Staatssecretaris: geen financiële steun Zeeuws-Vlaamse scholen

03.08.17
Staatssecretaris Sander Dekker zal de Zeeuws-Vlaamse middelbare scholen financieel niet te hulp schieten. Hij antwoordt op kamervragen van Kirsten van den Hul van de PvdA dat hij dat niet als zijn taak ziet.
Deel bericht

Aanpak lerarentekort, werkdruk en kansenongelijkheid kabinet vraagt om meer ambitie

23.10.17
De werkgevers- en werknemersorganisaties binnen de Stichting van het Onderwijs vinden het terecht dat het nieuwe kabinet structureel investeert in onderwijs. Immers, investeren in onderwijs loont voor de toekomst van Nederland.
Deel bericht

Een fabriek als klaslokaal

22.10.17
Om het techniekonderwijs beter aan te laten sluiten op de arbeidsmarkt, krijgen leerlingen les in de Duurzaamheidsfabriek. Hier werken ze samen met bedrijven, met leerlingen van andere niveaus en met andere studierichtingen aan duurzame innovaties.
Deel bericht

Wijzigingen ABP per 1 januari 2018

21.10.17
Het ABP gaat in een nieuwsbrief op 19 oktober in op de gevolgen van het akkoord dat de sociale partners onlangs hebben bereikt om de pensioenregeling per 1 januari 2018 aan te passen. Aan de ene kant zorgen de aanpassingen voor verbeteringen in bijvoorbeeld het nabestaandenpensioen. Aan de andere ka...
Deel bericht

Opinie | Stop de pr-poppenkast

21.10.17
De concurrentie tussen scholen is gigantisch. Kosten noch moeite worden gespaard om nieuwe leerlingen te trekken.
Deel bericht

OnderwijsTopTalentPrijs 2017 uitgereikt aan talenten uit po en vo

21.10.17
De OnderwijsTopTalentPrijs 2017 is gewonnen door Ruth van Ringelesteijn van de Katholieke Pabo Zwolle en Zuzana Molcanova van Fontys Lerarenopleiding Tilburg. Zij ontvangen de prijs vanwege de hoge kwaliteit van hun afstudeerprojecten en zijn verkozen tot de meest talentvolle jonge leraren van 2017.
Deel bericht

Middelbare school Zeeuws-Vlaanderen onder streng financieel toezicht

21.10.17
Het Zwin College in Oostburg staat vanaf volgende week onder aangescherpt financieel toezicht. Het aantal leerlingen op de school is de afgelopen tijd flink gedaald, omdat veel kinderen kiezen voor een school in België. De Onderwijsinspectie twijfelt of de school de kwaliteit van het onderwijs nog wel kan garanderen.
Deel bericht

Ook school Krimpen aan den IJssel dicht om zorgen over vloer

21.10.17
Na een universiteitsgebouw in Rotterdam en een school in Hoeven blijft ook een middelbare school in Krimpen aan den IJssel dicht vanwege zorgen over de vloerconstructie.
Deel bericht

Teaching & Learning Lab Herfstfestival

21.10.17
Het Teaching & Learning Lab (TLL) is dé centrale plek bij de Universiteit Utrecht om te experimenteren met en onderzoek te doen naar nieuwe onderwijsvormen. Het TLL is een onderwijslab voor docenten in het voortgezet en hoger onderwijs, leerlingen, studenten, didactisch onderzoekers en bedrijven.
Deel bericht

Arie Slob, een kwaliteitspoliticus met bewezen hart voor onderwijs

20.10.17
Na amper twee jaar Zwolle keert Arie Slob (55) terug in de Haagse politiek. Als minister van onderwijs. Een verrassing. Hoewel? ,,Misschien was deze ministerspost wel zijn droom, zijn vergezicht."
Deel bericht

Positie ABP verbeterd: geen verlaging pensioenen

19.10.17
De kans dat Pensioenfonds ABP in 2018 de pensioenen moet verlagen, is dankzij goede beleggingsresultaten weer wat kleiner geworden.
Deel bericht

ChristenUnie wil scheppingsverhaal in openbaar onderwijs

19.10.17
Fractieleider Arie Slob van regeringspartij ChristenUnie wil dat op openbare scholen naast de evolutietheorie van Darwin ook het scheppingsverhaal wordt onderwezen. Dat zegt hij in een vraaggesprek met NU.nl.
Deel bericht

Arie Slob wordt minister van Onderwijs

18.10.17
Het kabinet Rutte-3 krijgt vorm. Een voor een wordt bekend welke ministers er volgende week worden beëdigd door de koning. Voormalig ChristenUnie-leider Arie Slob wordt minister van Onderwijs.
Deel bericht

[EduAd] Event voor jonge onderwijsprofessionals: ENERGIZER!

18.10.17
Zin in een inspirerende én ontspannen middag? Kom op 11 november naar hét event voor jonge onderwijsprofessionals van CNV Onderwijs: ENERGIZER! Met Tim Douwsma als gastheer.
Deel bericht

Begeleiding van beginnende docenten door oudere collega in de praktijk werkt

18.10.17
Verontrustende berichten over jonge docenten die voortijdig het onderwijs verlaten, leiden niet meteen tot actie van het onderwijsveld zoals ook docent  Martin Bootsma recent in een kritische blog[1] aangaf. Dat het anders kan en hoe dit in zijn werk gaat vertellen twee jonge docenten ...
Deel bericht

Beverwedstrijd – informaticawedstrijd

18.10.17
De Beverwedstrijd is een gratis informaticawedstrijd voor alle leerlingen uit groep 5, 6, 7 & 8 van de basisschool en klas 1 t/m 6 van het VO.
Deel bericht

Waarom de leraren wél een succeslobby voerden

18.10.17
Vrijwel geen enkele politieke partij wilde extra loon voor leraren. Toch lukte het lerarencollectief 'PO in Actie' om geld los te peuteren, door alle regels voor lobbyen aan de laars te lappen.
Deel bericht

'Twee tot drie meisjes per middelbare school slachtoffer loverboys'

18.10.17
Naar schatting zijn twee tot drie meisjes per middelbare school van 1000 leerlingen het slachtoffer van loverboys. Dat staat in een rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Het aantal slachtoffers van mensenhandel is vijf keer hoger dan werd aangenomen.
Deel bericht

Congres ‘Leren met VR’ op 29 november 2017 in Eindhoven

17.10.17
Het congres ‘Leren met VR’ dat op 29 november 2017 in Eindhoven voor de tweede keer wordt georganiseerd, is bedoeld voor onderwijsprofessionals uit de hele onderwijskolom, van PO tot HO. Het congres is voor leraren, communicatieadviseurs, beleidsmakers, ICT-coördinatoren en directies die willen kennismaken met de kansen die VR biedt zowel in het primair proces als ook voor instroom.
Deel bericht

Rechterhersenhelft ook belangrijk bij het leren van een nieuwe taal

17.10.17
Bij het leren van een vreemde taal blijken er andere neurale processen actief te zijn dan eerder was aangetoond. Een Leids onderzoeksteam ontdekte parallelle maar afzonderlijke bijdragen van de hippocampus en het taalcentrum van Broca in de linkerhersenhelft. Ook de rechterhersenhelft blijkt een belangrijke rol te spelen.
Deel bericht

AOb gaat stemming leden peilen in vo en mbo

17.10.17
De AOb gaat naar aanleiding van het tegenvallende regeerakkoord ook bij leden in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) peilen wat de vervolgstappen van de bond zouden moeten zijn nu duidelijk is dat de coalitie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nauwelijks aandacht heeft voor deze sectoren.
Deel bericht