaar vindt de organisatie het belangrijk dat leraren met deze nominatie in het zonnetje worden gezet. Op 4 december, tijdens de finale op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT), volgt de ontknoping ...
Deel bericht

Voortaan schooldiploma voor leerlingen in praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs

22.01.21
De Tweede Kamer heeft op verzoek van minister Slob (Onderwijs) een wijziging van de wet aangenomen waardoor leerlingen in het praktijkonderwijs (pro) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) een schooldiploma ontvangen aan het eind van hun schoolcarrière. Leerlingen die niet hebben voldaan niet aan ...
Deel bericht

Door verwarring over opening speciaal onderwijs zitten kwetsbare kinderen nog vaak thuis

22.01.21
Ruim een maand nadat het kabinet de scholensluiting afkondigde, is er nog altijd verwarring over de uitzonderingspositie van het speciaal onderwijs. Een deel daarvan is volledig open, maar veel scholen zijn net als het reguliere onderwijs overgestapt op online onderwijs.
Deel bericht

Bonden roepen op: 'Houd bij hoeveel leraren met corona in ziekenhuis belanden'

19.01.21
Verschillende onderwijsbonden doen een dringende oproep aan het RIVM om bij te houden hoeveel onderwijsmedewerkers in het ziekenhuis belanden met corona. Dat laten de bonden weten aan RTL Nieuws. Zij stellen dat deze cijfers cruciaal zijn om onder meer te bepalen of scholen weer open kunnen.
Deel bericht

Internet voor elke leerling tijdens onderwijs op afstand

19.01.21
Een internetverbinding is essentieel wanneer leerlingen onderwijs op afstand volgen. In de praktijk blijkt dat er gezinnen zijn die geen of slecht werkend internet hebben. Daarom biedt SIVON samen met telecomproviders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo tijdelijke internetoplossingen aan. Heeft u leerlingen binnen uw schoolbestuur zonder goed internet? Meld u dan aan.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)