Reclame in het digitale tijdperk: nieuwe manieren van beïnvloeding

20.03.17
Kinderen en jongeren worden op nieuwe manieren blootgesteld aan reclameboodschappen via sociale media. Zij herkennen deze reclame echter niet altijd. Wat kunnen we daaraan doen?
Deel bericht

Tienermeisjes zien geen kwaad in sturen naaktfoto's

24.04.17
Zeven op de tien pubermeisjes die naaktfoto’s van zichzelf versturen, hebben daar geen spijt van. Het verspreiden van andermans foto is strafbaar, maar daarvan zijn veel jongeren zich niet bewust.
Deel bericht

Google Earth vernieuwd

21.04.17
Ongetwijfeld heb je het al zo links en rechts gelezen: 'Google Earth' is vernieuwd!! De update is deze week uitgerold en gewoon te bekijken in je browser. Om de nieuwe versie van 'Google Earth' te bekijken is dan weer wel de browser 'Google Chrome' nodig.
Deel bericht

Kamer snijdt stevig in hervormingsplan 'Ons Onderwijs 2032'

21.04.17
De Tweede Kamer heeft donderdag het omstreden plan 'Ons Onderwijs 2032' sterk gekortwiekt. Het voorstel om bestaande vakken te laten opgaan in 'kennisdomeinen' is van de baan.
Deel bericht

Onderwijs 2032 kijkt te weinig vooruit (opinie)

20.04.17
Onderwijs 2032 mist aandacht voor grote uitdagingen als klimaatverandering, gezondheid en migratie. Dat vinden Joop van der Schee en Rob Adriaens van Geo Future School.
Deel bericht

Het schoolplein in Hoogeveen waar iedereen elkaar tegenkomt

20.04.17
In Hoogeveen delen leerlingen uit het speciaal en het regulier voortgezet onderwijs één schoolgebouw. Waar het kan, schuiven ze bij elkaar aan. Het plan voor Eduwiek ontstond lang voor Den Haag het idee verplicht stelde.
Deel bericht

Scholenaanbod Amsterdam zorg bij binnenhalen Brexit-bedrijven

20.04.17
De Brexit kan grote kansen opleveren voor Amsterdam, denkt die gemeente. Bedrijven trekken weg uit The City. De stoelendans rond bedrijven uit het financiële hart van Londen is inmiddels al een tijdje gaande, maar de afloop is nog behoorlijk ongewis.
Deel bericht

'Vernieuwing onderwijs moet nu meteen beginnen'

20.04.17
De voorgenomen vernieuwing van het lesprogramma in het onderwijs, ook wel bekend onder de naam Onderwijs2032, duurt te lang. Er wordt nu al ruim twee jaar over gesproken.
Deel bericht

Kind stapt vaker zelf naar Kinderombudsman

19.04.17
Steeds meer kinderen nemen contact op met de Kinderombudsman. In 2016 meldden zich 327 kinderen en jongeren met een vraag, een hulpverzoek of een klacht bij de Kinderombudsman; twee keer zo veel als in 2015. Dat blijkt uit het jaarverslag van de Kinderombudsman, dat op 19 april is gepubliceerd.
Deel bericht

Nederland in top 3 tevreden en goed presterende leerlingen

19.04.17
Nederlandse leerlingen van 15 jaar zijn tevreden of heel tevreden met hun leven. En dat niet alleen: ze presteren ook nog eens goed. Nederland staat daarmee met Zwitserland en Finland in de top 3, blijkt uit driejaarlijks onderzoek door de OESO (PISA-2015).
Deel bericht

'Kijk in de spiegel, pesten zit in onze samenleving'

19.04.17
Het antipestbeleid van scholen is dweilen met de kraan open, schrijft Bamber Delver. Nederland heeft een pestcultuur en scholen zijn daarvan de afspiegeling.
Deel bericht

Landelijke Actieweek Thuiszitters – 8 t/m 12 mei 2017

19.04.17
Passend onderwijs houdt in dat ieder kind een schoolloopbaan krijgt die bij hem/haar past, met de juiste hulp op het juiste moment. Thuiszitten moet daarom worden voorkomen en bestreden. Ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren, zitten er nog steeds te veel jongeren thuis. Tijd voor actie!
Deel bericht

1 op de 15 adviezen bijgesteld na eindtoets basisschool

19.04.17
Deze week gaat de eindtoets in het (speciaal) basisonderwijs van start, die door bijna 180 duizend leerlingen van groep 8 zal worden gemaakt. Het eerder uitgegeven leerkrachtadvies van deze leerlingen kan naar boven toe worden bijgesteld op basis van de toetsscore.
Deel bericht

Waar vind je aangepaste oefenexamens?

18.04.17
Zit je in het (voor)laatste jaar van het vmbo, havo of vwo? Dan wordt het tijd om je voor te bereiden op je examens. Als je een leesbeperking hebt, vraagt dat extra voorbereiding.
Deel bericht

VOC-schip De Rooswijk vertelt na 300 jaar nog steeds een spannend verhaal

18.04.17
Het was 8 januari 1740. Honderden mensen gingen aan boord van het VOC-schip De Rooswijk. Richting Indië vertrokken ze, het schip volgeladen, met kapitein Daniel Ronzieres aan het roer.
Deel bericht

Wie inspecteert de onderwijsinspectie?

18.04.17
Gaat het wel goed bij de inspectie? Dat vraagt onderwijshoogleraar Paul Kirschner zich af. Hij uit zijn zorgen over het veelvuldig aanhalen van de onderwijsmythe 'leerstijlen' in het onlangs verschenen rapport van de Inspectie: 'De Staat van het Onderwijs'.
Deel bericht

Een nieuw kabinet moet investeren in onderwijs en niet in lastenverlichting (opinie)

13.04.17
Het kan toch nauwelijks anders of het jongste rapport van de onderwijsinspectie is aan de formatietafel gisteren ingeslagen als een bom.
Deel bericht

Den Haag moet meer en betere leraren vinden (opinie)

13.04.17
De klad komt in het Nederlandse onderwijs. Wie verhoogt de status van de harde werkers voor de klas?
Deel bericht

‘Verkleinen van klassen weinig effectief’

12.04.17
Het substantieel verkleinen van de klassen kan tot stijging van de leerprestaties leiden, maar het is effectiever en efficiënter om andere maatregelen te nemen. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Sander Dekker van OCW in reactie op vragen uit de Tweede Kamer.
Deel bericht

Zorgen bij inspectie en politiek: kwaliteitsverschil tussen scholen veel te groot

12.04.17
Het kwaliteitsverschil tussen scholen in Nederland is te groot. Leerlingen met vergelijkbare capaciteiten scoren op de ene basisschool aanzienlijk hoger op de eindtoets dan op een andere school.
Deel bericht

‘School deed genoeg om sexting tegen te gaan’

12.04.17
Het Bonhoeffer College in Enschede heeft voldoende aandacht gegeven aan de gevaren van pesten en sexting, stelt Sander Dekker.
Deel bericht