Kamer snijdt stevig in hervormingsplan 'Ons Onderwijs 2032'

21.04.17
De Tweede Kamer heeft donderdag het omstreden plan 'Ons Onderwijs 2032' sterk gekortwiekt. Het voorstel om bestaande vakken te laten opgaan in 'kennisdomeinen' is van de baan.
Deel bericht

'Zet kinderen van verschillende niveaus bij elkaar'

25.06.17
Hoogleraar Eddie Denessen keert zich tegen de huidige tendens in het onderwijs. 'Deel kinderen niet te vlug in naar niveau.'
Deel bericht

Bouw je eigen zoekmachine Bekroond profielwerkstuk KNAW Onderwijsprijs

25.06.17
Hoe versloeg Google de concurrentie om de meest populaire zoekmachine te worden? VWO-scholiere Lüke van den Wittenboer (Bataafs Lyceum, Hengelo) zocht het uit in haar profielwerkstuk en bouwde zelf ook zoekmachines. Ze werd tweede bij de KNAW Onderwijsprijs.
Deel bericht

Leerlingen Bonhoeffer Enschede voorlopig niet meer naar Werf 053 na overlijden leerling (15)

24.06.17
Zolang het onderzoek naar het noodlottige ongeval bij Werf 053 loopt, zullen leerlingen van het Bonhoeffer College er geen praktijklessen hebben. Dat zegt schooldirecteur Frans Coehorst van de locatie aan de Vlierstraat voor praktijkonderwijs.
Deel bericht

Scholen steken voor onderwijs bedoelde miljoenen in de kachel

24.06.17
Basis- en middelbare scholen verkwisten miljoenen euro’s aan energiekosten. Verwarmingen staan in schoolvakanties aan, lichten blijven branden en scholen merken niet op dat netbeheerders te hoge facturen sturen.
Deel bericht

Europese onderscheidingen voor Podium

24.06.17
Gisteren viel Podium Bureau voor Educatieve Communicatie uit Utrecht in de prijzen bij de uitreiking van de jaarlijkse Comenius EduMedia Awards in Berlijn. Podium ontving een Comenius Medaille voor de TOOL onderzoekendlerenapp.nl en een Comenius Siegel voor de 360graden VR Tour Woudagemaal.
Deel bericht

Turkije schrapt 'controversiële en ingewikkelde' evolutieleer op scholen

23.06.17
Turkije heeft op scholen door het hele land de evolutieleer uit lesprogramma's geschrapt. Volgens de Turkse onderwijsbond is de theorie van Darwin betwistbaar, controversieel en te ingewikkeld voor leerlingen.
Deel bericht

Boetes dreigen voor bedrijven en organisaties die laks omgaan met nieuwe privacywet

23.06.17
Veel Nederlandse bedrijven en organisaties lopen vanaf volgend jaar kans op hoge boetes, omdat ze nog niet klaar zijn voor een nieuwe Europese privacywet. Uit onderzoek van consultancybureau PwC onder 350 bedrijven blijkt dat ruim de helft van de bedrijven nog niet serieus begonnen is met de voorbereidingen.
Deel bericht

Nieuwe internationale school in Amstelveen

23.06.17
De Indiase keten van internationale scholen Amity opent in september een vestiging in Amstelveen.
Deel bericht

Unesco: Te veel kinderen en jongeren gaan niet naar school

23.06.17
https://www.trouw.nl/home/unesco-te-veel-kinderen-en-jongeren-gaan-niet-naar-school~a21839de/
Deel bericht

Overstapservice Onderwijs: "Samenwerking tussen scholen belangrijk"

21.06.17
Met de Overstapservice Onderwijs (OSO) draag je als school het overstapdossier van de leerling digitaal veilig en snel over naar een andere school. Maar hoe werkt dit in de praktijk?
Deel bericht

Gewonde bij brand op dak Fons Vitae Lyceum: Pand ontruimd

21.06.17
De brand brak kort voor 15.00 uur uit. Het schoolgebouw en een aantal naastgelegen woningen zijn ontruimd. Op het moment dat de brand uitbrak waren er zo'n vijftig mensen in het pand aanwezig. Tien buurtbewoners worden buiten opgevangen.
Deel bericht

Onderwijs onder druk door Kunstmatige Intelligentie en Big Data

21.06.17
Volgens experts is de toekomst op IT-gebied gericht op kunstmatige intelligentie (AI). Dit heeft ook gevolgen voor het onderwijs. Kinderen van nu moeten anders gevormd worden als professional van de toekomst. Harvard Business Review onderzocht welke onderwijsherzieningen in Amerika plaats moeten vinden.
Deel bericht

Jongen springt uit bootje wildwaterbaan vanwege spel 'de vloer is lava'

20.06.17
Attractiepark Walibi heeft een jongen een parkverbod opgelegd nadat hij tijdens een spelletje 'de vloer is lava' uit het bootje van de wildwaterbaan is gesprongen.
Deel bericht

Veel scholen in zuiden stellen tropenrooster in

20.06.17
Veel scholen in het zuiden van Nederland hebben dinsdag, woensdag en donderdag een tropenrooster ingesteld. Dat betekent dat de lessen eerder van start gaan en korter duren, zodat de leerlingen ’s middags niet in de hitte op school hoeven te zitten.
Deel bericht

Gedifferentieerd onderwijs vergroot kansenongelijkheid

20.06.17
De Gelijke Kansen Agenda en Plan van Aanpak Toptalenten van het miniserie van onderwijs zijn twee tegenstrijdige beleidsmatige initiatieven, zo stelt Eddie Denessen in zijn oratie aan de Universiteit Leiden.
Deel bericht

Bewegen op school soms lastig

19.06.17
Sommige kinderen vinden het beweeg-vmbo van het Stanislas College zó intensief dat ze het eerste lesuur maar skippen. Anderen besluiten hun sportabonnement op te zeggen. De school broedt op maatregelen om iedereen bij de les te houden.
Deel bericht

Wanneer krijgen scholen een tropenrooster?

19.06.17
Het schoolbestuur kan zelf een tropenrooster instellen bij extreem warm zomerweer. Het minimum aantal lesuren per schooljaar moet de school wel halen (verplichte onderwijstijd).
Deel bericht

Examenfraude op twee scholen in Utrecht, betrokken docenten ontslagen

19.06.17
Op twee middelbare scholen in Utrecht is examenfraude gepleegd. Bij beide scholen heeft een docent antwoorden van leerlingen aangepast. De twee docenten zijn inmiddels ontslagen.
Deel bericht

Wordt de hybride leraar de docent van de toekomst?

19.06.17
Hoe ziet de docent van de toekomst eruit? Rond deze vraag organiseerde onlangs de VOION een studiebijeenkomst in de Amsterdamse Balie. Een paar zaken werden duidelijk. De docent van de toekomst is niet meer de eenling die puur voor de klas staat en daar les geeft.
Deel bericht

Rode Kruis: kinderen moeten op school vaker EHBO-lessen krijgen

19.06.17
Bijna de helft van de kinderen en jongeren van tien tot zestien jaar weet niet wat ze moeten doen als iemand onwel is geworden en niet meer reageert.
Deel bericht