Gespecialiseerd Onderwijs

Week van Inclusief Onderwijs 27 september - 1 oktober 2021

08.09.21
Van 27 september tot en met 1 oktober organiseert het Platform Naar Inclusiever Onderwijs de Week van Inclusief Onderwijs. Tijdens de week wordt stilgestaan bij het belang van inclusief onderwijs, de goede stappen die al gezet zijn en de stappen die nog gezet moeten worden.
Deel bericht
(advertentie)

Protocol voortaan richtlijn

23.09.21
Het bestaande coronaprotocol voor scholen wordt vanaf 25 september vervangen door een richtlijn.
Deel bericht

Onderzoek vertraging vierdejaars

22.09.21
Net als afgelopen schooljaar doet SPV ook dit schooljaar, op verzoek van OCW, onderzoek naar vertragingen die vierdejaars vmbo- en vso-leerlingen hebben opgelopen. Resultaten van dit onderzoek kunnen invloed hebben op beslissingen over de eindexamens vmbo in 2022.
Deel bericht

Het GOngres, ben jij er ook bij?

22.09.21
Op 5 november vindt de eerste editie van het GOngres plaats. Een interactieve online bijeenkomst met parels uit de praktijk verteld, vragen aan hoogleraar Peer van der Helm en nadenken met Claire Boonstra. Het bericht Het GOngres, ben jij er ook bij? verscheen eerst op Gespecialiseerdonderwijs.
Deel bericht

[EduAd] Week tegen pesten! Doe ook mee!

20.09.21
Buitensluiten? Uitgesloten! Katern Kwink & de Week Tegen Pesten. Met handige aanbevelingen voor leerkrachten én een speciaal voor deze week ontwikkeld kwartetspel. Download dit gratis katern!
Deel bericht

Onderzoek bijzondere bekostiging in het primair en speciaal onderwijs

18.09.21
Net zoals vorig jaar voert de inspectie ook dit jaar bij een deel van de besturen in het primair en speciaal onderwijs een onderzoek uit naar de rechtmatige verkrijging van bijzondere bekostiging. Dit doen we in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We voeren het onderzo...
Deel bericht

Speciaal onderwijs vreest groei lerarentekort door 'oneerlijk' verdeeld coronageld

17.09.21
Verschillende scholen in het speciaal onderwijs vrezen voor een nog groter lerarentekort, omdat het geld uit het coronaherstelplan voor extra salarissen voor leraren met de uitdagendste leerlingen in hun ogen oneerlijk wordt verdeeld. Dat komt volgens deze scholen doordat er alleen wordt gekeken naar de afkomst van kinderen.
Deel bericht

Versoepeling van coronaregels in het onderwijs

15.09.21
Nu de meeste mensen zijn gevaccineerd, zijn er ook in het onderwijs versoepelingen van de coronaregels mogelijk. Het kabinet volgt hiermee de adviezen van het OMT op.
Deel bericht

Iets minder positieve tests en opnames, scholen grote besmettingsbron

14.09.21
Het aantal positieve tests is de afgelopen week iets gedaald. Dat meldt het RIVM, dat op dinsdag altijd een uitgebreide update geeft. Scholen en kinderopvanglocaties zijn inmiddels een grote bron van besmettingen. Afgelopen week ging het om een vijfde van de herleidbare besmettingen.
Deel bericht

Afstandsonderwijs thuiszitters

10.09.21
Het ministerie van OCW is benieuwd welke eventuele knelpunten hierbij worden ervaren afstandsonderwijs thuiszitters.
Deel bericht

Oproep aan scholen en instellingen: meld tijdelijke schoolsluiting vanwege het coronavirus

09.09.21
Scholen en instellingen die na de start van dit school-/studiejaar tijdelijk (hebben) moeten sluiten vanwege het coronavirus worden door de Inspectie van het Onderwijs opgeroepen om dit te melden. Ook bij heropening is de vraag om dit te melden. Melden van de sluiting en de heropening gaat via het m...
Deel bericht

Coronacijfers stabiel, maar onderwijs wordt weer besmettingshaard

07.09.21
De afgelopen week is het aantal vastgestelde coronabesmettingen heel licht gestegen: met 1,8 procent, tot 17.890 positieve tests. De week ervoor was ook al sprake van een heel lichte stijging, blijkt uit RIVM-cijfers.
Deel bericht

Praktijkonderwijs nu weer echt in de praktijk: 'Achterstanden wegwerken'

07.09.21
Het nieuwe schooljaar gaat ook weer van start op praktijkschool De Rijzert in Den Bosch. Vanwege corona moesten veel leerlingen het nodige praktijkonderwijs missen. Met extra geld van de overheid moeten de ontstane leerachterstanden worden weggewerkt. "Het is heel welkom en voor ons zeker genoeg", vertelt directeur Noortje van den Boogaart.
Deel bericht

Week van Lezen en Schrijven: 6 – 12 september

02.09.21
Tyrell Malacia is dit jaar de speciale ambassadeur voor de Week van Lezen en Schrijven. De 22-jarige talentvolle verdediger van Feyenoord, sinds kort ook bij de selectie voor het Nederlands Elftal, wordt daarmee het gezicht van deze jaarlijkse themaweek. Van maandag 6 tot en met zondag 12 september vinden er door het hele land activiteiten plaats om laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen.
Deel bericht

Persoonlijk | Henk: ‘Ik ben bijna 2 meter en had op mijn vorige school de bijnaam GVR’

02.09.21
Henk Vegter (53) is al 22 jaar leraar wiskunde. De laatste dertien jaar werkt hij in het voortgezet speciaal onderwijs (vso), waar hij lesgeeft aan klas 4 vmbo-tl, havo- en vwo-klassen. En daar heeft hij dankzij zijn lengte een bijzondere bijnaam gekregen: de Grote Vriendelijke Reus, GVR.
Deel bericht

Een knop voor al het GO nieuws op je telefoon of tablet

01.09.21
Om het je makkelijk te maken kan je nu al het nieuws over het Gespecialiseerd Onderwijs een plek geven op het startscherm van je smartphone en/of tablet.
Deel bericht

Viroloog Steven Van Gucht verwacht nieuwe besmettingsgolf in het najaar

31.08.21
‘Een nieuwe besmettingsgolf zullen we dit najaar niet kunnen vermijden’, zei viroloog Steven Van Gucht op de eerste persconferentie van het Crisiscentrum na de zomerpauze. ‘Aangepast gedrag kan ervoor zorgen dat we de golfjes afvlakken en hoge pieken vermijden, zeker voor de ziekenhuizen.’
Deel bericht

[EduAd] Probeer Kwink, de online methode voor sociaal-emotioneel leren, gratis uit tot de herfstvakantie

31.08.21
Een sociale en veilige groep? Waarin je verstorend gedrag kunt voorkomen? Probeer dé online methode voor sociaal-emotioneel leren uit. Gratis tot de herfstvakantie! Je krijgt direct praktische adviezen voor in je klas tijdens de Gouden Weken. Meer dan 1000 scholen gebruiken Kwink.
Deel bericht

Lerares hoogzwanger: misbruikzaak RENN4-school Assen uitgesteld

27.08.21
De rechtszaak tegen een 31-jarige vrouw die als lerares op RENN4-school De Atlas in Assen twee leerlingen zou hebben misbruikt, is uitgesteld. De advocaat van de Hoogeveense liet de rechtbank vanochtend weten dat de vrouw hoogzwanger is, last heeft van veel stress en daarom niet kan komen.
Deel bericht

Wordt jouw lokaal goed geventileerd?

25.08.21
Is de ventilatie in jouw lokaal in orde? Dat wordt komende herfst de grote vraag, nu duidelijk is dat we nog steeds niet van covid af zijn. Ventileren is cruciaal – maar gebeurt het ook?
Deel bericht

Extra beloning voor leraren op scholen met veel achterstanden

24.08.21
Leraren, schoolleiders en ander personeel op scholen met veel achterstanden krijgen de komende twee schooljaren een toelage van gemiddeld 8 procent van hun loon. Dit maakt het aantrekkelijker om op deze scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs te (blijven) werken. Zo krijgen alle kin...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)