Cao-inzet voortgezet onderwijs: meer salaris en lesreductie

10.10.17
Een flinke salaristoename, een volwaardige dertiende maand, een forse lesreductie en beter hanteerbare groepen. Dat zijn de hoofdpunten uit de cao-inzet die de AOb de afgelopen weken afstemde met zijn leden.
Deel bericht

Congres ‘Leren met VR’ op 29 november 2017 in Eindhoven

17.10.17
Het congres ‘Leren met VR’ dat op 29 november 2017 in Eindhoven voor de tweede keer wordt georganiseerd, is bedoeld voor onderwijsprofessionals uit de hele onderwijskolom, van PO tot HO. Het congres is voor leraren, communicatieadviseurs, beleidsmakers, ICT-coördinatoren en directies die willen kennismaken met de kansen die VR biedt zowel in het primair proces als ook voor instroom.
Deel bericht

Rechterhersenhelft ook belangrijk bij het leren van een nieuwe taal

17.10.17
Bij het leren van een vreemde taal blijken er andere neurale processen actief te zijn dan eerder was aangetoond. Een Leids onderzoeksteam ontdekte parallelle maar afzonderlijke bijdragen van de hippocampus en het taalcentrum van Broca in de linkerhersenhelft. Ook de rechterhersenhelft blijkt een belangrijke rol te spelen.
Deel bericht

AOb gaat stemming leden peilen in vo en mbo

17.10.17
De AOb gaat naar aanleiding van het tegenvallende regeerakkoord ook bij leden in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) peilen wat de vervolgstappen van de bond zouden moeten zijn nu duidelijk is dat de coalitie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nauwelijks aandacht heeft voor deze sectoren.
Deel bericht

Politie waarschuwt voor horrorclown bij Amstelveense scholen

17.10.17
De Amstelveense politie waarschuwt voor een vlogger die op afspraak Harry de Horrorclown laat langskomen. Vorige week werden het Amstelveen College en de Aalsmeerse school De Groenstrook al getrakteerd op een bezoekje van de clown en de vlogger. De bezoeken ontaarden in een complete chaos.
Deel bericht

Onderwijsinnovatie-etalage maakt leermiddelenmarkt beter inzichtelijk

17.10.17
De leermiddelenmarkt ontwikkelt zich snel. Hoe houd je zicht op de laatste ontwikkelingen in de leermiddelenmarkt? De Onderwijsinnovatie-etalage helpt je op weg.
Deel bericht

Help! Mag ik Windows 10 nog gebruiken?

17.10.17
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderzocht hoe Microsoft omgaat met persoonsgegevens in Windows 10 Home en Pro. Uit dit onderzoek blijkt dat de manier waarop Microsoft dit doet, in strijd is met de wet. Mag je Windows 10 nu nog gebruiken? Dat lees je in dit artikel.
Deel bericht

Hele onderwijs trapt op de rem: acties verspreiden zich als een olievlek

17.10.17
Het onderwijs trapt op de rem. Na de basisschoolleraren mobiliseren nu ook docenten van middelbare scholen, mbo-opleidingen en universiteiten zich. Met VO in Actie, MBO in Actie en WO in Actie gaan ze de barricades op uit protest tegen een te hoge werkdruk en verslechterend onderwijs voor hun leerlingen en studenten.
Deel bericht

[EduAd] Congres Gedragsproblemen 3.0 op 2 november 2017 in Ede

16.10.17
Een geheel nieuwe versie van dit succesvolle congres: op een praktische manier komt aan de orde hoe je als leraar en leerlingbegeleider om kunt gaan met kinderen die probleemgedrag vertonen. Hoe je orde houdt in de klas en hoe je omgaat met specifiek gedrag bij stoornissen als Autisme, ADHD en ODD.
Deel bericht

Hoe het onderwijs de digitale werkelijkheid moet en kan bijhouden

15.10.17
In het onderwijs van de toekomst mogen digitale vaardigheden niet ontbreken. Allard Strijker, leerplanontwikkelaar bij SLO, vindt het belangrijk dat we met elkaar bewust kijken naar de consequenties van de razendsnelle digitale ontwikkelingen die nu plaatsvinden. Het is de uitdaging voor het onderwi...
Deel bericht

Directeur Venlose school per direct de laan uitgestuurd

14.10.17
De Onderwijsgemeenschap Venlo en Omstreken (OGVO) heeft schooldirecteur Jan Jenneskens van het Blariacumcollege in Blerick per direct ontslag aangezegd.
Deel bericht

'Elf scholen in Nederland ontvingen dezelfde valse bommelding'

14.10.17
De elf scholen die dinsdag wegens bommeldingen werden ontruimd, hebben allemaal dezelfde boodschap ontvangen. Dit zegt directeur Roy White van de Internationale School in Eindhoven vrijdag nadat er contact is geweest tussen de betrokken onderwijsinstellingen.
Deel bericht

Eerste Stripmaker des Vaderlands wil strips op de boekenlijst

13.10.17
Margreet de Heer is vanavond gekozen tot eerste Stripmaker des Vaderlands. Wat ze de komende drie jaar gaat doen? ,,Strips op de literatuurlijst van de middelbare school proberen te krijgen.”
Deel bericht

School Doorn in rep en roer door mogelijke uitzetting leerlinge Arpine (15)

12.10.17
Het Revius College in Doorn is in rep en roer nu leerlinge Arpine Aroyan plotsklaps weg is uit havo-3. Het gezin van Arpine zou vandaag worden uitgezet naar Italië. Inmiddels is duidelijk dat ze zijn ondergedoken.
Deel bericht

Smartphone gaat in de telefoontas op scholen rond Nijmegen

12.10.17
Telefoontassen zijn niet aan te slepen op middelbare scholen. De ene na de andere school in de regio's Nijmegen en Maas en Waal doet het mobieltje in de ban. En daar zijn die tassen – met vakjes – voor.
Deel bericht

Waarom wil Esther voor de klas?

11.10.17
Er is een groot lerarentekort in het vo voor een aantal vakken en dat lossen we niet zo maar op. Waarom kiezen studenten toch voor het docentschap en waarom voor een bepaald vak? Is het die goede docent die je motiveert, zoals vaak beweerd wordt?
Deel bericht

Op weg naar de Week van de Mediawijsheid 2017

11.10.17
De achtste Week van de Mediawijsheid staat in het teken van het gesprek en van samen mediawijzer worden. Mediawijsheid leeft breed: thuis, op school én in Den Haag. Maar zit ons werk er dan bijna op? Zeker niet!
Deel bericht

Feit of Fictie: 'Nog nooit zoveel geld naar onderwijs'

11.10.17
“Ik durf te zeggen, de factcheckers mogen hun werk gaan doen, dat er naoorlogs nog nooit zoveel extra in onderwijs geïnvesteerd is voor een kabinetsperiode”, aldus Alexander Pechtold in een interview met BNR gisteravond.
Deel bericht

Dramaserie over shame sexting op npo3.nl

11.10.17
AVROTROS komt in ‘de seksweken van NPO 3’ met de online dramaserie De slet van 6 VWO. Deze achtdelige web-only serie staat in het teken van de veelbesproken onderwerpen sexting en slutshaming.
Deel bericht

Verdwijning Anne hakt erin op vroegere middelbare school

11.10.17
De verdwijning van Anne Faber (25) in de omgeving van Utrecht houdt ook de gemoederen bezig op het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen, de school waar ze in 2010 eindexamen heeft gedaan.
Deel bericht

Pechtold ontkracht kritiek onderwijs

11.10.17
Er zijn zeer kritische reacties vanuit het onderwijs op de plannen in het regeerakkoord. Maar volgens Alexander Pechtold is deze kritiek ongegrond.
Deel bericht