Gamen voor de wetenschap

10.09.17
Stel je voor: je wilt iets weten over de geschiedenis, maar in plaats van een boek open te slaan, zet je een VR-bril op. De Tweede Wereldoorlog, de middeleeuwen, of antiek Egypte – het maakt niet uit: met die bril waan jij je in het landschap van welke tijd en welke regio dan ook.
Deel bericht

Gooise scholen in actie tegen zuipende jongeren

24.11.17
Bijna alle middelbare scholen uit de regio Gooi en Vechtstreek slaan de handen ineen om alcoholmisbruik door jongeren aan te pakken. Zulke samenwerking komt wel vaker voor, maar het Trimbos-instituut noemt het uniek dat scholen zelf het initiatief nemen om de problemen aan te kaarten bij de regiogemeenten.
Deel bericht

Onderzoek naar loonverschillen leraren voortgezet onderwijs en marktsector

23.11.17
Leraren in het voortgezet onderwijs hebben gemiddeld een lager bruto uurloon dan vergelijkbare werknemers in de marktsector. Dit geldt in grotere mate voor leraren met een eerstegraads lesbevoegdheid dan voor tweedegraads leraren.
Deel bericht

Klaar voor de Algemene Verordening Gegevensbescherming?

23.11.17
Op 25 mei 2018 wordt de Algemene Verordening Gegevensbescherming van toepassing. Gaat er nu echt zoveel wijzigen met de komst van de AVG? Moeten wij als organisatie anders gaat werken? Wat mogen wij nog wel en wat mogen wij niet meer doen met persoonsgegevens?
Deel bericht

Ministerie van Onderwijs Suriname weet van gevaren lesgeven

22.11.17
Het ministerie van Onderwijs Wetenschap & Cultuur, OWC, is op de hoogte van de gevaren waar leerkrachten voor staan. Niet langer kan van simpelweg bedreigingen worden gesproken. Leerkrachten op verschillende niveaus worden naar het leven gestaan.
Deel bericht

Vakconferentie voor leraren Nederlands bij Windesheim

22.11.17
Hogeschool Windesheim is op vrijdag 24 en zaterdag 25 november aanstaande gastheer van de 31e HSN Conferentie: de grootste vakconferentie van Leraren Nederlands uit Nederland en Vlaanderen.
Deel bericht

Digitale toets afnemen? Dit zijn de technische randvoorwaarden

22.11.17
Veilig een digitale toets afnemen met civiel effect? (slagen, zakken, overgaan, vervolgonderwijs) Zorg dat de technische ict-randvoorwaarden op orde zijn. Wat is belangrijk en wat zijn de valkuilen? Dat lees je in dit artikel.
Deel bericht

Kabinet zet in op dekkend aanbod technisch vmbo

22.11.17
Het kabinet komt met 100 miljoen euro voor onder andere versterking van het technisch vmbo. Dat melden de onderwijsminister Ingrid van Engelshoven en Arie Slob.
Deel bericht

Sensorapplicaties kunnen leren ondersteunen en prestaties verbeteren

21.11.17
Sensoren worden steeds populairder in onze samenleving. We hebben slimme horloges, smartphones en andere gadgets die zijn uitgerust met sensoren. Ze kunnen goed gebruikt worden om het leren te ondersteunen. Volgens Jan Schneider, promovendus bij de Open Universiteit, kunnen sensorapplicaties met ingebouwde feedback, leerlingen helpen hun fouten onder ogen te zien.
Deel bericht

Opinie | Europa moet onderwijs aan lidstaten overlaten

20.11.17
Het is al lastig genoeg om in Nederland tot herziening van het onderwijsprogramma te komen, laat staan dat dit gaat werken met de 27 EU-lidstaten, betoogt Roelof Bisschop.
Deel bericht

Weblog | Honderd jaar vrijheid van onderwijs

18.11.17
Dit jaar is het honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de schoolstrijd, die al duurde sinds de invoering van de Grondwet in 1848.
Deel bericht

Monitor Jeugd en Media 2017: minder digitaal vaardig dan gedacht

17.11.17
Jongeren denken vaak dat zij online de weg wel weten en websites prima kunnen beoordelen. In de praktijk blijkt dat zij dit toch minder goed kunnen. Veel jongeren hebben vooral moeite met het zoeken naar betrouwbare informatie op internet. Zo is minder dan de helft van alle leerlingen in staat informatie op websites kritisch te beoordelen.
Deel bericht

KPMG evalueert recente problemen digitale leermiddelen

16.11.17
Advieskantoor KPMG evalueert de problemen met de distributie en toegang tot digitale leermiddelen waar een groot aantal scholen mee te kampen heeft gehad aan begin van dit schooljaar.
Deel bericht

So groeit, vso krimpt

16.11.17
Het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs (so) stijgt, en daalt in het voortgezet speciaal onderwijs (vso). Het totale (v)so groeit, maar minder hard dan eerder deze week werd gemeld.
Deel bericht

Politie start onderzoek na ruwe aanhouding Tilburgse scholieren (video)

16.11.17
De politie start een onderzoek naar het incident op de Tilburgse vmbo-school Campus 013 en het aanhouden van drie jongens in Tilburg. Op verschillende filmpjes is te zien hoe de politie een jongen vloert en op de grond duwt. De jongens (14, 15 en 16) zouden het bevel van de politie om te vertrekken hebben genegeerd.
Deel bericht

Scholen veiliger door meer aandacht voor seks

16.11.17
Met de publicatie ‘Seks op school. Werken aan seksuele integriteit in het onderwijs’ presenteert School & Veiligheid een handreiking om hier schoolbreed aandacht aan te geven.
Deel bericht

Overleg nieuwe cao voortgezet onderwijs opgeschort

15.11.17
De onderhandelingen voor een nieuwe cao in het voortgezet onderwijs zijn opgeschort. De AOb, de andere bonden en de werkgeversorganisatie VO-raad hebben dat gisteren besloten. De partijen willen eerst de resultaten toetsen bij hun achterban.
Deel bericht

Leerling die dreigde met aanslag op school in hoger beroep vrijgesproken

15.11.17
De toen 15-jarige leerling van het Brederocollege in Breda, die dreigde met een terrostische aanslag, is in hoger beroep vrijgesproken. De jongen, een Bredanaar met Turkse achtergrond, vertelde in 2015 tussen 17 november en 10 december tegen verschillende leraren dat hij op het Brederocollege een aanslag zou gaan plegen.
Deel bericht

Schrijfmarathon-op-school Amnesty International op 20 november

15.11.17
Op 20 november organiseert Amnesty International een bijzondere aftrap van de Schrijfmarathon op school. Transgenderactivist Jeanette Solstad Remø uit Noorwegen komt die dag naar het Geuzecollege in Vlaardingen.
Deel bericht

Nobelprijswinnaar Feringa boeit leerlingen in Meppel

15.11.17
Nobelprijswinnaar van de scheikunde professor Ben Feringa doceert normaliter studenten van de Rijksuniversiteit Groningen. Maar vandaag verzorgde hij in schouwburg Ogterop een op maat gesneden lezing voor 500 scheikundeleerlingen uit Meppel en omstreken.
Deel bericht

Leraren werken langer door

15.11.17
In het onderwijs stijgt de gemiddelde pensioenleeftijd naar ruim 64 jaar. Ook werken steeds meer mensen door na de pensioengerechtigde leeftijd, blijkt uit cijfers van pensioenfonds ABP.
Deel bericht