81 kandidaat Excellente scholen 2017

13.07.17
De zomervakantie staat voor de deur en we zijn ongeveer halverwege de procedure Excellente Scholen 2017. De inspectieonderzoeken naar de waardering ‘Goed’ zijn inmiddels afgerond en het definitief aantal kandidaat Excellente scholen 2017 is bekend: 81! Deze scholen worden in september, oktober e...
Deel bericht

Opinie | Europa moet onderwijs aan lidstaten overlaten

20.11.17
Het is al lastig genoeg om in Nederland tot herziening van het onderwijsprogramma te komen, laat staan dat dit gaat werken met de 27 EU-lidstaten, betoogt Roelof Bisschop.
Deel bericht

Weblog | Honderd jaar vrijheid van onderwijs

18.11.17
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de schoolstrijd, die al duurde sinds de invoering van de Grondwet in 1848.
Deel bericht

[EduAd] Leren met VR: 29 november in Eindhoven

17.11.17
Het congres ‘Leren met VR’ dat op 29 november 2017 in Eindhoven voor de tweede keer wordt georganiseerd, is bedoeld voor onderwijsprofessionals uit de hele onderwijskolom, van PO tot HO.
Deel bericht

Monitor Jeugd en Media 2017: minder digitaal vaardig dan gedacht

17.11.17
Jongeren denken vaak dat zij online de weg wel weten en websites prima kunnen beoordelen. In de praktijk blijkt dat zij dit toch minder goed kunnen. Veel jongeren hebben vooral moeite met het zoeken naar betrouwbare informatie op internet. Zo is minder dan de helft van alle leerlingen in staat informatie op websites kritisch te beoordelen.
Deel bericht

KPMG evalueert recente problemen digitale leermiddelen

16.11.17
Advieskantoor KPMG evalueert de problemen met de distributie en toegang tot digitale leermiddelen waar een groot aantal scholen mee te kampen heeft gehad aan begin van dit schooljaar.
Deel bericht

So groeit, vso krimpt

16.11.17
Het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs (so) stijgt, en daalt in het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Het totale (v)so groeit, maar minder hard dan eerder deze week werd gemeld.
Deel bericht

Politie start onderzoek na ruwe aanhouding Tilburgse scholieren (video)

16.11.17
De politie start een onderzoek naar het incident op de Tilburgse vmbo-school Campus 013 en het aanhouden van drie jongens in Tilburg. Op verschillende filmpjes is te zien hoe de politie een jongen vloert en op de grond duwt. De jongens (14, 15 en 16) zouden het bevel van de politie om te vertrekken hebben genegeerd.
Deel bericht

Scholen veiliger door meer aandacht voor seks

16.11.17
Met de publicatie ‘Seks op school. Werken aan seksuele integriteit in het onderwijs’ presenteert School & Veiligheid een handreiking om hier schoolbreed aandacht aan te geven.
Deel bericht

Overleg nieuwe cao voortgezet onderwijs opgeschort

15.11.17
De onderhandelingen voor een nieuwe cao in het voortgezet onderwijs zijn opgeschort. De AOb, de andere bonden en de werkgeversorganisatie VO-raad hebben dat gisteren besloten. De partijen willen eerst de resultaten toetsen bij hun achterban.
Deel bericht

Leerling die dreigde met aanslag op school in hoger beroep vrijgesproken

15.11.17
De toen 15-jarige leerling van het Brederocollege in Breda, die dreigde met een terrostische aanslag, is in hoger beroep vrijgesproken. De jongen, een Bredanaar met Turkse achtergrond, vertelde in 2015 tussen 17 november en 10 december tegen verschillende leraren dat hij op het Brederocollege een aanslag zou gaan plegen.
Deel bericht

Schrijfmarathon-op-school Amnesty International op 20 november

15.11.17
Op 20 november organiseert Amnesty International een bijzondere aftrap van de Schrijfmarathon op school. Transgenderactivist Jeanette Solstad Remø uit Noorwegen komt die dag naar het Geuzecollege in Vlaardingen.
Deel bericht

Nobelprijswinnaar Feringa boeit leerlingen in Meppel

15.11.17
Nobelprijswinnaar van de scheikunde professor Ben Feringa doceert normaliter studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar vandaag verzorgde hij in schouwburg Ogterop een op maat gesneden lezing voor 500 scheikundeleerlingen uit Meppel en omstreken.
Deel bericht

Leraren werken langer door

15.11.17
In het onderwijs stijgt de gemiddelde pensioenleeftijd naar ruim 64 jaar. Ook werken steeds meer mensen door na de pensioengerechtigde leeftijd, blijkt uit cijfers van pensioenfonds ABP.
Deel bericht

Nationale Dyslexie Conferentie

14.11.17
Meer dan 30 prominente sprekers delen op woensdag 21 maart 2018 graag nieuwe wetenschappelijke inzichten, inhoudelijke adviezen en praktische handvatten met u.
Deel bericht

Hoe verantwoord is het nog om een schoolexcursie naar een grote Europese stad te plannen?

14.11.17
Hoe verantwoord is het nog om een schoolexcursie naar een grote Europese stad te plannen? Leerlingen van het Mollerlyceum uit Bergen op Zoom waren tot twee keer toe vlakbij een terroristische aanslag: in Londen en in Berlijn.
Deel bericht

Op de ene school gaat helft vmbo'ers door naar havo, op de andere niemand

14.11.17
Leerlingen die de ambitie hebben om na het vmbo door te stromen naar de havo, doen er goed aan daar bij hun schoolkeuze al rekening mee te houden. De verschillen in doorstroomcijfers van de verschillende scholen blijken groot, blijkt uit een analyse van de NOS.
Deel bericht

Werkdruk centraal in Week van de Werkstress

13.11.17
Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. Deze week besteden veel organisaties aandacht aan werkdruk in het kader van de Week van de Werkstress.
Deel bericht

Zorgschool: leerlingen komen later binnen en zijn meer beschadigd

13.11.17
Zorgleerlingen werden drie jaar geleden plotseling verwezen naar het regulier onderwijs. Wie het niet redt, eindigt toch op een speciale school. Die puilen inmiddels uit.
Deel bericht

Psycholoog: adhd is als problematisch ervaren gedrag. Geen ziekte dus, maar gedrag

13.11.17
Psycholoog Laura Batstra (44) betwist de visie van hersenwetenschappers dat adhd een ziekte is die altijd bestreden moet worden met medicijnen. 'Druk en dwars gedrag is lastig, maar ook knetternormaal.'
Deel bericht

Weblog | Ouders als conservator van de toetscultuur

12.11.17
Fije Hooglandt is strategisch inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs. Ze adviseert over de vraag hoe toezicht kan bijdragen aan beter onderwijs en ze ontwikkelt nieuwe toezichtsmethodieken. Fije is in hoge mate geboeid door stelseldilemma’s bijvoorbeeld rond toetsing en examens.
Deel bericht