Studiebeurs eerstegraads lerarenopleiding nu ook voor deeltijd en young professionals

17.08.17

Per 1 augustus 2017 is de regeling Tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters verruimd. De tegemoetkoming is nu aan te vragen voor het volgen van een universitaire lerarenopleiding in een tekortvak in voltijd én deeltijd. Naast bachelor- en masterstudenten kunnen ook young professionals die minder dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd of gepromoveerd de tegemoetkoming ontvangen.

In het voortgezet onderwijs is er een tekort aan eerstegraads leraren in de talen en exacte vakken. Om extra eerstegraads leraren op te leiden voor deze tekortvakken*, biedt het ministerie van OCW via de regeling Tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters een extra stimulans voor het halen van een onderwijsmaster. Studenten die in 2017 starten met een universitaire lerarenopleiding of educatieve master in een tekortvak kunnen de tegemoetkoming aanvragen t/m 31 oktober 2017. Start je in 2018? Dan kun je de tegemoetkoming aanvragen van 1 januari t/m 31 oktober 2018.

Inmiddels hebben al 747 studenten de studiebeurs van 3000 of 5000 euro aangevraagd. Op de website Mastersvoorhetvo.nl vertellen enkele studenten en jonge docenten hoe zij de opleiding en het docentschap ervaren. Laat je inspireren en informeren! Wil je weten of jij voor de tegemoetkoming in aanmerking komt? Ga dan naar www.mastersvoorhetvo.nl voor de voorwaarden en aanvraagprocedure van de regeling Tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters. Deze site geeft daarnaast informatie over de lerarenopleidingen en de werkomgeving in het voortgezet onderwijs.

* De tekortvakken zijn Nederlands, Frans, Duits, Engels, klassieke talen, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en informatica.
Deel bericht

Onderwijsinspectie houdt rekenen en wiskunde tegen het licht

20.09.17
De Inspectie van het Onderwijs gaat volgend jaar onderzoeken wat de oorzaak is van het dalende niveau van het reken- en wiskundeonderwijs in Nederland.
Deel bericht

Nieuwe educatieve uitgeverij: Boom voortgezet onderwijs

20.09.17
Met de oprichting van een nieuwe uitgeverij en het aangaan van een langjarige samenwerking met Staal & Roeland zet Koninklijke Boom uitgevers een logische stap in de markt voor lesmateriaal voor het voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Rechter zet streep door islamitische middelbare school

20.09.17
Er komt voorlopig geen islamitische middelbare school in Den Haag. De Raad van State heeft vandaag de plannen voor een nieuwe islamitisch-hindoeïstische school van tafel geveegd.
Deel bericht

Vernieuwd: Interactieve website PazzUp.nl

20.09.17
Veiligheid op en rond het spoor is letterlijk van levensbelang. Al meer dan 10 jaar is pazzup.nl/vo dé plek voor een interactieve en aansprekende les over de gevaren van het spoor. Dit voorjaar is pazzup.nl/VO geheel vernieuwd. Met nieuwe onderdelen en nog meer interactieve werkvormen. Ook kunt u een gastles aanvragen.
Deel bericht

Niet shoppen in Londen, maar gewoon naar school in Groningen vanwege terreurdreiging

20.09.17
Havo 4 van het Kamerlingh Onnes zou naar Londen maar zit vanwege terreurdreiging gewoon in de Groningse schoolbanken. Jaloers te zijn op de andere klas die wel naar Berlijn ging en te hopen op een herkansing.
Deel bericht

[EduAd] Event voor jonge onderwijsprofessionals: ENERGIZER!

19.09.17
Zin in een inspirerende én ontspannen middag? Kom op 11 november naar hét event voor jonge onderwijsprofessionals van CNV Onderwijs: ENERGIZER! Met Tim Douwsma als gastheer.
Deel bericht

’Groene scholen’ krijgen meer geld

19.09.17
Agrarische scholen krijgen een doekje voor het bloeden. Het kabinet trekt 6,2 miljoen euro extra uit om het groen onderwijs te helpen.
Deel bericht

Lerares Kim: Meer aandacht voor iedere leerling

19.09.17
Kim van Strien (29) uit Leiden is lerares Frans in het voortgezet onderwijs en valt in die functie onder het Ministerie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Als zij beheerder was van de schatkist dan zou dit haar troonrede zijn.
Deel bericht

Een week tegen pesten is niet genoeg: verhoog de leerlingbetrokkenheid

19.09.17
Alle themaweken ten spijt: scholieren pesten elkaar nog steeds de klas uit, zowel offline als online. Hoe moeten we het wél aanpakken? Leerlingen zijn de sleutel tot de oplossing, aldus Bamber Delver. Het bericht Een week tegen pesten is niet genoeg: verhoog de leerlingbetrokkenheid verscheen eers...
Deel bericht

Cyberpesten centraal in week tegen pesten

19.09.17
Digitaal pesten onder scholieren meer onder de aandacht brengen: dat is dit jaar de missie van de jaarlijkse Week Tegen Pesten van 18 tot en met 22 september.
Deel bericht

Vooral meisjes slachtoffer van online pesten

18.09.17
Meisjes worden veel vaker online gepest dan jongens. Jongens lossen hun meningsverschillen veel fysieker op.
Deel bericht

Geen rooster, vakken of huiswerk: op deze school bepaal je zelf hoe je leert

17.09.17
Een school zonder rooster, zonder vakken en zonder huiswerk. Voor de leerlingen van laboratoriumschool Agora in Roermond is het heel normaal. De school is nu drie jaar bezig en de eerste leerlingen doen dit jaar eindexamen.
Deel bericht

Thea Beckmanprijs naar Rob Ruggenberg voor Haaieneiland

17.09.17
In Museumpark Archeon is zaterdagochtend de Thea Beckmanprijs 2017 uitgereikt aan schrijver Rob Ruggenberg voor zijn jeugdboek Haaieneiland. Ook de kinderjury koos voor Haaieneiland als beste jeugdboek.
Deel bericht

Dekker: verbetercultuur slaat aan in onderwijs

16.09.17
Meer uitdagingen voor excellente leerlingen, en minder zwakke scholen: de verbetercultuur is langzaam maar zeker in het onderwijs aangeslagen. Dat zegt demissionair staatssecretaris Dekker vandaag in een gesprek in Met het Oog op Morgen.
Deel bericht

Macron wil mobieltjes verbieden op Franse scholen

15.09.17
Het was een verkiezingsbelofte van Macron en die lijkt hij nu door te zetten: het verbieden van mobieltjes op scholen in Frankrijk. Het gebruik van mobieltjes in de klas was al verboden, maar hij wil nu verder gaan.
Deel bericht

Stichting Leergeld: Ouderbijdrage steeds moeilijker op te brengen

15.09.17
Aantal ouders dat bijdrage onderwijs niet kan betalen neemt toe, zegt Stichting Leergeld. ,,Het kwijtschelden van de ouderbijdrage door De Rooi Pannen juichen wij toe."
Deel bericht

Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs

14.09.17
Heeft u een goed idee om het aantal en de kwaliteit van docenten voor de tekortvakken te vergroten? Voion gaat schoolbesturen en lerarenopleidingen faciliteren om regionale projecten te starten die helpen het lerarentekort in de regio terug te dringen en biedt hiervoor cofinanciering aan via de Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs.
Deel bericht

Brabantse school gaat studiekosten leerlingen uit eigen zak betalen

14.09.17
De 8.000 leerlingen van scholengemeenschap De Rooi Pannen in Tilburg, Breda en Eindhoven hoeven de studiekosten voor bijvoorbeeld boeken, tablet, ouderbijdrage, excursies en studiereizen niet meer te betalen. De school voor mbo en vmbo betaalt de studiekosten voortaan uit eigen zak.
Deel bericht

Meisje onder boom bij school

13.09.17
Bij een school in Enschede is een meisje onder een omgewaaide boom terechtgekomen. De scholiere is gewond naar het ziekenhuis gebracht.
Deel bericht

Professionaliseringsportaal speciaal voor het voortgezet onderwijs

13.09.17
Voor vo-scholen is er nu het Professionaliseringsportaal-VO: een instrument waarmee ze een extra impuls kunnen geven aan hun professionele ontwikkelcultuur. En medewerkers faciliteren en stimuleren aan de slag te gaan met hun eigen professionalisering, loopbaan en inzetbaarheid. Voion ontwikkelde het portaal samen met Focus en ORION, een netwerk van 13 vo-scholen.
Deel bericht