Studiebeurs eerstegraads lerarenopleiding nu ook voor deeltijd en young professionals

17.08.17

Per 1 augustus 2017 is de regeling Tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters verruimd. De tegemoetkoming is nu aan te vragen voor het volgen van een universitaire lerarenopleiding in een tekortvak in voltijd én deeltijd. Naast bachelor- en masterstudenten kunnen ook young professionals die minder dan 5 jaar geleden zijn afgestudeerd of gepromoveerd de tegemoetkoming ontvangen.

In het voortgezet onderwijs is er een tekort aan eerstegraads leraren in de talen en exacte vakken. Om extra eerstegraads leraren op te leiden voor deze tekortvakken*, biedt het ministerie van OCW via de regeling Tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters een extra stimulans voor het halen van een onderwijsmaster. Studenten die in 2017 starten met een universitaire lerarenopleiding of educatieve master in een tekortvak kunnen de tegemoetkoming aanvragen t/m 31 oktober 2017. Start je in 2018? Dan kun je de tegemoetkoming aanvragen van 1 januari t/m 31 oktober 2018.

Inmiddels hebben al 747 studenten de studiebeurs van 3000 of 5000 euro aangevraagd. Op de website Mastersvoorhetvo.nl vertellen enkele studenten en jonge docenten hoe zij de opleiding en het docentschap ervaren. Laat je inspireren en informeren! Wil je weten of jij voor de tegemoetkoming in aanmerking komt? Ga dan naar www.mastersvoorhetvo.nl voor de voorwaarden en aanvraagprocedure van de regeling Tegemoetkoming studiekosten onderwijsmasters. Deze site geeft daarnaast informatie over de lerarenopleidingen en de werkomgeving in het voortgezet onderwijs.

* De tekortvakken zijn Nederlands, Frans, Duits, Engels, klassieke talen, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en informatica.
Deel bericht

Celstraf voor docent die leerlingen hogere cijfers bood in ruil voor seks

23.02.18
Daan V. (24) krijgt negen maanden cel, waarvan zes voorwaardelijk. De Eindhovense leraar vroeg om blootfoto’s van mannelijke leerlingen in ruil voor hogere cijfers.
Deel bericht

Opinie | Het recept voor een betere toekomst ligt in het verleden: we moeten terug naar de hbs

23.02.18
Mogen we nu eindelijk zeggen dat de mammoetwet een kapitale blunder was? Het vwo moet experimenteren met twaalf verplichte eindexamenvakken, inclusief Frans en Duits.
Deel bericht

Aanmelden Leraar van het Jaar 2018

23.02.18
Doelstelling van de verkiezing Leraar van het Jaar is kwaliteiten van leraren in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs zichtbaar en bespreekbaar maken. En leraarschap op een positieve manier in beeld te brengen. Aanmelden kan tot en met dinsdag 8 mei 2018.
Deel bericht

Twee jaar cel voor Apeldoornse onderwijsfraudeur

22.02.18
Eén van de grootste fraudezaken uit het Rotterdamse onderwijs is bestraft met lange celstraffen. Rald V., de oud-bestuurder van scholenkoepel LMC moet twee jaar de gevangenis in, plus één jaar voorwaardelijk.
Deel bericht

Ook dit jaar subsidie lente- en zomerscholen

22.02.18
Ook dit jaar is er weer subsidie beschikbaar voor een lente- of zomerschool in het voortgezet onderwijs. Let op: de aanvraag moet uiterlijk 9 maart zijn ingediend.
Deel bericht

Tien minuten graven of hoe start je een oudergesprek

22.02.18
Schenden we de privacy van leerlingen met systemen waarbij ouders zelfs pushberichten ontvangen bij een nieuw cijfer? Een discussie waard, maar gaat het om cijfers? Lees hoe Arjan van Essen, vmbo-docent, als mentor elk oudergesprek begint.  Met strakke en gespannen gezichten nemen ze tegenover me p...
Deel bericht

GLOBE dag 2018

22.02.18
GLOBE Nederland organiseert op 27 maart de jaarlijkse GLOBE dag. Op deze dag vertellen wetenschappers van o.a. UU, RIVM en Wageningen UR hoe middelbare scholieren kunnen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek. 27 maart 2018 Wageningen Universiteit.
Deel bericht

Subsidieronde Open modules in het primair en voortgezet onderwijs

22.02.18
Het doel van het NCO is om een databestand op te bouwen dat toonaangevend is en gebruikt kan worden voor zowel fundamenteel als beleidsgericht onderwijsonderzoek. In de afgelopen twee jaar is het accent gelegd op het opbouwen van een kernbestand gericht op data van DUO en CBS.
Deel bericht

Pesten door broer of zus leidt tot psychische schade

21.02.18
Volgens Britse onderzoekers verhoogt stelselmatig pesten door een broer of zus het risico op psychische aandoeningen op latere leeftijd, zoals een bipolaire stoornis of schizofrenie. De resultaten uit het onderzoek zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Psychological Medicine.
Deel bericht

Vanaf volgend jaar meer verlof voor partners na geboorte baby

21.02.18
Voor Joke Ploeg en Ayhan YazGil (beide 33) komt de uitbreiding van het ouderschapsverlof niet op tijd. Hun kindje wordt volgende week al verwacht. Toch zijn ze zeer te spreken over de nieuwe plannen. "Het hoort bij deze tijd. Het is goed voor vrouwen, maar ook voor de binding van vader en kind."
Deel bericht

Lerarentekort vergt stevigere aanpak

21.02.18
De oplopende lerarentekorten in het voortgezet onderwijs - alsook de werkdruk en de ‘onaantrekkelijkheid’ van het leraarsvak op zich - vragen om een stevigere en meer structurele aanpak vanuit de politiek.
Deel bericht

Acties voor goede cao voortgezet onderwijs

20.02.18
Er komt voorlopig geen nieuwe cao voor het voortgezet onderwijs. De vakbonden hebben de onderhandelingen met de VO-raad afgebroken, omdat er geen zicht is op overeenstemming.
Deel bericht

Gebrek aan regie en vele ict-aanpassingen veroorzaakten de problemen begin dit schooljaar

19.02.18
De leveranciers in de (digitale) leermiddelenketen waren mede door een gebrek aan regie onvoldoende in staat om de problemen aan het begin van dit schooljaar snel op te lossen. Daarnaast waren de gelijktijdige aanpassingen in de ict-systemen niet op tijd gereed wat ten koste ging van het testen van de aanpassingen.
Deel bericht

Voor meer kinderen een plek op school

19.02.18
Het aantal kinderen dat niet ingeschreven staat op een school is gedaald van 5000 leerlingen in 2016 naar 4500 leerlingen in 2017. Dat betekent dat meer kinderen een plek krijgen op school.
Deel bericht

Aantal leerlingen dat thuiszit daalt niet

19.02.18
Het blijkt erg lastig om iets te doen aan het probleem van kinderen die langdurig niet naar school gaan. Het aantal thuiszitters (leerlingen die langer dan drie maanden geen onderwijs krijgen) is vorig jaar niet gedaald. Het kabinet wil dat over twee jaar geen enkel kind langer dan drie maanden thuiszit.
Deel bericht

Jongens redden het vaker niet in derde klas

19.02.18
Jongens moeten na het derde jaar van de middelbare school vaker verder op een lager niveau dan meisjes. Deskundigen stellen dat het niet aan de intelligentie van jongens ligt, maar aan het schoolsysteem, hun werkhouding en gedrag. ,,Zo gaat talent verloren.''
Deel bericht

Camera's Beleef de Lente staan aan

18.02.18
Dit jaar volgt www.beleefdelente.nl weer een aantal toppers van vorig jaar. Naast de bosuil, die vaak in februari al eieren heeft, zijn dat de kerkuil, slechtvalk, steenuil, koolmees, ijsvogel en ooievaar. Bovendien is er dit jaar een spectaculaire nieuwe soort van heel dichtbij te bewonderen: de zeearend.
Deel bericht

'Mijn ouders krijgen een pushmelding van al mijn nieuwe cijfers'

17.02.18
Spijbelen, te laat komen of die ene onvoldoende voor je ouders verborgen houden? Dat gaat tegenwoordig niet zo makkelijk meer. Ouders kunnen het schoolgedrag van hun kind bijna real-time volgen via allerlei leerlingvolgsystemen als Magister of SOMtoday.
Deel bericht

Tiener College Gorinchem landelijk voorbeeld als eerste 10-14 leeromgeving

17.02.18
In februari portretteert het bekende onderwijsvaktijdschrift Van twaalf tot achttien leeromgevingen voor 10 tot 14 jaar. Tiener College Gorinchem speelt als Nederlands eerste 10-14 leeromgeving een prominente rol in het februarinummer.
Deel bericht

Bij elk nieuw bloedbad in VS stijgt verkoop kogelwerende rugzakken

16.02.18
Bij gebrek aan structurele maatregelen tegen massa-moorden zoals in Florida, nemen wanhopige Amerikaanse ouders zelf maatregelen om hun kind te beschermen.
Deel bericht