Gespecialiseerd Onderwijs

Onzekerheid over geplande bezuinigingen op onderwijs

28.11.24
De geplande bezuinigingen van 2 miljard euro op het onderwijs stuiten op felle tegenstand van de oppositie. Hoewel er de komende dagen wordt onderhandeld, is het onzeker of en welke bezuinigingen geschrapt worden. De tijd dringt, en de discussie blijft gespannen.
Deel bericht
(advertentie)

Aandacht voor het werken met ontwikkelingsperspectieven én het registreren daarvan

04.12.24
Het Steunpunt passend onderwijs startte dit jaar met het Landelijke OPP-traject om het werken met ontwikkelingsperspectieven (opp’s) te verbeteren. Dit is cruciaal voor leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. Een voorjaarsonderzoek toonde aan dat er verbeteringen nodig zijn in het opstellen en registreren van deze opp’s.
Deel bericht

Financiële zorgen voor studenten met ondersteuningsbehoefte nemen toe

28.11.24
Bijna 40 procent van studenten met een ondersteuningsbehoefte kampt met financiële problemen, een groot contrast met de 15,9 procent onder studenten zonder beperking. Dit blijkt uit het nieuwste rapport van het ECIO, dat de toegankelijkheid van hoger onderwijs voor deze groep onder de loep neemt. Het probleem vraagt om aandacht, aldus het expertisecentrum.
Deel bericht

CPB onderzoekt impact subsidieregeling basisvaardigheden

27.11.24
Het CPB onderzoekt de effecten van de subsidieregeling verbetering basisvaardigheden in het onderwijs. Deze regeling ondersteunt scholen in taal, rekenen, burgerschap en digitale vaardigheden. Een nulmeting vormt de basis, en de eerste resultaten worden eind 2025 verwacht.
Deel bericht

Nieuwe website: 'Daarom praktijkonderwijs'

27.11.24
Praktijkonderwijs is een waardevolle, maar vaak onbekende schoolsoort binnen het voortgezet onderwijs. Met de website en campagne 'Daarom praktijkonderwijs' biedt de Sectorraad Praktijkonderwijs informatie en inspiratie voor leerlingen, ouders en onderwijsprofessionals, en benadrukt het de unieke kansen die het praktijkonderwijs biedt.
Deel bericht

Onjuiste conclusies over leesniveau praktijkschoolleerlingen

26.11.24
De Onderwijsinspectie erkent fouten in haar rapport over het leesniveau van praktijkschoolleerlingen. De Sectorraad Praktijkonderwijs bekritiseert de conclusies als onrepresentatief en onhaalbaar voor de doelgroep. De nuance: het referentieniveau 2F is niet vereist voor deze leerlingen, en het onderzoek betrof slechts een kleine groep.
Deel bericht

Kabinet komt met wet tegen pesten van leerlingen en docenten

25.11.24
Een nieuwe wet moet pesten van leerlingen en docenten tegengaan, meldt staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs). De ministerraad heeft ingestemd met haar wetsvoorstel hierover. Na advies van de Raad van State zullen de Tweede en Eerste Kamer erover in debat gaan. Een van de plannen is om scholen te verplichten om geregeld in de gaten te houden of docenten zich veilig voelen, zoals al langer moet voor scholieren.
Deel bericht

Heldere basisnorm passend onderwijs voor meer gelijkheid in de klas

23.11.24
De landelijke basisnorm passend onderwijs schept duidelijkheid over de minimale ondersteuning die scholen moeten bieden op het gebied van taal, hoogbegaafdheid en taakgedrag. AOb en Ouders en Onderwijs overhandigden het advies aan staatssecretaris Paul, met als doel gelijke kansen te waarborgen binnen de reguliere schoolbekostiging.
Deel bericht

Onderwijssector: Bezuinigingen dreigen toekomst Nederland te schaden

22.11.24
De Stichting van het Onderwijs waarschuwt voor de desastreuze gevolgen van de voorgenomen bezuiniging van bijna twee miljard euro op onderwijs. Volgens experts ondermijnt dit niet alleen de kwaliteit van onderwijs, maar ook innovatie, sociale cohesie en economische groei. De oproep aan het kabinet: investeer in plaats van bezuinigen.
Deel bericht

Lang niet alle leerlingen in de tweede klas voortgezet onderwijs hebben leesniveau om goed te kunnen doorleren

19.11.24
De eerste nationale peiling van de leesvaardigheid van leerlingen in het voortgezet onderwijs (vo) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) laat zien dat de meerderheid van de vmbo-g/t-leerlingen in de tweede klas op of boven 1F-niveau leest. In de tweede klas havo/vwo en vso lezen de meeste leerlinge...
Deel bericht

Wat is het effect van een combinatieklas op de onderwijsprestaties van vso-leerlingen?

05.11.24
Er bestaat een klein positief verband tussen prestaties van leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs en deelname aan een combinatieklas, blijkt uit Noors onderzoek. Jongerejaars leerlingen in die klassen presteren namelijk iets beter. In combinatieklassen in de bovenbouw van het basisonderwijs in Nederland is er juist een klein negatief verband met leerprestaties.
Deel bericht

Groei aantal studenten maakt het lastig onderwijs inclusief te houden

31.10.24
Op dit moment maken zo’n 4400 studenten van de Universiteit Utrecht gebruik van extra studievoorzieningen. Ze krijgen meer tijd voor een tentamen, kunnen in een aparte ruimte hun toets maken of maken gebruik van voorlees-software. Dit zorgt voor veel extra werk en hogere werkdruk bij docenten die dit veelal regelden.
Deel bericht

Koepelorganisatie waarschuwt dat speciaal onderwijs vastloopt

31.10.24
Het speciaal onderwijs blijft maar groeien en heeft steeds langere wachtlijsten. Het is de bedoeling dat leerlingen die extra zorg nodig hebben in het reguliere onderwijs terecht kunnen, maar dat lukt steeds vaker niet. En dan moeten die leerlingen naar het speciaal onderwijs en dat leidt tot problemen. Dat blijkt uit onderzoek van het programma Pointer.
Deel bericht

Helderse school is vapende scholieren zat en voert strenge regels in

29.10.24
De Helderse scholengemeenschap Scholen aan Zee wil af van rokende en vapende scholieren net buiten het schoolplein. Na de herfstvakantie gaat een anti-vapecampagne van start, inclusief strengere regels. "We willen niet dat een verslaving op school begint."
Deel bericht

Scholen moeten met minder geld meer doen voor thuiszitters

29.10.24
Staatssecretaris Mariëlle Paul van OCW benadrukt in antwoord op Kamervragen dat scholen ervoor moeten zorgen dat het aantal thuiszitters afneemt. Tegelijkertijd kondigt het kabinet forse bezuinigingen aan op de ondersteuning van leerlingen.
Deel bericht

Kleuters niet klaar voor school

28.10.24
Niet zindelijk, geen moment kunnen stilzitten, angstig, totaal geen aandacht hebben voor wat dan ook. Schoolleiders uit alle delen van Nederland signaleren los van elkaar dat kleuters steeds minder vaak ‘klaar’ zijn voor de basisschool. Wat is hier aan de hand?
Deel bericht

Speciaal onderwijs in Zeeland sluit: komende jaren volgt de rest van Nederland

19.10.24
Het speciaal onderwijs is al lange tijd een onderdeel van het onderwijs in Nederland. Maar voor 2035 is het streven dat zoveel mogelijk leerlingen van het speciaal onderwijs instromen in het reguliere onderwijs. Het speciale basisonderwijs in de regio Zeeuws-Vlaanderen in Zeeland verdwijnt al vanaf augustus 2026.
Deel bericht

AOb roept schoolbesturen op om gratis griepprik aan te bieden

19.10.24
‘Onderwijswerkgevers, bied het onderwijspersoneel een griepprik aan.’ De AOb wijst schoolbesturen uit het po, vo, mbo en hbo op het advies van de Gezondheidsraad met dezelfde boodschap. “Wij roepen scholen op om deze adviezen ter harte te nemen", zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep.
Deel bericht

Expositie over eerste school voor speciaal onderwijs

16.10.24
In het Atrium van het stadhuis in Den Haag is tot 16 december een tentoonstelling over de eerste Nederlandse school voor speciaal onderwijs. Deze school werd in 1855 opgericht in Den Haag.
Deel bericht

Audio | De ontwikkeling van speciaal onderwijs

16.10.24
Hoe houden we - 170 jaar na de start van de idiotenschool - het onderwijs toegankelijk voor ieder kind? Een gesprek met onderzoeker Annemieke van Drenth en onze spraakmaker, leerkracht in het speciaal onderwijs, cluster 4, Maxe de Rijk.
Deel bericht

Zorgen over jeugdbeschermingsketen en effecten van wacht- en doorstroomlijsten

15.10.24
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Inspectie Justitie en Veiligheid (IJenV) hebben nog steeds zorgen over alle partijen in de jeugdbeschermingsketen en de effecten van wacht- en doorstroomlijsten. Nog altijd krijgt niet elk kind dat ernstig in zijn ontwikkeling wordt bedreigd tijdig passende bescherming en hulp.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)