De Daltonschool is wars van dogma's

17.05.17
Daltononderwijs kent vele gedaanten. In Amsterdam geeft één school op twee manieren daltononderwijs: het Spinoza Lyceum en dependance Spinoza 20first. Alles draait er om de optimale balans tussen vrijheid en verantwoordelijkheid.
Deel bericht

‘Méér meldingen dyslectische examenkandidaten’

24.05.17
Het aantal elektronische meldingen van leerlingen die op afwijkende wijze examen mogen doen vanwege dyslexie is tussen 2011 en 2015 toegenomen. In vijf jaar tijd steeg dit aantal van 15.492 naar 20.544.
Deel bericht

Inspectie verwacht meer zwakke basisscholen

24.05.17
Zwakke scholen zijn steeds zeldzamer geworden in Nederland, maar hun aantal zal de komende tijd weer stijgen. Dat zegt Monique Vogelzang, inspecteur- generaal van de Inspectie voor het Onderwijs vandaag in deze krant over het nieuwe toezicht dat de inspectie vanaf 1 augustus officieel op scholen gaat uitvoeren.
Deel bericht

1 op 5 basisschoolleraren ervaart burn-outklachten - klopt dit wel?

23.05.17
Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: één op de vijf leerkrachten in het basisonderwijs heeft een burn-out of zit ertegenaan.
Deel bericht

MNX 2017: samen bruggen slaan met mediawijsheid

23.05.17
De MNX gaat dit jaar over het slaan van bruggen met mediawijsheid. Waar sta jij? Hoe goed ken je jouw doelgroep eigenlijk, en sta je nog open voor nieuwe inzichten?
Deel bericht

Leraar kampt met imagoprobleem: aanzien in 10 jaar fors gedaald

23.05.17
Het beroep heeft de afgelopen jaren fors aan waardering ingeboet. Dat geldt zowel voor leraren in het basisonderwijs als voor docenten in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.
Deel bericht

Beste leraar Nederlands heeft even 'geen woorden en leestekens'

20.05.17
De titel Beste Leraar Nederlands gaat dit jaar voor het eerst naar België. Tamara Stojákovic geeft les aan het Atheneum MXM in Merksem en mag zichzelf een jaar lang de allerbeste docent Nederlands noemen. Het is de vierde keer dat de prijs is uitgereikt.
Deel bericht

'Overheid moet strijd tegen segregatie leiden' (opinie)

20.05.17
VVD-raadslid Werner Toonk hekelde in Het Parool de 'linkse dogma's' in het debat over segregatie in het Amsterdamse onderwijs. Dat leidt tot felle reacties.
Deel bericht

Zomerscholen: gesubsidieerde vercommercialisering?

20.05.17
Jaarlijks doen 45.000 leerlingen in het VO het jaar over. Dat is met zo’n €300 miljoen aan kosten een dure operatie. Staatssecretaris Dekker kwam daarom met een maatregel in de strijd tegen zittenblijvers: hij trekt vanaf de zomer van 2016 €9 miljoen uit om zogeheten zomerscholen te financieren.
Deel bericht

Stiekem janken achter de filterfaçade van Insta

19.05.17
Uit een Brits onderzoek blijkt dat Instagram van alle sociale media de negatiefste effecten heeft op de gemoedstoestand van jongeren.
Deel bericht

Bijles te duur? Voor deze vakkenvullers is het gratis

19.05.17
Scholieren krijgen steeds meer dure trainingen buiten lestijd. Hun ouders betalen. Dat zorgt voor ongelijkheid. Albert Heijn doet het gratis.
Deel bericht

Zaanse scholen ontkennen: Geen drugsprobleem

19.05.17
Zaanse scholen blijven ontkennen dat er een drugsprobleem speelt onder middelbare scholieren. Het Trias VMBO van de vermoorde Nick Bood (16) liet donderdag aan ouders weten dat de school ’zich niet herkent’ in berichten over drugshandel onder scholieren.
Deel bericht

Wat je moet weten over de ‘blue whale challenge’

19.05.17
Gekken heb je overal, en broodjes aap geven het leven smaak. Soms komt zoiets samen op een akelige manier. Zo kunnen we de zogenaamde 'blue whale challenge' duiden. Een hoax die een oorsprong heeft, maar verder vooral de sensatiezucht voedt.
Deel bericht

Vwo-scholier Floris krijgt eigen tekst als eindexamen

18.05.17
"Dit gaat nergens meer over", dacht Floris de Boer uit Broek op Langedijk. De 18-jarige vwo'er kreeg vanmorgen bij het eindexamen maatschappijwetenschappen een tekst van hemzelf onder ogen.
Deel bericht

"Entree Federatie" binnenkort de enige route in het vo

18.05.17
Vo-scholen die gebruik maken van digitaal lesmateriaal en hiervoor leerlinggegevens moeten uitwisselen met uitgevers, leveranciers of distributeurs, kunnen dit in de toekomst alleen nog doen via het digitale systeem ‘Entree Federatie’ van Kennisnet.
Deel bericht

Jongeren eenstemmig over toekomst in Nederland

18.05.17
Een vaste baan, een eigen huis, reizen en samenwonen. Dat is het toekomstbeeld van jongeren in Nederland. De overgrote meerderheid wil later ook in Nederland blijven wonen. Als het gaat om hun vertrouwen in de toekomst, lijkt de opleiding van jongeren én die van hun ouders een belangrijke rol te spelen. Dat blijkt uit een verkenning van KIS.
Deel bericht

Vergrijzing hakt erin, verjonging stokt

18.05.17
Nieuwe cijfers van het ministerie van OCW laten duidelijk zien hoe sterk het personeelsbestand van de scholen vergrijst en nauwelijks verjongt.
Deel bericht

Goede of zwakke school? Kies de school die past bij jouw kind

17.05.17
Een goede school is niet per se de beste en een zwakke school kan ideaal zijn voor je kind. Dat 'goed' en 'zwak' zijn beoordelingen van de onderwijsinspectie. Betrouwbaar instituut, zul je denken. Maar het zit iets anders in elkaar.
Deel bericht

[EduAd] Werken in het onderwijs? Meesterbaan!

16.05.17
Wil je werken in het onderwijs? Dan helpen we je via MeesterBaan graag aan een baan. Schrijf je gratis in.Maak je account aan op meesterbaan.nl.
Deel bericht

Carolus Clusius College krijgt Europese prijs uitgereikt door Europese Commissie

15.05.17
Op 22 mei 2017 krijgen de leerlingen en docenten van het Carolus Clusius College (CCC) de prijs voor het beste eTwinning-project uitgereikt door Brusselse vertegenwoordigers van de Europese Commissie. Het project Migrants en Refugees werd uit meer dan 500 projecten gekozen. De prijs wordt uitgereikt tijdens een celebration ceremony op het CCC.
Deel bericht

Programmeren moet juist wel plek krijgen in onderwijs (opinie)

15.05.17
Het ontbreekt nog aan goed opgeleide informatica-docenten. Dat is een armoedige situatie, schrijft Edwin Schravesande.
Deel bericht