‘Werkdruk verlagen in voortgezet onderwijs heeft prioriteit’

19.03.18
Wanneer er geen cao voortgezet onderwijs komt, roept de VO-raad de scholen op om zelf de lonen te verhogen. AOb-hoofdbestuurder Henrik de Moel is verrast door het plan.
Deel bericht
(advertentie)

Steeds meer jonggehandicapten zitten thuis zonder uitkering

25.04.18
Jaarlijks komen 26 duizend jongeren van het praktijkonderwijs, van het voortgezet speciaal onderwijs en het zogenoemde entree-onderwijs. Dit zijn jongeren met een beperking, met gedragsproblemen of met een laag iq. De helft kiest voor een vervolgopleiding, de andere helft gaat op zoek naar werk.
Deel bericht

Gymnasium Celeanum uit Zwolle wint ConjunctuurBekerStrijd CBS

25.04.18
Het CBS organiseert sinds het schooljaar 2011/2012 jaarlijks de ConjunctuurBekerStrijd. Die wedstrijd is bestemd voor leerlingen van de havo- en vwo-bovenbouw met economie in hun profiel. Zij voorspellen onder leiding van hun docent de Nederlandse economie aan de hand van 10 indicatoren. De grote winnaar is dit jaar klas 6 van het gymnasium Celeanum uit Zwolle.
Deel bericht

Overplaatsing van werknemers bij Limburgse scholengroep

25.04.18
Vlak voor de meivakantie hoorden ruim 125 werknemers dat ze gedwongen op een andere locatie, buiten Maastricht, aan de slag moeten. Die mensen zijn aangewezen volgens het last in, first out-principe. “Ze hebben baangarantie binnen de scholenstichting. We gaan ze zo goed mogelijk proberen te matchen met andere scholen binnen onze scholengroep.”
Deel bericht

Ouderbijdrage steeds hoger: ongelijkheid tussen leerlingen groeit

24.04.18
Op middelbare scholen zijn de afgelopen jaren de vrijwillige ouderbijdragen gemiddeld 27 procent gestegen. Op de basisscholen zijn de ouders zelfs 37 procent meer kwijt.De verschillen tussen scholen zijn groot. Sommige besturen krijgen tonnen binnen aan ouderbijdragen, terwijl er bij andere geen euro extra binnenkomt.
Deel bericht

Grote steden vrezen nieuw beleid over achterstanden in het onderwijs

24.04.18
De grote en middelgrote steden maken zich zorgen over de ondersteuning aan duizenden kinderen met een achterstand op school. Grote steden hebben relatief veel kinderen met een achterstandspositie. De regels gaan op de schop: meer kinderen in meer gemeenten krijgen recht op ondersteuning, terwijl het totale budget niet even hard mee stijgt.
Deel bericht

450 jaar Tachtigjarige Oorlog

24.04.18
Wat veel mensen niet beseffen is dat ons land tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontstond. Het is de geboorte van Nederland. De oorlog begon als een strijd om geloof en tegen de macht van de Spanjaarden, maar het mondde uit in onafhankelijkheid. Genoeg reden om een jaar lang terug te blikken.
Deel bericht

Nederland heeft nieuwe Koningin van de Jeugd

24.04.18
De 14-jarige Chris Heidstra uit Ridderkerk is de nieuwe Koningin van de Jeugd. Zij gaf de beste speech tijdens de sprekerswedstrijd die plaatsvond op het UNICEF Kinderrechten Debattoernooi. Zij zal het komende jaar Nederlandse jongeren een stem geven, onder andere door een zelfgeschreven troonrede te houden tijdens Kleine Prinsjesdag op 14 september
Deel bericht

Ruim 900 aanmeldingen voor ondersteuningsaanbod Gezonde School

24.04.18
Meer dan 900 scholen hebben zich dit jaar aangemeld voor het ondersteuningsaanbod van de Gezonde School. Voor schooljaar 2018-2019 kunnen scholen zich niet meer inschrijven. Wel komt er een nieuwe ronde voor aanmelding voor het schooljaar 2019-2020.
Deel bericht

Eindelijk, een islamitische school met een nuchtere kijk op haar plek in de samenleving

23.04.18
Commentaar - Met het Rotterdamse Avicenna College heeft Nederland eindelijk een islamitische school die de goedkeuring van de onderwijsinspectie kan wegdragen. En dan niet alleen omdat er op deze VO-school prima onderwijs wordt gegeven, maar ook omdat de school blijk geeft van een gezonde kijk op haar positie en rol in de samenleving.
Deel bericht

Wat kan het VO leren van het primair onderwijs over krimp?

23.04.18
De website leerlingendaling.nl schrijft in opdracht van de PO-Raad, VO-raad en het ministerie van OCW al enkele jaren over krimp in het primair en voortgezet onderwijs. In een zogenoemde longread over leerlingendaling in het voorgezet onderwijs staan de belangrijkste lessen die het primair onderwijs rondom leerlingendaling heeft geleerd.
Deel bericht

Gezeur maakt het onderwijs niet beter

23.04.18
Opinie - Je kunt er gif op innemen: onmiddellijk na de publicatie van het inspectierapport gaat de zeurkraan weer open. Als jonge docent en onderwijsonderzoeker vind ik deze impasse en de zure reacties van alle betrokkenen eromheen enorm frustrerend. In plaats daarvan hebben we input en energie nodig om tot een visie te komen over de belangrijkste en urgente thema’s
Deel bericht

Noordenveldse scholen ‘fietsvoorbeeld’?

23.04.18
Ook dit schooljaar kunnen basisscholen en middelbare scholen in Drenthe in het kader van de campagne ‘Op Fietse naar school’, meedingen naar de titel ‘Drentse fietsschool van het jaar’.Scholen maken kans op de titel, als zij hun leerlingen zoveel mogelijk stimuleren op de fiets naar school te gaan.
Deel bericht

Inspectie bezorgd over toekomst agrarisch onderwijs

22.04.18
De Inspectie van het Onderwijs is bezorgd over de toekomst van de agrarische onderwijscentra (aoc). Vanwege de daling van het aantal leerlingen is er sprake van een ‘bijzonder urgente’ opgave voor de agrarische opleidingscentra.
Deel bericht

Technische afdelingen vmbo dicht door tekort aan leerlingen

22.04.18
Dit schooljaar daalde het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs voor het eerst in tien jaar. Ook de komende jaren zullen veel scholen het met minder leerlingen moeten doen: onderwijsinstantie DUO berekende dat 20 procent van de middelbare scholen in de komende jaren fors minder leerlingen krijgt.
Deel bericht

Examenstunt verboden op Eindhovense school

21.04.18
Op het Van Maerlantlyceum in Eindhoven komt dit jaar geen eindexamenstunt. Volgens de school zijn stunts in het verleden al een paar keer flink uit de hand gelopen. Wat dat betreft is de Eindhovense school geen uitzondering. Deze acht absurde stunts kwamen er in Brabant al eens voorbij. Volgens de schoolleiding komt er wel nog een schoolbarbecue. De rector gaat nog in gesprek met boze leerlingen.
Deel bericht

Geld teruggeëist van islamitische school na 'sultaneske' verbouwing

21.04.18
Leefbaar Rotterdam eist geld terug van het Avicenna College in Rotterdam. De islamitische middelbare school gebruikte volgens de partij miljoenen euro’s te veel aan gemeentegeld voor een grondige verbouwing van de islamitische middelbare school. Het geld is onder meer besteed aan marmeren vloeren en kroonluchters. Leefbaar Rotterdam vindt dat een stap te ver gaan voor een schoolgebouw.
Deel bericht

Verdachte zedenzaak Cheider-school op vrije voeten

21.04.18
De rechtbank heeft de voorlopige hechtenis opgeheven van een man die verdacht wordt van misbruik op een joodse school in Amsterdam. Tegen de man is deze week vijf jaar cel geëist.S. gaf tot medio 2012 les op die school. Het misbruik van de kinderen gebeurde regelmatig, vaak in het klaslokaal of elders in het schoolgebouw.
Deel bericht

Docent demonstreert effect van marteling in de klas

21.04.18
Wat is het effect van de martelmethode waterboarding? Een docent van een middelbare school in Almelo demonstreerde dat met drie leerlingen in de klas. De directie strafte hem, maar de rechter heeft dat deze week teruggedraaid. Weliswaar was ook de rechter van mening dat het experiment beter niet had kunnen plaatsvinden, maar er was geen sprake van plichtsverzuim.
Deel bericht

Yosina (11) wint The Voice Kids!

21.04.18
Yosina heeft de finale van The Voice Kids gewonnen. Tijdens de finale van het programma gisteravond kreeg de zangeres de meeste stemmen. Daarmee wint ze het zevende seizoen van de talentenjacht.
Deel bericht

Rechter wijst extra verlof in meivakantie af

21.04.18
Een vader die komende week met zijn twee zonen op vakantie wilde naar Londen heeft de huur van een appartement in de Britse hoofdstad moeten afblazen omdat het Vechtdal College in Hardenberg dan nog geen vakantie heeft en geen extra verlof verleent. De vader had vooraf ook kunnen nagaan wanneer de scholen van zijn zonen de meivakantie hadden gepland, stelt de rechter
Deel bericht