Gespecialiseerd Onderwijs

Cijfers over de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt in 2020 en 2021

21.09.22
Er zijn nieuwe cijfers beschikbaar over de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt. Deze cijfers geven inzicht in de positie op de arbeidsmarkt (het hebben van werk/uitkering) van uitstromers uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso), praktijkonderwijs (pro), middelbaar beroepsonderwijs (mbo), hoger beroepsonderwijs (hbo) en wetenschappelijk onderwijs (wo).
Deel bericht
(advertentie)

GO op bezoek Avenir

30.09.22
In De Avenir vind je De Rungraaf voor speciaal onderwijs (so) en De Korenaer Eindhoven voor voortgezet speciaal onderwijs (vso). Beide scholen horen bij de Aloysius Stichting en werken intensief samen. In De Avenir draait het om talentontwikkeling van kinderen en jongeren. In een rustige, veilige é...
Deel bericht

Kinderombudsman adviseert: versterk positie leerlingen in passend onderwijs

30.09.22
De Kinderombudsman heeft minister Wiersma (Primair- en Voortgezet Onderwijs) een reactie gestuurd op het wetsvoorstel 'Versterking positie ouders en leerlingen in het passend onderwijs'. Dit wetsvoorstel regelt dat alle leerlingen met een extra ondersteuningsbehoefte in het passend onderwijs, het recht krijgen om gehoord te worden over wat zij extra nodig hebben.
Deel bericht

Nog te weinig klaslokalen met CO2-meter, daarom worden ze verplicht

30.09.22
Scholen worden verplicht om in ieder lokaal een werkende CO2-meter te plaatsen. Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs wil de ventilatie op scholen snel in orde maken, nu de coronabesmettingen weer oplopen. Ongeveer 40 procent van de scholen heeft nog steeds niet in alle lokalen een CO2-meter, blijkt uit een peiling.
Deel bericht

Lennox (8) met downsyndroom is dupe van 'bezuinigingsoperatie' gemeente

29.09.22
De achtjarige Lennox uit Heteren heeft downsyndroom en doet het fantastisch op de reguliere basisschool: hij leest, schrijft en leert veel door het nadoen van andere kinderen. Lennox krijgt vanuit passend onderwijs en vanuit de gemeente Overbetuwe extra ondersteuning voor de gehele schoolweek, maar het succesverhaal van passend onderwijs staat op de tocht.
Deel bericht

Dove en slechthorende leerlingen vaak tussen wal en schip

29.09.22
Van speciaal onderwijs naar regulier, en dan weer van regulier onderwijs naar speciaal. Veel dove en slechthorende leerlingen wisselen meerdere keren van school. Vaak omdat de school onvoldoende rekening houdt met hun gehoorbeperking of omdat zij onder hun niveau moeten werken. De ontwikkeling van deze groep leerlingen komt hierdoor ernstig in de knel.
Deel bericht

Leren van een leerling

24.09.22
Tijd is kostbaar. Waar zijn we druk mee tussen 7.00 en 19.00 uur? Otto Zwolsman is leerkracht in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) op de Obadjaschool in Zwolle.
Deel bericht

AOb stapt uit overleg passend onderwijs met ministerie

24.09.22
De AOb stapt uit de overleggen die de vakbond heeft met het ministerie van Onderwijs over passend onderwijs. Bestuurder Thijs Roovers: "Met de talloze signalen en vragen vanuit leraren en ondersteuners - die wij telkens tijdens die overleggen inbrengen - wordt niets gedaan. Blijven praten heeft geen zin."
Deel bericht

Effect luchtreinigers op corona nog onduidelijk

22.09.22
Het RIVM keek of verplaatsbare luchtreinigers nut hebben als ze in geventileerde openbare ruimtes staan, zoals scholen en winkels. Het is niet duidelijk of deze luchtreinigers zorgen voor minder overdracht van COVID-19 tussen mensen.
Deel bericht

Van vmbo toch nog naar master: ‘Sommige leerlingen hebben gewoon meer tijd nodig’

20.09.22
In het Nederlands onderwijs moet je best vroeg kiezen. Dat leidt niet altijd tot de meest logische schoolcarrières. Vincent Grimbergen weet er alles van: met een flinke omweg belandde hij bij een studierichting én een baan die hem past als een goede jas.
Deel bericht

[EduAd] Kwink voor sociaal-emotioneel leren

20.09.22
Vraag een kosteloos proefabonnement aan en probeer Kwink! Sociaal-emotioneel leren. Kwink is een online methode, inclusief burgerschap en mediawijsheid. Leuk en actueel! Meer dan 2100 scholen gebruiken deze methode.
Deel bericht

Inclusief leren: haal meer uit je computer voor élke leerling

18.09.22
Welke verborgen tools moet jij nog ontdekken in je browser, Word of Powerpoint om leerlingen met dyslexie, ASS, ADHD, kleurenblindheid … te ondersteunen? Zet je ze ineens in voor je hele klas? Want inclusief leren maakt iederéén zelfredzamer en meer gefocust.
Deel bericht

Jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs gaan niet meer met de taxi, maar op de fiets naar school in Emmen

17.09.22
Drie jongeren uit het speciaal onderwijs gaan niet meer met de taxi, maar op de fiets of met het openbaar vervoer naar hun school. Uit handen van wethouder Dewy Leal ontving het drietal het certificaat voor zelfstandig reizen.
Deel bericht

GO op bezoek Diamant College

15.09.22
Leerlingen laten ontdekken en het beste uit zichzelf halen Het bericht GO op bezoek Diamant College verscheen eerst op Gespecialiseerdonderwijs.
Deel bericht

Hoe sterk zijn de kosten gestegen voor nieuwbouw van een schoolgebouw?

15.09.22
De oorlog in Oekraïne, de naweeën van de COVID-pandemie, stijgende energieprijzen en leveringsproblemen van diverse materialen zorgen voor een uitzonderlijke marktsituatie. “Over de gehele linie zijn fikse prijsstijgingen van zo’n 10% tot 12% zichtbaar”.
Deel bericht

Meld je nu aan voor de Special Media Awards 2022

15.09.22
Tijdens de Week van de Mediawijsheid (4 t/m 11 november) organiseert Amerpoort de Special Media Awards bij Beeld & Geluid in Hilversum. De prijsuitreiking voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken wordt voor de vierde keer georganiseerd. Mediamakers hebben vanaf 9 septemb...
Deel bericht

Aantal leerlingen speciaal onderwijs neemt sterk toe

14.09.22
Voor het eerst gaan er weer meer leerlingen naar het speciaal onderwijs dan voor de invoering van passend onderwijs in 2014. Deze wetswijziging moest er juist voor zorgen dat leerlingen zoveel mogelijk naar een reguliere school gaan.
Deel bericht

Nieuwe school in Drachten kost ruim 7 miljoen euro meer

14.09.22
Het bouwbudget voor de nieuwe school voor speciaal (basis)onderwijs aan de Noorderhogeweg in Drachten gaat met 7,4 miljoen euro omhoog. Het is door stijging van lonen en materiaalkosten flink opgeschroefd, naar 35,2 miljoen.
Deel bericht

Scholier zit twee weken thuis door trage overplaatsing naar nieuwe school

12.09.22
Terwijl zijn vriendjes en vriendinnetjes al twee weken naar school gaan, zit de 10-jarige Leroy uit Uithuizen nog thuis. De jongen zou na de zomervakantie starten op een nieuwe school, maar omdat de overplaatsing vanaf zijn oude school niet officieel werd goedgekeurd kon hij niet naar school.
Deel bericht

TeamNL Paralympische Talentdag

06.09.22
Heb je sportieve ambities, een lichamelijke of visuele beperking en ben je tussen de 12 en 35 jaar oud? Wil jij voor Nederland medailles winnen tijdens de Paralympische Spelen van 2026 of 2028? Dan ben jij misschien wel degene die wij zoeken!
Deel bericht

‘Goed nadenken over toekomstige coronamaatregelen’

05.09.22
Als er weer een ernstige coronagolf komt, is het bij het nemen van maatregelen nodig om ook te kijken naar consequenties als achterblijvende leerprestaties en verminderd sociaal-emotioneel welzijn. Dat staat in het adviesrapport 'Coronascenario's doordacht'. The post ‘Goed nadenken over toekom...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)