Examenfraude op twee scholen in Utrecht, betrokken docenten ontslagen

19.06.17
Op twee middelbare scholen in Utrecht is examenfraude gepleegd. Bij beide scholen heeft een docent antwoorden van leerlingen aangepast. De twee docenten zijn inmiddels ontslagen.
Deel bericht

Overstapservice Onderwijs: "Samenwerking tussen scholen belangrijk"

21.06.17
Met de Overstapservice Onderwijs (OSO) draag je als school het overstapdossier van de leerling digitaal veilig en snel over naar een andere school. Maar hoe werkt dit in de praktijk?
Deel bericht

Gewonde bij brand op dak Fons Vitae Lyceum: Pand ontruimd

21.06.17
De brand brak kort voor 15.00 uur uit. Het schoolgebouw en een aantal naastgelegen woningen zijn ontruimd. Op het moment dat de brand uitbrak waren er zo'n vijftig mensen in het pand aanwezig. Tien buurtbewoners worden buiten opgevangen.
Deel bericht

Onderwijs onder druk door Kunstmatige Intelligentie en Big Data

21.06.17
Volgens experts is de toekomst op IT-gebied gericht op kunstmatige intelligentie (AI). Dit heeft ook gevolgen voor het onderwijs. Kinderen van nu moeten anders gevormd worden als professional van de toekomst. Harvard Business Review onderzocht welke onderwijsherzieningen in Amerika plaats moeten vinden.
Deel bericht

Jongen springt uit bootje wildwaterbaan vanwege spel 'de vloer is lava'

20.06.17
Attractiepark Walibi heeft een jongen een parkverbod opgelegd nadat hij tijdens een spelletje 'de vloer is lava' uit het bootje van de wildwaterbaan is gesprongen.
Deel bericht

Veel scholen in zuiden stellen tropenrooster in

20.06.17
Veel scholen in het zuiden van Nederland hebben dinsdag, woensdag en donderdag een tropenrooster ingesteld. Dat betekent dat de lessen eerder van start gaan en korter duren, zodat de leerlingen ’s middags niet in de hitte op school hoeven te zitten.
Deel bericht

Gedifferentieerd onderwijs vergroot kansenongelijkheid

20.06.17
De Gelijke Kansen Agenda en Plan van Aanpak Toptalenten van het miniserie van onderwijs zijn twee tegenstrijdige beleidsmatige initiatieven, zo stelt Eddie Denessen in zijn oratie aan de Universiteit Leiden.
Deel bericht

Bewegen op school soms lastig

19.06.17
Sommige kinderen vinden het beweeg-vmbo van het Stanislas College zó intensief dat ze het eerste lesuur maar skippen. Anderen besluiten hun sportabonnement op te zeggen. De school broedt op maatregelen om iedereen bij de les te houden.
Deel bericht

Wanneer krijgen scholen een tropenrooster?

19.06.17
Het schoolbestuur kan zelf een tropenrooster instellen bij extreem warm zomerweer. Het minimum aantal lesuren per schooljaar moet de school wel halen (verplichte onderwijstijd).
Deel bericht

Wordt de hybride leraar de docent van de toekomst?

19.06.17
Hoe ziet de docent van de toekomst eruit? Rond deze vraag organiseerde onlangs de VOION een studiebijeenkomst in de Amsterdamse Balie. Een paar zaken werden duidelijk. De docent van de toekomst is niet meer de eenling die puur voor de klas staat en daar les geeft.
Deel bericht

Rode Kruis: kinderen moeten op school vaker EHBO-lessen krijgen

19.06.17
Bijna de helft van de kinderen en jongeren van tien tot zestien jaar weet niet wat ze moeten doen als iemand onwel is geworden en niet meer reageert.
Deel bericht

Nasleep van een mislukte BTW-truc

18.06.17
Zijn ontslag bij de stichting Rijnlands Lyceum en zijn jarenlange strijd daartegen hebben diepe sporen achtergelaten. „Ik leef al zeven jaar op pillen en slaapmiddelen, anders zou ik al lang knettergek geworden zijn. I
Deel bericht

'Muziek met vluchtelingenkinderen' wint Onderwijsprijs

18.06.17
Muziek helpt getraumatiseerde vluchtelingenkinderen. Ze worden er blijer van, mits ze het in een vertrouwelijke situatie beleven. Vwo-scholier Avigal Wildschut deed voor haar profielwerkstuk onderzoek naar het effect van muziek op de emoties van vluchtelingenkinderen. De jury beloont haar werk met de KNAW Onderwijsprijs 2017 Cultuur & Maatschappij.
Deel bericht

Afhandeling signaal over examen door CvTE correct verlopen

17.06.17
Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) heeft de verschillende signalen van een docent over het vwo-examen Frans op een correcte wijze afgehandeld. Dit concludeert de inspectie na analyse van de door het CvTE ondernomen acties.
Deel bericht

Migrantenkind krijgt zelden diagnose dyslexie

16.06.17
Kinderen met een migratieachtergrond in Amsterdam krijgen zelden de diagnose dyslexie, Nederlandse kinderen juist opvallend veel.
Deel bericht

De Week Tegen Pesten 18 t/m 22 september 2017

16.06.17
De Week Tegen Pesten (18 t/m 22 september 2017) gaat dit jaar over online pesten. In deze week helpen we leraren met tips en tools voor het aanpakken en voorkomen van online pesten. Samenwerking met ouders, het team en de leerlingen is daarbij onmisbaar. Online pesten. Pak ’t samen aan!
Deel bericht

‘Mediawijsheid hoort thuis in kerndoelen’

16.06.17
Mediawijsheid moet in de kerndoelen van het onderwijs. Dat vindt bijzonder hoogleraar mediaopvoeding Peter Nikken van de Erasmus Universiteit.
Deel bericht

Jurre's hobby: de school hacken

16.06.17
Jurre (15) hackt zijn school. En daar is het Helinium in Hellevoetsluis niet boos om.
Deel bericht

Welk effect heeft overmatig gebruik van sociale media op leerlingen?

15.06.17
Overmatig socialemediagebruik lijkt een negatieve invloed te hebben op schoolprestaties van (jonge) leerlingen in het voortgezet onderwijs. Dat concludeert Regina van Eijnden, universitair hoofddocent Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Ze doet hier ondere andere onderzoek na...
Deel bericht

Docent Utrechtse school paste antwoorden examen aan

15.06.17
Op het Instituut Blankestijn, een particuliere school in Utrecht, heeft een docent fraude gepleegd met het Centraal Schriftelijk Examen. De docent paste in het eindexamen antwoorden van leerlingen aan, is gebleken uit onderzoek van de school.
Deel bericht

Nu ook in Nederland dode (16) bij extreme online 'challenge', ouders waarschuwen

15.06.17
Een 16-jarige jongen uit Arkel is in mei om het leven gekomen tijdens een 'choking challenge': het bewust afknijpen van zuurstof om in een roes te raken. Het is een van de vele 'spellen' waarmee jongeren elkaar op sociale media uitdagen tot extreem gedrag. Deskundigen denken dat betere voorlichting nodig is.
Deel bericht