Smartphone gaat in de telefoontas op scholen rond Nijmegen

12.10.17
Telefoontassen zijn niet aan te slepen op middelbare scholen. De ene na de andere school in de regio's Nijmegen en Maas en Waal doet het mobieltje in de ban. En daar zijn die tassen – met vakjes – voor.
Deel bericht

Plan: elk dorp in Friesland een eigen canon

11.12.17
De geschiedenis van Nederland ligt vast in een canon. Ook Amsterdam en Friesland hebben er één. Een nieuw project zorgt voor een canon in alle 422 Friese dorpen.
Deel bericht

Waar komen al die regels en adviezen in het onderwijs vandaan?

10.12.17
Dat afgelopen week actieve leraren een eigen vakbond hebben opgericht is begrijpelijk, vooral als men de analyse van Edith Hooge, hoogleraar onderwijsbestuur, daarbij beschouwt.
Deel bericht

Curriculumwaaier: online tool voor curriculumontwikkeling

10.12.17
Curriculum en curriculumontwikkeling: het zijn veelgebruikte termen, maar wat is een curriculum? Hoe ontwikkel je het en wie zijn daarbij betrokken? De Curriculumwaaier met elf kaarten biedt uitkomst.
Deel bericht

Wiskundemethode voor heel vmbo: Bettermarks

09.12.17
Binnen het voortgezet onderwijs gaat Bettermarks nieuwe digitale content voor vmbo leerlingen in de bovenbouw ontwikkelen.
Deel bericht

Slob: Voor de kerst duidelijkheid over rekentoets

07.12.17
Voor de kerst hoopt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs te regelen dat de rekentoets komend jaar niet meer meetelt voor het eindexamen.
Deel bericht

Kabinet halveert collegegeld voor alle lerarenopleidingen

07.12.17
Alle studenten die komend collegejaar beginnen aan een lerarenopleiding, betalen de eerste twee jaar van hun studie de helft van het collegegeld.
Deel bericht

Zeeuws-Vlaanderen krijgt niet de ‘eilandenstatus’

07.12.17
Het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen hoeft niet te rekenen op extra geld. Dat blijkt uit antwoorden van minister Slob. Lees verder ? The post Zeeuws-Vlaanderen krijgt niet de ‘eilandenstatus’ appeared first on VOS/ABB.
Deel bericht

'Kwaliteit onderwijs stijgt als leraar minder voor de klas staat'

06.12.17
Leraren in het voortgezet onderwijs en het mbo moeten minder uren voor de klas doorbrengen. Daar knappen leraar en leerling van op, denkt regeringspartij D66. Het idee komt midden in een roerige tijd in het onderwijs, waar stakingen en nieuwe plannen de boventoon voeren.
Deel bericht

Onderwijsinspectie: Extra geld voor docenten door scholen goed besteed

06.12.17
VO-scholen hebben meer dan de 65 miljoen euro die zij eind 2013 ontvingen voor het behouden en aannemen van leraren, ingezet voor personeel. De VO-sector wist daarmee 3.300 fte personeel extra aan te nemen en in dienst te houden.
Deel bericht

Groot deel websites scholen heeft onbeveiligde verbinding

06.12.17
Veel websites van scholen gebruiken geen beveiligde internetverbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. In 68 procent van de gevallen wordt er onbeveiligd gesurft, wat betekent dat de verbinding eenvoudig is af te tappen.
Deel bericht

Strijden tegen de onderwijssegregatie

05.12.17
Steeds meer kinderen, steeds diverser, steeds meer gesegregeerd. Dat is het probleem voor onderwijs-wethouders in de steden.
Deel bericht

Opinie | Fins onderwijs is helemaal geen goed voorbeeld voor Nederland

05.12.17
De Finnen geven niet minder lessen doordat ze betere lessen geven, maar doordat ze veel minder vakken geven. Wij moeten in ons onderwijs het voorbeeld van het persoonlijk onderwijs volgen, betoogt Misha van Denderen.
Deel bericht

Kindervredesprijs voor Syrische vluchteling Mohamad (16)

04.12.17
De 16-jarige Syrische vluchteling Mohamad Al Jounde heeft de dertiende Kindervredesprijs gewonnen voor het opzetten van onderwijs in een Libanees vluchtelingenkamp. Op 12-jarige leeftijd gaf hij andere kinderen al les in wiskunde en fotografie en bouwde hij een school.
Deel bericht

Oproep aan politiek: ‘Schrap de doelmatigheidskorting voor het hele onderwijs’

04.12.17
Schrap de doelmatigheidskorting oplopend naar 183 miljoen voor onderwijs. Dat is de oproep in een brief aan de onderwijswoordvoerders van de Tweede Kamer van de Stichting van het Onderwijs, het platform van alle werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs.
Deel bericht

'In 2022 groot personeelstekort in techniek, zorg en onderwijs'

04.12.17
Werkgevers in de techniek, de zorg en het onderwijs zullen de komende jaren moeite hebben om genoeg personeel te vinden. Vooral in de techniek ontstaat een groot tekort, voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht.
Deel bericht

Educatieproject kunst op Curaçao

04.12.17
‘Laat jonge mensen in het Funderend, Speciaal en Voortgezet onderwijs op Curaçao spelen met kunst, leer ze over kunst, breng ze liefde en respect bij voor kunst.
Deel bericht

Samenwerkingsverbanden zien reserves groeien

03.12.17
Samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs in het primair en voortgezet onderwijs hebben meer geld op de bank geparkeerd dan ze zelf nodig vinden.
Deel bericht

Museum met videogames opent in oude V&D van Zoetermeer

03.12.17
Pacman, Tetris, Space Invaders en nog veel meer andere videogames kunnen gespeeld worden in het Nationaal Videogame Museum, gevestigd in het Stadshart van Zoetermeer.
Deel bericht

´Geef jongens op de middelbare school anders les dan meisjes´

02.12.17
Jongens presteren op de middelbare school vaak minder goed dan meisjes. Dat komt niet doordat ze minder slim zijn, maar doordat het schoolsysteem te veel gericht is op meisjes. Vijf scholen gaan hun lessen daarom helemaal omgooien.
Deel bericht

Ons onderwijs: tegen de secularisatietrend in

02.12.17
Het aantal middelbare scholieren zal in de komende tien jaar flink afnemen. Dat kan leiden tot kleinere klassen en meer aandacht voor het kind. Maar hoe ziet de toekomst eruit voor de christelijke scholen?
Deel bericht