Scholen stoppen met geven paracetamol

17.03.17
Het Udens College stopt met het geven van paracetamol aan leerlingen. De school verstrekt alleen medicijnen aan leerlingen als zij mogelijk in levensgevaar zijn. Hoe gaan andere middelbare scholen om met leerlingen die zich niet lekker voelen?
Deel bericht

Dag van de Jonge Jury

29.05.17
Op woensdag 7 juni 2017 vindt de Dag van de Jonge Jury plaats. Een uniek eendaags festival waarin jeugdboeken en auteurs centraal staan. Leerlingen volgen workshops en gaan in gesprek met hun favoriete auteurs.
Deel bericht

EduHackathon 12 juni 2017

29.05.17
Op de EduHackathon heeft u de gelegenheid om concrete producten ter verbetering van ons huidige onderwijs te ontwikkelen met inbreng van professionals. In een team werkt u een dag lang aan een onderwijsvernieuwing dat een antwoord kan zijn op één van de gestelde vraagstukken.
Deel bericht

Leerlingen school Den Haag krijgen middag vrij na staking

26.05.17
Leerlingen van de middelbare school Dalton in Den Haag zijn vanochtend na de pauze niet meer naar de les gegaan. Ze staakten omdat ze naar school moesten de dag na Hemelvaart, terwijl andere scholen dicht zijn.
Deel bericht

Europese verordening gegevensbescherming, start op tijd!

26.05.17
Vanaf 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dan vervalt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en is er binnen de Europese Unie één wet voor privacy.
Deel bericht

Vijf redenen waarom leraren zo weinig aanzien hebben

25.05.17
Leraren zijn niet bepaald de rocksterren aan het maatschappelijk firmament. De status van het beroep is laag en daalt voor het eerst in tientallen jaren, bleek deze week uit onderzoek van het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) en beleidsadviesbureau Ecorys.
Deel bericht

Wat als je je examens in een verzorgingshuis moet maken?

24.05.17
EDS beheerst het leven van Doenja volledig. "Ik kan niet meer zitten en heb geen beenfunctie meer", zegt ze. "Maar ook een fles optillen is voor mij niet mogelijk." Toch weerhoudt dat Doenja niet om zo normaal mogelijk te leven. Zo doet ze examen om haar havo-diploma te halen, maar dan wel op haar eigen manier.
Deel bericht

‘Méér meldingen dyslectische examenkandidaten’

24.05.17
Het aantal elektronische meldingen van leerlingen die op afwijkende wijze examen mogen doen vanwege dyslexie is tussen 2011 en 2015 toegenomen. In vijf jaar tijd steeg dit aantal van 15.492 naar 20.544.
Deel bericht

Inspectie verwacht meer zwakke basisscholen

24.05.17
Zwakke scholen zijn steeds zeldzamer geworden in Nederland, maar hun aantal zal de komende tijd weer stijgen. Dat zegt Monique Vogelzang, inspecteur- generaal van de Inspectie voor het Onderwijs vandaag in deze krant over het nieuwe toezicht dat de inspectie vanaf 1 augustus officieel op scholen gaat uitvoeren.
Deel bericht

1 op 5 basisschoolleraren ervaart burn-outklachten - klopt dit wel?

23.05.17
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: één op de vijf leerkrachten in het basisonderwijs heeft een burn-out of zit ertegenaan.
Deel bericht

MNX 2017: samen bruggen slaan met mediawijsheid

23.05.17
De MNX gaat dit jaar over het slaan van bruggen met mediawijsheid. Waar sta jij? Hoe goed ken je jouw doelgroep eigenlijk, en sta je nog open voor nieuwe inzichten?
Deel bericht

Leraar kampt met imagoprobleem: aanzien in 10 jaar fors gedaald

23.05.17
Het beroep heeft de afgelopen jaren fors aan waardering ingeboet. Dat geldt zowel voor leraren in het basisonderwijs als voor docenten in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.
Deel bericht

Beste leraar Nederlands heeft even 'geen woorden en leestekens'

20.05.17
De titel Beste Leraar Nederlands gaat dit jaar voor het eerst naar België. Tamara Stojákovic geeft les aan het Atheneum MXM in Merksem en mag zichzelf een jaar lang de allerbeste docent Nederlands noemen. Het is de vierde keer dat de prijs is uitgereikt.
Deel bericht

'Overheid moet strijd tegen segregatie leiden' (opinie)

20.05.17
VVD-raadslid Werner Toonk hekelde in Het Parool de 'linkse dogma's' in het debat over segregatie in het Amsterdamse onderwijs. Dat leidt tot felle reacties.
Deel bericht

Zomerscholen: gesubsidieerde vercommercialisering?

20.05.17
Jaarlijks doen 45.000 leerlingen in het VO het jaar over. Dat is met zo’n €300 miljoen aan kosten een dure operatie. Staatssecretaris Dekker kwam daarom met een maatregel in de strijd tegen zittenblijvers: hij trekt vanaf de zomer van 2016 €9 miljoen uit om zogeheten zomerscholen te financieren.
Deel bericht

Stiekem janken achter de filterfaçade van Insta

19.05.17
Uit een Brits onderzoek blijkt dat Instagram van alle sociale media de negatiefste effecten heeft op de gemoedstoestand van jongeren.
Deel bericht

Bijles te duur? Voor deze vakkenvullers is het gratis

19.05.17
Scholieren krijgen steeds meer dure trainingen buiten lestijd. Hun ouders betalen. Dat zorgt voor ongelijkheid. Albert Heijn doet het gratis.
Deel bericht

Zaanse scholen ontkennen: Geen drugsprobleem

19.05.17
Zaanse scholen blijven ontkennen dat er een drugsprobleem speelt onder middelbare scholieren. Het Trias VMBO van de vermoorde Nick Bood (16) liet donderdag aan ouders weten dat de school ’zich niet herkent’ in berichten over drugshandel onder scholieren.
Deel bericht

Wat je moet weten over de ‘blue whale challenge’

19.05.17
Gekken heb je overal, en broodjes aap geven het leven smaak. Soms komt zoiets samen op een akelige manier. Zo kunnen we de zogenaamde 'blue whale challenge' duiden. Een hoax die een oorsprong heeft, maar verder vooral de sensatiezucht voedt.
Deel bericht

Vwo-scholier Floris krijgt eigen tekst als eindexamen

18.05.17
"Dit gaat nergens meer over", dacht Floris de Boer uit Broek op Langedijk. De 18-jarige vwo'er kreeg vanmorgen bij het eindexamen maatschappijwetenschappen een tekst van hemzelf onder ogen.
Deel bericht

"Entree Federatie" binnenkort de enige route in het vo

18.05.17
Vo-scholen die gebruik maken van digitaal lesmateriaal en hiervoor leerlinggegevens moeten uitwisselen met uitgevers, leveranciers of distributeurs, kunnen dit in de toekomst alleen nog doen via het digitale systeem ‘Entree Federatie’ van Kennisnet.
Deel bericht