Gespecialiseerd Onderwijs

Nog te weinig klaslokalen met CO2-meter, daarom worden ze verplicht

30.09.22
Scholen worden verplicht om in ieder lokaal een werkende CO2-meter te plaatsen. Minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs wil de ventilatie op scholen snel in orde maken, nu de coronabesmettingen weer oplopen. Ongeveer 40 procent van de scholen heeft nog steeds niet in alle lokalen een CO2-meter, blijkt uit een peiling.
Deel bericht
(advertentie)

Kwetsbare kinderen Almere zitten thuis door problemen leerlingenvervoer

08.12.22
Door een tekort aan chauffeurs in het leerlingenvervoer zitten sommige Almeerse kinderen in het speciaal onderwijs noodgedwongen thuis. Dat zeggen Jeanette de Vries en Mette Beeksma, beide schoolmaatschappelijk werker bij de Jeugdgezondheidszorg Almere. Deze kinderen kunnen vaak moeilijk of niet zelfstanding naar school reizen en hebben veel begeleiding nodig.
Deel bericht

Dyslexie | Welke hulpmiddelen werken en welke niet?

08.12.22
Er komen steeds meer hulpmiddelen voor dyslexie op de markt. Toch is het voor ouders en leerkrachten vaak moeilijk om hun weg hierin te vinden. NEMO Kennislink sprak met een orthopedagoog en een dyslexiebehandelaar: wat werkt wel en wat werkt niet?
Deel bericht

Minister Wiersma: ‘Onacceptabel als leerplichtambtenaren op bezoek komen en dreigen met proces-verbaal’

05.12.22
Dennis Wiersma, minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, vindt het onacceptabel dat leerplichtambtenaren een bezoekje brengen aan ouders van kinderen die structureel lesuren missen, als gevolg van de problemen die spelen binnen het leerlingenvervoer. Dat heeft de VVD-bewindsman laten weten in zijn beantwoording op Kamervragen, die zijn gesteld door Kamerlid Stephan van Baarle (DENK).
Deel bericht

Blog | Voormalig onderwijsinspecteur lucht zijn hart met adviezen aan minister Dennis Wiersma

02.12.22
De afgelopen 12 jaar heb ik onderzoek gedaan naar de kwaliteit van het basisonderwijs, vooral in Noord-Brabant. Daarbij werd ik wetenschappelijk begeleid door emeritus hoogleraar prof. Dr. Cor Aarnoutse aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. De onderzoeken vonden plaats bij 5 schoolsoorten: [...]
Deel bericht

Verzuim geoorloofd als busje niet komt

02.12.22
Als een leerling te laat komt of helemaal niet naar school kan doordat er geen leerlingenvervoer is, dan is een bezoek van de leerplichtambtenaar niet aan de orde. Dat meldt minister Wiersma.
Deel bericht

LBVSO: staking is ‘gekkenhuis’ voor leerlingen speciaal onderwijs

01.12.22
Door de staking in het leerlingen- en zorgvervoer was de woensdagochtend een “gekkenhuis” voor kinderen die wachtten op vervoer naar het speciaal onderwijs of naar hun dagbesteding, en ook voor hun ouders. Dat zegt de vereniging Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO).
Deel bericht

Uniek schoolgebouw: Inclusief Kindcentrum De Kroevendonk in Roosendaal

30.11.22
In je eigen buurt naar school: voor veel kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Maar voor kinderen met een beperking of ontwikkelingsachterstand is dat te vaak nog niet zo. Dat het anders kan bewijst inclusief kindcentrum De Kroevendonk in Roosendaal. In de nieuwbouw gaan kinderen met en zonder beperking samen leren en spelen.
Deel bericht

Vakbonden zijn het niet eens over cao leerlingenvervoer

30.11.22
Leden van de vakbond CNV Vakmensen zijn akkoord gegaan met een cao voor het leerlingen- en zorgvervoer. De vakbond FNV wees de voorstellen al eerder al af en deed dat dinsdag opnieuw. De staking die woensdag gepland staat gaat dan ook gewoon door.
Deel bericht

GO op bezoek Dr. M van der Hoeve school

29.11.22
Kwaliteit en gedrevenheid staan centraal, het niet voor niets is dat mensen er graag werken. Alles lijkt in het teken te staan van, helpt het ipv van hoort het.
Deel bericht

Koningin Máxima bij ondertekening MuziekAkkoord speciaal onderwijs

25.11.22
Koningin Máxima woonde woensdagmiddag 23 november in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum de ondertekening bij van het MuziekAkkoord speciaal onderwijs. In dit akkoord staat hoe het muziekonderwijs binnen vijf jaar verankerd wordt op alle 543 basisscholen speciaal onderwijs. Koningin Máxima is erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas.
Deel bericht

Grootste pensioenfonds van Nederland ABP verhoogt pensioenen met 12 procent

24.11.22
ABP verhoogt per 1 januari de pensioenen met 11,96 procent. Het pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijsmedewerkers noemt het fijn dat het de pensioenen zo fors kan verhogen. "Hopelijk geeft het onze gepensioneerden wat lucht nu de prijzen zo gestegen zijn", zegt ABP-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen.
Deel bericht

'Muzieklessen ook nodig in speciaal basisonderwijs'

24.11.22
Op de meeste reguliere basisscholen krijgen de leerlingen muziekles, maar het speciaal onderwijs, waar ruim 33.000 kinderen op zitten, lijkt achter te blijven.
Deel bericht

Onderzoek naar luchtreinigers nog lang niet klaar

23.11.22
Onderzoekers van de Technische Universiteit hebben hun onderzoek naar het effect van luchtreinigers stopgezet. Andere universiteiten hebben het overgenomen, meldt minister Wiersma. Uit een brief van hem blijkt dat het onderzoek nog wel even kan gaan duren.
Deel bericht

Nancy was marketingmanager en wordt nu juf in het speciaal onderwijs

22.11.22
"Zij-instromer gezocht voor een baan als docent in het speciaal onderwijs." Het is een oproep die je nog niet zo vaak hoort, maar in Rotterdam gaat dat veranderen. Het personeelstekort in deze sector is nog veel groter dan in het regulier onderwijs. De stad gaat op zoek naar zij-instromers: die kunnen via een tweejarige opleiding als leraar aan de slag in het speciaal onderwijs.
Deel bericht

Logopedisten voelen zich ondergewaardeerd

22.11.22
Veel logopedisten in het onderwijs zijn ontevreden over hun inschaling. In het jarenlange traject waarin hun functie werd herzien, voelen zij zich niet serieus genomen. Dat blijkt uit het onderzoek van het Onderwijsblad naar hogere inschaling.
Deel bericht

1 op de 5 kinderen met handicap heeft geen vriendjes, Hüsseyin (14) weet hoe dat is

15.11.22
Samen gezellig verstoppertje spelen, frietjes eten op een kinderfeestje of uitgenodigd zijn voor een logeerpartijtje. Voor kinderen met een handicap is dit niet vanzelfsprekend. Een op de vijf heeft namelijk geen vriendjes. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting het Gehandicapte Kind.
Deel bericht

Monitor wachtlijsten (voortgezet) speciaal onderwijs van start

09.11.22
De monitor is klaar voor gebruik. Leerlingen bleken te lang op een plek in het gespecialiseerd onderwijs te moeten wachten. Samenwerkingsverbanden gaan na of leerlingen op de wachtlijst staan en waarom. Om een passend beeld te krijgen is het belangrijk dat iedereen meedoet.
Deel bericht

Impuls Open Leermateriaal trapt af, zes pilotprojecten gepresenteerd

04.11.22
In oktober 2022 was de aftrap van het programma Impuls Open Leermateriaal. Partners en stakeholders van het programma maakten tijdens een feestelijke bijeenkomst kennis met de eerste zes pilotprojecten. Deze gaan van start onder de vlag van het programma en krijgen ondersteuning in de vorm van begeleiding en subsidie.
Deel bericht

Monitor wachtlijsten (voortgezet) speciaal onderwijs van start

02.11.22
Zoals we al eerder jullie hebben geïnformeerd gaan de SWV bij de scholen opvragen op basis van landelijke criteria of er sprake is van een wachtlijst en wat de redenen daarvan zijn (indien aan de orde).
Deel bericht

Onrust in het speciaal onderwijs: veel vakken worden niet gegeven door bevoegde docenten

29.10.22
Het leerlingenvervoer voor het speciaal onderwijs verloopt al problematisch vanwege een gebrek aan chauffeurs. In de klassen is het steeds vaker niet mogelijk een gekwalificeerde docent voor de groep te krijgen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)