Excuses van Walmart voor wapens als 'terug naar school'-artikel

10.08.17
De Amerikaanse supermarktreus Walmart heeft excuses aangeboden voor een opstelling in een van de vestigingen, die vuurwapens promootte als 'back-to-school' producten. Woensdag ging een foto viral, met daarop een grote glazen met geweren gevulde vitrinekast waarboven de tekst ,,wees de held van je schooljaar" was geplaatst.
Deel bericht

De scholen beginnen weer bijna: jaarlijkse run op schriften, kaftpapier en agenda's

23.08.17
Het nieuwe schooljaar komt eraan en dat betekent een run op schriften, passers, pennen, kaftpapier en agenda's. Jarenlang was in Eindhoven V&D de grootste aanbieder; in de binnenstad werd de halve kelder ingericht met de Schoolcampus
Deel bericht

Inspectie: onderwijs in Caribisch Nederland haalt nu basiskwaliteit

22.08.17
De Onderwijsinspectie rapporteert dat steeds meer scholen in Caribisch Nederland de basiskwaliteit halen. De aansluiting met vervolgonderwijs in Europees Nederland is verbeterd en zorgleerlingen worden beter geholpen.
Deel bericht

Kind aan de smartphone? Zes tips om daar als ouder mee om te gaan

22.08.17
Prille pubers zijn (nog) niet in staat om weerstand te bieden aan de eindeloze mogelijkheden die zo'n zalige smartphone biedt, zeggen deskundigen. Kind aan de smartphone? Maak meteen afspraken over het gebruik. En wees een moreel kompas. Zes tips voor ouders van kinderen met een smartphone.
Deel bericht

'Onterecht' gezakte leerling daagt toetsingscollege voor rechter

22.08.17
Een gezakte vwo-leerling van een school uit Brabant stapt naar de rechter om haar eindexamenuitslag aan te vechten. Volgens haar advocaat heeft de scholier alsnog recht op een diploma, omdat er grote fouten in het examen zaten.
Deel bericht

Experten waarschuwen voor dure en nutteloze handboeken in het onderwijs: “Maken leerlingen én leraren lui”

22.08.17
Een gesel zijn ze, invulboeken in het middelbaar. “Ze prikkelen de leerlingen niet, maar maken wel uitgeverijen rijk”, klaagt Ilse ­Geerinck aan. Zij leidt leraren op en is moeder van twee scholieren die net een lading invul­boeken moesten kopen. Onderwijs­experten ­treden haar bij.
Deel bericht

Volop boeken kaften, want digitaal onderwijs groeit maar 'stapje voor stapje'

21.08.17
De scholen beginnen weer en dat betekent dat de leerlingen massaal op jacht gaan naar lesboeken. In veel gevallen betekent dat weer urenlang boeken kaften, want hoewel het digitale schoolboek in de lift zit, wint dit het nog niet van zijn papieren concurrent.
Deel bericht

Duizend Haagse kinderen krijgen gratis smartphone: 'Zonder raken ze geïsoleerd'

21.08.17
Duizend kinderen uit minder vermogende Haagse gezinnen krijgen een gratis smartphone. Zo kunnen ze contact met andere klasgenoten houden en blijven ze op de hoogte van informatie van school die via app-groepen wordt verspreid.
Deel bericht

'Studieboek pas kopen als je hem ook echt nodig hebt'

21.08.17
De vakantie is bijna voorbij, de boekenlijsten staan alweer online, dus dat betekent bestellen maar... Of toch niet?
Deel bericht

Fleur krijgt dit schooljaar thuisonderwijs: 'Het is soms best eenzaam'

21.08.17
Kinderen in het midden van het land gaan vandaag voor het eerst weer naar school, Fleur (13) niet. Zij krijgt thuisonderwijs. Nooit te laat voor de schoolbel, maar ook niet gezellig kletsen met leeftijdsgenootjes in de pauze. Fleur gaat al een jaar niet naar school. Niet omdat ze dat wil, maar omdat het niet anders kan.
Deel bericht

Is kennis niet een beetje achterhaald?

20.08.17
Waarom zouden jongeren überhaupt nog naar school moeten, nu je alles wat je wilt weten op Wikipedia en op YouTube kunt vinden? Docenten, maar ook filosofen ontkomen niet aan de vraag waar de toegevoegde waarde van de klas ligt in de 21ste eeuw.
Deel bericht

Computer zoekt auteur van het Wilhelmus

20.08.17
Wie dacht dat Filips van Marnix van Sint-Aldegonde (1538-1598) de onomstreden auteur van het Wilhelmus was, heeft het mis. Hoewel de orthodox-gereformeerden dit met veel succes hebben geclaimd, zijn er altijd meerdere kandidaten in omloop geweest voor het auteurschap.
Deel bericht

Entoen.nu vernieuwd

18.08.17
Naast 50 vensters met belangrijke personen, voorwerpen en gebeurtenissen die samen het verhaal van de historische en culturele ontwikkeling van Nederland laten zien, zijn de plaatselijke en regionale canons nu ook onderdeel geworden van entoen.nu. Met de nieuwe functie Mijn Canon heeft iedereen nu de mogelijkheid om via entoen.nu een eigen canon aan te maken.
Deel bericht

Overheid, onderwijs, zorg en financials grootste verbruikers interconnectieverkeer

17.08.17
Dataverkeer tussen bedrijven in Europa stijgt jaarlijks met 44 procent. Dit blijkt uit de Global Interconnection Index van Equinix, aanbieder van interconnectie en datacenters. Via interconnectie kunnen bedrijven hun digitale diensten integreren met providers en partners, waardoor onder meer real-time samenwerken mogelijk maakt.
Deel bericht

Studiebeurs eerstegraads lerarenopleiding nu ook voor deeltijd en young professionals

17.08.17
Per 1 augustus 2017 is de regeling Tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters verruimd. De tegemoetkoming is nu aan te vragen voor het volgen van een universitaire lerarenopleiding in een tekortvak in voltijd én deeltijd. Naast bachelor- en masterstudenten kunnen ook young professionals die minder dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd of gepromoveerd de tegemoetkoming ontvangen.
Deel bericht

Onderwijs heeft laagste vacaturegraad

17.08.17
Van alle arbeidsmarktsectoren heeft het onderwijs de laagste vacaturegraad, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Deel bericht

Dennis (21) vertelt op school waarom hij dood wilde

16.08.17
3FM-dj Tannaz Hajeby begeleidt in onderstaande video de dappere Dennis. Hij vertelt, amper een half jaar na zijn zelfmoordpoging, zijn schoolgenoten wat er aan de hand was en hoe belangrijk het is om over psychische klachten te praten.
Deel bericht

Leraren, schoolleiders en schoolteams gezocht: Werk mee aan een vernieuwd curriculum

16.08.17
Ben je leraar of schoolleider en wil je meewerken aan de ontwikkeling van het curriculum? Curriculum.nu biedt je die mogelijkheid. Wat moeten leerlingen kennen en kunnen? Het project start in het nieuwe schooljaar na de zomervakantie met de werving van leraren, schoolleiders en scholen om mee te doen.
Deel bericht

Nieuw onderwijs in strijd tegen bètatekort

15.08.17
Op veel plekken in Nederland is een tekort aan technici op (v)mbo-niveau. Door nieuwe didactiek in het bèta- en technologieonderwijs hoopt men deze tekorten te ondervangen. Ook op Hogeschool Utrecht is deze zomer een lectoraat van start gegaan dat onderzoek gaat doen naar curriculumontwikkeling in het technisch onderwijs.
Deel bericht

Minder leerlingen gedupeerd door onregelmatigheden bij afname eindexamens

15.08.17
In 2017 zijn door de Inspectie van het Onderwijs 1195 examens en rekentoetsen geheel of gedeeltelijk ongeldig verklaard. Dit is een daling van 12% ten opzichte van vorig examenjaar toen 1370 keer examenwerk ongeldig werd verklaard.
Deel bericht

2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed

15.08.17
Erfgoed verbindt, Europa inspireert. Dat is het Nederlandse thema van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed. Met aandacht voor de belangrijke rol die erfgoed kan spelen in het cultureel diverse Europa. Hoe kunnen erfgoedinstellingen bijdragen?
Deel bericht