Hoe maak je leerlingen bewust van de risico’s in hun dagelijks leven?

12.09.18
Tieners lopen een grotere kans op ongelukken en ongevallen dan volwassenen. Ze nemen meer risico en zijn zich minder bewust van eventuele gevolgen. Afleiding in het verkeer speelt een belangrijke rol bij fietsongelukken onder deze groep. Ze luisteren naar muziek, kletsen veel en kijken vaak op hun telefoon. Waarom vertonen tieners dit risicogedrag en hoe kun je ze hier bewust van maken?
Deel bericht
(advertentie)

Leerlingen RSG Tromp Meesters krijgen cadeau van de gemeente Steenwijkerland

18.11.18
Leerlingen van RSG Tromp Meesters in Steenwijk werden vandaag verrast met een cadeau van de gemeente. Ze kregen een luchtcompressor als dank voor het opknappen van klassieke straatverlichting in de historische binnenstad van Steenwijk en rondom de haven van Blokzijl.
Deel bericht

Zuidplas (Nieuwerk/IJssel e.o.) gaat 17,5 miljoen investeren in onderwijs

18.11.18
Het ambitieus onderwijs huisvestigingsplan bevat diverse nieuwbouw voor basisscholen, gymzalen, start van klassen speciaal basisonderwijs in Nieuwerkerk aan den IJssel en nieuwbouw van een middelbare school. De scholen die nieuwbouw of renovatie krijgen moeten ook voldoen aan de luchtkwaliteitseisen en moet energieneutraal zijn.
Deel bericht

Bredase school kwijnt langzaam weg: ‘Leerlingen verdienen meer dan deze ouwe troep’

18.11.18
Het schoolgebouw van Het Berkenhofcollege is zo verpauperd dat goed onderwijs geven nog amper mogelijk is. Docenten van de praktijkschool luiden de noodklok.?Iedereen onderkent de problemen. Maar intussen gebeurt er weinig.In een gebouw dat hopeloos verouderd is. Het pand dateert van 1980, en was oorspronkelijk bedoeld voor voorlopige huisvesting.
Deel bericht

Internationale dag van de Rechten van het Kind

17.11.18
Elk jaar wordt op 20 november de 'Internationale Dag van de Rechten van het Kind' (Universal Children's Day) gevierd. Op deze dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben. Zo komt de Lot's Foundation dit jaar met nieuwe website: Lot's Channel.
Deel bericht

Tiny Pheninckx van De Rooi Pannen Eindhoven: 'Scholen krijgen wél genoeg geld’

17.11.18
De overheidsbijdrage aan scholen in het VO is wél toereikend, ook bij de huidige digitalisering. Scholen moeten kritischer kijken naar hun eigen financiën en bestedingspatroon. Wij vragen geen ouderbijdrage. Wij zorgen voor de apparaten, laptops, computers. Wij betalen de licentie, wij betalen de boeken. Alles wat de leerlingen nodig hebben voor onderwijs betalen wij en zorgen wij voor.
Deel bericht

De Week van de Mediawijsheid is begonnen!

17.11.18
Deze week staat helemaal in het teken van smartphones, social media en nepnieuws. Bijna 5000 scholen en een hoop bibliotheken doen dan mee aan de Week van de Mediawijsheid. Het thema van dit jaar is 'Heb jij het onder de duim?' Volgens experts is het goed als je weet hoe je met informatie om kunt gaan en hoe je kunt checken of iets wel of niet klopt.
Deel bericht

Lerarentekort Rotterdam: Leraren in prefab-huurwoningen

16.11.18
Rotterdam gaat tot 3000 kant-en-klare huurwoningen neerzetten en leraren krijgen voorrang om zo’n woning te huren. Dat besloot de gemeenteraad deze week. Het lerarentekort in de Maasstad is gigantisch: roosters op middelbare scholen worden ‘verschraald’ en basisscholen moeten elke dag improviseren.
Deel bericht

Apeldoornse scholen starten campagne: 'Trots op het vmbo'

16.11.18
Het idee dat vmbo-scholen minderwaardig zijn moet verdwijnen. Met die gedachte startten de Apeldoornse vmbo's het project 'Trots op het vmbo', om jongeren te leren dat het niet erg is om op het vmbo te leren. Het vmbo-onderwijs is praktisch ingericht. We leiden hier kinderen op voor ontzettend veel banen waarbij met de handen gewerkt moet worden. Daar is de komende jaren veel behoefte aan.
Deel bericht

Zeeuws onderwijs zoekt samenwerking in zoute delta

16.11.18
Het Pontes Pieter Zeeman in Zierikzee wil de samenwerking met de HZ in Vlissingen verder uitbreiden. Rector Peter van der Gaag zei dat bij de opening van ‘Living Lab Het Zout’ in de Zierikzeese scholengemeenschap. In het Living Lab doen middelbare scholieren onder supervisie van de hogeschool onderzoek naar kansen en knelpunten van het zoute water op Schouwen-Duiveland.
Deel bericht

Leren verbeteren werkt

16.11.18
Het project Leren Verbeteren ondersteunde van 2012 tot 2016 39 scholen met 58 zeer zwakke afdelingen. Uit een onderzoek onder deze scholen blijkt dat vrijwel alle afdelingen weer terug zijn op niveau. Op basis van het onderzoek zijn zes lessen geformuleerd die van belang kunnen zijn voor scholen die willen werken aan een duurzame kwaliteitsverbetering
Deel bericht

Opinie: Paniekvoetbal van het Ministerie van Onderwijs

16.11.18
Vanaf 1985 zijn er fatale beleidsfouten op het Ministerie van Onderwijs gemaakt. Generaties kinderen worden de verkeerde kant opgestuurd en men blijft volharden in foute keuzes In 1985 zijn de huishoudscholen en technische scholen afgeschaft. Wat een miskleun! Ik moest jongens naar theoretisch ingerichte opleidingen sturen die veel intelligenter waren met hun handen.
Deel bericht

Landelijke belangstelling voor 'Zeeuws' vmbo-diploma

16.11.18
Er is landelijke belangstelling voor een uniek samenwerkingsmodel in Goes. Leerlingen van speciaal voortgezet onderwijsinstelling OdyZee in Kloetinge volgen hun praktijklessen op Pontes in Goes. De stap voor hen naar een grote vmbo-school is niet makkelijk, maar wel één die nodig is voor een diploma. Door de samenwerking hebben al vijf leerlingen van OdyZee een vmbo-diploma gehaald.
Deel bericht

Laat leraren voortouw nemen bij professionalisering

15.11.18
Laat leraren zelf het initiatief nemen om zich verder te professionaliseren. Dat adviseert Alexander Rinnooy Kan. Hij heeft op verzoek van onderwijsminister Arie Slob een verkenning uitgevoerd naar kwaliteitsverbetering van leraren. De verkenning volgt op het verdwijnen van de vooral door leraren fel bekritiseerde Onderwijscoöperatie. Die zou te ver van hen hebben afgestaan.
Deel bericht

Geef gegevens van scholen en zorginstanties vrij om criminaliteit te bestrijden

15.11.18
Burgemeester Theo Weterings van Tilburg wil dat politie en justitie makkelijker kunnen beschikken over gegevens van scholen en zorginstellingen om de ondermijnende criminaliteit te kunnen bestrijden. Volgens burgemeesters zouden scholen en zorginstellingen makkelijker gegevens van jongeren moeten kunnen delen als die dreigen te bezwijken voor de verleidingen van criminelen.
Deel bericht

Harde maatregelen tegen roken, alcohol en overgewicht

15.11.18
Roken op scholen, zorginstellingen, de kinderopvang, sportclubs, in speeltuinen en bij kinderboerderijen wordt helemaal verboden. Rookruimtes bij bedrijven verdwijnen. Dat staat in een concept van het zogenoemde preventieakkoord dat in handen is van RTL Nieuws.
Deel bericht

Te weinig aandacht in de les voor Zeeuwse geschiedenis, vinden de leraren zelf

15.11.18
Op Zeeuwse scholen wordt niet of nauwelijks aandacht besteed aan de eigen, Zeeuwse geschiedenis. Dat blijkt uit een rondgang langs de middelbare scholen in onze provincie. Vanuit de landelijke richtlijnen wordt er geen aandacht besteed aan de regionale geschiedenis en de docenten hebben meestal te weinig tijd om de benodigde extra lesstof zelf te ontwikkelen.
Deel bericht

Tips om lastig gedrag aan te pakken

15.11.18
Zieken, treiteren, verveeld uit het raam staren, verbaal en zelfs fysiek geweld. Leerlingen kunnen je flink op je huid zitten. Wat doe je met lastig gedrag? Realiseer je dat het gewoon een van je leerlingen is die lastig gedrag vertoont en zie dat deze leerling ook leuke kanten heeft.
Deel bericht

Minister Slob benadrukt belang openbaar onderwijs

15.11.18
Openbaar onderwijs is heel belangrijk voor Nederland, benadrukt onderwijsminister Arie Slob in een felicitatievideo ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van VOS/ABB. De ChristenUnie-minister zegt dat het openbaar onderwijs kan rekenen op zijn steun en dat hij ervoor zal zorgen dat het kan blijven floreren.
Deel bericht

Honderd scholen in aardbevingsgebied gaan nauwer samenwerken

15.11.18
Meer samenwerken op het gebied van ICT, talentontwikkeling en ondernemerschap. Dat zijn enkele pijlers van de nieuwe vereniging die is opgezet door onderwijsorganisaties uit het primair, middelbaar en voortgezet beroepsonderwijs uit het aardbevingsgebied. Ook krijgen docenten gezamenlijk training om de digitale vaardigheden van leerlingen aan te pakken.
Deel bericht

Op één na alle leerlingen van vmbo Maastricht geslaagd

15.11.18
Afgelopen herfstvakantie maakten de laatste dertig leerlingen van het geplaagde VMBO Maastricht deze hersteltoetsen om alsnog hun diploma te halen. Op één na alle scholieren haalden het. Met de ene leerling die niet geslaagd is, gaat de school een ‘vervolgafspraak’ maken en hij of zij kan dan alsnog slagen.
Deel bericht
(Advertentie)
(Advertentie)