Oproep aan politiek: ‘Schrap de doelmatigheidskorting voor het hele onderwijs’

04.12.17

Schrap de doelmatigheidskorting oplopend naar 183 miljoen voor onderwijs. Dat is de oproep in een brief aan de onderwijswoordvoerders van de Tweede Kamer van de Stichting van het Onderwijs, het platform van alle werkgevers- en werknemersorganisaties in het onderwijs.

De ambities voor de samenleving en kenniseconomie, en daarmee het onderwijs, zijn onveranderd hoog. De korting in het teken van ‘doelmatiger onderwijs’ rijmt daar niet mee. De Tweede Kamer behandelt deze week de Onderwijsbegroting.

Voorzitter Paul Rosenmöller, tevens voorzitter VO-raad: ‘Een doelmatige besteding van onderwijsmiddelen is belangrijk en daar wil de sector zich ook voor verantwoorden richting overheid en samenleving. Het kabinet vertaalt de focus op doelmatigheid echter naar een besparing op onderwijs. Dat is niet de manier om met onderwijs om te gaan. Omwille van de belangen van onze leerlingen, studenten en ons onderwijspersoneel roepen wij dan ook de politiek op om de doelmatigheidskorting voor alle onderwijssectoren ongedaan te maken.’

De Stichting van het Onderwijs heeft de afgelopen weken zowel met de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als met de onderwijswoordvoerders van de Tweede Kamer openhartig gesproken over de gezamenlijke ambities voor goed onderwijs. Daarbij is ook het Zes-puntenplan, de inhoudelijke agenda van de Stichting voor de komende jaren, aan bod gekomen. Het onderwijs staat voor veel uitdagingen, zoals het oplossen van de lerarentekorten, het stimuleren van een leven lang ontwikkelen en het bevorderen van gelijke kansen. De Stichting wil met alle partijen werken aan toegankelijk, hoogwaardig en eigentijds onderwijs, waarin elke leerling en student zich optimaal kan ontwikkelen en waarin het aantrekkelijk is om in te werken. Dat kan als de politiek voldoende in onderwijs investeert.
Deel bericht

Scholen doe mee aan de Lang Leve de Liefde Award 2018!

12.12.17
https://www.soaaids.nl/nl/item/news-public-prof/scholen-doe-mee-aan-de-lang-leve-de-liefde-award-2018
Deel bericht

Nieuwe website Veilige Praktijklokalen PIE online

12.12.17
Op donderdag 7 december 2017 is de nieuwe website www.veiligepraktijklokalen.nl/pie live gegaan. De site geeft docenten, afdelingsleiders en directies informatie en tools om samen het gesprek aan te gaan, om zo het onderwijs veiliger en gezonder te maken. Niet alleen voor de docent, maar ook voor de leerlingen.
Deel bericht

Frankrijk verbiedt mobiele telefoons op scholen

11.12.17
Franse scholieren mogen vanaf volgend schooljaar niet langer mobiele telefoons gebruiken op school.
Deel bericht

Verschillende scholen in het land geven leerlingen vrij

11.12.17
Verschillende scholen in het land hebben leerlingen en leraren vandaag vrij gegeven. Onder meer op een aantal scholen in Amsterdam, Gouda, Utrecht, Arnhem en Gorinchem wordt geen les gegeven vanwege het winterse weer. Op veel plekken stoppen de lessen eerder, zodat leerlingen op tijd naar huis kunnen.
Deel bericht

Plan: elk dorp in Friesland een eigen canon

11.12.17
De geschiedenis van Nederland ligt vast in een canon. Ook Amsterdam en Friesland hebben er één. Een nieuw project zorgt voor een canon in alle 422 Friese dorpen.
Deel bericht

Waar komen al die regels en adviezen in het onderwijs vandaan?

10.12.17
Dat afgelopen week actieve leraren een eigen vakbond hebben opgericht is begrijpelijk, vooral als men de analyse van Edith Hooge, hoogleraar onderwijsbestuur, daarbij beschouwt.
Deel bericht

Curriculumwaaier: online tool voor curriculumontwikkeling

10.12.17
Curriculum en curriculumontwikkeling: het zijn veelgebruikte termen, maar wat is een curriculum? Hoe ontwikkel je het en wie zijn daarbij betrokken? De Curriculumwaaier met elf kaarten biedt uitkomst.
Deel bericht

Wiskundemethode voor heel vmbo: Bettermarks

09.12.17
Binnen het voortgezet onderwijs gaat Bettermarks nieuwe digitale content voor vmbo leerlingen in de bovenbouw ontwikkelen.
Deel bericht

Slob: Voor de kerst duidelijkheid over rekentoets

07.12.17
Voor de kerst hoopt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs te regelen dat de rekentoets komend jaar niet meer meetelt voor het eindexamen.
Deel bericht

Kabinet halveert collegegeld voor alle lerarenopleidingen

07.12.17
Alle studenten die komend collegejaar beginnen aan een lerarenopleiding, betalen de eerste twee jaar van hun studie de helft van het collegegeld.
Deel bericht

Zeeuws-Vlaanderen krijgt niet de ‘eilandenstatus’

07.12.17
Het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen hoeft niet te rekenen op extra geld. Dat blijkt uit antwoorden van minister Slob. Lees verder ? The post Zeeuws-Vlaanderen krijgt niet de ‘eilandenstatus’ appeared first on VOS/ABB.
Deel bericht

'Kwaliteit onderwijs stijgt als leraar minder voor de klas staat'

06.12.17
Leraren in het voortgezet onderwijs en het mbo moeten minder uren voor de klas doorbrengen. Daar knappen leraar en leerling van op, denkt regeringspartij D66. Het idee komt midden in een roerige tijd in het onderwijs, waar stakingen en nieuwe plannen de boventoon voeren.
Deel bericht

Onderwijsinspectie: Extra geld voor docenten door scholen goed besteed

06.12.17
VO-scholen hebben meer dan de 65 miljoen euro die zij eind 2013 ontvingen voor het behouden en aannemen van leraren, ingezet voor personeel. De VO-sector wist daarmee 3.300 fte personeel extra aan te nemen en in dienst te houden.
Deel bericht

Groot deel websites scholen heeft onbeveiligde verbinding

06.12.17
Veel websites van scholen gebruiken geen beveiligde internetverbinding. Dat blijkt uit onderzoek van de Open State Foundation. In 68 procent van de gevallen wordt er onbeveiligd gesurft, wat betekent dat de verbinding eenvoudig is af te tappen.
Deel bericht

Strijden tegen de onderwijssegregatie

05.12.17
Steeds meer kinderen, steeds diverser, steeds meer gesegregeerd. Dat is het probleem voor onderwijs-wethouders in de steden.
Deel bericht

Opinie | Fins onderwijs is helemaal geen goed voorbeeld voor Nederland

05.12.17
De Finnen geven niet minder lessen doordat ze betere lessen geven, maar doordat ze veel minder vakken geven. Wij moeten in ons onderwijs het voorbeeld van het persoonlijk onderwijs volgen, betoogt Misha van Denderen.
Deel bericht

Kindervredesprijs voor Syrische vluchteling Mohamad (16)

04.12.17
De 16-jarige Syrische vluchteling Mohamad Al Jounde heeft de dertiende Kindervredesprijs gewonnen voor het opzetten van onderwijs in een Libanees vluchtelingenkamp. Op 12-jarige leeftijd gaf hij andere kinderen al les in wiskunde en fotografie en bouwde hij een school.
Deel bericht

'In 2022 groot personeelstekort in techniek, zorg en onderwijs'

04.12.17
Werkgevers in de techniek, de zorg en het onderwijs zullen de komende jaren moeite hebben om genoeg personeel te vinden. Vooral in de techniek ontstaat een groot tekort, voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht.
Deel bericht

Educatieproject kunst op Curaçao

04.12.17
‘Laat jonge mensen in het Funderend, Speciaal en Voortgezet onderwijs op Curaçao spelen met kunst, leer ze over kunst, breng ze liefde en respect bij voor kunst.
Deel bericht

Samenwerkingsverbanden zien reserves groeien

03.12.17
Samenwerkingsverbanden voor passend onderwijs in het primair en voortgezet onderwijs hebben meer geld op de bank geparkeerd dan ze zelf nodig vinden.
Deel bericht