Literatuur en speeddaten met een boekendoos

12.02.18
“Meneer, mag ik de presentatie volgende keer voor de klas doen. Ik heb het gevoel dat ik het nu kan.” Docent Nederlands, Jos de Louw (62 jaar), glundert als hij de woorden van een derdeklasser havo herhaalt. “Kijk, dan hebben we ons doel bereikt. Stap voor stap toewerken naar een goede present...
Deel bericht
(advertentie)

Laptop voor Apeldoornse brugklassers uit minimagezinnen

15.08.18
De Stichting Leergeld schiet toekomstige brugklassers uit Apeldoornse minimagezinnen te hulp. Als hun ouders niet genoeg geld hebben om een laptop te bekostigen trekt Leergeld Apeldoorn-Voorst in de portemonnee, in de vorm van een voucher van vierhonderd euro. Ongeveer 250 kinderen komen daarvoor in aanmerking.
Deel bericht

Maatschappelijke Diensttijd: tweede subsidieronde

15.08.18
Tot dinsdag 9 oktober kan er subsidie worden aangevraagd voor een tweede serie projecten Maatschappelijke Diensttijd voor jongeren. In de eerste tranche zijn 38 projecten goedgekeurd, die in september van start gaan. Er is een miljoenensubsidie beschikbaar. Welke projecten precies subsidie hebben gekregen, is niet bekendgemaakt.
Deel bericht

Meer steden krijgen 'tienerschool' voor 10 tot 14-jarigen

15.08.18
Het aantal scholen voor leerlingen tussen de 10 en 14 jaar oud wordt het komend schooljaar verdubbeld. Die zijn bedoeld voor leerlingen van tien tot veertien jaar om de overgang van basisschool naar middelbare school kleiner te maken. Nederland heeft dan twaalf van dit soort scholen met het zogenoemde '10-14-onderwijs', die meedoen aan een experiment
Deel bericht

Uitzetten naar Armenië schadelijk voor Howick en Lili

15.08.18
Als de Armeense kinderen Howick en Lili nu worden uitgezet naar Armenië, leidt dat tot een ernstige beschadiging van hun ontwikkeling. De kinderen kunnen waarschijnlijk niet bij hun moeder wonen; het gaat niet goed met haar. Ook is er nog geen school geregeld en hebben ze geen sociale contacten in het land omdat ze in Nederland zijn opgegroeid. Aldus het pleidooi voor de Raad van State.
Deel bericht

Minister Slob na ziekte weer aan het werk

15.08.18
Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, gaat weer aan het werk. De ChristenUnie-bewindsman werd begin juli ziek door een bacteriële infectie.,,Ik ben voldoende hersteld om mijn werk weer op te kunnen pakken. Dank voor al het meeleven in de afgelopen weken. Ik ben dankbaar en blij dat ik weer met mijn onderwijs- en mediaportefeuille aan de slag kan gaan.''
Deel bericht

Deel Edudelta-dieren verhuist naar Pontes Goese Lyceum

14.08.18
Spannende weken breken aan voor de scholieren van het voormalige Edudelta College in Goes. Vanwege de overname van het groenonderwijs verhuizen 120 vmbo-leerlingen naar het Pontes Goese Lyceum. Ook een deel van de dieren gaat mee. Drie lokalen werden omgetoverd tot reptielenverblijf, op de binnenplaats is een volière neergezet en in de schooltuin komen een geit, kippen en konijnen
Deel bericht

Scholenfusie sneller goedgekeurd

14.08.18
Vooruitlopend op een wetswijziging is de fusietoets per 1 augustus 2018 al sterk versoepeld. Een scholenfusie wordt sneller goedgekeurd.De uitvoerige procedure met advisering van onafhankelijke commissie, is dan vervangen door een kortere goedkeuringsprocedure bij de minister. Voor de vorming van een samenwerkingsschool hoeft helemaal geen goedkeuring meer te worden aangevraagd.
Deel bericht

Onderzoek Movisie en UvA: GSA-aanpak op scholen werkt!

14.08.18
Uit onderzoek van Movisie en Universiteit van Amsterdam blijkt dat deelname aan een Gender & Sexuality Alliance (GSA) de positie van lesbische, homoseksuele, biseksuele of transgenders (LBHT-jongeren) op vmbo-scholen aanzienlijk versterkt. Leerlingen in een GSA zitten beter in hun vel en kunnen beter omgaan met eventuele negatieve reacties van anderen.
Deel bericht

Vooraankondiging: Fotowedstrijd 'onze school'

14.08.18
De Onderwijsraad viert in 2019 zijn honderdste verjaardag. Daarom schrijft hij onder andere een fotowedstrijd uit met het thema ‘onze school anno 2019’. De Onderwijsraad daagt leerlingen in het BaO en het VO en studenten in het MBO uit de mooiste foto te maken van wat voor hen een bijzonder moment tijdens een schooldag is; een foto die laat zien wat school voor hen betekent.
Deel bericht

Koning opent gerechtsgebouw in Breda

11.08.18
Koning Willem-Alexander opent vrijdag 14 september het nieuwe gerechtsgebouw in Breda. Het thema van de officiële opening is ‘Opvoeding van de jeugd in de rechtsstaat en de rol van de instituties hierbij’. De Koning woont een zitting bij die wordt nagespeeld door leerlingen uit de tweede klas van het Stedelijk Gymnasium uit Breda.
Deel bericht

Kamer zeer bezorgd over Turkse weekendscholen

11.08.18
De Tweede Kamer is zeer verontrust door het bericht dat de Turkse overheid bezig is om weekendscholen op te zetten voor jonge Turken in Nederland. Coalitiepartner CDA en oppositiepartij SP spreken eveneens van een zorgelijke ontwikkeling. Kinderen mogen niet met de rug naar de Nederlandse samenleving worden opgevoed, zegt een woordvoerder van de CDA-fractie.
Deel bericht

Turkije gaat weekendscholen financieren in Nederland

11.08.18
De Turkse overheid is bezig met het opzetten van weekendscholen in verschillende landen, waaronder Nederland.De klassen op de scholen moeten uit minimaal 15 en maximaal 25 leerlingen bestaan. De kinderen moeten minimaal 32 weken de vakken volgen, en niet langer dan 40 weken.
Deel bericht

Een pleegkind in de klas

11.08.18
Uit onderzoek van Daisy Smeets blijkt dat veel leraren de juiste kennis en ondersteuning missen als er een pleegkind in de klas komt. Met de website raadpleeg.org hoopt ze dit te veranderen.Haar is gebleken, dat leraren behoefte hebben aan ondersteuning, zowel inhoudelijk als praktisch. Veel uitdagingen waar leraren mee te maken krijgen, zijn terug te leiden naar hechtingsproblematiek.
Deel bericht

'Haast maken met app-verbod op de fiets'

10.08.18
In september gaat een nieuwe overheidscampagne over het gebruik van de smartphone in het verkeer van start. Als het aan Veilig Verkeer Nederland en Vereniging Verkeersslachtoffers ligt, komt er een app-verbod voor fietsers. CDA’er von Martels kan zich hierin vinden en hoopt dat de ministerhaar wetsvoorstel dat zo’n verbod in werking stelt, snel indient.
Deel bericht

Scholieren Maurick College scoren op internationale waterconferentie in Tokio

08.08.18
Op de internationale waterconferente ‘Water is Life’ in Tokio hebben leerlingen van het Maurick college uit Vught een derde plek veroverd. Dat deden ze met hun project over biodiversiteit. Het doel van de waterconferentie is volgens hem het opbouwen van een vriendschappelijke dialoog en de bewustwording van onderwerpen zoals leiderschap, watermanagement ....
Deel bericht

Primeur Woerden met politiedag voor scholier

06.08.18
Duizenden middelbare scholieren beleven in Woerden volgende maand een landelijke primeur. Tijdens een groots opgezet evenement krijgen zij presentaties van de politie en tientallen andere hulporganisaties voorgeschoteld.Gekozen is daarom voor het uitnodigen van alle tweede- en derdeklassers van het Kalsbeek, het Minkema en het Futura College. Het gaat om 2200 leerlingen.
Deel bericht

Inspectie deed al vanaf 2016 onderzoek naar VMBO Maastricht

06.08.18
De onderwijsinspectie deed al jaren onderzoek naar het VMBO Maastricht. Sinds 2016 kwamen er 25 klachten binnen van leerlingen en ouders en drie meldingen van inspecteurs, blijkt uit interne inspectiedocumenten die dagblad De Limburger kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.Nu blijkt dat de inspectie ook onderzoeken deed en afspraken maakte.
Deel bericht

Scholen moeten toe naar een meertalige aanpak

04.08.18
De manier waarop scholen omgaan met leerlingen met een migratieachtergrond, verschilt enorm binnen Europa. Migrantenkinderen beschikken over kennis van de wereld – vaak reisden ze door meerdere landen – en een grote talenkennis. Syrische leerlingen hebben soms al Frans of Engels opgepikt tijdens hun migratietraject.
Deel bericht

Reiskostenvergoeding voor examenleerlingen VMBO Maastricht

04.08.18
Het ministerie van Onderwijs stelt een reiskostenvergoeding beschikbaar voor de gedupeerde examenleerlingen van VMBO Maastricht die naar het mbo gaan. Als zij in augustus beginnen aan de beroepsopleidende leerweg (bol) kunnen ze nog geen aanspraak maken op een ov-kaart. Andere mbo-studenten kunnen dat wel, omdat die hun vmbo-opleiding hebben afgesloten.
Deel bericht

NRC checkt: ‘Juist nu worden kinderen uitgezet omdat er geen verzet uit scholen komt’

03.08.18
Volgens Pardon Alert, een site die via sms’jes mensen oproept tot actie, is het beleid van de overheid om in de vakantieperiode meer kinderen uit te zetten.Uit de cijfers blijkt niet dat in vakantiemaanden juli en augustus meer kinderen worden uitgezet. We beoordelen deze stelling als onwaar.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)