Onderwijs 2032 kijkt te weinig vooruit (opinie)

20.04.17
Onderwijs 2032 mist aandacht voor grote uitdagingen als klimaatverandering, gezondheid en migratie. Dat vinden Joop van der Schee en Rob Adriaens van Geo Future School.
Deel bericht

Entoen.nu vernieuwd

18.08.17
Naast 50 vensters met belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien, zijn de plaatselijke en regionale canons nu ook onderdeel geworden van entoen.nu. Met de nieuwe functie Mijn Canon heeft iedereen nu de mogelijkheid om via entoen.nu een eigen canon aan te maken.
Deel bericht

Overheid, onderwijs, zorg en financials grootste verbruikers interconnectieverkeer

17.08.17
Dataverkeer tussen bedrijven in Europa stijgt jaarlijks met 44 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index van Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters. Via interconnectie kunnen bedrijven hun digitale diensten integreren met providers en partners, waardoor onder meer real-time samenwerken mogelijk maakt.
Deel bericht

Studiebeurs eerstegraads lerarenopleiding nu ook voor deeltijd en young professionals

17.08.17
Per 1 augustus 2017 is de regeling Tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters verruimd. De tegemoetkoming is nu aan te vragen voor het volgen van een universitaire lerarenopleiding in een tekortvak in voltijd én deeltijd. Naast bachelor- en masterstudenten kunnen ook young professionals die minder dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd of gepromoveerd de tegemoetkoming ontvangen.
Deel bericht

Onderwijs heeft laagste vacaturegraad

17.08.17
Van alle arbeidsmarktsectoren heeft het onderwijs de laagste vacaturegraad, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Deel bericht

Dennis (21) vertelt op school waarom hij dood wilde

16.08.17
3FM-dj Tannaz Hajeby begeleidt in onderstaande video de dappere Dennis. Hij vertelt, amper een half jaar na zijn zelfmoordpoging, zijn schoolgenoten wat er aan de hand was en hoe belangrijk het is om over psychische klachten te praten.
Deel bericht

Leraren, schoolleiders en schoolteams gezocht: Werk mee aan een vernieuwd curriculum

16.08.17
Ben je leraar of schoolleider en wil je meewerken aan de ontwikkeling van het curriculum? Curriculum.nu biedt je die mogelijkheid. Wat moeten leerlingen kennen en kunnen? Het project start in het nieuwe schooljaar na de zomervakantie met de werving van leraren, schoolleiders en scholen om mee te doen.
Deel bericht

Nieuw onderwijs in strijd tegen bètatekort

15.08.17
Op veel plekken in Nederland is een tekort aan technici op (v)mbo-niveau. Door nieuwe didactiek in het bèta- en technologieonderwijs hoopt men deze tekorten te ondervangen. Ook op Hogeschool Utrecht is deze zomer een lectoraat van start gegaan dat onderzoek gaat doen naar curriculumontwikkeling in het technisch onderwijs.
Deel bericht

Minder leerlingen gedupeerd door onregelmatigheden bij afname eindexamens

15.08.17
In 2017 zijn door de Inspectie van het Onderwijs 1195 examens en rekentoetsen geheel of gedeeltelijk ongeldig verklaard. Dit is een daling van 12% ten opzichte van vorig examenjaar toen 1370 keer examenwerk ongeldig werd verklaard.
Deel bericht

2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

15.08.17
Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Dat is het Nederlandse thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Met aandacht voor de belangrijke rol die erfgoed kan spelen in het cultureel diverse Europa. Hoe kunnen erfgoedinstellingen bijdragen?
Deel bericht

VMBO-school Prinsentuin in Andel vertelde jarenlang bewust niets over ontucht

14.08.17
Vmbo-school Prinsentuin in Andel heeft de ontuchtzaak uit 2007 rond een toenmalige docent stilgehouden voor ouders en leerlingen van de school. Hij kreeg vrijdag een werkstraf.
Deel bericht

Je komt nooit meer van de middelbare school af

10.08.17
Populaire kinderen groeien vaker uit tot gelukkige mensen. Onpopulaire kinderen raken juist vaker in een sociaal isolement. Onze jaren op de middelbare school zijn heel voorspellend, zegt hoogleraar Mitch Prinstein.
Deel bericht

Excuses van Walmart voor wapens als 'terug naar school'-artikel

10.08.17
De Amerikaanse supermarktreus Walmart heeft excuses aangeboden voor een opstelling in een van de vestigingen, die vuurwapens promootte als 'back-to-school' producten. Woensdag ging een foto viral, met daarop een grote glazen met geweren gevulde vitrinekast waarboven de tekst ,,wees de held van je schooljaar" was geplaatst.
Deel bericht

Wat Blockchain kan betekenen voor het onderwijs

09.08.17
“Een diploma wil je natuurlijk zo goed mogelijk bewaren, maar je wilt het ook goed gebruiken om te bewijzen wat je waard bent.” Theo Mensen ziet vele toepassingen voor Blockchain in het onderwijs. “Het gaat om het verminderen van administratieve rompslomp, om tijd vrij te maken voor het leerproces.”
Deel bericht

Training IBP voor medewerkers in het primair- en voortgezet onderwijs

08.08.17
Training informatiebeveiliging en privacy (IBP) volgen? Kennisnet biedt een praktische training om bewustwording rond IBP te vergroten.
Deel bericht

Hongarije wil verplichte lessen krijgskunde in scholen

07.08.17
De Hongaarse regering wil verplichte lessen krijgskunde invoeren op school. Dat heeft de staatssecretaris voor Onderwijs Zoltan Maruzsa gezegd in de regeringsgezinde krant 'Magyar Idök'.
Deel bericht

Staatssecretaris: geen financiële steun Zeeuws-Vlaamse scholen

03.08.17
Staatssecretaris Sander Dekker zal de Zeeuws-Vlaamse middelbare scholen financieel niet te hulp schieten. Hij antwoordt op kamervragen van Kirsten van den Hul van de PvdA dat hij dat niet als zijn taak ziet.
Deel bericht

Compleet vernieuwde Google Earth-app biedt 3D-kaarten en rondleidingen

02.08.17
Dit voorjaar bracht Google het totaal vernieuwde Google Earth uit, maar de iOS-app moest nog bijgewerkt worden. Sinds vandaag staat de compleet vernieuwde iOS-app van Google Earth in de App Store, waardoor je ook op je iPhone en iPad gebruik kunt maken van de nieuwe functies.
Deel bericht

Vier medailles voor Nederland op Internationale Biologie Olympiade

31.07.17
Het Nederlandse team heeft op de Internationale Biologie Olympiade een uitstekende prestatie verricht en daarmee vier medailles gewonnen. Niels Appelman en Marieke Smit deden voor de tweede keer mee en hebben beiden een zilveren medaille verdiend. Lieke ten Have en Corijn Rudrum wonnen een bronzen m...
Deel bericht

Moslimbasisscholen: mijd middelbare islamschool SIO

31.07.17
Islamitische basisscholen noemen het bestuur van de nieuwe middelbare school „cowboys zonder oog voor het algemeen belang”.
Deel bericht

De overheid kan weinig doen om een school tegen te houden

27.07.17
Hoe bewaak je de kwaliteit van scholen zonder aan de vrijheid van onderwijs te tornen? Die vraag is actueel door een uitspraak van de Raad van State woensdag. Demissionair staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) had een nieuwe islamitische middelbare school geen financiering mogen weigeren, omdat zijn argumenten hiervoor niet kloppen, zegt de Raad van State.
Deel bericht