Wat je moet weten over de ‘blue whale challenge’

19.05.17
Gekken heb je overal, en broodjes aap geven het leven smaak. Soms komt zoiets samen op een akelige manier. Zo kunnen we de zogenaamde 'blue whale challenge' duiden. Een hoax die een oorsprong heeft, maar verder vooral de sensatiezucht voedt.
Deel bericht

'Mijn ouders krijgen een pushmelding van al mijn nieuwe cijfers'

17.02.18
Spijbelen, te laat komen of die ene onvoldoende voor je ouders verborgen houden? Dat gaat tegenwoordig niet zo makkelijk meer. Ouders kunnen het schoolgedrag van hun kind bijna real-time volgen via allerlei leerlingvolgsystemen als Magister of SOMtoday.
Deel bericht

Tiener College Gorinchem landelijk voorbeeld als eerste 10-14 leeromgeving

17.02.18
In februari portretteert het bekende onderwijsvaktijdschrift Van twaalf tot achttien leeromgevingen voor 10 tot 14 jaar. Tiener College Gorinchem speelt als Nederlands eerste 10-14 leeromgeving een prominente rol in het februarinummer.
Deel bericht

Bij elk nieuw bloedbad in VS stijgt verkoop kogelwerende rugzakken

16.02.18
Bij gebrek aan structurele maatregelen tegen massa-moorden zoals in Florida, nemen wanhopige Amerikaanse ouders zelf maatregelen om hun kind te beschermen.
Deel bericht

Gratis lesmateriaal Week van de Hoop

16.02.18
Nog ruim 4 weken en dan is de Week van de Hoop, van 19 t/m 25 maart. De app met lesmateriaal is al klaar en kan gratis gedownload worden in de App store van Google of Apple. De week is een initiatief van Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs.
Deel bericht

Minister de Jonge bindt strijd aan me extremisme en polarisatie

16.02.18
Samen met speciaal rapporteur Naïma Azough heeft minister Hugo de Jonge (VWS) vorige week Platform JEP gelanceerd. Platform JEP staat voor Jeugd preventie Extremisme en Polarisatie.
Deel bericht

Trump na schietpartij Florida: 'Er moet verandering komen op scholen'

16.02.18
De Amerikaanse president Donald Trump heeft in een speech gereageerd op de schietpartij op een middelbare school in Florida, waarbij gisteren zeventien mensen om het leven kwamen. Volgens hem moet er wat veranderen.
Deel bericht

Leesplein gaat stoppen vanwege Algemene Verordening Gegevensbescherming

16.02.18
Een aantal digitale diensten van de Koninklijke Bibliotheek (KB) wordt door derden beheerd. Dit maakt de dienstverlening niet alleen kostbaar, maar brengt ook veiligheidsrisico´s met zich mee.
Deel bericht

'Leerlingen groeien op in hun eigen bubbel'

15.02.18
Dat Amsterdamse scholen zo gesegregeerd zijn, maakt het lastig voor docenten om goed burgerschapsonderwijs te geven in de klas. "Leerlingen krijgen geen andere geluiden."
Deel bericht

Bijna overal meer banen, maar niet in onderwijs

15.02.18
Het aantal banen in het onderwijs is in het vierde kwartaal met 2.000 gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Deel bericht

Leraar De Jutter slaat leerling: docent neemt zelf ontslag

15.02.18
Een leerkracht van de Vlielander brede school De Jutter heeft woensdag een leerling uit de derde klas van het voortgezet onderwijs geslagen. Dit schrijft directeur Margriet de Ru in een mail aan alle ouders en verzorgers. De directie schorste de leraar meteen, maar hij gaf aan per direct ontslag te nemen.
Deel bericht

Zorg om verbondenheid refojongeren aan christelijke traditie

14.02.18
Reformatorische jongeren die in hun gedrag experimenteren, weten lang niet altijd of ze wel christen willen blijven. Die conclusie trekt Elsbeth Visser-Vogel (33) uit onderzoek dat zij deed onder (v)mbo-jongeren.
Deel bericht

‘Er moet weer meer Frans en Duits geleerd worden’

13.02.18
Kennis van het Frans en Duits verdwijnt uit Nederland en dat schaadt de economie, betogen de initiatiefnemers van het Manifest Buurtalen, een groep beleidsmakers, wetenschappers, docenten, ondernemers en politici. Met name in het midden- en kleinbedrijf is er een gebrek kennis van deze talen.
Deel bericht

Recordaantal leerkrachten in Vlaanderen geschorst

13.02.18
Het aantal geschorste leerkrachten stijgt jaar na jaar. In het schooljaar 2015-2016 was een recordaantal van 138 leerkrachten geschorst. Een directeur die informatie over radicalisering bij een leerling niet doorgaf of met de boekhouding fraudeert. Of een leraar die een relatie heeft met een leerlinge. Er zijn nogal wat redenen waarom scholen leerkrachten schorsen.
Deel bericht

Kwart scholen wijzigt reisbestemming door aanslagen

13.02.18
Een kwart van de middelbare scholen die schoolreisjes naar het buitenland organiseren, gaat niet meer naar steden waar de afgelopen jaren terroristische aanslagen zijn gepleegd. De helft van de scholen heeft te maken met leerlingen die van hun ouders niet meer mee op reis mogen.
Deel bericht

Browsealoud misbruikt voor 'delven' cryptovaluta

12.02.18
Meer dan honderd Nederlandse websites zijn gisteren misbruikt om de cryptomunt Monero te delven. Het gaat onder meer om sites van bibliotheken en gemeenten. Lexima, de Nederlandse leverancier van de software, bevestigt dat kwaadwillenden maximaal vier uur Browsealoud hebben misbruikt.
Deel bericht

Literatuur en speeddaten met een boekendoos

12.02.18
“Meneer, mag ik de presentatie volgende keer voor de klas doen. Ik heb het gevoel dat ik het nu kan.” Docent Nederlands, Jos de Louw (62 jaar), glundert als hij de woorden van een derdeklasser havo herhaalt. “Kijk, dan hebben we ons doel bereikt. Stap voor stap toewerken naar een goede present...
Deel bericht

D66 wil schoolkinderen meer privacy geven

12.02.18
Ouders moeten niet langer te pas en te onpas kunnen kijken in het leerlingvolgsysteem om te zien hoe het met hun kind gaat. D66 wil dat scholen alleen noodzakelijke informatie delen. ,,Ook kinderen hebben recht op privacy'', stelt Kamerlid Paul van Meenen.
Deel bericht

‘Ouders die kunnen kiezen, kiezen categoraal’

11.02.18
Stimuleer de vorming van brede brugklassen door de keuzevrijheid van ouders in te perken. Dat zegt Eddie Denessen, hoogleraar sociaal-culturele achtergronden en differentiatie in het onderwijs aan de Universiteit Leiden.
Deel bericht

Wat nou slecht imago? 'Op het vmbo zit ik juist goed op mijn plek'

10.02.18
Het vmbo kampt met een slecht imago. Vandaag zei minister Slob een einde te willen maken aan het beeld van het vmbo als "vergaarbak" en een soort "restonderwijs". Terechte woorden, vinden Nancy, Daniël en Saskia. Zij, of hun kind, zijn allemaal trotse vmbo-leerlingen.
Deel bericht

Mediamultitasking veroorzaakt aandachtsproblemen

09.02.18
Jongeren die meerdere media tegelijkertijd gebruiken, kunnen meer last krijgen van aandachts- en slaapproblemen. Dit blijkt uit het proefschrift van Winneke van der Schuur, die op 22 februari promoveert op dit onderwerp.
Deel bericht