Gespecialiseerd Onderwijs

Onderwijsorganisatie moet voor 27 maart belanghebbende registreren bij KvK

06.10.21
Alle onderwijsorganisaties zijn wettelijk verplicht om voor 27 maart 2022 hun ‘belanghebbende’ registreren in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Deze zogeheten UBO-registratie regel je via een formulier op de website van de KvK. 
Deel bericht
(advertentie)

Bericht voor VSO-scholen over Voorziening Vroegtijdig Aanmelden mbo (VVA)

15.10.21
VSO-scholen dienen tussen 1 oktober en 1 februari via de VVA (Voorziening Vroegtijdig Aanmelden mbo) weer een beperkte set gegevens aan te leveren over de leerlingen die naar verwachting naar het mbo overstappen. De mbo-instellingen leveren op hun beurt gegevens aan over de jongeren die zich bij hen...
Deel bericht

SBO de Laurens-Cupertino

14.10.21
In het kader ‘Sectorraad GO komt naar je toe’ …. een bezoekje aan de SBO de Laurens-Cupertino.
Deel bericht

Campagne helpt kinderen met een beperking meespelen

14.10.21
Alle kennis en ervaring over ‘onbeperkt spelen’ verzameld op één website Negen op de tien speelplekken zijn niet klaar voor kinderen met een beperking. Terwijl spelen juist...
Deel bericht

Gebarentolk Irma Sluis gaat kinderprogramma maken

13.10.21
Gebarentolk Irma Sluis gaat samen met radio-dj Igmar Felicia het eerste Nederlandse televisieprogramma met en voor doven en slechthorenden maken. Het is het presentatiedebuut van de gebarentolk, die bekend werd door de coronapersconferenties. Het programma start op 13 november op NPO Zapp, heeft omroep KRO-NCRV bekendgemaakt.
Deel bericht

Gevolgen van 16 maanden corona voor het onderwijs

13.10.21
Welke gevolgen hadden de coronamaatregelen voor het onderwijs? Uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs in alle sectoren van het onderwijs komt naar voren dat er over de hele linie minder zorgen over cognitieve achterstanden zijn dan in het begin van de pandemie. Wel ging er minder aandacht ...
Deel bericht

Lesgeven anno nu

08.10.21
De creatieve Chèrelle Bouwen (leerkracht in het sbo) doet er alles aan om leerlingen betrokken te houden en goed gedrag te stimuleren. 'Van TikTok-filmpjes tot een potje Fortnite, ik wil snappen waar ze over praten.'
Deel bericht

Alle zorg voor een kind in één gebouw

05.10.21
Hoe maak je onderwijs passend voor kinderen die extra ondersteuning nodig hebben? In Oud-Beijerland kwamen schoolbesturen vanuit hun passie om elk kind dicht bij huis passend onderwijs te geven met een uniek antwoord. Ze realiseerden samen één kenniscentrum waarin onderwijs en zorg rondom het kind georganiseerd worden.
Deel bericht

'Het is geen probleemkind, je hebt een kind met een probleem'

05.10.21
Schrijver en ‘NOS Jeugdjournaal’-presentator Milouska Meulens geeft in ‘Dream School’ een les over schaamte. Patrick van der Jagt, bekend van ‘Project Rotterdam’, praat over zijn verleden als verslaafde en dakloze.
Deel bericht

Terneuzen wil vervoer naar speciaal onderwijs over de grens blijven vergoeden

05.10.21
Als het aan de gemeente Terneuzen ligt, wordt vervoer naar speciaal onderwijs in België ook in de toekomst vergoed.
Deel bericht

Kinderen in speciaal onderwijs hebben extreem lange reistijd: 'Hij is iedere dag kapot'

30.09.21
Iedere dag weer heeft het 8-jarige zoontje van Inouschka Rouskavich ermee te maken: een ellenlange busreis naar de instelling waar hij speciaal onderwijs geniet. Tussen de pubers die elkaar telkens weer 'afslachten'. Dat móet anders, vindt zijn moeder. En daarin staat ze niet alleen.
Deel bericht

Mensen die zich om medische redenen niet kunnen laten vaccineren willen vrijstelling van coronapas

29.09.21
Wat als je om medische redenen geen coronavaccin kunt nemen, bijvoorbeeld als je hartpatiënt bent of autisme hebt? "De QR-code beperkt het leven van mijn zoon."
Deel bericht

Doorontwikkeling inclusievere VO-scholen vraagt betere randvoorwaarden en ondersteuning

28.09.21
Op 38% van de VO-scholen die werken aan inclusiever onderwijs is het aantal verwijzingen naar gespecialiseerd onderwijs afgenomen. Bij 44% is dat ongeveer gelijk gebleven en bij 12% toegenomen. Ondanks de substantiële vorderingen en geleverde inspanningen blijkt het in de praktijk lastig om meer leerlingen die extra onderwijszorg nodig hebben binnen de muren te houden van het reguliere VO.
Deel bericht

Protocol voortaan richtlijn

23.09.21
Het bestaande coronaprotocol voor scholen wordt vanaf 25 september vervangen door een richtlijn.
Deel bericht

Onderzoek vertraging vierdejaars

22.09.21
Net als afgelopen schooljaar doet SPV ook dit schooljaar, op verzoek van OCW, onderzoek naar vertragingen die vierdejaars vmbo- en vso-leerlingen hebben opgelopen. Resultaten van dit onderzoek kunnen invloed hebben op beslissingen over de eindexamens vmbo in 2022.
Deel bericht

Het GOngres, ben jij er ook bij?

22.09.21
Op 5 november vindt de eerste editie van het GOngres plaats. Een interactieve online bijeenkomst met parels uit de praktijk verteld, vragen aan hoogleraar Peer van der Helm en nadenken met Claire Boonstra. Het bericht Het GOngres, ben jij er ook bij? verscheen eerst op Gespecialiseerdonderwijs.
Deel bericht

[EduAd] Week tegen pesten! Doe ook mee!

20.09.21
Buitensluiten? Uitgesloten! Katern Kwink & de Week Tegen Pesten. Met handige aanbevelingen voor leerkrachten én een speciaal voor deze week ontwikkeld kwartetspel. Download dit gratis katern!
Deel bericht

Onderzoek bijzondere bekostiging in het primair en speciaal onderwijs

18.09.21
Net zoals vorig jaar voert de inspectie ook dit jaar bij een deel van de besturen in het primair en speciaal onderwijs een onderzoek uit naar de rechtmatige verkrijging van bijzondere bekostiging. Dit doen we in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. We voeren het onderzo...
Deel bericht

Speciaal onderwijs vreest groei lerarentekort door 'oneerlijk' verdeeld coronageld

17.09.21
Verschillende scholen in het speciaal onderwijs vrezen voor een nog groter lerarentekort, omdat het geld uit het coronaherstelplan voor extra salarissen voor leraren met de uitdagendste leerlingen in hun ogen oneerlijk wordt verdeeld. Dat komt volgens deze scholen doordat er alleen wordt gekeken naar de afkomst van kinderen.
Deel bericht

Versoepeling van coronaregels in het onderwijs

15.09.21
Nu de meeste mensen zijn gevaccineerd, zijn er ook in het onderwijs versoepelingen van de coronaregels mogelijk. Het kabinet volgt hiermee de adviezen van het OMT op.
Deel bericht

Iets minder positieve tests en opnames, scholen grote besmettingsbron

14.09.21
Het aantal positieve tests is de afgelopen week iets gedaald. Dat meldt het RIVM, dat op dinsdag altijd een uitgebreide update geeft. Scholen en kinderopvanglocaties zijn inmiddels een grote bron van besmettingen. Afgelopen week ging het om een vijfde van de herleidbare besmettingen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)