Gespecialiseerd Onderwijs

Prinses Laurentien opent samen met minister Wiersma Nationale On­der­wijs­ten­toon­stel­ling 2023

24.01.23
Van dinsdag 24 tot en met zaterdag 28 januari 2023 vindt na vier jaar afwezigheid de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) plaats in de Koninklijke Jaarbeurs. Prinses Laurentien, minister Dennis Wiersma (primair en voortgezet onderwijs) en bekende TedX frontman Jim Stolze openen NOT 2023 in het speciaal voor de beurs ontwikkelde EdTech College.
Deel bericht
(advertentie)

Hoe staat het ervoor met de kwaliteit van het speciaal onderwijs?

31.01.23
Zo'n 70.000 leerlingen in Nederland volgen speciaal onderwijs, omdat ze door bijvoorbeeld een visuele beperking of een afwijkende ontwikkeling zoals autisme of ADHD niet in het regulier onderwijs terechtkunnen. Voor hen zijn er in heel Nederland 264 scholen.
Deel bericht

Door speciale klassen gaan steeds meer kinderen met beperking toch naar school

30.01.23
De oprichting van tientallen klassen voor kinderen met een lichamelijke of mentale beperking leidt tot enthousiaste reacties. Stichting het Gehandicapte Kind heeft sinds 2015 al bijna vijftig klassen opgetuigd en wil dat aantal in de komende jaren verdubbelen.
Deel bericht

Leraar Ronald (51) verruilt klaslokaal voor locomotief en wordt machinist: ‘Je denkt: blijf ik dit doen tot pensioen?’

27.01.23
Je vak als docent op de Groene Hart Praktijkschool in Alphen vaarwel zeggen en voortaan als machinist op de trein aan de bak gaan. Voor Ronald van den Helder (51) gaat daarmee een jongensdroom in vervulling.
Deel bericht

Interventies GO

26.01.23
Er komt drie miljoen beschikbaar voor onderzoek interventies in o.a. het GO. Is jouw organisatie betrokken bij interventies in het vmbo, pro en/of (v)so waarmee de ontwikkeling van cognitieve, sociaal-emotionele en praktische vaardigheden van leerlingen wordt bevorderd?
Deel bericht

VVN Minecraft Verkeerseducatie wint twee NOT Innovatie Awards bij de Nationale Onderwijs Tentoonstelling

25.01.23
VVN Minecraft Verkeerseducatie heeft zowel de NOT Innovatie Award voor beste innovatie in het primair onderwijs en het speciaal onderwijs gewonnen. Deze Award wordt namens de vakjury uitgereikt tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in de Jaarbeurs in Utrecht.
Deel bericht

Langdurig ziekteverzuim vanwege covid neemt toe

24.01.23
Onderwijspersoneel is vaker en langer ziek vanwege corona dan medewerkers in andere sectoren. Vooral het aantal langdurig zieken met long covid in het onderwijs stijgt. Dat blijkt uit een analyse van het Onderwijsblad.
Deel bericht

‘Empathie-lessen kunnen onderwijs beter maken’

20.01.23
'Van liefde en grenzen worden kinderen mooie mensen', zegt docent omgangskunde en mentor Esther Wokke van De Spinaker, een openbare school voor voortgezet speciaal onderwijs in Alkmaar.
Deel bericht

Jongeren speciaal onderwijs: staking streekvervoer zoveelste ramp

19.01.23
De stakingen in het streekvervoer komende twee dagen zijn van grote invloed op leerlingen uit het speciaal onderwijs, stelt voorzitter van het Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) Elijah Delsink. Het is volgens hem een kwestie van "ramp op ramp" voor deze leerlingen.
Deel bericht

[EduAd] Sociaal-emotioneel leren voor de hele school

17.01.23
Probeer nu deze online methode inclusief burgerschap en mediawijsheid in je klas uit. Leuk en actueel! Meer dan 1300 scholen zijn enthousiast. Start dit nieuwe jaar en probeer uit tot de voorjaarsvakantie!
Deel bericht

Waarom laaggeletterdheid een groot probleem is, en voorlopig blijft

16.01.23
In Nederland zijn naar schatting 2,5 miljoen mensen laaggeletterd. Ze hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen, waardoor ze niet volledig kunnen functioneren in de maatschappij. Een structurele aanpak voor dit probleem lijkt uit te blijven, terwijl de verwachting is dat het aantal laaggeletterden de komende jaren groeit.
Deel bericht

De Week van Inclusief Onderwijs 2023 komt eraan

14.01.23
Van 6 t/m 10 februari wordt de tweede editie van de Week van Inclusief Onderwijs georganiseerd voor professionals, bestuurders en andere belangstellenden in (en rondom) het onderwijs. Ontdek in een viertal onlinesessies waar inclusief onderwijs nu staat, wat er nog nodig is en welke volgende stappen...
Deel bericht

Wijzigingen wet- en regelgeving onderwijs per 1 januari 2023

30.12.22
Op of rond 1 januari 2023 veranderen enkele regels voor het onderwijs. Dit is eerder aangekondigd, maar hier staan de belangrijkste wijzigingen nog een keer op een rij.
Deel bericht

Monitor extra voorzieningen Staatsexamens VSO 2022

24.12.22
Rapport van het Leerlingen Belang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO). Het rapport bevat cijfers uit 2022 over problemen van staatsexamenkandidaten uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) die speciale voorzieningen bij het examen hadden aangevraagd.
Deel bericht

Wat kost een nieuw schoolgebouw?

21.12.22
Met deze gratis online tool kunt u inzichtelijk maken wat een nieuw schoolgebouw (PO, VO of (V)SO) kost.
Deel bericht

Lerarentekort? Pro College neemt juist afscheid van docenten: ‘Terug naar personele inzet van voor corona’

21.12.22
Het Pro College biedt praktijkonderwijs in Nijmegen, Wijchen, Boxmeer en Bemmel. Directeur Eric Bouwens heeft het personeel ingelicht, maar kan nog niet zeggen hoeveel mensen hun werk verliezen. ,,We vinden het netjes om iedereen tijdig te laten weten wat er gaat gebeuren.
Deel bericht

Hoe rijk is mijn samenwerkingsverband?

21.12.22
Absoluut de grootste overtollige spaarpot voor passend onderwijs staat met 9 miljoen euro in Amsterdam-Zuidoost; relatief de grootste tegenover de Efteling in Kaatsheuvel. Eind 2021 lag er ruim 130 miljoen onnodig op de plank bij alle samenwerkingsverbanden samen.Het Onderwijsblad heeft de bedragen per regio in kaart gebracht.
Deel bericht

Wiersma wil vergoeding reiskosten voor groep leerlingen praktijkonderwijs

21.12.22
Minister Wiersma wil een rechtszaak over OV-chipkaarten voor leerlingen op een praktijkschool in Den Haag voorkomen. Hij deed die toezegging in de Tweede Kamer na vragen van GroenLinks-Kamerlid Westerveld.
Deel bericht

Buschaffeurs en treinpersoneel staken vandaag: hier moet je rekening mee houden

15.12.22
Kinderen in het hele land kunnen het vandaag weer moeilijk hebben om naar het speciaal onderwijs of de dagbesteding te gaan, en om na afloop weer thuis te komen. Chauffeurs die bij vakbond FNV zijn aangesloten, gaan namelijk opnieuw staken.
Deel bericht

Crisis in basisonderwijs: lerarentekort in speciaal onderwijs Amsterdam zelfs 31 procent

13.12.22
Het lerarentekort in het Amsterdamse basisonderwijs is toegenomen van 15,3 procent in oktober 2021 naar 16,8 procent in oktober 2022. Het speciaal onderwijs kampt zelfs met een tekort van 31 procent.
Deel bericht

GO op bezoek Talenten Campus Venlo

12.12.22
De huidige generatie kinderen groeit op in een samenleving die ingrijpend is veranderd. Kinderen van nu hebben andere leerbehoeften, wensen en eisen dan kinderen uit de jaren tachtig of negentig. Willen we de nieuwe generatie kinderen optimaal kunnen voorbereiden op hun toekomst in de samenleving, d...
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)