Uniek schoolgebouw: Inclusief Kindcentrum De Kroevendonk in Roosendaal
30.11.22
In je eigen buurt naar school: voor veel kinderen is het de normaalste zaak van de wereld. Maar voor kinderen met een beperking of ontwikkelingsachterstand is dat te vaak nog niet zo. Dat het anders kan bewijst inclusief kindcentrum De Kroevendonk in Roosendaal. In de nieuwbouw gaan kinderen met en zonder beperking samen leren en spelen.
Binnen Kindcentrum De Kroevendonk werken verschillende partners samen: de peuterspeelzaal, het basisonderwijs, de kinderopvang en de specialistische kinderopvang Wij Samen. Deze stichting begeleidt kinderen met een ernstige meervoudige beperking in hun ontwikkeling. Samen werkten al deze partners aan het ontwerp van een nieuw integraal kindcentrum (IKC), met als motto: ‘Geloven in ontwikkeling. ALTIJD’.
Inclusief onderwijs: elk kind welkom
De Kroevendonk hanteert het uitgangspunt dat elk kind welkom is. Sterker nog: de betrokken partners willen de verschillen tussen kinderen in het regulier en speciaal onderwijs opheffen. Door samen te leren en spelen vallen verschillen tussen kinderen weg. Dat is het fundament van het inclusief onderwijs dat De Kroevendonk voorstaat. Het klinkt allemaal heel logisch, maar het had behoorlijk wat consequenties voor het ontwerp van de nieuwbouw. ‘Tijdens het ontwerpproces moesten we extra goed doorvragen naar wat nodig was en wat juist hindernissen zouden kunnen zijn’, vatten Lizet Geertsma en Gerhard Jacobs samen. Zij begeleidden het ontwerpproces vanuit HEVO; een vastgoedexpert met veel ervaring in het primair en voortgezet onderwijs. Doorvragen was belangrijk, maar luisteren was net zo essentieel. Gerhard: ‘Vanuit onze ervaring in onderwijshuisvesting konden we veel inbrengen, onder meer hoe je duurzaam en volgens het Handboek Toegankelijkheid en het Integraal Toegankelijkheids Symbool (ITS)-keurmerk kunt bouwen. Maar we hebben vooral ook heel goed geluisterd naar de inbreng van experts van De Kroevendonk en Wij Samen. Zij hebben enorm waardevolle input geleverd om een schoolgebouw te ontwerpen dat letterlijk en figuurlijk drempelloos is.’
Zo'n 70.000 leerlingen in Nederland volgen speciaal onderwijs, omdat ze door bijvoorbeeld een visuele beperking of een afwijkende ontwikkeling zoals autisme of ADHD niet in het regulier onderwijs terechtkunnen. Voor hen zijn er in heel Nederland 264 scholen.
De oprichting van tientallen klassen voor kinderen met een lichamelijke of mentale beperking leidt tot enthousiaste reacties. Stichting het Gehandicapte Kind heeft sinds 2015 al bijna vijftig klassen opgetuigd en wil dat aantal in de komende jaren verdubbelen.
Je vak als docent op de Groene Hart Praktijkschool in Alphen vaarwel zeggen en voortaan als machinist op de trein aan de bak gaan. Voor Ronald van den Helder (51) gaat daarmee een jongensdroom in vervulling.
Er komt drie miljoen beschikbaar voor onderzoek interventies in o.a. het GO. Is jouw organisatie betrokken bij interventies in het vmbo, pro en/of (v)so waarmee de ontwikkeling van cognitieve, sociaal-emotionele en praktische vaardigheden van leerlingen wordt bevorderd?
VVN Minecraft Verkeerseducatie heeft zowel de NOT Innovatie Award voor beste innovatie in het primair onderwijs en het speciaal onderwijs gewonnen. Deze Award wordt namens de vakjury uitgereikt tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in de Jaarbeurs in Utrecht.
Onderwijspersoneel is vaker en langer ziek vanwege corona dan medewerkers in andere sectoren. Vooral het aantal langdurig zieken met long covid in het onderwijs stijgt. Dat blijkt uit een analyse van het Onderwijsblad.
Van dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 januari 2023 vindt na vier jaar afwezigheid de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) plaats in de Koninklijke Jaarbeurs. Prinses Laurentien, minister Dennis Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) en bekende TedX frontman Jim Stolze openen NOT 2023 in het speciaal voor de beurs ontwikkelde EdTech College.
'Van liefde en grenzen worden kinderen mooie mensen', zegt docent omgangskunde en mentor Esther Wokke van De Spinaker, een openbare school voor voortgezet speciaal onderwijs in Alkmaar.
De stakingen in het streekvervoer komende twee dagen zijn van grote invloed op leerlingen uit het speciaal onderwijs, stelt voorzitter van het Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) Elijah Delsink. Het is volgens hem een kwestie van "ramp op ramp" voor deze leerlingen.
Probeer nu deze online methode inclusief burgerschap en mediawijsheid in je klas uit. Leuk en actueel! Meer dan 1300 scholen zijn enthousiast. Start dit nieuwe jaar en probeer uit tot de voorjaarsvakantie!
In Nederland zijn naar schatting 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Ze hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, waardoor ze niet volledig kunnen functioneren in de maatschappij. Een structurele aanpak voor dit probleem lijkt uit te blijven, terwijl de verwachting is dat het aantal laaggeletterden de komende jaren groeit.
Van 6 t/m 10 februari wordt de tweede editie van de Week van Inclusief Onderwijs georganiseerd voor professionals, bestuurders en andere belangstellenden in (en rondom) het onderwijs. Ontdek in een viertal onlinesessies waar inclusief onderwijs nu staat, wat er nog nodig is en welke volgende stappen...
Op of rond 1 januari 2023 veranderen enkele regels voor het onderwijs. Dit is eerder aangekondigd, maar hier staan de belangrijkste wijzigingen nog een keer op een rij.
Rapport van het Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO). Het rapport bevat cijfers uit 2022 over problemen van staatsexamenkandidaten uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die speciale voorzieningen bij het examen hadden aangevraagd.
Het Pro College biedt praktijkonderwijs in Nijmegen, Wijchen, Boxmeer en Bemmel. Directeur Eric Bouwens heeft het personeel ingelicht, maar kan nog niet zeggen hoeveel mensen hun werk verliezen. ,,We vinden het netjes om iedereen tijdig te laten weten wat er gaat gebeuren.
Absoluut de grootste overtollige spaarpot voor passend onderwijs staat met 9 miljoen euro in Amsterdam-Zuidoost; relatief de grootste tegenover de Efteling in Kaatsheuvel. Eind 2021 lag er ruim 130 miljoen onnodig op de plank bij alle samenwerkingsverbanden samen.Het Onderwijsblad heeft de bedragen per regio in kaart gebracht.
Minister Wiersma wil een rechtszaak over OV-chipkaarten voor leerlingen op een praktijkschool in Den Haag voorkomen. Hij deed die toezegging in de Tweede Kamer na vragen van GroenLinks-Kamerlid Westerveld.
Kinderen in het hele land kunnen het vandaag weer moeilijk hebben om naar het speciaal onderwijs of de dagbesteding te gaan, en om na afloop weer thuis te komen. Chauffeurs die bij vakbond FNV zijn aangesloten, gaan namelijk opnieuw staken.
Het lerarentekort in het Amsterdamse basisonderwijs is toegenomen van 15,3 procent in oktober 2021 naar 16,8 procent in oktober 2022. Het speciaal onderwijs kampt zelfs met een tekort van 31 procent.