Award voor leerlingen Maritieme Academie Harlingen

07.06.18
Leerlingen van de Maritieme Academie in Harlingen hebben de bronzen medaille gekregen voor hun verdiensten voor International Awards for Young People. De medaille werd uitgereikt door gedeputeerde Sander de Rouwe. International Award vindt zijn oorsprong in Groot Brittannië waar het is opgericht in 1956 door Prins Philip en Lord Hunt (leider eerste succesvolle expeditie naar de Mt Everest)
Deel bericht
(advertentie)

Gal spugende docent hoeft niet te rectificeren

21.06.18
De stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) heeft een kort geding tegen een van hun docenten verloren.
Deel bericht

Vasthouden aan verplichte gegevenslevering lerarenregister is onbegrijpelijk

21.06.18
PO-Raad, VO-raad en MBO Raad vinden het onbegrijpelijk dat minister Slob vasthoudt aan de verplichte levering van lerarengegevens door schoolbesturen voor een lerarenregister dat voor onbepaalde tijd is uitgesteld.
Deel bericht

Opinie | Scholen moeten oefenen met moderne dreiging

21.06.18
Nederlandse scholen zijn niet goed voorbereid op een crisis, zoals een schietpartij. Volgens adviseur crisisbeheersing Gert-Jan Ludden is het tijd voor verandering.
Deel bericht

Amsterdam wil nieuwe scholen kunnen tegenhouden

20.06.18
De gemeente wil meer mogelijkheden om nieuwe (basis)scholen in de stad te helpen starten, maar ook meer handvatten om ze tegen te houden - mochten er twijfels zijn over de kwaliteit.
Deel bericht

Voorstel schooldakrevolutie met zonnepanelen haalt meerderheid in Tweede Kamer

20.06.18
Een voorstel van GroenLinks en ChristenUnie om op 6000 scholen in Nederland zonnepanelen te leggen, heeft op 19 juni een meerderheid behaald in de Tweede Kamer. 
Deel bericht

Hoog ziekteverzuim in onderwijs

20.06.18
Het onderwijs behoorde in het eerste kwartaal van dit jaar tot de sectoren met het hoogste ziekteverzuim, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Deel bericht

Lesrooster 2.0: extra hulp bij wiskunde of cursus breien

19.06.18
De lessen duren zestig of zeventig minuten. Op havo en vwo krijgen de scholieren elke dag veertig minuten om zelf te kiezen naar welke docent ze gaan. En vmbo’ers mogen elke week een uur kiezen voor een cursus, zoals breien, extra sporten of tekenen. Op het Montessori College in Nijmegen is het traditionele lesrooster allang verdwenen.
Deel bericht

Sietse Dijt winnaar Nationale Scheikundeolympiade 2018

19.06.18
Van de 19 finalisten die deelnamen aan de Nationale Scheikundeolympiade (NSO) 2018 bleek de achttienjarige Sietse Dijt uit Eelde, 6 vwo-leerling van het Maartenscollege in Haren (Gr), de sterkste kandidaat. Hij werd uitgeroepen tot winnaar van de 39e editie van deze olympiade.
Deel bericht

WHO erkent gameverslaving, maar wanneer ben je verslaafd?

18.06.18
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkent vanaf vandaag gameverslaving als een officiële verslaving. Het is de eerste grote instantie die dat doet. Toch is er nog veel discussie: want ben je verslaafd als je veel gamet?
Deel bericht

Afkicken omdat je te veel gamet: 'Ik vergooide mijn leven'

17.06.18
Hij zat zo'n vijf uur per dag achter een spelcomputer en stal op een gegeven moment zelfs om spullen in games te kunnen kopen. "Het ging zo ver dat ik mijn hele leven vergooide om te gamen", vertelt Raoul (15). Hij werd in een kliniek behandeld voor zijn verslaving.
Deel bericht

Winnaar KNAW Onderwijsprijs 2018 voor profielwerkstukken Cultuur & Maatschappij

16.06.18
Sara Haverkamp wint de KNAW Onderwijsprijs voor haar profielwerkstuk over de media onder Poetin en Trump. Een sterk en zeer uitgebreid werkstuk dat aantoont hoe de journalistiek steeds meer in de knel komt, ook in de Verenigde Staten.
Deel bericht

De geslaagden in de krant? Ja, dat mag, maar eerst even vragen

15.06.18
Scholen die geen advertenties voor geslaagden meer plaatsen of een vrijwilliger die stopt met een kerknieuwsbrief. De nieuwe privacywet zorgt volgens de Autoriteit Persoonsgegevens nog voor allerlei misverstanden. "Mensen schrikken ervan, ook vaak ten onrechte."
Deel bericht

Eerste leerlingen Agora-school geslaagd: 'Wij waren de proefkonijnen'

14.06.18
Voor de 16-jarige Mick Mestrom geen clichématige vlag met een schooltas eraan voor de deur. Hij doet de dingen graag net even anders, daarom koos hij vier jaar geleden ook voor laboratoriumschool Agora.
Deel bericht

Onderhandelaarsakkoord vo: loonsverhoging van 4,5 procent, 1 lesuur minder

14.06.18
Leraren en ondersteuners in het voortgezet onderwijs krijgen, in twee stappen, een loonsverhoging van 4,5 procent. Daarnaast ontvangen zij nog een eenmalige uitkering van 1 procent.
Deel bericht

Actiecomité: vmbo-leerlingen voelen zich nog steeds niet veilig op school

13.06.18
Het veiligheidsgevoel van leerlingen op het vmbo en in het praktijkonderwijs is niet verbeterd, ondanks de Wet veiligheid op school die in 2015 speciaal hiervoor werd ingevoerd. Dat blijkt uit de LAKS-monitor.
Deel bericht

Verklein kloof internationalisering tussen voortgezet en hoger onderwijs

13.06.18
Van de basisschool tot de universiteit. Internationalisering in het onderwijs is niet meer weg te denken. Toch lijkt de voortgang te haperen bij de overstap van middelbare school naar hoger onderwijs.
Deel bericht

'Minder leerlingen? Dat zien we al jarenlang aankomen'

13.06.18
Middelbare scholen staan de komende jaren voor een grote uitdaging; het aantal leerlingen loopt fors terug. Minister Arie Slob roept op tot samenwerking. In deze regio, met onder meer een forse krimp in de Achterhoek, doen scholen dat al volop.
Deel bericht

Uren naar een studerende YouTuber kijken. Saai? Nee, het motiveert juist

13.06.18
Linda Leijten (20) moet echt beginnen met leren. Voordat ze haar boeken pakt, opent ze eerst YouTube. Op het scherm is een meisje te zien dat achter haar bureau zit. Ze praat niet met de kijker, ze geeft geen tips; ze studeert.
Deel bericht

Docenten, bekijk de verveelde puber eens met andere ogen

13.06.18
Beeldschermen bieden jongeren de mogelijkheid om het onaangename gevoel van verveling binnen enkele secondes te verdrijven. Scholen kunnen een belangrijke rol spelen in het terugbrengen van verveling, en daarmee ook de creatieve ontwikkeling van jongeren.
Deel bericht

Stichting Limburg Voortgezet Onderwijs eist rectificatie van kwaadsprekende docent

13.06.18
De stichting Limburg Voortgezet Onderwijs (LVO) eist in een kort geding dat een van hun docenten zich op social media niet langer negatief uitlaat over de stichting. Ook eist LVO een rectificatie.
Deel bericht