Juist 'zwakkere' scholen hebben moeite met goed plan voor 8,5 miljard
02.04.21
Het kabinet heeft 8,5 miljard euro beschikbaar gesteld om de achterstanden op scholen weer in te lopen na de coronacrisis. Volgens de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman ligt het vergroten van kansongelijkheid ook hierbij op de loer. "Het risico is of alle scholen dit geld wel even effectief gaan inzetten", zegt ze in Spraakmakers.
Over ongeveer een week komen de eerste dozen met sneltesten aan bij scholen in het primair en voortgezet onderwijs, schrijft minister Arie Slob. Onderwijspersoneel kan zichzelf dan maximaal twee keer per week thuis preventief testen op Covid-19. Gratis en op vrijwillige basis.
Ook voor het schooljaar 2021 – 2022 zijn er gelden beschikbaar voor de werkdrukvermindering. Deze middelen zijn structureel en worden verstrekt via het budget personeels- en arbeidsmarktbeleid. Het ministerie van OCW heeft hiervoor een tool gemaakt.
Aan het eind van het basisonderwijs (bo) behaalt 33% van de leerlingen het niveau 1S voor rekenen-wiskunde. In het speciaal basisonderwijs (sbo) is dit 1,8%. Daarmee liggen de prestaties voor het streefniveau nog ver verwijderd van de ambitie van 65% 1S die de commissie-Meijerink in 2010 formuleerde...
Op de laatste peildatum 31 maart waren 35 basisscholen en 3 scholen voor (voortgezet) speciaal onderwijs gesloten vanwege het coronavirus, en 3 middelbare scholen. Dat is 0,5% van de basisscholen en (voortgezet) speciaal onderwijs, en 0,2% van de middelbare scholen. Op 15 december, vlak voor de vol...
Onderwijspersoneel krijgt geen voorrang in de vaccinatiestrategie. Dat schrijven demissionaire onderwijsministers Slob en Van Engelshoven onlangs in een brief als (late) reactie op de brief van begin januari van een groot aantal onderwijsorganisaties, waaronder de AVS.
Het ministerie van OCW heeft alle scholen en schoolbesturen twee aparte brieven gestuurd over de inzet van corona-sneltesten. Er is een brief voor het primair en speciaal onderwijs en eentje voor het voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs.
Vanaf half april kunnen scholen een levering van zelftesten verwachten. De zelftesten in het reguliere basisonderwijs en speciaal (basis-) onderwijs zijn bedoeld voor gebruik door het onderwijspersoneel. In het voortgezet- en voortgezet speciaal onderwijs worden zelftesten ingezet voor het preventie...
Het is vandaag Wereld Autisme Dag. Van alle kinderen die niet naar school gaan, heeft een derde autisme. Ze vallen uit doordat de vorm van onderwijs niet bij hen past. Gelukkig zijn er ook succesverhalen van scholen waar kinderen met autisme helemaal opbloeien.
Scholen moeten een eigen schoolprogramma opstellen voor de invulling van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Dat staat in een brief over het NPO die demissionair minister Arie Slob van OCW aan alle scholen in het primair en voortgezet onderwijs heeft gestuurd.
Rond medio april verwacht het demissionair kabinet zelftesten beschikbaar te stellen voor het onderwijs. Dat werd eerder deze week bekend gemaakt. In Amsterdam geeft demissionair minister Van Engelshoven vandaag het startschot voor een pilot met sneltesten op scholen in de regio Amsterdam. Een 'positieve ontwikkeling', vindt onderwijswetenschapper Frank Cornelissen.
Na een aantal pilots gaat het testen op school de volgende fase in. Vanaf medio april komen er naar verwachting zelftesten beschikbaar voor het onderwijs. Dit is de eerste sector waar zelftesten grootschalig worden ingezet. Voorwaarde is wel dat fabrikanten voldoende testen leveren. Met zelftesten w...
Maak haast met het vaccineren van docenten in het speciaal onderwijs, zowel voor hun eigen veiligheid als in het onderwijsbelang van leerlingen, betoogt Ronald Kamerman.
Van maandag 15 tot en met vrijdag 19 maart 2021 vindt de nationale Week van de Lentekriebels plaats, de jaarlijkse projectweek voor het basisonderwijs en speciaal onderwijs.
Boosheid en teleurstelling bij de paar duizend examenleerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en hun ouders. Minister Arie Slob (ChristenUnie) weigert namelijk deze leerlingen in het speciaal onderwijs te ontzien. Terwijl hij dat bij het gewone voortgezet onderwijs wel heeft gedaan.
Steeds meer kinderen en jongeren komen psychisch in de knel door de coronacrisis. Volgens brancheorganisatie de Nederlandse ggz is het systeem van de geestelijke gezondheidszorg, dat voor de corona-uitbraak al overbelast was, "volledig overgelopen". Inmiddels worden ook crisisgevallen afgewezen vanwege een gebrek aan capaciteit.
,,Negatief!’’ Ja, toch wel een opluchting merkt Moniek Loeffen, docent op Mytylschool Gabriël in Den Bosch. In het bijzijn van minister Slob van Onderwijs onderging ze woensdag een sneltest op school. Het gaat om een proef om corona snel op te sporen zodat het onderwijs zoveel mogelijk door kan gaan.
Besturen en scholen in het speciaal voortgezet onderwijs (vso) ervaren sinds de invoering van Passend onderwijs een verzwaring van hun werk. Ze schrijven dat toe...
Op 17 maart gaan we naar de stembus. Om je te helpen bij het maken van je keuze maken we de balans op: hoe staat Nederland ervoor? Deze keer nemen we het onderwijs onder de loep. Hoe staat het met het lerarentekort? En kunnen alle leerlingen zich op dezelfde manier ontwikkelen?
Een dekkend aanbod aan scholen waarin regulier en speciaal onderwijs samenkomen in een geïntegreerde voorziening waarin leerlingen met en zonder extra ondersteuningsbehoefte zo veel als mogelijk samen naar school gaan, in dezelfde klas zitten en op het zelfde schoolplein spelen. Dat is de ontwikkel...