Gespecialiseerd Onderwijs

Staat van Inclusief Onderwijs 2023: universiteiten en hogescholen worstelen met VN-verdrag

16.11.23
Het Expertisecentrum Inclusief Onderwijs (ECIO) publiceert op 16 november 2023 de Staat van Inclusief Onderwijs 2023. Hieruit blijkt dat op dit moment 35 van de 54 bekostigde hogescholen en universiteiten een intentieverklaring hebben ondertekend om hun onderwijs toegankelijk te maken voor studenten met een functiebeperking of ondersteuningsvraag.
Deel bericht
(advertentie)

Publicatie | Huisvesting speciaal en inclusief onderwijs

06.12.23
Deze publicatie biedt een inkijkje in onze expertise op het gebied van speciaal en inclusief onderwijs. Indien u vragen heeft over uw huisvesting of over het vertalen van uw onderwijskundige visie naar huisvesting, delen wij graag vrijblijvend onze kennis. Samen met u streven we ernaar een duurzame leeromgeving te creëren voor kwetsbare leerlingen.
Deel bericht

Apple Hardware winterdeals

06.12.23
[EduAd] Ontdek de Apple-bundels tijdens de Apple Hardware winterdeals. Geef leerlingen de hardware die bijdraagt aan hun ontwikkeling. Profiteer nu van onze deals!
Deel bericht

Video | Een prachtig beroep in een wrang systeem, Merel van Vroonhoven over het leraren tekort

04.12.23
Dijkstra & Evenblij spreken met Merel van Vroonhoven over het leraren tekort, haar ervaringen in de Haagse klas en wat er nu echt moet gebeuren voor het onderwijs. Voorheen was Merel van Vroonhoven te vinden in de bestuurskamers van de Autoriteit Financiële Markten, Nationale-Nederlanden en de Nederlandse Spoorwegen. Nu staat ze voor de klas in het speciaal onderwijs in Den Haag.
Deel bericht

Het Expertisepunt digitale geletterdheid is van start

01.12.23
Het Expertisepunt digitale geletterdheid wil het onderwijs op het gebied van digitale geletterdheid in Nederland versterken. Het expertisepunt wordt de verbindende factor voor iedereen die al actief is of aan de slag wil met digitale geletterdheid in het primair-, voortgezet- en gespecialiseerd onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs.
Deel bericht

Pensioen ABP volgend jaar met 3 procent omhoog

01.12.23
Het ABP gaat volgend jaar de pensioenen met 3 procent procent verhogen. Dat heeft het pensioenfonds voor werknemers van de overheid en onderwijs vandaag bekendgemaakt. De pensioenstijging is aanzienlijk minder dan de bijna 12 procent dit jaar, maar dat hangt samen met de eveneens flink gedaalde inflatie.
Deel bericht

Tegemoetkoming scholieren VSO

30.11.23
Doe je vmbo, havo, vwo, vavo of vso en ben je 18 jaar of ouder? Check dan of je een tegemoetkoming scholieren kunt krijgen.
Deel bericht

Schoolmaaltijden 2024

24.11.23
Meldt je school aan voor het programma Schoolmaaltijden 2024 Omdat het programma Schoolmaaltijden wordt verlengd, kunnen scholen die in de doelgroep vallen zich in 2023 en in 2024 aanmelden om aan het programma mee te doen. Alle scholen in het speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet ...
Deel bericht

“Zeven procent van de kinderen in de leeftijd van 5 jaar heeft een taalontwikkelingsstoornis”

21.11.23
Op 22 september is het WereldTOSdag externe link om aandacht te vragen voor mensen met een taalontwikkelingsstoornis. Kinderen met TOS hebben moeite met taal. Ze hebben moeite met praten, het maken van zinnen en het leren van woorden.
Deel bericht

Subsidie voor projecten inclusiever onderwijs

20.11.23
Stichting het Gehandicapte Kind stelt in samenwerking met het mede door VOS/ABB opgerichte Platform Naar Inclusiever Onderwijs subsidie beschikbaar voor inspirerende projecten die het contact tussen leerlingen met en zonder beperking bevorderen.
Deel bericht

Sinterklaaspret met Bobo

18.11.23
[EduAd] Wie kan alle wortels tellen, of een mijter tekenen? En pietje Bobo mooi inkleuren? Print alle werkbladen en ga lekker aan de slag in de klas. Pauze? Bekijk dan de vrolijke Sintvlog of zing mee met de Sinterklaasliedjes van Bobo en Tjerk op Spotify. Of download de aftelkalender!
Deel bericht

Onderwijsbond wil dat mobieltjes blijven in speciaal onderwijs

18.11.23
De Algemene Onderwijsbond staat positief tegenover het verbod op mobieltjes in de klas, maar zou wel graag zien dat er uitzonderingen worden gemaakt. Voor het speciaal onderwijs is dat zelfs cruciaal, laat een woordvoerder desgevraagd weten.
Deel bericht

Voorbereidingen op nieuwe ABP-pensioenregeling in volle gang

15.11.23
Sociale partners in overheids- en onderwijssectoren en ABP streven naar een nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2027. Dit lijkt nog ver weg, maar de voorbereidingen van de overgang het nieuwe pensioenstelsel zijn al geruime tijd bezig.
Deel bericht

Verscherpt toezicht voor Onderwijs Wijzer uit Zoetermeer

15.11.23
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Onderwijs Wijzer onder verscherpt toezicht gesteld. Onderwijs Wijzer biedt hulp aan jongeren van 4 tot 18 jaar die zijn vastgelopen in het onderwijs. Die jeugdhulp vertoont tekortkomingen. Binnen 7 maanden moet Onderwijs Wijzer de tekortkomingen wegnemen.
Deel bericht

Onderwijsondersteuning vo-vso: informatiebijeenkomst in Utrecht

14.11.23
Overweeg je een aanvraag in te dienen voor de call Onderwijsondersteuning vo-vso? Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst op maandag 20 november in Utrecht!
Deel bericht

14 duizend vacatures in het onderwijs

14.11.23
In het derde kwartaal van 2023 is de spanning op de arbeidsmarkt iets afgenomen, maar in het onderwijs kwamen er 2 duizend vacatures bij en stonden er 14 duizend vacatures open.
Deel bericht

Aanvullende bekostiging aanvragen leerlingen met een ernstige meervoudige beperking (EMB)

13.11.23
Het bestuur van een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs (cluster 3) kan aanvullende bekostiging aanvragen voor leerlingen met een ernstige meervoudige beperking. 
Deel bericht

Het lespakket De InternetHelden Basis is een nieuwe basiscursus mediawijsheid voor het VSO

10.11.23
Enkele jaren geleden heeft Bureau Jeugd en Media De InternetHelden ontwikkeld. Gratis lessen mediawijsheid voor onderbouw vo. Er is nu een hele nieuwe reeks speciaal voor vso - de groep die net zoveel (sociale) media gebruikt als kinderen in het reguliere onderwijs, maar een net wat andere aanpak nodig heeft. Geen account nodig voor de docenten. Iedereen kan erbij.
Deel bericht

Nieuwe Didactief special: inspiratie bij het werken aan welbevinden

10.11.23
In de nieuwe special ‘Werken aan welbevinden’ van Didactief vinden onderwijsprofessionals bevindingen uit onderzoek, duiding door experts en voorbeelden uit de schoolpraktijk, die handvatten en inspiratie bieden. Zodat ze goed onderbouwde keuzes kunnen maken bij het werken aan welbevinden van leerlingen en lerarenteams en hier op eigen wijze verder mee aan de slag kunnen gaan.
Deel bericht

Dit zijn de tien winnaars van de Special Media Awards 2023

10.11.23
Woensdag 8 november kwamen 30 genomineerden uit het hele land naar Beeld & Geluid in Hilversum voor de leukste award uitreiking van Nederland: de Special Media Awards. De Special Media Awards zijn de landelijke prijzen voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken.
Deel bericht

Mobieltjes ook geweerd in klassen op basisscholen en in speciaal onderwijs

07.11.23
Het kabinet wil dat er ook geen mobieltjes meer worden toegestaan in klassen op basisscholen en in het speciaal onderwijs. Er komt geen wettelijk verbod, maar onderwijsminister Paul heeft wel vergaande afspraken gemaakt met de sector, meldt zij aan de Tweede Kamer.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)