Voorjaarsnota: 65 miljoen euro extra naar onderwijs

13.05.18
Het kabinet stelt extra geld beschikbaar voor onderwijs om tegenvallers te compenseren. Het ministerie van onderwijs krijgt zo'n 65 miljoen euro om het gat op de begroting te dichten. Dit staat in de Voorjaarsnota. Dat er meer geld naar onderwijs gaat is te danken aan D66 en ChristenUnie die zich hard maakten voor meer onderwijsbudget.
Deel bericht
(advertentie)

Minister niet blij met herbenoeming LVO-topman na vmbo-debacle

15.10.18
Na het examendebacle op het VMBO Maastricht is minister Arie Slob (Onderwijs) niet blij met de herbenoeming van bestuursvoorzitter André Postema bij betrokken scholenkoepel LVO. Het besluit was aan de raad van toezicht, maar Slob zou het hebben ontraden als hem advies was gevraagd, zo laat hij de Tweede Kamer weten.
Deel bericht

Zijn kinderen in Utrecht, Noord–Holland en Limburg zoveel slimmer dan de rest? (Opinie)

15.10.18
Uit onderzoek in de provincie Groningen is gebleken dat basisschoolleerkrachten daar vaak ‘onderadviseren’, hun leerlingen onderschatten dus. Onderzoekers in Drenthe zagen daar ‘een minder ambitieuze leercultuur’, en ‘lage verwachtingen’ van ouders en leerkrachten. Regio’s waar men het van oudsher niet hoog in de bol had, hebben relatief weinig vwo-plaatsen.
Deel bericht

Amerikaanse schoolgoeroe geeft workshop positiviteit op Nijmeegs college

15.10.18
Het Kandinsky College werkt nu zo’n acht jaar met het gedachtegoed van PBS-grondlegger George Sugai. Op uitnodiging van de school was de Amerikaanse professor speciaal onderwijs deze week op bezoek om met leerlingen, docenten en ouders te praten. Jullie moeten weten dat PBS geen big deal is. Het draait om respect. Het is belangrijk om waarden te hebben.
Deel bericht

Onderwijsinspectie zag terreur-oefening Hoogeveen niet zitten

15.10.18
De anti-terreuroefening die het Alfa College in Hoogeveen afgelopen juni wilde houden, is niet doorgegaan onder druk van de Onderwijsinspectie. Eerder zei de school dat de oefening niet doorging vanwege ophef in de media en op internet. De Onderwijsinspectie zegt tegen het DvhN fout te hebben gehandeld in de zaak rondom het Alfa College.
Deel bericht

Meiden op Zernike Montessori Lyceum in Groningen moeten breien en jongens leren stoere dans: 'Dit is dicriminatie'

14.10.18
Meiden moeten breien terwijl de jongens de Haka leren. Om die reden klaagt Floor Harryvan (16) het Zernike Montessori Lyceum in Groningen aan voor discriminatie.Tot verontwaardiging van vwo-5 leerling Floor Harryvan mogen meisjes niet deelnemen aan de Hakaworkshop voor het vak CKV. Scholen mogen geen onderscheid maken op geslacht en dat doen ze wel.’’
Deel bericht

Winnaars internationale eTwinningprojecten bekend

13.10.18
Op 10 oktober reikte Nuffic drie prijzen uit aan de beste internationale eTwinningprojecten van het afgelopen schooljaar. De prijzen worden uitgereikt in drie categorieën: po, vo en mbo. De winnaars zijn de RK Basisschool Bernardus uit Saasveld, RSG ’t Rijks in Bergen op Zoom en de Roncalli Mavo in Rotterdam. Bij de prijs hoort een geldbedrag van 1.000 euro.
Deel bericht

Greijdanus presenteert nieuw merk voor christelijk voortgezet onderwijs: GO

12.10.18
Martin Jan de Jong (bestuurder Greijdanus), vertelt dat een jongere die een GO-school binnenstapt, wéét dat er veel aandacht wordt besteed aan het christen-zijn en aan het ontdekken van de wereld. Hij weet ook dat hij er verschillende vakken kan volgen op verschillende niveaus, en dat er praktischer en projectmatiger gewerkt wordt, waardoor er meer samenhang komt in de leerstof.
Deel bericht

AOb wint bij Hoge Raad opnieuw zaak over ontslagvergoeding

12.10.18
Werknemers die ontslagen zijn kort voordat zij met pensioen zouden gaan, hebben recht op een volledige transitievergoeding. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een procedure die de AOb had aangespannen voor een 64-jarige docent uit het voortgezet onderwijs. De Hoge Raad bevestigt de hoofdregel dat de wet invulling geeft aan de transitievergoeding, de rechter dient de wet te respecteren.
Deel bericht

Maak een einde aan stigmatisering van kinderen met psychische problemen

12.10.18
Alle kinderen en jongeren in Nederland moeten zich veilig voelen. Zij verdienen de ruimte om zich naar vermogen te ontwikkelen en zouden niet buitengesloten of achtergesteld mogen worden wegens hun psychische problemen en de jeugdhulp die zij daarvoor ontvangen. Dit statement maakt het Kennisconsortium Destigmatisering en sociale inclusie op de de Dag van de Psychische Gezondheid.
Deel bericht

Leerlingen Vox-klassen pitchen op de pont

12.10.18
Het kunnen geven van een goede pitch is belangrijk! Daarom deden leerlingen van Vox-klassen vandaag mee aan de Nationale Pitchdag. Ze ‘pitchten op de pont’ in Amsterdam onder toeziend oog van Thom Uildriks, Nederlands Kampioen pitchen 2018. In de dagen voorafgaand aan de Nationale Pitchdag werkten de leerlingen aan een eigen bedrijfsconcept.
Deel bericht

Krachttraining helpt dikke kinderen bij gym

12.10.18
Het is één van de bekendste jeugdtrauma's: als allerlaatste gekozen worden tijdens gymles. Onderzoekers uit Maastricht volgden een jaar lang bijna zevenhonderd kinderen op het VO in Limburg en hebben de oplossing voor dikke kinderen gevonden. Bij krachttraining blinken zij uit en vallen ze zelfs een beetje af. Alle scholen in het land moeten krachttraining invoeren tijdens hun gymles.
Deel bericht

Schooladvies vaker bijgesteld bij lagere inkomens

12.10.18
Bijna 8 procent van de leerlingen in groep acht in 2016/’17 kreeg na de eindtoets een hoger schooladvies dan het eerste schooladvies van de leerkracht. Kinderen van ouders met een hoog huishoudensinkomen kregen minder vaak een bijstelling, maar zij hadden ook vaker vwo (het hoogste niveau) als eerste schooladvies. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Deel bericht

Meer geld voor aanpak lerarentekort

12.10.18
Onderwijsminister Arie Slob verhoogt de subsidie voor zij-instromers en trekt meer geld uit voor de aanpak van het lerarentekort in de Randstad. Er komt 20 miljoen euro extra beschikbaar. Een deel daarvan komt uit de pot voor de Lerarenbeurs. Daar is minder vraag naar dan aanvankelijk werd gedacht.Van de 20 miljoen gaat 7 miljoen naar het budget voor zij-instromers.
Deel bericht

Instroom pabo groeit opnieuw

11.10.18
In de aanloop naar een politiek debat laten de hogescholen weten hoe het met hun opleidingen gaat. De pabo groeit dit jaar opnieuw, maar de andere lerarenopleidingen hebben het moeilijk. De tweedegraads lerarenopleidingen leverden 6,5 procent instroom in. Een lichtpuntje is dat het aantal eerstejaars bij de tekortvakken Duits, scheikunde en techniek nagenoeg gelijk is gebleven.
Deel bericht

Landelijke actieweek tegen ongewenst seksueel gedrag

11.10.18
Op vrijdag 12 oktober daagt Rutgers leerkrachten uit om in meer aandacht te gaan besteden aan de lessen over seksuele weerbaarheid in het PO en VO en op het MBO. Rutgers geeft die dag een workshop seksuele weerbaarbaarheid. Daarnaast roept Rutgers met een speciale video zo veel mogelijk leraren en docenten op om op deze dag les te geven over seksuele weerbaarheid.
Deel bericht

Lesuitval dreigt voor alle middelbare scholen in Venlo

11.10.18
Er is een conflict tussen personeel en bestuur van de drie middelbare scholen in Venlo. Het probleem draait om een extra lesuur per week dat de docenten sinds dit schooljaar moeten geven. Dat is tegen de afspraken in met de vakbonden. Extra uren betekent dat de toch al zwaar belaste leraren nog meer werkdruk krijgen en daar zijn de bonden fel op tegen.
Deel bericht

Partners krijgen vanaf 1 januari 2019 recht op extra geboorteverlof

11.10.18
De partner van de moeder krijgt vanaf 1 januari 2019 recht op een week geboorteverlof in de vier weken na de geboorte van hun kind. De Tweede Kamer heeft ingestemd met de Wet Invoering Extra Geboorteverlof (WIEG), waarin dat wordt geregeld.
Deel bericht

´Vraag het de gay’ is een vast onderdeel op Nijmeegse scholen

11.10.18
Deze donderdag is het ‘Coming Out Dag’, en dus mag de regenboogvlag uit. Zeker in Nijmegen, waar op alle middelbare scholen kwesties over gender- en seksuele diversiteit worden besproken.Het project, dat nu zestien jaar draait, is uniek. Alle 28 middelbare scholen doen mee, en sinds 2012 zijn ook twintig van de 43 basisscholen en het ROC Nijmegen aangesloten.
Deel bericht

Lespakket voor middelbare scholen bij internationaal bekroonde film ANDERS

11.10.18
Iedereen doet ertoe! Met die gedachte kwam in 2017 de film ANDERS tot stand. In aanvulling op de internationaal bekroonde film is met CMO STAMM een gratis lespakket ontwikkeld voor leerlingen van klas 3 en 4 HAVO/VWO en klas 1 en 2 van het VMBO. In deze lessen wordt bespreekbaar dat iedereen op zijn of haar manier anders is en dat verschillen er mogen zijn
Deel bericht

Techneuten zijn broodnodig voor de klas

11.10.18
Martijn Lamers werkt bij installatiebedrijf TechniCo in Goes, maar heeft er vanaf vandaag een nieuwe taak bij. Hij volgt namelijk een scholingstraject, zodat hij straks jongeren op kan leiden voor een baan in de techniek. Dit omscholen is hard nodig. Er zijn vmbo-scholen in Zeeland die al een jaar een vacature hebben openstaan voor een techniekdocent, zonder succes.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)