Subsidieregeling Lerarenbeurs gepubliceerd

16.03.17
De Subsidieregeling Lerarenbeurs is gepubliceerd. Deze Regeling is van toepassing voor scholing, zij-instroom en bewegingsonderwijs.
De Subsidieregeling Lerarenbeurs stelt bevoegde leraren in staat een geaccrediteerde bachelor- of masteropleiding te volgen om daarmee hun kwalificatieniveau te verhog...
Deel bericht

Roddelen en buitensluiten: pesters populairder op middelbare school

16.01.18
Leerlingen die pesten op de middelbare school zijn populairder dan die op de basisschool. Dit blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Loes Pouwels van de Radboud Universiteit. "Ze hebben een hogere positie in de groep."
Deel bericht

'Scholieren vinden Duits leuk maar niet zo nuttig’

16.01.18
De Duitse les op school is veranderd. Waar oudere generaties vaak nog denken aan de naamvallen en de ‘Aus-bei-mit-nach-seit-von-zu’-rijtjes, maken scholieren van nu bijvoorbeeld videoclips, kijken films en leren over Duitse eetgewoonten.
Deel bericht

Seksles op school, dat is vooral: jongens en meiden met elkaar leren praten

15.01.18
Jongens praten over seks met jongens, meiden praten over seks met meiden. Als daarin niets verandert, blijft iedereen hangen in dezelfde vooroordelen en flauwe grappen. Zorgen dat ze er ook onderling met elkaar over gaan praten: dat is de uitdaging waar scholen voor staan.
Deel bericht

Onthulling predicaten Excellente School op maandag 22 januari 2018

15.01.18
Op maandag 22 januari wordt bekend welke scholen het predicaat Excellente School 2017 mogen dragen. De predicaten worden toegekend door de inspecteur-generaal van het onderwijs op basis van de adviezen van de Jury Excellente Scholen. De uitreiking van de predicaten zal op feestelijke wijze plaatsvinden op de scholen.
Deel bericht

Zelf nepnieuws maken om het daarna beter te herkennen - dat lijkt te werken

15.01.18
"De zomervakantie wordt ingekort", "Netflix verwijdert helft series", "Voedsel McDonalds vermindert het zicht". Het is nepnieuws, bedacht door een groep vwo-leerlingen uit Bilthoven. Ze vormen een trollenleger dat binnen een uur de verzinsels zoveel mogelijk moet verspreiden.
Deel bericht

Raadgedicht voor jongeren gaat voor de derde keer van start

15.01.18
22 januari 2018 start voor de derde keer Raadgedicht voor jongeren. Iedereen vanaf 14 jaar kan gratis gratis meespelen via de website www.raadgedicht.nl en via de gratis Raadgedicht app (voor iPhone en Android). Zowel scholen als individuele deelnemers kunnen meedoen.
Deel bericht

'Kinderen gezond leren eten verantwoordelijkheid van ouders'

15.01.18
Verreweg de meeste ouders (82 procent) vinden het hun eigen verantwoordelijkheid om kinderen te leren hoe ze verstandig eten.
Deel bericht

Kinderartsen: verbied verkoop pepdrankjes aan kinderen

15.01.18
Kinderartsen pleiten voor een verbod op de verkoop van energiedrankjes aan jongeren onder de 18 jaar. Bij veel jonge patiënten die zich melden met klachten als rusteloosheid, moeheid en hartritmestoornissen, blijkt de pepdrank de boosdoener.
Deel bericht

Opinie | Docent, ga gewoon aan het werk

13.01.18
Ook leraren in het voortgezet onderwijs klagen nu over de werkdruk. Onzin, vindt docent Jos de Snoo.
Deel bericht

Uitnodiging: dialoog sport en bewegen in het onderwijs

13.01.18
Hoe kunnen scholen hun leerlingen stimuleren tot sporten of bewegen? Welke sport- en beweegactiviteiten worden er nu al georganiseerd, met welke instanties vindt samenwerking plaats, en wat zijn knelpunten en succesfactoren?
Deel bericht

Decentraal onderwijsbeleid. Is dat wel een goed idee?

12.01.18
De Onderwijsraad pleit voor een grotere vrijheid voor gemeenten op onderwijsgebied. Bezint eer ge begint, waarschuwt Ronald Kox. Decentralisatie heeft de cultuureducatie bepaald geen goed gedaan. De kansenongelijkheid is er groter door geworden.
Deel bericht

Opinie | Na drie jaar matching is het tijd om in te grijpen

12.01.18
Na drie jaar matching is het tijd om in te grijpen, schrijft Jan Bart Dekker, vader van drie kinderen, van wie een via het oude systeem is geplaatst, een met het matching­systeem en een nu in groep 8 zit.
Deel bericht

Hoe komt het dat leerlingen het niet redden op hun school?

12.01.18
Hoe komt het dat leerlingen het niet redden op de school waar ze zitten? Dat ze een stapje terug moeten doen: van VWO naar havo of van havo naar vmbo?Is het de maatschappelijke druk alleen of heeft het ook te maken met de kwaliteit van het schooladvies?
Deel bericht

Te strakke planning speelt zakelijk Nederland parten

12.01.18
Werkend Nederland heeft moeite met de planning. Meer dan de helft van de werknemers (55 procent) kan zijn taken niet altijd binnen de beschikbare tijd uitvoeren. Ook valt op dat medewerkers de planning nauwelijks bespreken met hun manager.
Deel bericht

Alle scholen Den Haag moeten klimaatneutraal worden

12.01.18
Den Haag wil dat alle 230 schoolgebouwen vóór 2040 energieneutraal worden. Met een gezamenlijk vloeroppervlak van 600.000 m2 verbruiken de scholen (basis- en voortgezet onderwijs) nu zo'n 6 miljoen kubieke meter gas en 18 miljoen kilowattuur elektriciteit.
Deel bericht

Pesters populairder op middelbare school dan op de basisschool

12.01.18
Op de middelbare school zijn leerlingen die pesten populairder dan op de basisschool. Dit blijkt uit onderzoek van gedragswetenschapper Loes Pouwels onder meer dan 2000 middelbare scholieren en 500 basisscholieren. Ze promoveert op 18 januari aan de Radboud Universiteit.
Deel bericht

#MeToo op school. 'Seksualiteit gaat om meer dan seksueel gedrag'

11.01.18
#MeToo blijft het nieuws beheersen. Moeten scholen hier wat mee? En zo ja, hoe besteed je dan aandacht aan seksualiteit en weerbaarheid? We vroegen het Arjet Borger, schrijver, spreker en adviseur op het gebied van seksuele gezondheid.
Deel bericht

Duizenden leerlingen minder naar vmbo

11.01.18
Het aantal leerlingen op het vmbo is opnieuw met duizenden leerlingen afgenomen. Ouders zien hun kinderen liever naar havo en vwo gaan. Maar lang niet alle leerlingen halen dat niveau en moeten later alsnog een stapje terug doen, constateren middelbare scholen.
Deel bericht

Politie laat jongeren meedenken over maatschappelijke vraagstukken

10.01.18
De politie begint vandaag met het werven van jongeren die gaan meedenken over maatschappelijke vraagstukken. Ze kunnen zich aanmelden voor de jongerenraad, die komend voorjaar van start gaat. Het is de bedoeling dat de raad zo'n vijftien leden krijgt.
Deel bericht

Van meisje naar jongen: zo vertel je dat aan je klas

10.01.18
Gert Bekendam helpt sinds zijn pensionering scholieren bij hun coming-out als ze besloten hebben van geslacht te veranderen. „Mijn agenda is voller dan toen ik nog werkte.”
Deel bericht