Gespecialiseerd Onderwijs

Verduurzaming schoolgebouw: vraag subsidie aan

22.05.24

Van 3 juni tot en met 31 oktober 2024 kunnen scholen weer subsidie aanvragen voor de verduurzaming van hun schoolgebouw. Op 15 mei is de aangepaste Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (hierna: DUMAVA) gepubliceerd in de Staatscourant. Schoolleiders die met de verduurzaming van hun sch...

Deel bericht
(advertentie)

Vierdaagse lesweek Stedelijk VSO Rosmalen verlengd

18.01.25
Omdat er te weinig leraren zijn voor een volledig lesaanbod, had scholenkoepel Hub Noord-Brabant vorig jaar september al een vierdaagse lesweek ingevoerd voor het Stedelijke VSO in Rosmalen. Die noodmaatregel wordt nu opnieuw verlengd.
Deel bericht

Onderwijsraad: betere borging van bekwaamheid bij lerarenopleidingen noodzakelijk

17.01.25
De Onderwijsraad adviseert strengere en uniforme bekwaamheidseisen voor lerarenopleidingen. Dit zorgt ervoor dat aanstaande leraren, ongeacht hun studieroute, beter voorbereid zijn op het geven van goed onderwijs. Landelijke theorietoetsen en praktijkbeoordelingen moeten garanderen dat afgestudeerden aan de gestelde normen voldoen.
Deel bericht

Kinderen van ouders met psychische problemen: vroeg ingrijpen voorkomt latere problemen

16.01.25
Wanneer een kind een ouder heeft met een psychische aandoening of een verslaving, heeft dat grote invloed op zijn of haar leven. Deze kinderen hebben meer hulp en begeleiding nodig, ziet Jellinek Utrecht. Krijgen ze die hulp, dan is te voorkomen dat ze later zelf psychische problemen krijgen. Jellinek organiseert begeleiding voor deze kinderen en hun ouders. Of je nu 22 jaar of vier jaar oud bent, praten helpt.
Deel bericht

Inschrijving congres De Staat van het Onderwijs 2025 geopend

15.01.25
De Inspectie van het Onderwijs presenteert op woensdag 16 april 2025 het rapport De Staat van het Onderwijs 2025 tijdens het gelijknamige congres. Op deze dag ontvangt de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap het rapport van de Inspecteur generaal van het Onderwijs, Alida Oppers.
Deel bericht

“Met het Normenkader IBP zouden we dit type hack niet hebben gehad”

10.01.25
Koninklijke Auris Groep biedt onderwijs, begeleiding en zorg aan kinderen, jongeren en volwassenen met gehoor-, spraak- en taalmoeilijkheden. Tijs van der Wielen is er als lid van de raad van bestuur verantwoordelijk voor de digitale veiligheid. “Sinds de lancering van het Normenkader IBP kijken we wat we al hadden afgedicht en wat we nog moeten doen.”
Deel bericht

Maatwerk helpt leerling met autisme uit impasse

10.01.25
In een boek van oud-leraar Tom van Duuren vertellen oud-leerlingen met autisme elk hun eigen verhaal. Een pasklare oplossing voor hen is er niet, maar kleine aanpassingen kunnen hun onderwijsleven vergemakkelijken. “Doe eens een lesvrije dag.”
Deel bericht

SLO zoekt deelnemers om bruikbaarheid conceptkerndoelen te toetsen

09.01.25
SLO zoekt per school drie deelnemers die vanuit verschillende perspectieven feedback kunnen geven op de conceptkerndoelen mens en natuur, mens en maatschappij, kunst en cultuur, bewegen en sport en moderne vreemde talen. Deze drie deelnemers zijn twee leraren en hun schoolleider.
Deel bericht

Ruimte in regels naar inclusief onderwijs

19.12.24
Veel schoolleiders worstelen met de implementatie van inclusief onderwijs, blijkt uit een peiling die AVS samen met andere partijen in het veld in het voorjaar van 2024 hield. In gesprekken die onze voorzitter Karin Straus en beleidsadviseurs Lianne ter Steeg en Lambert van der Ven voeren in het vel...
Deel bericht

Docent beschuldigd van billenknijpen leerling: ‘Is niet gebeurd’

18.12.24
Een 46-jarige docent uit Schiedam is vrijgesproken van aanranding van een leerling. De rechtbank vond geen bewijs voor de aantijgingen van de veertienjarige jongen. De zaak legt een andere uitdaging bloot: acceptatie van de homoseksuele leraar binnen een praktijkklas waar straatcultuur en vooroordelen botsen.
Deel bericht

Koningin Máxima opent de Nationale Onderwijstentoonstelling 2025

17.12.24
Op 21 januari 2025 opent koningin Máxima de Nationale Onderwijstentoonstelling in Utrecht. Dit grootste onderwijs-evenement focust op thema’s als AI, kansengelijkheid en mentaal welzijn. Máxima spreekt als erevoorzitter van MIND Us over het belang van mentale gezondheid bij jongeren.
Deel bericht

Passend onderwijs is mensenwerk: zorg voor zoon met Angelman syndroom

12.12.24
Martine is de moeder van Jurre (11), een jongen met het Angelman syndroom. Door zijn ernstige verstandelijke en lichamelijke beperkingen heeft Jurre intensieve ondersteuning nodig. In haar zoektocht naar passend onderwijs en zorg heeft Martine veel uitdagingen overwonnen. Ze zet alles op alles om Jurre te helpen bij zijn ontwikkeling, wat vraagt om goede samenwerking met professionals, veel geduld, doorzettingsvermogen en creatieve oplossingen.
Deel bericht

Oudervereniging Balans: 70.000 thuiszitters ondanks passend onderwijs

11.12.24
Volgens het rapport van oudervereniging Balans zijn er minimaal 70.000 kinderen in Nederland die 3 maanden of langer thuiszitten, en 280.000 zonder volwaardig onderwijs. Pogingen om het probleem bij individuele kinderen te zoeken schieten tekort; een systeemaanpak is dringend nodig om deze kinderen toekomstperspectief te bieden.
Deel bericht

Steeds meer kinderen vallen uit op school: 'Dweilen met de kraan open'

10.12.24
Bijna 70.000 kinderen en jongeren kunnen niet naar school door een gebrek aan passend onderwijs, blijkt uit een nieuw rapport. Stichting Balans vraagt om meer maatwerk voor deze thuiszitters. Initiatieven zoals Digibende helpen jongeren als Tarik (17) om zich ondanks de uitdagingen te blijven ontwikkelen zonder diploma-eis.
Deel bericht

Kabinet helpt jongeren met afstand tot de arbeidsmarkt

10.12.24
Met de wet ‘Van school naar duurzaam werk’ wil het kabinet de overgang van onderwijs naar arbeidsmarkt verbeteren voor jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Scholen, doorstroompunten en gemeenten gaan verplicht samenwerken om jongeren tot 27 jaar betere ondersteuning te bieden, met focus op het benutten van arbeidspotentieel.
Deel bericht

Aandacht voor het werken met ontwikkelingsperspectieven én het registreren daarvan

04.12.24
Het Steunpunt passend onderwijs startte dit jaar met het Landelijke OPP-traject om het werken met ontwikkelingsperspectieven (opp’s) te verbeteren. Dit is cruciaal voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Een voorjaarsonderzoek toonde aan dat er verbeteringen nodig zijn in het opstellen en registreren van deze opp’s.
Deel bericht

Onzekerheid over geplande bezuinigingen op onderwijs

28.11.24
De geplande bezuinigingen van 2 miljard euro op het onderwijs stuiten op felle tegenstand van de oppositie. Hoewel er de komende dagen wordt onderhandeld, is het onzeker of en welke bezuinigingen geschrapt worden. De tijd dringt, en de discussie blijft gespannen.
Deel bericht

Financiële zorgen voor studenten met ondersteuningsbehoefte nemen toe

28.11.24
Bijna 40 procent van studenten met een ondersteuningsbehoefte kampt met financiële problemen, een groot contrast met de 15,9 procent onder studenten zonder beperking. Dit blijkt uit het nieuwste rapport van het ECIO, dat de toegankelijkheid van hoger onderwijs voor deze groep onder de loep neemt. Het probleem vraagt om aandacht, aldus het expertisecentrum.
Deel bericht

CPB onderzoekt impact subsidieregeling basisvaardigheden

27.11.24
Het CPB onderzoekt de effecten van de subsidieregeling verbetering basisvaardigheden in het onderwijs. Deze regeling ondersteunt scholen in taal, rekenen, burgerschap en digitale vaardigheden. Een nulmeting vormt de basis, en de eerste resultaten worden eind 2025 verwacht.
Deel bericht

Nieuwe website: 'Daarom praktijkonderwijs'

27.11.24
Praktijkonderwijs is een waardevolle, maar vaak onbekende schoolsoort binnen het voortgezet onderwijs. Met de website en campagne 'Daarom praktijkonderwijs' biedt de Sectorraad Praktijkonderwijs informatie en inspiratie voor leerlingen, ouders en onderwijsprofessionals, en benadrukt het de unieke kansen die het praktijkonderwijs biedt.
Deel bericht

Onjuiste conclusies over leesniveau praktijkschoolleerlingen

26.11.24
De Onderwijsinspectie erkent fouten in haar rapport over het leesniveau van praktijkschoolleerlingen. De Sectorraad Praktijkonderwijs bekritiseert de conclusies als onrepresentatief en onhaalbaar voor de doelgroep. De nuance: het referentieniveau 2F is niet vereist voor deze leerlingen, en het onderzoek betrof slechts een kleine groep.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)