Wat nou slecht imago? 'Op het vmbo zit ik juist goed op mijn plek'

10.02.18
Het vmbo kampt met een slecht imago. Vandaag zei minister Slob een einde te willen maken aan het beeld van het vmbo als "vergaarbak" en een soort "restonderwijs". Terechte woorden, vinden Nancy, Daniël en Saskia. Zij, of hun kind, zijn allemaal trotse vmbo-leerlingen.
Deel bericht
(advertentie)

Deel Edudelta-dieren verhuist naar Pontes Goese Lyceum

14.08.18
Spannende weken breken aan voor de scholieren van het voormalige Edudelta College in Goes. Vanwege de overname van het groenonderwijs verhuizen 120 vmbo-leerlingen naar het Pontes Goese Lyceum. Ook een deel van de dieren gaat mee. Drie lokalen werden omgetoverd tot reptielenverblijf, op de binnenplaats is een volière neergezet en in de schooltuin komen een geit, kippen en konijnen
Deel bericht

Scholenfusie sneller goedgekeurd

14.08.18
Vooruitlopend op een wetswijziging is de fusietoets per 1 augustus 2018 al sterk versoepeld. Een scholenfusie wordt sneller goedgekeurd.De uitvoerige procedure met advisering van onafhankelijke commissie, is dan vervangen door een kortere goedkeuringsprocedure bij de minister. Voor de vorming van een samenwerkingsschool hoeft helemaal geen goedkeuring meer te worden aangevraagd.
Deel bericht

Onderzoek Movisie en UvA: GSA-aanpak op scholen werkt!

14.08.18
Uit onderzoek van Movisie en Universiteit van Amsterdam blijkt dat deelname aan een Gender & Sexuality Alliance (GSA) de positie van lesbische, homoseksuele, biseksuele of transgenders (LBHT-jongeren) op vmbo-scholen aanzienlijk versterkt. Leerlingen in een GSA zitten beter in hun vel en kunnen beter omgaan met eventuele negatieve reacties van anderen.
Deel bericht

Vooraankondiging: Fotowedstrijd 'onze school'

14.08.18
De Onderwijsraad viert in 2019 zijn honderdste verjaardag. Daarom schrijft hij onder andere een fotowedstrijd uit met het thema ‘onze school anno 2019’. De Onderwijsraad daagt leerlingen in het BaO en het VO en studenten in het MBO uit de mooiste foto te maken van wat voor hen een bijzonder moment tijdens een schooldag is; een foto die laat zien wat school voor hen betekent.
Deel bericht

Koning opent gerechtsgebouw in Breda

11.08.18
Koning Willem-Alexander opent vrijdag 14 september het nieuwe gerechtsgebouw in Breda. Het thema van de officiële opening is ‘Opvoeding van de jeugd in de rechtsstaat en de rol van de instituties hierbij’. De Koning woont een zitting bij die wordt nagespeeld door leerlingen uit de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium uit Breda.
Deel bericht

Kamer zeer bezorgd over Turkse weekendscholen

11.08.18
De Tweede Kamer is zeer verontrust door het bericht dat de Turkse overheid bezig is om weekendscholen op te zetten voor jonge Turken in Nederland. Coalitiepartner CDA en oppositiepartij SP spreken eveneens van een zorgelijke ontwikkeling. Kinderen mogen niet met de rug naar de Nederlandse samenleving worden opgevoed, zegt een woordvoerder van de CDA-fractie.
Deel bericht

Turkije gaat weekendscholen financieren in Nederland

11.08.18
De Turkse overheid is bezig met het opzetten van weekendscholen in verschillende landen, waaronder Nederland.De klassen op de scholen moeten uit minimaal 15 en maximaal 25 leerlingen bestaan. De kinderen moeten minimaal 32 weken de vakken volgen, en niet langer dan 40 weken.
Deel bericht

Een pleegkind in de klas

11.08.18
Uit onderzoek van Daisy Smeets blijkt dat veel leraren de juiste kennis en ondersteuning missen als er een pleegkind in de klas komt. Met de website raadpleeg.org hoopt ze dit te veranderen.Haar is gebleken, dat leraren behoefte hebben aan ondersteuning, zowel inhoudelijk als praktisch. Veel uitdagingen waar leraren mee te maken krijgen, zijn terug te leiden naar hechtingsproblematiek.
Deel bericht

'Haast maken met app-verbod op de fiets'

10.08.18
In september gaat een nieuwe overheidscampagne over het gebruik van de smartphone in het verkeer van start. Als het aan Veilig Verkeer Nederland en Vereniging Verkeersslachtoffers ligt, komt er een app-verbod voor fietsers. CDA’er von Martels kan zich hierin vinden en hoopt dat de ministerhaar wetsvoorstel dat zo’n verbod in werking stelt, snel indient.
Deel bericht

Scholieren Maurick College scoren op internationale waterconferentie in Tokio

08.08.18
Op de internationale waterconferente ‘Water is Life’ in Tokio hebben leerlingen van het Maurick college uit Vught een derde plek veroverd. Dat deden ze met hun project over biodiversiteit. Het doel van de waterconferentie is volgens hem het opbouwen van een vriendschappelijke dialoog en de bewustwording van onderwerpen zoals leiderschap, watermanagement ....
Deel bericht

Primeur Woerden met politiedag voor scholier

06.08.18
Duizenden middelbare scholieren beleven in Woerden volgende maand een landelijke primeur. Tijdens een groots opgezet evenement krijgen zij presentaties van de politie en tientallen andere hulporganisaties voorgeschoteld.Gekozen is daarom voor het uitnodigen van alle tweede- en derdeklassers van het Kalsbeek, het Minkema en het Futura College. Het gaat om 2200 leerlingen.
Deel bericht

Inspectie deed al vanaf 2016 onderzoek naar VMBO Maastricht

06.08.18
De onderwijsinspectie deed al jaren onderzoek naar het VMBO Maastricht. Sinds 2016 kwamen er 25 klachten binnen van leerlingen en ouders en drie meldingen van inspecteurs, blijkt uit interne inspectiedocumenten die dagblad De Limburger kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.Nu blijkt dat de inspectie ook onderzoeken deed en afspraken maakte.
Deel bericht

Scholen moeten toe naar een meertalige aanpak

04.08.18
De manier waarop scholen omgaan met leerlingen met een migratieachtergrond, verschilt enorm binnen Europa. Migrantenkinderen beschikken over kennis van de wereld – vaak reisden ze door meerdere landen – en een grote talenkennis. Syrische leerlingen hebben soms al Frans of Engels opgepikt tijdens hun migratietraject.
Deel bericht

Reiskostenvergoeding voor examenleerlingen VMBO Maastricht

04.08.18
Het ministerie van Onderwijs stelt een reiskostenvergoeding beschikbaar voor de gedupeerde examenleerlingen van VMBO Maastricht die naar het mbo gaan. Als zij in augustus beginnen aan de beroepsopleidende leerweg (bol) kunnen ze nog geen aanspraak maken op een ov-kaart. Andere mbo-studenten kunnen dat wel, omdat die hun vmbo-opleiding hebben afgesloten.
Deel bericht

NRC checkt: ‘Juist nu worden kinderen uitgezet omdat er geen verzet uit scholen komt’

03.08.18
Volgens Pardon Alert, een site die via sms’jes mensen oproept tot actie, is het beleid van de overheid om in de vakantieperiode meer kinderen uit te zetten.Uit de cijfers blijkt niet dat in vakantiemaanden juli en augustus meer kinderen worden uitgezet. We beoordelen deze stelling als onwaar.
Deel bericht

Kritiek op Syrische scholen

03.08.18
De VVD vindt dat minister Koolmees (Integratie) moet onderzoeken of de scholen wel de Nederlandse normen en waarden onderschrijven. „We moeten niet toestaan dat in het weekend gebouwd wordt aan een parallelle samenleving waarin bijvoorbeeld vrouwen minderwaardig zijn”, reageert Kamerlid Bente Becker. „Integreren betekent hier meedoen. Dus ook onze vrijheden omarmen.”
Deel bericht

Duc (11) ontroert met verhaal over homodiscriminatie

03.08.18
'Je bent toch geen homo?' Of: 'Doe eens normaal, flikker!' Woorden over homoseksuelen worden regelmatig gebruikt als scheldwoord. Dat moet stoppen, vindt de 11-jarige Duc. Voor de schoolkrant schreef de jonge Noord-Hollander een ontroerend betoog over homodiscriminatie. 'Je mag op iedereen verliefd zijn'. Daarmee groeide hij - onbedoeld - uit tot een internetheld.
Deel bericht

Particulier onderwijs neemt vlucht

02.08.18
Het aantal particuliere scholen in Nederland blijft maar stijgen. In 2013 waren er nog 22 particuliere middelbare scholen, nu al 32. Ook het aantal particuliere basisscholen is afgelopen flink gestegen. Waren het er in 2017 nog 55, dit jaar is het aantal al opgelopen tot 64. Loek Schueler, voorzitter van CNV Onderwijs, maakt zich zorgen: 'Er ontstaat kans op ongelijkheid."
Deel bericht

Vanaf nu kun je zien of de leraar wel bevoegd is

02.08.18
Ondanks felle kritiek gaat het lerarenregister toch gewoon in. Daarmee wordt het voor ouders mogelijk om te zien hoe geschoold en bevoegd de leraar van hun kind is.Volgens Jan van de Ven, voorzitter van de vakbond PO in Actie, wordt het register op de verkeerde manier ingevlogen: 'Het lerarenregister is ooit als sluitstuk bedacht op een totale wet.'
Deel bericht

Veranderingen voor komend schooljaar (2018-2019)

02.08.18
Bij aanvang van het nieuwe schooljaar gaat een aantal wijzigingen in, waar leraren, scholen en leerlingen mee te maken (kunnen) krijgen. Bijvoorbeeld: Meer ruimte voor invalkrachten; Afwijken onderwijstijd; Nieuwe nevenvestiging;Fuseren makkelijker voor basis- en middelbare scholen; Schrappen grondslag voor diagnostische toetsen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)