De overheid kan weinig doen om een school tegen te houden

27.07.17
Hoe bewaak je de kwaliteit van scholen zonder aan de vrijheid van onderwijs te tornen? Die vraag is actueel door een uitspraak van de Raad van State woensdag. Demissionair staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) had een nieuwe islamitische middelbare school geen financiering mogen weigeren, omdat zijn argumenten hiervoor niet kloppen, zegt de Raad van State.
Deel bericht
(advertentie)

Leraren in Spanje vinden ludieke manier om frustraties over werkdruk te uiten

21.03.18
Leraren in het Spaanse basis- en voortgezet onderwijs hebben een ludieke manier gevonden om hun frustraties over de hoge werkdruk die ze ervaren te uiten. Via de hashtag #CuadrosDocentes plaatsen ze schilderijen die hun situatie representeren.
Deel bericht

Complotten in de klas – hoe ga je daarmee om?

21.03.18
De Anne Frank Stichting en Stichting School en Veiligheid hebben een brochure uitgebracht met praktische tips en suggesties met betrekking tot leerlingen die denken in complotten.
Deel bericht

VVD grootste partij bij scholieren

20.03.18
De VVD is de grootste partij geworden bij de scholierenverkiezingen. Aan de vooravond van de gemeenteraadsverkiezingen haalde de partij 19 procent van de stemmen van leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
Deel bericht

Drie zwaargewonden bij schietpartij op school in de VS

20.03.18
In de Verenigde Staten is opnieuw een schietpartij op een school geweest. Op de Great Mills High School in St. Mary's City in de staat Maryland schoot een leerling twee medeleerlingen neer, een meisje en een jongen.
Deel bericht

Veel ongelijkheid in het onderwijs: 'Het is echt vijf voor twaalf'

20.03.18
Kinderen met een migratieachtergrond hebben in Nederland nog steeds weinig kansen in het onderwijs. Ze belanden vaker op het vmbo en doen het daardoor minder goed op de arbeidsmarkt dan kinderen zonder migratieachtergrond. Nederland scoort op dit gebied net zo slecht als bijvoorbeeld België en Duitsland, maar slechter dan Zweden of Groot-Brittannië.
Deel bericht

Lerarenbeurs is een hordeloop

20.03.18
De lerarenbeurs, die dit jaar zijn tienjarig bestaan viert, blijft populair. Toch gaat het budget voor docenten die naast hun baan een studie willen volgen niet op. Gebrek aan studie-uren en vervanging maken van het afstuderen een hordeloop.
Deel bericht

Wettelijke grondslag diagnostische toets van de baan

20.03.18
Het initiatiefvoorstel van de Tweede Kamerleden Bisschop (SGP) en Rog (CDA) is aangenomen door de Tweede Kamer. Dit betekent dat de wettelijke bevoegdheid om een diagnostische toets te kunnen verplichten is geschrapt.
Deel bericht

Scholieren brengen hun stem uit

20.03.18
Hoe ziet de gemeenteraad eruit als jongeren het voor het zeggen hebben? Het antwoord op die vraag wordt dinsdagmiddag bekend, want dat komt de uitslag van de scholierenverkiezingen naar buiten.
Deel bericht

Lerarentekort in Rotterdam valt lager uit

20.03.18
Het verwachte lerarentekort in Rotterdam valt lager uit dan de gemeente eerder had berekend. Toch ziet wethouder Sven de Langen geen reden tot juichen. "De situatie blijft ernstig", schrijft hij aan de Rotterdamse gemeenteraad.
Deel bericht

Week van de Hoop

20.03.18
Ruim 30.000 leerlingen van meer dan 150 scholen in heel Nederland nemen deel aan de Week van de Hoop van 19 t/m 25 maart 2018. De Week van de Hoop dit jaar in het teken van hoop delen. Leerlingen gaan zelf actief aan de slag om hoop te delen in en om hun eigen school.
Deel bericht

Was Berend Botje eigenlijk een Drentse edelman die voor Rusland streed?

19.03.18
Een dobberend beertje met een zeemuts schuin op zijn hoofd. Zo stellen veel mensen zich Berend Botje uit het bekende kinderliedje voor. Niet als een onverschrokken Drentse edelman die zijn geboorteplaats Zuidlaren ontvlucht om voor de Russen te gaan vechten.
Deel bericht

‘Werkdruk verlagen in voortgezet onderwijs heeft prioriteit’

19.03.18
Wanneer er geen cao voortgezet onderwijs komt, roept de VO-raad de scholen op om zelf de lonen te verhogen. AOb-hoofdbestuurder Henrik de Moel is verrast door het plan.
Deel bericht

Middelbare scholen overwegen zelf lonen te verhogen

19.03.18
Om de impasse in de cao-onderhandelingen voor leraren te doorbreken, overwegen middelbare scholen zelf een loonsverhoging door te voeren. De VO-raad, de koepel van scholen in het voortgezet onderwijs, roept de onderwijsbonden op het overleg over een nieuwe cao te hervatten.
Deel bericht

Zesjescultuur maakt plaats voor strijd om hoge cijfers - wat doet dat met jongeren?

18.03.18
Plusklassen op de basisschool, overvolle gymnasia en speciale programma's voor superslimme studenten. De verfoeide zesjescultuur in het onderwijs heeft plaatsgemaakt voor een strijd om hoge cijfers. Maakt dat jongeren ziek van perfectionisme?
Deel bericht

Weblog | Waarom hebben we toch zoveel dyslectische leerlingen?

18.03.18
In Nederland hebben meer leerlingen dan waar ook ter wereld dyslexie. In het voortgezet onderwijs poppen dyslectische leerlingen in groten getale op. Door mijn eigen kinderen ontdekte ik hoe dat zou kunnen komen. Dat zit zo.
Deel bericht

'Stop met label Excellente School'

17.03.18
Voorzitter Paul Rosenmöller van de VO-raad, de sectororganisatie voor het voortgezet onderwijs, vindt dat het predicaat 'Excellente School' een vertekend beeld geeft en verwarring schept. Het suggereert ten onrechte dat het onderwijs op scholen met het label beter is dan op scholen die het niet hebben, zo stelt Rosenmöller vanavond in Kassa.
Deel bericht

Als het maar niet te Joods wordt

16.03.18
Het lijkt wel of de Jodenvervolging wordt gekaapt door niet-Joden voor politieke doeleinden. Anne Frank wordt tot in den treure gebruikt (misbruikt) om hedendaagse problematiek aan te kaarten. Je hoeft haar naam maar te noemen of je krijgt aandacht. Maar het gaat allang niet meer om wat zij heeft meegemaakt, om haar specifieke geschiedenis, ...
Deel bericht

Nieuwe historische contexten havo/vwo

16.03.18
Het vak geschiedenis krijgt in de bovenbouw van havo en vwo nieuwe historische contexten. Deze gelden vanaf examencohort 2019-2020. Het College voor Toetsing en Examens (CvTE) heeft dit besloten, op advies van de door het CvTE ingestelde syllabuscommissie.
Deel bericht

Slob hakt volgende maand knoop door over verdeling extra onderwijsgeld

16.03.18
Het kabinet beslist volgende maand hoe het geld voor het wegwerken van onderwijsachterstanden wordt verdeeld. Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs wil het geld eerlijker verdelen over gemeenten.
Deel bericht

Opinie | Streven naar predicaat 'excellent' is juist goed voor een school

15.03.18
Hoge cijfers zijn echt niet het enige dat telt om een school 'excellent' te kunnen noemen, weten docent Sean Keller en oud-leerling Eva Bon van het Comenius College te Hilversum. Ook zorg voor leerlingen en betrokkenheid van ouders kunnen meetellen.
Deel bericht